OPINIONS

Η κούπα και το νταμπλ

SUPERLEAGUE / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την καλύτερη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος που δεν θέλει ούτε να περιμένει για να "κλειδώσει" τον τίτλο, ούτε και να αφήσει παιχνίδι που να μην κερδίσει.

Για να τα βάζουμε και τα πράγματα σε μια λογική σειρά, η ΑΕΚ δεν έπαιζε την ζωή της ή - για να είμαστε ακριβείς - το πρωτάθλημα στα Χανιά με τον Πλατανιά. «Τελικό» τον έλεγε στους παίκτες του ο Χιμένεθ ολόκληρη την εβδομάδα. Αλλά στην πραγματικότητα και με βάση τα μαθηματικά δεδομένα της βαθμολογίας, η ΑΕΚ ήθελε τέσσερις βαθμούς στα τελευταία τέσσερα ματς. Ο λόγος που ο Χιμένεθ μιλούσε για τελικό και ο λόγος που οι παίκτες ήθελαν να κερδίσουν (και κέρδισαν) στα Χανιά, ήταν διότι η ΑΕΚ δεν θέλει να περιμένει.

Θέλει να «κλειδώσει» αυτό που δικαιούται, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και όσο το δυνατόν πιο πειστικά. Εξ ου και είναι δεδομένο πως θα κυνηγήσει όχι έναν, αλλά εννέα βαθμούς στα τρία ματς που ακολουθούν. Ασχέτως αν ακόμα και μ’ έναν πλέον, η ΑΕΚ κατακτά το πρωτάθλημα, με βάση τα τωρινά δεδομένα της βαθμολογίας. Δεδομένα τα οποία θα αλλάξουν μόνο αν υπάρξει δικαστική ετυμηγορία πως ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση και στο καταμεσήμερο βγαίνει το φεγγάρι. Βεβαίως πολλά έχουν δει τα μάτια μας, αλλά όλα έχουν όρια.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ…

Η ΑΕΚ χρειάζεται πλέον έναν βαθμό για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και μπορεί να τον πάρει αυτό τον βαθμό μόλις σε μια εβδομάδα. Σε επτά μέρες δηλαδή, η ΑΕΚ θα είναι πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια. Είναι ακριβώς όπως το είπε ο Μπακασέτας. «Είναι ανεπανάληπτο αυτό που θα ζήσουμε με τον Λεβαδειακό». Η ΑΕΚ χρειάζεται μόλις έναν βαθμό για να κλειδώσει τον τίτλο, επειδή πήρε τη νίκη επί του Πλατανιά. Άγγιξε το πρωτάθλημα, στο ίδιο γήπεδο που πριν πέντε χρόνια, είχε αρχίσει να αγγίζει την μεγάλη καταστροφή. Για όσους το έχουν λησμονήσει, που καλό θα είναι να μην το έχει κάνει ουδείς, η πρώτη φορά που ολόκληρος ο οργανισμός της ομάδας άρχισε να συνειδητοποιεί πως δεν ήταν αρκετό το «ΑΕΚ είμαστε, δεν πέφτουμε», ήταν μετά την ήττα από τον Πλατανιά στα Χανιά.

Σ’ εκείνο το ματς, ήταν η πρώτη φορά που τόσο πολύ φάνηκε, πως εκείνη η περιφερόμενη τραγωδία - φάντασμα της ΑΕΚ, πήγαινε «καρφί» για τον γκρεμό. Τώρα στο ίδιο γήπεδο, η καλύτερη ομάδα στην φετινή σεζόν, η πρωταθληματική ΑΕΚ, έδειξε (και πάλι) πως πάει «καρφί» για τον τίτλο. Διότι ακόμα και σ’ αυτό το παιχνίδι, φάνηκε πως η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Όχι μόνο με τον τρόπο που καθάρισε την μπουγάδα και πήρε τη νίκη. Αλλά κυρίως με τον τρόπο που φαινόταν πως την βλέπει ο Πλατανιάς. Όταν έχεις απέναντι σου την καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, δεν ξεμυτάς από το αμυντικό σου ταμπούρι, ούτε όταν είσαι αδιάφορος βαθμολογικά και δεν έχεις τίποτα να χάσεις, ούτε όταν βρίσκεσαι πίσω στο σκορ. Διότι ξέρεις πως μπορεί να φας πέντε γκολ. Υποθέτω πως αυτός ήταν ο λόγος που ο αδιάφορος Πλατανιάς πλησίασε μόνο τρεις φορές το κέντρο του γηπέδου, σ’ όλο το ματς. Λόγω φόβου απέναντι στην καλύτερη ομάδα.

Ο ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΟΥΝΤ

Προφανώς και η ΑΕΚ δεν έπαιξε μπαλάρα. Μεταξύ μας, κανέναν δεν ενδιαφέρει πλέον να παίξει μπαλάρα. Έτσι κι αλλιώς όμως, κάτι τέτοιο δεν γινόταν με έντεκα παίκτες, επί 90 λεπτά, στριμωγμένους μπροστά στο αντίπαλο τέρμα. Όχι ένα, δυο πούλμαν και αυτά διώροφα. Βεβαίως γι' αυτό έβαλε ο Χιμένεθ από την αρχή στην ενδεκάδα τον Μασούντ. Πιστεύει πολύ ο Μανόλο στην τεχνική του Ιρανού και στις εμπνεύσεις του. Παρόλα αυτά ο Μασούντ δεν τον δικαίωσε ούτε κατ’ ελάχιστο. Το κακό του απόγευμα ήταν από τους λόγους που η ΑΕΚ ζορίστηκε να βρει ρυθμό. Και το πιο σημαντικό, κυρίως για τον Ιρανό, είναι πως με τέτοιες εμφανίσεις μειώνει ακόμα περισσότερο τις έτσι κι αλλιώς λίγες πιθανότητες να συνεχίσει στην ομάδα από το καλοκαίρι και μετά.

Αντίθετα με τον Μασούντ, ο Μπακασέτας που δεδομένα δεν έχει απολύτως τίποτα ούτε να αποδείξει, ούτε να διεκδικήσει σε σχέση με το μέλλον του στην ΑΕΚ, συνεχίζει σταθερά να είναι από τους κορυφαίους της ομάδας στα ματς. Αν ρίξει κανείς μια ματιά σ’ όσα έχει κάνει ο Μπακασέτας σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα από τον Γενάρη μέχρι τώρα, όταν κρίνονταν οι στόχοι της ομάδας, θα διαπιστώσει πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά της επιτυχίας. Και χωρίς να χρειάζεται να γίνει ούτε αντι – Μάνταλος, ούτε αντί – τίποτα. Μένοντας απλώς αυτός που είναι, έγινε από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ΑΕΚ.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΤΡΩΕΙ «ΣΙΔΕΡΑ»

Κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ γυρίζει από τα Χανιά σχεδόν πρωταθλήτρια. Και πάει την Κυριακή για φιέστα, ενδεχομένως σ’ ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Αν νομίζετε πως υπάρχει έστω και ένας μέσα στην ομάδα, που όλα αυτά τα «ανεπανάληπτα» τα σκέφτεται περισσότερο από το ματς της Τετάρτης (18/4) με την Λάρισα, πλανάσθε πλάνη οικτρά. Όλοι έχουν στο μυαλό τους το κύπελλο. Όλοι το θέλουν το κύπελλο. Τεράστια υπόθεση το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Ακόμα μεγαλύτερο το νταμπλ μετά από 40 χρόνια. Γι αυτό και είναι βέβαιο πως την Τετάρτη οι παίκτες της ΑΕΚ θα τρώνε «σίδερα» για να κάνουν την ανατροπή και να πάνε στον τελικό. Κάτι που επουδενί έχει να κάνει με τον αντίπαλο. Άλλωστε η ΑΕΚ δεν έχει πλέον να αποδείξει τίποτα. Έχει να κάνει με το διακύβευμα του νταμπλ, που είναι τεράστιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι πανηγυρισμοί παικτών και τεχνικού επιτελείου της ΑΕΚ στα Χανιά
Κανένα πρόβλημα με Λάζαρο
Αραούχο: "Κύπελλο για τον κλεμμένο περσινό τελικό"
Χιμένεθ: "Πρώτα θα μιλήσω με την ΑΕΚ"

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ