OPINIONS

Η καλύτερη ομάδα

Η καλύτερη ομάδα
MOTIONTEAM

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα (απ)έδειξε η ΑΕΚ με το αποτέλεσμα που πήρε στην Τούμπα, για τον τρόπο που νίκησε, υπενθυμίζοντας και κάτι για τις έδρες.

Δεν χρειάζεται και καμία περισπούδαστη ανάλυση για όσα έγιναν στην Τούμπα. Συνέβη το απολύτως φυσιολογικό. Σ’ ένα ματς που δεν έγινε απολύτως τίποτα περίεργο, που κανένας Καλφόγλου δεν άφησε να μπει γκολ από δυο μέτρα οφσάιντ, κέρδισε η ομάδα που συνολικά είναι καλύτερη. Όπως είχε νικήσει και πριν από 1,5 μήνα στο αντίστοιχο ματς πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ. Και μεταξύ μας, σχεδόν ίδιο παιχνίδι ήταν αυτό που έγινε τώρα στην Τούμπα, μ’ εκείνο του Ολυμπιακού Σταδίου. Ίσως μάλιστα τώρα, η ΑΕΚ να έχασε και πολύ πιο κλασικές ευκαιρίες απ’ ότι τότε. Απλώς έμεινε στο 1-0 και δεν έφτασε το 3-0.

Όμως επί της ουσίας και στο ματς πρωταθλήματος στο Ολυμπιακό Στάδιο και σ’ αυτό των playoffs στην Τούμπα, κέρδισε καθαρά και ξάστερα, χωρίς καμία κουβέντα περί διαιτητή ή επόπτη, η ομάδα που είναι καλύτερη. Και αυτή είναι η ΑΕΚ. Ή για να είμαι ακριβής, κέρδισε η ομάδα που έχει πιο ποιοτικούς παίκτες σε θέσεις - κλειδιά, που έχει πολύ καλύτερο και πολύ πιο έμπειρο προπονητή και μεγαλύτερο βάθος και αποτελεσματικότητα στο ρόστερ της. Και αρχίζω απ’ αυτό το τελευταίο.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ... ΜΕΤΑ

Η ΑΕΚ πήγε να παίξει το παιχνίδι στην Τούμπα, αλλάζοντας και σύστημα αλλά και πρόσωπα στην ενδεκάδα, σε σχέση όχι μόνο με τον τελικό του Kυπέλλου αλλά συνολικά με τα πέντε τελευταία ματς σε πρωτάθλημα και Kύπελλο. Θεωρητικά κάτι τέτοιο εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, ειδικά στην χρονική περίοδο που βρισκόμαστε. Και είναι κάτι που το είχε στο μυαλό του ο Χιμένεθ, πριν πάρει την οριστική του απόφαση για τις αλλαγές.

Όμως τελικά το τόλμησε και δικαιώθηκε. Άφησε στην Αθήνα τον βασικότατο Πατίτο, την πρώτη αλλαγή που λέγεται Βάργκας και κράτησε και στον πάγκο τον επίσης βασικότατο Γιόχανσον. Και ο Χιμένεθ όχι μόνο έβαλε βασικούς τον πιτσιρικά Γαλανόπουλο και τον εκτός ρυθμού στα Γιάννενα πριν δυο εβδομάδα Αϊντάρεβιτς, αλλά έκανε και αλλαγή στο σχηματισμό. Ωστόσο αυτά που έδωσε κυρίως ο Γαλανόπουλος αλλά και ο Αϊντάρεβιτς στη μεσαία γραμμή αλλά και ο τρόπος που "κούμπωσε" αυτό το 4-3-3 στο παιχνίδι της ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό το "διπλό".

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Μάλιστα το ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως ο Χιμένεθ κατάφερε να πάρει μια υπερ – πολύτιμη νίκη (που μπορεί να είναι η καθοριστική για την πρωτιά), κρατώντας όμως και "κάβα" για να μπορέσει να φρεσκάρει την ομάδα στα επόμενα παιχνίδια. Σκεφτείτε πως, για παράδειγμα, στα περσινά playoffs, η ΑΕΚ παρέδωσε πνεύμα και δυνάμεις στα τελευταία ματς. Τώρα θα πάει σ’ ένα παιχνίδι με τον Πανιώνιο την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, έχοντας φρέσκους και ξεκούραστους παίκτες βασικότατους όπως ο Πατίτο ή ο Βάργκας ή ακόμα και ο Γιόχανσον. Κάτι που επίσης είναι σημαντικό, διότι ο Χιμένεθ ξέρει καλύτερα από τον καθένα, είναι πως η νίκη στην Τούμπα θα πάει στα σκουπίδια, αν μείνει η ομάδα από… βενζίνη στα υπόλοιπα ματς.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΕΚΑ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Πάμε και στον Χιμένεθ, που επίσης έχει τεράστιο μερίδιο σ’ αυτό το διπλό στην Τούμπα. Πρώτον, για το διάβασμα που έκανε στο ματς και την διαχείρισή του. Δεν δίστασε τελικά να πάρει το ρίσκο των αλλαγών. Τον βοήθησαν βεβαίως τα συμπεράσματα που έβγαλε από τον τελικό του Kυπέλλου. Εκεί που το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ, ήταν η αδυναμία της στη μεσαία γραμμή. Τον βοήθησαν και όσα είχαν γίνει στο ματς πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ. Μ’ εκείνο το 4-3-3 είχε βάλει η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του από το πρώτο λεπτό και τον "σφυροκοπούσε". Περίπου όπως έγινε και τώρα στην Τούμπα. Με τον ίδιο σχηματισμό. Όπως και να έχει όμως, στις επιλογές και την διαχείριση, άριστα δέκα πήρε ο Ισπανός.

Αλλά με δέκα με τόνο, πήρε ο Χιμένεθ για τον τρόπο που προετοίμασε τους παίκτες του και τους έβγαλε στο γήπεδο. Αυτό που είχε να διαχειριστεί ο Ισπανός την εβδομάδα που πέρασε, δεν ήταν διόλου εύκολο. Ένα χαμένο Kύπελλο και μάλιστα από… σημαιάκι, είναι μεγάλο βάρος σε πόδια και μυαλό των ποδοσφαιριστών. Ωστόσο ο Ισπανός βρήκε τρόπο να τους βγάλει εγωισμό και πάθος τέτοιο, που να μπουν σε μια έδρα που έβραζε όπως η Τούμπα και να κάνουν ένα παιχνίδι στο οποίο το σκορ έπρεπε να είναι 3-0 στο πρώτο τέταρτο.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ

Μιας και ο λόγος για την "καυτή" έδρα της Τούμπας, είναι η πρώτη νίκη που κάνει η ΑΕΚ σ’ αυτό το γήπεδο, από τότε που επέστρεψε από την μεγάλη περιπέτεια της Γ’ και Β’ Εθνικής. Έρχεται περίπου έναν μήνα, μετά την αντίστοιχη πρώτη νίκη και μέσα στο επίσης "καυτό" Καραϊσκάκη. Και πρόκειται για την ίδια ομάδα, η οποία μέχρι να την πάρει στα χέρια του ο Χιμένεθ, είχε ξεχάσει πως είναι να κερδίζει εκτός έδρας. Ακόμα και ήττες συνεχόμενες είχε σε Τρίπολη και Αγρίνιο. Προφανώς και αυτό πιστώνεται στον Ισπανό τεχνικό.

Όπως πιστώνεται και στους παίκτες που δείχνουν πως έχουν τρόπο και τσαγανό να δίνουν απαντήσεις, ακόμα και όταν τους συμβαίνουν διάφορα ή ακούν διάφορα. Και πριν από το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη είχαν ακούσει διάφορα για τον χαρακτήρα που (δεν) δείχνουν σε τέτοιου είδους ματς. Πήγαν όμως και κέρδισαν. Τώρα και πάλι άκουσαν πολλά πριν από το παιχνίδι στην Τούμπα. Κυρίως λόγω του χαμένου τελικού. Αλλά και πάλι βρήκαν τρόπο να δώσουν απαντήσεις με μια νίκη.

Η ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ

Η ουσία βεβαίως αυτής της νίκης στην Τούμπα, είναι πως η ΑΕΚ κρατάει πλέον την κατάσταση της πρωτιάς, στα χέρια της. Αν κάνει μόνο νίκες μέχρι και το τέλος, βγαίνει πρώτη χωρίς να ασχολείται τι θα κάνουν οι υπόλοιποι στα μεταξύ τους ματς. Κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά την ΑΕΚ φαβορί. Το ερώτημα και το στοίχημα είναι, αν θα μπορέσει να διαχειριστεί σωστά αυτό τον τίτλο του φαβορί.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ