OPINIONS

Η ΑΕΚ κάνει, όσα δεν έκανε

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στην αγαπημένη κουβέντα για το αν η ΑΕΚ είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με πέρυσι, μπαίνει ο Κώστας Τσίλης, με βάση όσα (απέ)δειξε το ματς στην Τρίπολη και όχι μόνο...

Για αρχή να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Η ΑΕΚ όφειλε να είχε βρει τρόπο να βγάλει από τον Ιούνιο διαζύγιο με τον Μοράν και τον Αύγουστο να έβρισκε έναν καλό χαφ στην αγορά, στα οικονομικά που ήθελε να παίξει.

Χωρίς οικονομικές υπερβάσεις, αφού αυτή είναι η πολιτική και ό,τι και αν λέει ο καθένας, δεν πρόκειται να αλλάξει. Έναν χαφ, προκειμένου η ΑΕΚ να πάει με τέσσερις μάχιμους μέσους σ’ αυτή την μακριά σεζόν και όχι με τρεις. Μακάρι να το κάνει έστω την ύστατη ώρα με κάποιον ελεύθερο. Εκτός αν ο Μοράν ξαφνικά δείξει ότι δεν έδειξε στον Χιμένεθ που τον έφερε με συμβόλαιο 3,5 χρόνων και στον Ουζουνίδη που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον κουλαντρίσει έναν ολόκληρο Ιούλιο. Αλλά το θεωρώ απίθανο. Πάμε όμως παρακάτω, διότι την ιστορία την γράφουν πάντα οι παρόντες και πάλι καλά που προέκυψε και ο Γιαννιώτας για τα εξτρέμ.

Η κουβέντα για το αν η φετινή ΑΕΚ είναι καλύτερη από την περσινή δεν άνοιξε τώρα που δεν έγιναν οι δυο κινήσεις στο φινάλε των μεταγραφών. Υπήρχε και μάλιστα φουντωμένη, ολόκληρο το καλοκαίρι. Λογικό διότι έφυγαν παίκτες σημαντικοί και κυρίως διότι στην ουσία αυτό είναι το ζητούμενο. Κάθε χρόνο η ΑΕΚ να είναι και καλύτερη. Κάποιος βεβαίως θα σκεφτεί πως η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, μπορεί να δοθεί μόνο στο τέλος της σεζόν. Όταν δηλαδή θα γίνει το ταμείο. Και αυτή είναι ίσως η πιο ρεαλιστική προσέγγιση σ’ αυτή την κουβέντα περί της καλύτερης ή χειρότερης ΑΕΚ σε σχέση με πέρυσι.

ΟΛΑ ΤΥΧΑΙΑ;

Όμως θα μου επιτρέψετε την επισήμανση, πως ήδη υπάρχει δείγμα γραφής και μάλιστα σοβαρό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ματς με τον Αστέρα, αλλά θα ξεκινήσω μ‘ αυτό. Η Τρίπολη είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια, γήπεδο κόμβος για τις διεκδικητές του πρωταθλήματος. Ήταν επίσης και τα τελευταία επτά χρόνια τόπος μαρτυρίου για την ΑΕΚ. Θυμηθείτε πως η περυσινή ήττα με κάτω τα χέρια στην Τρίπολη, λίγο έλειψε να βάλει φουρνέλο σ’ ολόκληρο το οικοδόμημα της ομάδας. Έγινε αρχές Οκτώβρη και συζητιόταν μέχρι και τον Απρίλη.

Φέτος η ΑΕΚ δεν κέρδισε απλώς. Κέρδισε εύκολα και μέχρι να βγει με… πρόβλημα το τούρμπο της (δηλαδή ο Μπακάκης) από το γήπεδο και να αποσυντονιστεί, έπαιξε και καλή μπάλα. Για την ακρίβεια έπαιξε πειστική μπάλα. Σαν πρωταθλήτρια, όπως ακριβώς το έγραψε ο Βαγγέλης Αρναούτογλου. Πέρυσι η ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο δεν έκανε ούτε φάση. Τώρα είχε δυο δοκάρια και ο Πόνσε πατούσε όποτε ήθελε περιοχή και από σπόντα δεν σκόραρε. Τυχαίο;

Πέρυσι ο Αστέρας έβαλε δυο γκολ. Φέτος πήρε το πρώτο κόρνερ στο 78ο λεπτό. Τυχαίο; Πέρυσι ο Γαλανόπουλος στο ίδιο γήπεδο, αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν. Τώρα ήταν σούπερ. Τυχαίο και αυτό; Πριν από 1,5 χρόνο, πάλι σ’ αυτό το γήπεδο, ο Βράνιες έκανε ντεμπούτο. Αποβλήθηκε και η ΑΕΚ έχασε το ματς. Φέτος ο Οικονόμου, που έχει έρθει στην θέση που άφησε ο Βράνιες στα στόπερ, έκανε ένα (ακόμα) μαγικό παιχνίδι κι η ΑΕΚ κέρδισε. Ακόμα και αυτό τυχαίο;

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως η ΑΕΚ έκανε στην Τρίπολη, ό,τι δεν είχε κάνει πέρυσι. Διότι και στα προκριματικά του Champions League, επίσης έκανε φέτος ότι δεν είχε κάνει πέρυσι. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ούτε είχε κανένα όνομα επιβλητικότερο της Σέλτικ, ούτε κανένα ρόστερ καλύτερο. Δυο ομάδες επιπέδου Champions League αντιμετώπισε και τις δυο φορές η ΑΕΚ. Πέρυσι αποκλείστηκε, φέτος προχώρησε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και γι αυτό και σε λίγες μέρες θα πάει να παίξει στο Άμστερνταμ με τον Άγιαξ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στην Ριέκα για να ξεκινήσει την διαδρομή στο Europa League. Για πέρυσι βεβαίως, η παρουσία στους ομίλους του Europa, ήταν σημαντική. Φέτος δεν θα ήταν αρκετή. Διότι η ΑΕΚ όφειλε να προοδεύσει. Και τα πεπραγμένα μέχρι τώρα, δείχνουν πως το κάνει.

ΗΔΗ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ΠΑΝΩ

Η φετινή ΑΕΚ έχει ήδη ανέβει ένα σκαλί πάνω από την περυσινή στην Ευρώπη, έχει ήδη πετύχει στο πρωτάθλημα να σπάσει μια "καταραμένη" έδρα, που δεν το είχε κάνει πέρυσι (ούτε τα τελευταία επτά χρόνια). Ενώ ακόμα και η μπάλα που έπαιξε στο ματς με τον ΠΑΣ στην πρεμιέρα, ήταν πολύ πιο πειστική, σε σχέση μ’ όσα έκανε πέρυσι σε αντίστοιχα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ. Κι όλα αυτά προφανώς και είναι δουλειά και του Ουζουνίδη και των ποδοσφαιριστών που ήταν και πέρυσι στην ομάδα και έχουν πλέον "πρωταθληματική" νοοτροπία και αυτοπεποίθηση, αλλά και των παικτών που ήρθαν φέτος. Ο Οικονόμου είναι σταθερά, σ’ όλα τα ματς, από τους καλύτερους της ΑΕΚ. Ο Πόνσε έδειξε πως είναι ένα πολύ πειστικό φορ στα δυο παιχνίδια που έχει παίξει βασικός και ας μην σκόραρε στο δεύτερο. Ο Άλεφ έχει τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να διαχειριστεί την βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική του αφέλεια. Ενώ η ΑΕΚ περιμένει να μπουν στην εξίσωση και ο Μπογέ, ο Αλμπάνης και ο Γιαννιώτας.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια για την ΑΕΚ. Ούτε μέχρι που θα φτάσει. Είναι ακόμα Σεπτέμβριος και όλα έχουν δρόμο μπροστά τους. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι ποδόσφαιρο και μπορούν να συμβούν τα πάντα. Κι όλα αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. Εξάλλου δεν υπάρχει καμία νομοτέλεια, που να εξασφαλίζει πως αν η ΑΕΚ είναι καλύτερη από πέρυσι, στο τέλος θα φτάσει και πιο μακριά. Αυτό δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στην επόμενη στροφή του δρόμου και τι περιμένει στην γωνία. Ωστόσο το δείγμα γραφής μέχρι τώρα, δείχνει ξεκάθαρα πως αυτή η ΑΕΚ, όπως είναι, κάνει πράγματα που δεν είχε κάνει καν πέρυσι. Δηλαδή στην πιο πετυχημένη της σεζόν τα τελευταία 24 χρόνια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

"Έσπασε" (και) την "κατάρα" της Τρίπολης η ΑΕΚ
Το πέναλτι και τα highlights του Αστέρας - ΑΕΚ 0-1 (VIDEO)
Νίκη πρωταθλητών
Οικονόμου: "Δεν αντικαθιστώ τον Βράνιες"
Σιμόες: "Δύσκολη ομάδα ο Αστέρας, σημαντική η νίκη πριν τη διακοπή"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ