OPINIONS

Η ΑΕΚ δεν χρωστά αποδείξεις

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για το παιχνίδι στην Τούμπα, το οποίο παρά την περί του αντιθέτου περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν είναι ούτε ειδικών συνθηκών, ούτε και αποδείξεων.

Όποιος έχει μιλήσει έστω και μια φορά με ποδοσφαιριστή, ξέρει καλά πως μετά από ένα στραβό αποτέλεσμα, το μόνο που θέλει σαν τρελός είναι να ξαναμπεί στο γήπεδο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να βγάλει αντίδραση. Εκείνο που τον «σκοτώνει», είναι να κάτσει διακοπή αγωνιστικών υποχρεώσεων μετά από ήττα. Αυτό είναι το χειρότερο του και όχι να έχει ματς μετά από τέσσερις μέρες. Ακόμα και η κόπωση, καμιά φορά, περνάει και μέσα από το μυαλό.

Η ΑΕΚ έχει παιχνίδι στο "καπάκι", μετά από την πρώτη ήττα στην Ευρώπη μετά από 14 συνεχόμενα ματς. Και την πρώτη τριάρα μετά από τρία χρόνια. Έτυχε να είναι και παιχνίδι με ομάδα της πρώτης τριάδας του πρωταθλήματος. Αυτό συνιστά ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για αντίδραση. Βεβαίως ο ΠΑΟΚ επιχειρεί να αναγάγει το παιχνίδι σε ματς ειδικών συνθηκών. Την Παρασκευή, την ίδια ώρα που ο προπονητής του ΠΑΟΚ μιλούσε για 456η φορά για αδικία, ο τερματοφύλακας του, γλίτωνε την τιμωρία, επειδή δεν πρόλαβαν να φτάσουν εγκαίρως οι δικηγόροι στην Αθήνα λόγω του ευρωπαϊκού παιχνιδιού την Πέμπτη το απόγευμα. Ο τελευταίος που δεν πρόλαβε να διανύσει σ’ αυτόν τον χρόνο, την απόσταση Θεσσαλονίκη - Αθήνα, ήταν ένας αγγελιοφόρος του Μέγα Αλέξανδρου τον 3ο αιώνα πχ. Δεν έχει σημασία.

Η ΑΕΚ δεν έχει ασχοληθεί ούτε με την υπόθεση Πασχαλάκη, ούτε με τις δηλώσεις Λουτσέσκου, ούτε με οτιδήποτε αφορά κάτι που δεν την αγγίζει. Ορθώς. Όποιος έκανε το λάθος να μπει στην διαδικασία να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, είτε έχασε το χρόνο του, είτε στο τέλος άρχισε να αμφιβάλλει μήπως και δεν βλέπει καλά στον καθρέφτη. Επομένως η ΑΕΚ νερό στον μύλο της προσπάθειας να γίνει αυτό το ματς της Τούμπας παιχνίδι ειδικών συνθηκών, δεν έχει ρίξει. Επίσης ο ΠΑΟΚ επιχειρεί να αναγάγει αυτό το ματς σε παιχνίδι αποδείξεων. Το να φορτώνεται από μόνη της μια ομάδα τέτοιο βάρος, μου φαίνεται παράλογο. Αλλά είναι δικαίωμα του. Η ΑΕΚ ούτε σ’ αυτό το "τρυπάκι" έχει λόγο να μπει. Ειδικά σ’ αυτό.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ Η ΑΕΚ

Δεν έχει απολύτως τίποτα να αποδείξει αυτή η ΑΕΚ. Και σε κανέναν. Είναι η περυσινή πρωταθλήτρια και αυτό ούτε άλλαξε επειδή έχασε το κύπελλο, ούτε θα αλλάξει κατ’ οποιονδήποτε τρόπο. Και δεν θα αλλάξει ούτε η βαθιά πεποίθηση της μεγαλύτερης μερίδας κόσμου που παρακολούθησε το περυσινό πρωτάθλημα, πως το κατέκτησε η ομάδα που το άξιζε πιο πολύ. Επίσης η ΑΕΚ δεν θα αποδείξει στην Τούμπα αν είναι καλή ομάδα ή όχι. Το έδειξε ήδη περνώντας δυο προκριματικούς και μπαίνοντας στους ομίλους του Champions League μετά από 12 χρόνια. Και μάλιστα με απώλειες λόγω τραυματισμών. Το έδειξε και στις τρεις πρώτες αγωνιστικές, με ισάριθμες νίκες χωρίς να δεχθεί γκολ. Είναι αστείο να σκεφτόμαστε πως θα κριθεί σ’ ένα 90άλεπτο. Ότι και αν γίνει σ’ αυτό. Άλλωστε ακόμα και να κερδίσει, δεν θα πάρει στην Τούμπα το πρωτάθλημα.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν έχει να αποδείξει τίποτα στο ματς με τον ΠΑΟΚ, δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ματς. Για πολλούς λόγους. Αν η ΑΕΚ κερδίσει, με την προσέγγιση που έχει κάνει ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι, τον βάζει βαθιά σ’ έναν κύκλο εσωστρέφειας. Επίσης αν κερδίσει, τον αφήνει πέντε βαθμούς πίσω. Και παραμένει στην κορυφή. Όπως αποδείχθηκε και πέρυσι, όταν η ΑΕΚ μπαίνει σε θέση οδηγού και δεν μένει πίσω νωρίς, στο τέλος πετυχαίνει αυτό που θέλει. Βεβαίως ακόμα και να μείνει πίσω ο ΠΑΟΚ με πέντε βαθμούς, δεν έχει κριθεί απολύτως τίποτα.

Μόνο στην Ελλάδα θεωρούμε τελειωμένη μια μάχη τίτλου, στους πέντε και στους έξι βαθμούς διαφορά και με διψήφιο αριθμών αγωνιστικών να υπολείπονται. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Θυμηθείτε πόσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν την ΑΕΚ όταν μήνα Γενάρη, έμεινε δυο βαθμούς πίσω από την κορυφή στην λευκή ισοπαλία στη Λάρισα. Αλλά όπως και να έχει, μια νίκη μέσα στην Τούμπα, θα δώσει τεράστια κέρδη σ’ όλους τους τομείς. Από την βαθμολογία, μέχρι και την ψυχολογία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κυρίως η πραγματική διάσταση του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ... ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ Ο ΛΙΒΑΓΙΑ

Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως ο Λιβάγια είναι ξεκούραστος και θυμωμένος. Κυρίως το δεύτερο. Είναι θυμωμένος με τον εαυτό του, που δεν μπόρεσε να βρίσκεται την Τετάρτη στο Άμστερνταμ και σε μια γιορτή που είχε όνειρο από μικρός να συμμετάσχει. Τέτοιοι παίκτες, με τέτοια κλάση και τέτοιο ποδοσφαιρικό εγωισμό, γίνονται δέκα φορές πιο επικίνδυνοι, όταν είναι θυμωμένοι ειδικά με τον εαυτό τους. Κάτι που το ξέρει καλύτερο απ’ όλους ο Ουζουνίδης και γι αυτό και ποντάρει πολλά στον Λιβάγια, στο αγωνιστικό πλάνο του παιχνιδιού. Άλλωστε ο Κροάτης ήταν αυτός που σκόραρε στην περσινή νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και μάλιστα με δέκα παίκτες.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι σχετικά ξεκάθαρα. Αν η ΑΕΚ παίξει το παιχνίδι της, βγάλει τον χαρακτήρα της και δεν αφήσει τον ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτεί την δύναμη που έχει στις στατικές φάσεις, την δουλειά της θα την κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ