OPINIONS

Η ΑΕΚ δεν ξέρει να κερδίζει

Η ΑΕΚ δεν ξέρει να κερδίζει

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για ένα ματς στο οποίο αποδείχθηκε πως ακόμα και σε παιχνίδι γάτας και ποντικιού, χωρίς να βρεις σωστό τρόπο να παίξεις δεν νικάς, αλλά και για το μοναδικό κέρδος της ΑΕΚ που ήταν η αξιοπρέπεια της.

Κατευθείαν στο ψητό, χωρίς πολλούς προλόγους. Η ΑΕΚ δεν πήρε ούτε αυτό το σημαντικό ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο. Όπως δεν είχε νικήσει και αυτό με τον Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο. Αν βάλει κανείς δίπλα δίπλα τα δυο αυτά παιχνίδια, θα διαπιστώσει πως δεν έχει μεγάλη διαφορά ο τρόπος που η ΑΕΚ δεν έφυγε με το "τρίποντο".

Προσέξτε, όχι η εξέλιξη τους. Ούτε οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στα δυο ματς. Ο τρόπος που κυνήγησε και στα δυο παιχνίδια η Ένωση την ανατροπή στο σκορ, διότι και στα δυο βρέθηκε να κυνηγάει ήταν σαν να ρίχνει μπουνιές σε τοίχο. Ο τοίχος θα μείνει όρθιος. Μπορεί και το χέρι σου να σπάσεις. Έτσι έκανε η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, έτσι και με τον ΠΑΟΚ.

Έδειξε πως δεν είχε τον τρόπο να φτάσει στη νίκη. Την ήθελε πολύ, την κυνήγησε πολύ. Και στα δυο ματς. Εξ ου και ισοφάρισε.

Αλλά είχε τέτοια αγωνιστική εικόνα μέσα στο γήπεδο, τέτοιο έλλειμμα σε ευκαιρίες μαρς για γκολ, που ήταν εξόφθαλμο, πως δεν είχε τρόπο να φτάσει στη νίκη. Πολύ πιο εξόφθαλμο ήταν βέβαια στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Διότι ο αντίπαλος είχε μείνει νωρίς με δέκα παίκτες και η ΑΕΚ τον έπαιξε σαν την γάτα με το ποντίκι. Όπως αποδείχθηκε όμως περίτρανα, αν η… γάτα δεν παίξει σωστά και όπως πρέπει, δεν κερδίζει πάντα. Και ας έχει στριμωγμένο το… ποντίκι όχι για 70 λεπτά, αλλά για 170.

Ο Ουζουνίδης στο παιχνίδι άλλαξε τρεις φορές σχηματισμό. Από 3-5-2 σε 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή και από εκεί σ' ένα κλασικό 4-4-2. Το πάλεψε δηλαδή το ματς από τον πάγκο. Το πρόβλημα ήταν πως όλες οι αλλαγές, κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ να δυσκολεύεται να ψάξει με σωστό τρόπο, να δημιουργήσει ρωγμές στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Με σέντρα στη σέντρα δεν σπάει ούτε η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος. Πολλώ δε μάλλον η καλύτερη, με βάση τους αριθμούς. Και ακόμα περισσότερο, όταν και αυτές οι σέντρες, δεν ήταν καν πετυχημένες. Συνολικά 47 έγιναν σ' όλο το ματς. Απ' αυτές μόνο μια έγινε σωστά και με σωστές προϋποθέσεις για να βρεθεί σε ανισορροπία η άμυνα του ΠΑΟΚ και ήταν αυτή που ισοφάρισε ο Πόνσε. Κατά τα άλλα υπήρχαν δυο ή τρεις ακόμα που ζόρισαν την αντίπαλη άμυνα και όλες οι υπόλοιπες ήταν ψωμοτύρι για τους "Βαρελοκρέσπους".

Βεβαίως και ήταν πολλοί οι παίκτες της ΑΕΚ που βρέθηκαν σε κακή μέρα. Από τους κεντρικούς αμυντικούς που τα κάνουν όλα λάθος στην πρώτη στατική φάση της ομάδας που έχει αυτό το στοιχείο παιχνιδιού ως το πιο δυνατό της. Μέχρι τον Άλεφ, τον Γκάλο, τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα. Για κάποιους εξ αυτών είναι ξεκάθαρα θέμα κούρασης. Ο Γκάλο δεν έχει βγει λεπτό, έπαιξε βασικός ακόμα και με τον Λεβαδειακό και είναι αδύνατον να μπορεί να είναι συνεχώς "μηχανάκι" και να έχει ανάσες για καλές σέντρες. Αυτή την φορά δεν είχε ανάσες ούτε για καλά στημένα, που είναι το φόρτε του. Όπως επίσης και ο Άλεφ. Δεν έχει βγει λεπτό μέσα στο 2019 και δεν είχε συνηθίσει να παίζει έτσι. Όσο για τον Μάνταλο και τον Μπακασέτα, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν πως αμφότεροι ήθελαν τόσο πολύ να δώσουν απαντήσεις και να κάνουν καλά πράγματα σ’ αυτό το ματς και μ' αυτόν τον αντίπαλο, που τους βγήκε ανάποδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο ήταν πως κάθε αλλαγή συστήματος και σχηματισμού που γινόταν κατά την διάρκεια του ματς, κατέληγε ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα και στον ίδιο τρόπο που η ΑΕΚ αναζητούσε το γκολ. Έναν τρόπο που όλοι, ακόμα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ καταλάβαιναν πως δεν τους έβγαινε και δεν επρόκειτο να τους βγει στο αιώνα τον άπαντα. Και για να ξέρουμε και τι λέμε, όταν μπαίνει στο γήπεδο παίκτης με την τεχνική κατάρτιση του Μπογέ, με εντολές να πάρει προσωπικές ενέργειες, μήπως και σπάσει μ' αυτό τον τρόπο η αντίπαλη άμυνα και εκείνος μπαίνει στο χορό της σέντρας και συνεχίζει να τον σέρνει τότε "αντίο ζωή".

Η ουσία βεβαίως είναι πως η ΑΕΚ για ένα ακόμα σημαντικό παιχνίδι, δεν κατάφερε να κερδίσει. Και έτσι όπως είναι τα πράγματα, μετά τον στόχο του πρωταθλήματος, θα πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να ξεχνάει και αυτόν της δεύτερης θέσης. Της μένει πλέον μόνο το κύπελλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με τις αδυναμίες που έδειξε και στο ματς με τον ΠΑΟΚ, θα πρέπει να ανασκουμπωθεί πολύ για να καταφέρει να το διεκδικήσει και να το κατακτήσει. Θα πρέπει πλέον να βάλει μόνιμα στο παιχνίδι της τον Κρίστιτσιτς που μόνο σπαθιά δεν κατάπιε από την μέρα από την ώρα που μπήκε στο γήπεδο και να ταΐζει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή τη "μηχανή" των γκολ που λέγεται Πόνσε.

Και κάτι τελευταίο. Προφανώς και υπάρχει πέναλτι στο χέρι του Σάκχοφ. Και φυσικά δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αν ο Δανός το έδινε ο ΠΑΟΚ θα έπαιζε από το 20ο λεπτό με παίκτη λιγότερο και με το ματς ισόπαλο. Τι παιχνίδι θα είχαμε τότε, κανείς δεν μπορεί να πει. Αλλά η ΑΕΚ δεν μπήκε σε καμιά διαδικασία να κάνει παντιέρα αυτό το πέναλτι.

" Δεν το έδωσε ο διαιτητής, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν μπορούμε να σταθούμε εκεί... " είπε ο Ουζουνίδης στη συνέντευξη Τύπου. Η ΑΕΚ κέρδισε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια της. Θέλετε μήπως να φανταστείτε τι θα έλεγε ο Λουτσέσκου, αν υπήρχε αντίστοιχη φάση στον ΠΑΟΚ; Μάλλον ξεπερνά κάθε φαντασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ