OPINIONS

Φέτος, όλα αλλιώς

Φέτος, όλα αλλιώς
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει από το Κίελτσε για τα πράγματα που φανερώνουν πως η φετινή ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή των… ανορθογραφιών.

Δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο, που όταν τον ρωτήσεις για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, να μην σου απαντήσει πως αυτό επί της ουσίας κρίνει την μισή χρονιά. Διότι διαμορφώνει καθοριστικά την εικόνα που θα παρουσιάσει μια ομάδα.

Ουσιαστικά ισχύει περίπου αυτό που λέγεται σχετικά μ’ ότι κάνεις στη θάλασσα και μετά το βρίσκεις στο αλάτι. Ακριβώς έτσι την πάτησε η ΑΕΚ πέρυσι. Όσο και αν προσπάθησε, ειδικά από τον Γενάρη και μετά, δεν μπόρεσε ποτέ να ισιώσει τα στραβά και τα ανάποδα που είχαν γίνει πέρυσι εδώ στο Κίελτσε. Από τον Κετσπάγια και όχι μόνο.

Αν η ΑΕΚ φέτος δίνει την αίσθηση πως θα μπει όπως πρέπει ανταγωνιστική στη σεζόν, δεν είναι τόσο για τις μεταγραφές που έχει κάνει. Αυτές θα πρέπει να αποδείξουν έτσι κι αλλιώς στο γήπεδο την ποιότητα τους. Το σημαντικό είναι πως η ΑΕΚ λειτουργεί εντελώς διαφορετικά αυτό το καλοκαίρι.

Και δεν αναφέρομαι (μόνο) στο πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα, τόσο για τα χούγια της ίδιας της ΑΕΚ όσο και συνολικά για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα ίσως ολόκληρης της Ευρώπης, να έχει συμπληρώσει το 95% του ρόστερ αρχές του Ιούλη. Αυτή είναι μια απολύτως προφανής εξαιρετικά σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το "εντελώς διαφορετικά", αφορά την φετινή ισορροπία στο ρόστερ, τον αγωνιστικό προσανατολισμό και τη δουλειά. Πάμε να βάλουμε τα πράγματα κάτω με την σειρά για να καταλάβετε τι εννοώ

ΠΕΡΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή η ΑΕΚ δούλευε εδώ στο Κίελτσε, είχε στην επίθεση της έναν μόνο καθαρόαιμο εξτρέμ. Τον Μπαρμπόζα. Από εκεί και πέρα είχε έναν Βάργκας που δεν ήταν εξτρέμ και δεν γούσταρε τα άκρα αλλά ελλείψει άλλου έπαιζε εκεί. Και έναν Μπακασέτα που επίσης δεν ήταν εξτρέμ, αλλά επειδή ήταν πιο φιλότιμος και έπαιζε όπου του ζητούσε ο προπονητής, πήγαινε και αυτός στα άκρα. Επίσης για την κορυφή της επίθεσης είχε μόνο τον Πέκχαρτ. Υπήρχε μεν και ο Αραβίδης, αλλά ο Κετσπάγια δεν τον ήθελε για φορ και τον έστελνε και αυτόν στα άκρα.Για να μην θυμηθώ καν πως ελλείψει δεύτερου αριστερού μπακ, έπαιζε ο Κολοβέτσιος!

Ισορροπία στο ρόστερ μηδέν, με λίγα λόγια. Φέτος ο Χιμένεθ έχει εξτρέμ που παίζουν εξτρέμ, φορ που παίζουν φορ και δυο συν τον πιτσιρικά Γιαννούτσο αριστερά μπακ για να διαλέξει. Έχει επίσης και τέσσερις κανονικούς χαφ (Γιόχανσον, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Γαλανόπουλος) στη μεσαία γραμμή, όταν πέρυσι στο Κίελτσε υπήρχαν δυόμιση. Προφανώς λοιπόν, ανεξάρτητα αν ο Χιμένεθ είναι (που σίγουρα είναι) καλύτερος προπονητής από τον Κετσπάγια, έχει και ένα όχι μόνο πλήρες αλλά και ισορροπημένο ρόστερ να διαχειριστεί. Πάμε παρακάτω.

ΠΕΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΙΛ

Θυμάμαι πως πέρυσι, στο τέλος της δουλειάς εδώ στο Κιέλτσε, δεν μπορούσε κανείς εξ όσων είχαν παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα, να πει πως έχει καταλάβει τους αγωνιστικούς προσανατολισμούς που θα έχει η ομάδα. Τι θα έκανε όταν θα έμπαινε στο γήπεδο; Θα μάρκαρε ψηλά και επιθετικά; Θα περίμενε τον αντίπαλο; Θα ήταν μια φουλ επιθετική ομάδα; Μια φουλ αμυντική; Προσανατολισμός μηδέν. Προφανώς και αυτό είχε να κάνει και με το γεγονός πως ο Κετσπάγια άρχισε να δουλεύει ένα πλάνο στο μυαλό του, περίπου δυο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία. Διότι τότε συμφώνησε να αναλάβει.

Επίσης δεν ήξερε τι παίκτες τελικά θα έχει στο ρόστερ, επομένως σχεδόν υποχρεωτικά έπρεπε να δουλέψει λίγο απ’ όλα και τελικά του βγήκε τίποτα. Φέτος από την πρώτη εβδομάδα εδώ στο Κίελτσε, οι βασικοί προσανατολισμοί της νέας ΑΕΚ, είναι απολύτως ξεκάθαροι. Προφανές είναι πως η ομάδα θα πρεσάρει τον αντίπαλο μέχρι… πνιξίματος. Προφανές επίσης και θα επιδιώκει πολύ να κάνει το παιχνίδι της από τα άκρα. Όλα αυτά τα βλέπουμε μπροστά μας. Στην καθημερινή δουλειά στο γήπεδο. Αλλά βεβαίως ο Χιμένεθ όλα αυτά τα σκεφτόταν και τα προετοίμαζε, ήδη από την επόμενη μέρα του τελευταίου περσινού ματς.

ΠΕΡΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Και φτάνουμε και στο κρίσιμο κομμάτι. Η δουλειά. Σε έντεκα προετοιμασίας που έχω παρακολουθήσει, δεν έχω δει δίτερμα με δώδεκα παίκτες. Το είδα πέρυσι. Πταίσμα. Επίσης δεν είχα ξανακούσει την ατάκα "δεν χρειάζεται δουλειά στην τακτική". Την άκουσα πέρυσι. Κακούργημα. Περίπου στα μισά του δρόμου του φετινού βασικού σταδίου της προετοιμασίας, οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν δουλέψει και έχουν ακούσει περισσότερη τακτική, απ’ όση σ’ όλες τις μέρες πέρυσι στο Κίελτσε. Ίσως από ολόκληρη την περσινή καλοκαιρινή προετοιμασία. Και να σκεφτεί κανείς πως ο Χιμένεθ την πραγματική δουλειά εδώ, την ξεκινάει τώρα. Τώρα που έχουν έρθει όλοι οι παίκτες.

Σκεφτείτε πως από το προηγούμενο Σάββατο (1/7) μέχρι και χθες (5/7) ήρθαν στο Κίελτσε συνολικά επτά ποδοσφαιριστές. Τέσσερις διεθνείς και τρεις μεταγραφές. Έρχεται και ο Τσόσιτς. Και αν τους πιάσεις έναν προς έναν, όλοι αυτοί που ήρθαν, είναι εν δυνάμει βασικοί. Επομένως επί της ουσίας ο Χιμένεθ τώρα πιάνει δουλειά πάνω σε σχήματα και συστήματα. Αλλά ήδη έχει δουλέψει τόση τακτική, όση ο Κετσπάγια δεν είχε κάνει σ’ ολόκληρο το καλοκαίρι. Και κάτι τελευταίο. Και ο Χιμένεθ κάνει πράγματα που δεν τα έχω ξαναδεί σε προετοιμασία. Όπως το μπάσκετ στο δάσος ή όπως κάτι περίεργα παιχνίδια. Αφού όμως οι παίκτες τα γουστάρουν και τα απολαμβάνουν και ο Μανόλο κάνει τη δουλειά του, μόνο για καλό της ΑΕΚ μπορεί να είναι. Και δεν είναι και δίτερμα με ομάδες των δώδεκα...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ