OPINIONS

Δες τώρα, τι θυμήθηκε…

Δες τώρα, τι θυμήθηκε…
EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα έγιναν στον χαμένο τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, τα οποία η ΑΕΚ κάπου τα έχει ξαναδεί και ξαναζήσει στο παρελθόν.

Για την ιστορία που όταν επαναλαμβάνεται, αυτό γίνεται πρώτα ως φάρσα και μετά ως τραγωδία, τα έχει πει ο γέρο Μάρξ εδώ και πολλές δεκαετίες. Προφανώς δεν είχε στο μυαλό του ποδόσφαιρο. Κι όμως η εφαρμογή είναι επίσης προφανής. Στην ΑΕΚ είδαν σ’ αυτόν τον τελικό μια ιστορία, την οποία ξέρουν καλά, να επαναλαμβάνεται. Δύσκολο να πει κανείς αν πρόκειται περί φάρσας ή περί τραγωδίας. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Εκείνο που έχει σημασία, είναι πως η ΑΕΚ έχασε ένα τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, με λάθη διαιτητή ή επόπτη. Και δη εξόφθαλμα. Διότι είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης, πως το γκολ του Ενρίκε ήταν οφσάιντ. Και πολύ οφσαιντ, που και αυτό έχει τη σημασία του. Διότι κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Όμως στην περίπτωση του οφσάιντ έχει μεγάλη σημασία αν είναι μισό εκατοστό μπροστά ή αν είναι δυο μέτρα. Διότι το πρώτο χάνεται εύκολα από το μάτι και δικαιολογείται και το δεύτερο όχι.

Εξόφθαλμα άουτ επίσης, ήταν η φάση του τελευταίου λεπτού στην Τούμπα στο φετινό ματς πρωταθλήματος. Αλλά έγινε κόρνερ, μετά έγινε γκολ και η ΑΕΚ είχε χάσει το ματς. Και εξόφθαλμο ήταν και το πέναλτι πάνω στον Σιμόες, που βεβαίως δεν δόθηκε ποτέ, στο περσινό παιχνίδι στην Τούμπα. Εκείνο μάλιστα είχε στερήσει από την ΑΕΚ τη νίκη. Με λίγα λόγια η ιστορία επαναλήφθηκε σ' αυτόν τον τελικό για τρίτη φορά, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο .Ήταν τρίτη και φαρμακερή, διότι τώρα χάθηκε τρόπαιο.

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΙΣΩ

Μιας και αναφέρθηκε σε χαμένο τρόπαιο από ένα κραυγαλέο και οφθαλμοφανές λάθος και εδώ η ιστορία επαναλαμβάνεται για την ΑΕΚ. Τραγωδία ή φάρσα, πάλι δύσκολο να πει κανείς. Περίπου όπως έχασε αυτόν τον τελικό, είχε χάσει και εκείνο με τον Μπάκα πριν από 22 ολόκληρα χρόνια. Μ’ άλλο αντίπαλο τότε, μ’ άλλα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ακόμα και μ’ άλλη ομάδα η ΑΕΚ. Όμως το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ίδιο. Η ΑΕΚ έχασε το κύπελλο. Και το έχασε επειδή ο διαιτητής ή ο επόπτης περίπου το… όρισε, με τα λάθη που έκανε.

Ο Χιμένεθ έκανε αναφορά σε δυο λάθη. Όντως έτσι είναι. Δεν είναι μόνο το οφσάιντ δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ σε χρονικό σημείο που τα περιθώρια αντίδρασης της ΑΕΚ είναι στα όρια του μηδενικού. Είναι και το γεγονός πως στο ξεκίνημα του ματς, δεν έχει αποβληθεί ο Μάτος, που ρίχνει μια περιποιημένη αγκωνιά. Και αφού δεν αποβλήθηκε στην συγκεκριμένη φάση, συνέχισε να ρίχνει αγκωνιές, μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού.

ΑΞΙΖΕ Η ΑΕΚ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ;

Βεβαίως πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει αντίλογος. Ο αντίλογος είναι πως η ΑΕΚ ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Έπαιξε από την αρχή μέχρι το τέλος λάθος. Και έκανε ίσως το χειρότερο φετινό παιχνίδι της, στην χειρότερη χρονική στιγμή. Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως σ’ αυτό το χειρότερο φετινό παιχνίδι της, έφτασε στο 80’ με το ματς ισόπαλο. Και αν είχε ακυρωθεί το οφσάιντ γκολ του Ενρίκε, το πιθανότερο είναι πως ο τελικός θα πήγαινε στην παράταση. Μπορεί να είχε φτάσει μέχρι και τα πέναλτι και η ΑΕΚ να το έπαιρνε διότι έχει τερματοφύλακα που πιάνει πέναλτι. Ή μπορεί να πήγαινε στα 35 πέναλτι όπως το 2009 και αυτή την φορά να έπαιρνε την ρεβάνς της για τότε.

Η ουσία είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει σε κανέναν και κυρίως στους παίκτες της ΑΕΚ, τι θα γινόταν αν ο επόπτης σήκωνε το οφσάιντ και δεν μετρούσε το γκολ του Ενρίκε. Όμως δεν την σήκωσε την σημαία και το γκολ μέτρησε και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία του τελικού. Ή για να είμαι ακριβής, επαναλήφθηκε μια ιστορία, που η ΑΕΚ την έχει ξαναζήσει.

ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Βεβαίως ακόμα και αν ο επόπτης παραιτηθεί, όπως έλεγε στους ανθρώπους της ΑΕΚ, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ούτε το κύπελλο θα ξαναπαιχθεί. Χάθηκε για την ΑΕΚ. Και αναγκαστικά πηγαίνει σε μια επόμενη μέρα, στην οποία πρέπει να διαχειριστεί δυο διαφορετικές κατάστασης. Η πρώτη έχει να κάνει με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, τα περιέγραψε με πολύ σκληρά λόγια, φεύγοντας από το Πανθεσσαλικό. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ούτε κανείς μπορεί να προβλέψει, πως θα γίνει αυτή η διαχείριση.

Όσο για την δεύτερη κατάσταση, αυτή αφορά το αγωνιστικό της μέλλον. Το άμεσο αλλά και το μακρινό. Η ΑΕΚ οφείλει να διαχειριστεί την ήττα και όσα έγιναν στον τελικό με τόσο άμεσο τρόπο, που να μπορέσει καταρχήν να είναι έτοιμη για τα πλέι οφ. Κυρίως διότι δεν πρέπει να χάσει και τον τελευταίο στόχο που έχει απομείνει. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να βάλει κάτω και το μέλλον της. Διότι, χωρίς να μπαίνω αυτή την στιγμή στην διαδικασία να κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος, ο Χιμένεθ έχασε πόντους μ’ αυτό το χαμένο κύπελλο. Έστω και αν χάθηκε όπως χάθηκε. Το πόσους και κυρίως πόσους σημαντικούς πόντους, θα φανεί στην συνέχεια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ