OPINIONS

Αυτή είναι η δύναμή της

Αυτή είναι η δύναμή της

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τη μεγάλη δύναμη της φετινής ΑΕΚ, τον Παναγιώτη Κονέ που "ντύθηκε" Γιόχανσον και τη μεταγραφή του Μασούντ που όπως απέδειξε ήδη θα προσφέρει ποιότητα στην ομάδα.

Πέρυσι στα μέσα του Γενάρη, δηλαδή περίπου τέτοια εποχή, η ΑΕΚ έχανε από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Παρόλο που είχε προηγηθεί στο σκορ με 2-1. Εκείνο το αποτέλεσμα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής στην προπονητική περίπτωση που λεγόταν Ζοζέ Μοράις.

Σ' εκείνο το ματς στο Αγρίνιο ήταν που πείστηκαν όλοι πως, όσο και αν περίμεναν, όσο και αν έκαναν υπομονή, ο Μοράις θα εξακολουθούσε να σκέφτεται και κυρίως να πράττει ως δεύτερος και όχι ως πρώτος προπονητής. Και έτσι δουλειά δεν μπορούσε να γίνει. Προς τιμήν του άλλωστε, το συνειδητοποίησε πρώτος ο Μοράις και αμέσως μετά από εκείνη την τραγωδία στο Αγρίνιο, δήλωσε παραίτηση και έφυγε σαν κύριος. Μέχρι να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, είχε οριστικοποιηθεί και η επιστροφή του Χιμένεθ.

Κάπως έτσι άρχισε η εποχή Μανόλο στην ΑΕΚ. Και τώρα, έναν χρόνο μετά και πάλι στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο, φάνηκε πόσο πολύ έχει μεταμορφωθεί η ΑΕΚ. Πόσο άλλη ομάδα είναι, σ’ όλα τα (αγωνιστικά της) επίπεδα. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά από τη νίκη στο Αγρίνιο και τον τρόπο που ήρθε.

Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως, είναι αυτό που φανερώνει και τη δύναμη της φετινής ΑΕΚ. Η ενδεκάδα στο ματς με τον Παναιτωλικό, είχε επτά Έλληνες παίκτες. Όχι συμπτωματικά. Ούτε επειδή υπάρχουν απουσίες. Αυτή είναι η επιλογή της φετινής ΑΕΚ. Από την αρχή της σεζόν, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ούτε ένα ματς, που η ομάδα να μπήκε στο γήπεδο με λιγότερους από πέντε Έλληνες ποδοσφαιριστές.

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Είναι στρατηγική της ΑΕΚ ο ελληνικός κορμός. Ακόμα και όταν ακούγονταν οι φαιδρότητες περί του "που πάμε με τους Μπακάκηδες και τους Μπακασέτες", η ΑΕΚ επέμενε. Και πλέον είναι απολύτως ξεκάθαρη πως αυτή η επιλογή του κορμού από Έλληνες παίκτες, είναι η μεγάλη δύναμη της φετινής ομάδας. Ποδοσφαιριστές που ξέρουν και νιώθουν το βάρος της φανέλας που φοράνε. Που ξέρουν πόσο μεγάλη σημασία έχει να ξαναγίνει η ΑΕΚ ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα ή να ξανακάνει αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη. Παίκτες που θα βγάλουν και πάθος και τσαμπουκά και που θα παρασύρουν σ' αυτό και ολόκληρη την ομάδα.

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτή άλλωστε ήταν πάντα η συνταγή της επιτυχίας για την ΑΕΚ. Ποιοτικοί ξένοι (όπως ο Αραούχο, ο Λιβάγια ή ο Σιμόες), που να μπαίνουν και να ενσωματώνονται, σ' έναν κορμό ελληνικό. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, την τελευταία σεζόν που η Ένωση είχε διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τέλους και το είχε χάσει στα χαρτιά. Μπορεί το μεγάλο της αστέρι, να ήταν ο Ριβάλντο. Η δύναμη της όμως, ήταν ο ελληνικός κορμός με Λυμπερόπουλο, Ζήκο, Παπασταθόπουλο, αλλά ακόμα και με Γεωργέα και με Καφέ.

ΧΙΜΕΝΕΘ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΑΝΤΟΣ

Προφανώς και αυτός ο φετινός ελληνικός κορμός, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΑΕΚ. Αλλά πιστώνεται εν πολλοίς και στον Χιμένεθ. Ο Μανόλο είναι ο πρώτος ξένος προπονητής μετά από πολλά χρόνια, που έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και κυρίως τους πιστεύει. Ο αμέσως προηγούμενος που λειτουργούσε κάπως έτσι, ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Αλλά μετά το χάος. Ο Πογέτ, για παράδειγμα, μπορεί να ήταν (που δεν ήταν) ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Όμως ειδικά προς το τέλος της θητείας του στην ΑΕΚ, το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε στα Σπάτα, ήταν πως για να μπεις στην αποστολή, δεν θα πρέπει να έχεις ελληνικό διαβατήριο. Και δεν ήταν μόνο ο Πογέτ που λειτουργούσε έτσι.

Ο Χιμένεθ όμως, το έχει δει διαφορετικά. Τους πιστεύει τους Έλληνες παίκτες που έχει στη διάθεση του. Κανένας δεν παίζει ούτε χαριστικά, ούτε για να εξυπηρετηθεί με το ζόρι η στρατηγική επιλογή του ελληνικού κορμού. Οι Έλληνες που παίζουν στην ενδεκάδα, παίζουν διότι ο Χιμένεθ τους εμπιστεύεται. Δείτε την περίπτωση του Μπακασέτα. Γκρίνια και αμφισβήτηση για ένα παιδί που, εκτός των άλλων, νιώθει περισσότερο από τον καθένα από ΑΕΚ και ας μην το πουλάει. Ο Χιμένεθ τον πίστεψε, τον στήριξε και τώρα απολαμβάνει τους καρπούς. Όχι ο Μανόλο, η ομάδα. Η ομάδα που παίρνει πράγματα από τους Έλληνες παίκτες. Δείτε τον Μπακάκη. Δείτε τον Λαμπρόπουλο. Δείτε τον Γαλανόπουλο. Δείτε τους Έλληνες τερματοφύλακες της. Παίκτες κλειδιά στο να φαίνεται η ΑΕΚ πιο ομάδα από κάθε άλλη. Δείτε τον Λάζαρο. Μπροστάρης. Το ίδιο θα ήταν και ο Μάνταλος αν δεν είχε τραυματιστεί.

ΠΟΙΟΣ ΜΟΡΑΝ; Ο ΚΟΝΕ

Δείτε και τον Κονέ. Αν δεν υπήρχαν τα όργια του Μπακασέτα, αυτός θα ήταν ο MVP της ΑΕΚ στο Αγρίνιο. Και αυτό είναι ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη από το ματς με τον Παναιτωλικό. Ο Κονέ έδειξε πως έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί και μάλιστα με άριστα, σ’ ένα ρόλο εξαρο-οκταριού. Όπως δηλαδή ήταν ο Γιόχανσον. Αυτό που δηλαδή χρειαζόταν η ΑΕΚ.

Ο Κονέ έβγαλε ένα αγωνιστικό πρόσωπο στο Αγρίνιο, που ενδεχομένως κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχει. Γι αυτό και η συζήτηση ήταν αν θα παίζει οκτάρι ή αν θα παίξει δεκάρι. Γι αυτό και ο Χιμένεθ σκεφτόταν να πάει με τριάδα στην άμυνα σ’ αυτό το ματς, διότι φοβόταν πως ελλείψει Σιμόες και με τον Κονέ σε ρόλο δεύτερου αμυντικού χαφ, ο Γαλανόπουλος θα χρειαζόταν βοήθεια στο ανασταλτικό κομμάτι. Τελικά ο Μανόλο επέλεξε δυο στόπερ. Και το σύστημα λειτούργησε εξαιρετικά, κυρίως διότι ο Κονέ ήταν ένας Γιόχανσον. Στο πιο γρήγορο και πιο τεχνικό.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÁÉÔÙËÉÊÏÓ - ÁÅÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κατά πως φαίνεται στο διάστημα που πέρασε στην Ιταλία και το καμπιονάτο, ο Κονέ δεν έμαθε μόνο να ακολουθεί τακτική και να μην είναι ποδοσφαιρικά άναρχος, αλλά να παίζει και άμυνα. Κάτι που μπορεί να τον κάνει ένα ιδανικό εξαρο – οκτάρι. Και έναν ιδανικό δεύτερο αμυντικό χαφ δίπλα στον Σιμόες ή τον Γαλανόπουλο, ειδικά για ματς με αντιπάλους επιπέδου Παναιτωλικού. Εκεί δηλαδή που η ΑΕΚ χρειάζεται και δημιουργικότητα στη μεσαία γραμμή, αλλά και μαρκαρίσματα για να μην υπάρχουν κενά. Και μεταξύ μας, όσο παικταράς και αν είναι ο Μοράν, με τέτοιο Κονέ δύσκολα θα βρει θέση στην ενδεκάδα. Φυσικά για μια ομάδα που διεκδικεί τίτλο σε πρωτάθλημα και κύπελλο και που είναι στην Ευρώπη, ισχύει πάντα το όλοι οι καλοί χωράνε.

ΜΙΑ ΦΟΥΛ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Και κάτι τελευταίο για τον Μασούντ. Δεν ήρθε από την Ισπανία, ούτε από την Αγγλία. Ούτε πλήρωσε η ΑΕΚ έναν κουβά εκατομμύρια για να τον πάρει. Αλλά για να ξέρουμε και τι λέμε, ήταν (και είναι) από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τώρα θα μου πείτε, ποιο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αυτό που συμμετέχει η ΑΕΚ και αυτό που θέλει να κατακτήσει, είναι η απάντηση. Και αν την ασίστ που έβγαλε ο Μασούντ στον Λόπες στο Αγρίνιο, την είχε βγάλει στο ντεμπούτο του παίκτης που είχε έρθει από τη La Liga ή την Premier League, θα γινόταν χλαπαταγή.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ