OPINIONS

ΑΕΚ: Το μόνο καθαρό πλεονέκτημα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης βάζει στο τραπέζι και αναλύει το μοναδικό καθαρό πλεονέκτημα που έχει η ΑΕΚ για το ντέρμπι της Κυριακής (17/2) με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, η ΑΕΚ πήγαινε στο Φάληρο για να παίξει απέναντι στον Ολυμπιακό, με σκοπό να παραμείνει ζωντανή στην μάχη για την κατάκτηση του τίτλου. Πήρε μια νίκη, που σε τελική ανάλυση της περυσινή σεζόν, ήταν κάτι παραπάνω από το μισό πρωτάθλημα.

Φέτος η ΑΕΚ πηγαίνει στο Φάληρο και το διακύβευμα είναι να συνεχίσει να κυνηγάει την δεύτερη θέση. Κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν πολυψήνει κανέναν στον οργανισμό της ομάδας. Και με εξαίρεση το 1999 και πρόπερσι που υπήρχαν ειδικοί λόγοι, ποτέ δεν πολυέψηνε κανέναν. Το κύπελλο, που είναι τίτλος, δίνει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο.

Επίσης η ΑΕΚ πηγαίνει στο Φάληρο, κοντεύοντας να συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς νίκη σε ντέρμπι. Πέρυσι τέτοια εποχή η ΑΕΚ είχε κάνει δυο νίκες στο ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και μια ισοπαλία στην Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Τώρα μετρά τρεις ισοπαλίες και μια ήττα. Όλο αυτό από μόνο του φανερώνει πόσο στραβά έχουν πάει τα πράγματα και τι βάρος κουβαλάει η ομάδα και προσπαθεί να πετάξει από πάνω της.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ έχει βγει από έναν διάστημα 40 ημερών με συνεχόμενες υποχρεώσεις, τις οποίες έβγαλε οριακά με 14 παίκτες. Κάτι που της έχει φορτώσει κόπωση και φθορά. Έχει μόλις αλλάξει προπονητή και επομένως ψάχνει να βρει πατήματα. Και έχει χάσει με τραυματισμό τον Χουλτ, κάτι που της προκάλεσε μια συνολική και όχι μόνο στην αμυντική λειτουργία, διατάραξη της αγωνιστικής της ισορροπίας.

Έχασε το μοναδικό καθαρόαιμο αριστερό μπακ το οποίο μάλιστα έκανε και εξαιρετικά παιχνίδια. Έχασε τον Μπακάκη από τις επιλογές του δεξιού μπακ και του αριστερού στόπερ που ήταν εξαιρετικός, για να τον στείλει ως κατά συνθήκη αριστερό μπακ. Έχασε την δυνατότητα να δίνει στον Γκάλο τον ρόλο του εξτρέμ, απ’ όπου ο Βραζιλιάνος έδινε τρομερές λύσεις. Και έχασε και την επιλογή να πάει με τριάδα στην άμυνα στο ντέρμπι. Παρόλο που ο Χιμένεθ πάντα υποστήριζε πως απέναντι σε δυνατότερους ή ισάξιους αντιπάλους, προσαρμόζεις το δικό σου σύστημα, στο δικό τους. Επομένως με τον Ολυμπιακό πιθανότατα να έπαιζε έτσι κι αλλιώς 4-2-3-1.

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ, μ’ αυτά και μ’ αυτά και για πολλούς λόγους, δεν πάει στο Φάληρο στα καλύτερα της. Προφανώς όμως, είναι πολύ σημαντικό να πάρει αποτέλεσμα στο ντέρμπι. Όχι τόσο για την μάχη της δεύτερης θέσης. Όσο για να αποδείξει, πρώτα στον εαυτό της, πως μπορεί να αποκτήσει και πάλι το μέταλλο και την νοοτροπία νικητή, τα οποία της έδωσαν πέρυσι, όλα όσα κατέκτησε και μπορούν να σώσουν φέτος ότι σώζεται από την σεζόν. Και αν το ερώτημα είναι αν έχει την δυνατότητα η ΑΕΚ να πάρει αποτέλεσμα από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, η απάντηση είναι πως έχει ένα και μόνο ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που έχουν στα πόδια τους πολλά τέτοια ματς, που έχουν πετύχει γκολ και που έχουν πάρει αποτελέσματα σε τέτοια ματς και μάλιστα πολλές φορές υπό συνθήκες υπέρβασης. Παίκτες που την ξέρουν την δουλειά, διότι πολύ απλά την έχουν ξανακάνει. Πολλές φορές.

Πάρτε τους παίκτες της ενδεκάδας της ΑΕΚ που πιθανότατα θα ξεκινήσει στο Φάληρο. Ο αρχηγός Μάνταλος έχει παίξει πάνω από δέκα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Έχει βάλει γκολ που έδωσε κύπελλο, έχει βάλει γκολ στο 90’ που έδωσε νίκη με επική ανατροπή, έχει δώσει ασίστ για νίκη μισή – πρόκριση μέσα στο Καραϊσκάκη. Οι υπαρχηγοί Μπακάκης, Σιμόες και Μπακασέτας, επίσης έχουν στα πόδια τους ένα σωρό παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Μπακάκης, που για κάποιους «ειδικούς» δεν έχει καθόλου σέντρα, έδωσε πέρυσι «πάρε – βάλε» στο γκολ του Χριστοδουλόπουλου στο ντέρμπι του κυπέλλου. Ο Σιμόες στο Καραϊσκάκη έχει κάνει το ματς της ζωής του πέρυσι. Και ο Μπακασέτας τον περασμένο Οκτώβρη έβαλε το γκολ της ισοφάρισης στο 90’. Ένα γκολ που είχε έρθει από ασίστ του Γκάλο, ο οποίος επίσης μετρά πάνω από δέκα ματς με τον Ολυμπιακό με την φανέλα της ΑΕΚ.

Ο Λιβάγια ήταν παρών και στα τέσσερα περυσινά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, αλλά και στο φετινό του πρώτου γύρου. Δεν έχει χάσει ακόμα από τον Ολυμπιακό σε πέντε ματς. Δεν έχει σκοράρει, αλλά ήταν δικό του το μισό γκολ του Μάνταλου στην περυσινή νίκη στο ΟΑΚΑ. Και φυσικά ο Τσιγκρίνσκι, που δύσκολα θα είναι στην ενδεκάδα αλλά δεν θα λείψει από τον πάγκο, έχει ακόμα και γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό. Τι απομένει από το βασικό σχήμα, που θα μάθει τώρα τι εστί ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο; Ο Πόνσε, ο οποίος έχει σκοράρει σ’ όλα τα ματς που έχει παίξει μέσα στο 2019, εκτός απ’ αυτό με τον Κισσαμικό. Και ο Κρίστιτσιτς, που είναι παιδί του Ερυθρού Αστέρα και ως εκ τούτου πρώτα μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε ντέρμπι και μετά να κλωτσάει κανονικά την μπάλα.

Αντίθετα ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει μια ενδεκάδα με παίκτες που είτε παίζουν για πρώτη φορά απέναντι στην ΑΕΚ, είτε έπαιξαν και πέρυσι και ακόμα δεν την έχουν κερδίσει ούτε σ’ ένα ματς. Είτε ακόμα και αν έχουν σκοράρει σε τέτοια ντέρμπι, το έχουν κάνει με την φανέλα της ΑΕΚ (βλέπε Λάζαρο). Εξαίρεση ο Τοροσίδης. Εξαίρεση και ο Φορτούνης που πραγματικά, για να ξέρουμε και τι λέμε, παικτικά είναι μια κατηγορία μόνος του.

Όσο για τους δυο προπονητές πάγκο στον πάγκο, ο Μαρτίνς έχει μόνο την φετινή εμπειρία στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ μετράει τρια σερί ντέρμπι αήττητος στο Φάληρο με δυο νίκες και μια ισοπαλία. Όλα αυτά, μπορεί στα μάτια κάποιων, να είναι απλώς αριθμοί και στατιστικά. Όμως σε τέτοιου είδους ντέρμπι, παίζουν τον ρόλο τους. Η αύρα που δημιουργεί μια ομάδα απέναντι στην άλλη, μια αύρα που κυρίως την δημιουργούν οι παίκτες, παίζει την μπάλα της. Μπορεί σ' αυτό το ντέρμπι να μην παίξει απολύτως κανέναν ρόλο, μπορεί να κρίνει και το αποτέλεσμα. Γενικώς πάντως, έχει την σημασία της. Γι αυτό και, εκτός όλων των άλλων, έχει σημασία να διευρύνει η ΑΕΚ τώρα στο Φάληρο, το αήττητο σερί της απέναντι στον Ολυμπιακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ