NEW ARTICLES

Παναθηναϊκός: Τα δύο τηλεφωνήματα που άλλαξαν την ιστορία με Παούνοβιτς

MLS All-Stars coach Veljko Paunovic talks to his players during the first half of the MLS All-Star Game against Real Madrid, Wednesday, Aug. 2, 2017, in Chicago. (AP Photo/Nam Y. Huh)
MLS All-Stars coach Veljko Paunovic talks to his players during the first half of the MLS All-Star Game against Real Madrid, Wednesday, Aug. 2, 2017, in Chicago. (AP Photo/Nam Y. Huh) AP PHOTO/NAM Y. HUH

Ο Κώστας Γουλής κάνει "ντεμπούτο" στο Sport24.gr και φέρνει στο φως το προ... πενταετίας στόρι με τον Βέλικο Παούνοβιτς (που είναι ξανά εκ των φαβορί για τον πάγκο του Παναθηναϊκού) και την τότε απόφαση του Αλαφούζου να επιλέξει τον Στραματσόνι αντί του Σέρβου λόγω τηλεφώνου. Τι δήλωσε ο Παούνοβιτς στο Sport24.gr για το νέο "φλερτ" με το "τριφύλλι".

Η ζωή κάνει κύκλους... Μόνο που στον μικρόκοσμο του Παναθηναϊκού των τελευταίων ετών, η απόσταση απ’ τον ένα κύκλο στον άλλο -ακόμα κι αν μεσολαβεί μόλις μία πενταετία- μοιάζει σαν να κρατάει έναν... αιώνα. Αλήθεια πόσα και πόσα δεν έχουν γίνει στο ποδοσφαιρικό "τριφύλλι" απ’ τις αρχές Νοεμβρίου του 2015, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να (προσ)καλέσει στην Αθήνα τον Βέλικο Παούνοβιτς για να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Γιάννη Αναστασίου στον "πράσινο" πάγκο;

Έπειτα μάλιστα από μία πολύ ταραγμένη εκκίνηση στη σεζόν, όπου παρότι έπεσαν πολλά χρήματα στην ομάδα, μετά από δύο χρόνια "μνημονίου", με συμβόλαια plus 800.000€ σε Εσιέν, Σάντσεθ κι αγορές των Αμπέντ, Λουντ, Τελάντερ, ήρθε ένας σοκαριστικός αποκλεισμός από την Καμπάλα (μετά από αυτόν της Μπριζ στον γ’ προκριματικό του Champions League) και μία σειρά από ανεπιτυχή αποτελέσματα, που έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -8 από τον Ολυμπιακό.

Μετά το 0-0 (1η Νοεμβρίου) με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο -που "έβραζε" κι αποδοκίμασε για πρώτη φορά με υβριστικά συνθήματα τον σημερινό μεγαλομέτοχο του "τριφυλλιού"- ο Αλαφούζος κάλεσε τον Αναστασίου και χώρισαν φιλικά. Ίσως μάλιστα ο Πρεβεζάνος τεχνικός να είναι κι ο μοναδικός προπονητής με τον οποίο χώρισε χωρίς εντάσεις/τριβές/"πληγές" ο 62χρονος εφοπλιστής, όλα αυτά τα χρόνια που έχει τις τύχες του Παναθηναϊκού.

Εκείνον το Νοέμβρη ο Παούνοβιτς ήταν το (απόλυτο) φαβορί. Όπως αντίστοιχα (εκ των) φαβορί, δείχνει να είναι και τώρα, φέρνοντας στο μυαλό (και στο... φως), μια σειρά από ξεχωριστές "ιστορίες" που άφησε πίσω της η τότε τη διαπραγμάτευση. Που αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς την έβγαλε ο δρόμος και στο τέλος έφερε στον πάγκο του Παναθηναϊκού τον... Αντρέα Στραματσόνι! Κι όλα αυτά, εξαιτίας δύο τηλεφωνημάτων!

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ"

Μετά το τότε "ναυάγιο" των συζητήσεων με τον Παναθηναϊκό, ο Παούνοβιτς έκλεισε στις 24 Νοεμβρίου 2015, στους Chicago Fire του MLS, στους οποίους έμεινε μία "γεμάτη" τετραετία, έχοντας καλή παρουσία. Από τον περασμένο Νοέμβριο είναι χωρίς ομάδα, με τον Γιάννη Αλαφούζο να επαναφέρει το όνομά του στην πρώτη γραμμή και να το συζητά με τον Τσάβι Ρόκα, ο οποίος ήταν αντίστοιχα πολύ θετικός.

Προς το παρόν ο Σέρβος βρίσκεται "εγκλωβισμένος" στα ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού, ωστόσο έχει γίνει ήδη ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων μαζί του, με τους "πράσινους" να του παρουσιάζουν το σημερινό πρότζεκτ, που απέχει... πολύ από το αντίστοιχο του 2015.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Βέλικο Παούνοβιτς τα ξημερώματα της Δευτέρας (01/06), με τον Σέρβο να μην διαψεύδει τις συζητήσεις του με τον Παναθηναϊκό, αλλά να ζητάει κατανόηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα.

"Είδα τις αναφορές που υπήρξαν στα media το πρωί της Κυριακής (σ.σ. 31/05). Αυτή τη στιγμή θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο πάνω σ’ αυτό. Δεν θέλω να πω κάτι και σας ευχαριστώ πολύ που δείχνετε κατανόηση στην όλη κατάσταση", ήταν τα λόγια του 43χρονου προπονητή, που βρίσκεται (επί του παρόντος) στις πρώτες θέσεις της "πράσινης" λίστας για τον διάδοχο του Δώνη...

ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΦΙΛΟΣ!

Επιστρέφοντας στο τι ακριβώς συνέβη πριν πέντε χρόνια με τον Παούνοβιτς, το πρωί της 3ης Νοεμβρίου 2015, οι δύο διευθυντές κι επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος Τάκης Φύσσας και Λεωνίδας Βόκολος ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Αλαφούζο πως ήθελε να "τρέξουν" την υπόθεση του Σέρβου τεχνικού, προκρίνοντας αυτόν ως πρώτη επιλογή του για το "διάδοχο" του Αναστασίου.

Η... ιστορική απορία όλων ήταν πως ο (περιορισμένων γνώσεων γύρω από το ποδόσφαιρο) Αλαφούζος είχε πάει σε μία επιλογή ενός νεαρού και άσημου προπονητή, ο οποίος "κουβαλούσε" βεβαίως ένα σπουδαίο "παράσημο", αυτό της κατάκτησης του Μουντιάλ U20 με την Εθνική Σερβίας λίγους μήνες νωρίτερα. Εντούτοις, σε κάθε περίπτωση έμοιαζε πολύ ψαγμένη επιλογή για Αλαφούζο. Το όλο στόρι είχε αφετηρία από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, βλέποντας πως το κλίμα για τον Αναστασίου είχε "βαρύνει" πολύ και είχε γίνει μη αναστρέψιμο, άρχισε να "ψάχνεται" προσωπικά για την επόμενη μέρα!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ (7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ (7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ EUROKINISSI

Ζήτησε, λοιπόν, από ένα φιλικό του πρόσωπο που δεν ανήκει στην ευρύτερη Παναθηναϊκή "οικογένεια", ζει μόνιμα στο εξωτερικό κι έχει εξαιρετικές ποδοσφαιρικές γνώσεις, να του προτείνει περιπτώσεις προπονητών που θα ταίριαζαν με το προφίλ της ομάδας. Το όνομα του Παούνοβιτς μπήκε στην κορυφή της λίστας που δόθηκε προς τον Αλαφούζο, με την επισήμανση πως "είναι ένας απ’ τους πλέον εξελίξιμους προπονητές της νέας γενιάς". Ο εφοπλιστής το συγκράτησε στο μυαλό του κι όταν άρχισαν να "τρέχουν" οι εξελίξεις με τον Αναστασίου, μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ, έβαλε το όνομα του 38χρονου (τότε) Σέρβου στο τραπέζι.

Ζητώντας, ωστόσο, απ’ τους Φύσσα και Βόκολο να δουν κι άλλες περιπτώσεις προπονητών, με σαφή οδηγία: "Να είναι νεαρής ηλικίας, με προοπτική και φιλοδοξία και όχι... ξεζουμισμένοι".

Εκεί ο Φύσσας, έβαλε στην κουβέντα και το όνομα του Αντρέα Στραματσόνι (μαζί με μια-δυο περιπτώσεις ακόμα), με τον Αλαφούζο να του απαντά: "Πιο μετά Τάκη. Θα δούμε. Τώρα πάμε για τον Σέρβο...". Κι όντως λίγο αργότερα, έγινε μία ευρεία κουβέντα με τον Παούνοβιτς που βρισκόταν στις ΗΠΑ και συμφωνήθηκε να έρθει στην Ελλάδα το απογευματόβραδο της 4ης Νοεμβρίου μέσω Μαδρίτης. Όλα έμοιαζαν... στρωμένα, καθότι είχαν συμφωνηθεί μέχρι και οι δύο συνεργάτες που θα είχε στον Παναθηναϊκό, ο Μάρκο Μίτροβιτς (βοηθός) και Πέταρ Μιλκάνοβιτς (γυμναστής).

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Εκεί ήρθε το πρώτο τηλεφώνημα που άλλαξε τη σειρά των πραγμάτων. Όντας έτοιμος για το ταξίδι προς την Αθήνα, με ενδιάμεσο προορισμό τη Μαδρίτη, ο Παούνοβιτς δέχθηκε κλήση από τη διοίκηση της Τενερίφης, που μόλις είχε χωρίσει τους δρόμους της με τον Ραούλ Ανιέ κι έψαχνε προπονητή. Η ισπανική ομάδα είχε "αγκυροβολήσει" στη Μαδρίτη κι έκανε ραντεβού με υποψηφίους τεχνικούς και ζήτησε να δει και τον Παούνοβιτς.

Ο Σέρβος που είχε πάντα στο μυαλό του την προοπτική επιστροφής του στη LaLiga (και) ως προπονητής, είχε απορρίψει δύο μήνες νωρίτερα την Αλμερία, όμως τούτη τη φορά ήθελε να δοκιμάσει την... τύχη του. Επικοινώνησε ξανά με τους Φύσσα και Βόκολο το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, τους ενημέρωσε πως θα έπρεπε να μεταβεί εκτάκτως στη Μαδρίτη (επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ) και τους ζήτησε να γίνει η συνάντηση με τον Παναθηναϊκό 48 ώρες πιο μετά.

Η κίνηση του Σέρβου δεν... ενθουσίασε τον Αλαφούζο, ο οποίος βλέποντας πως υπήρχε πια το χρονικό περιθώριο να εξεταστούν κι άλλες μια-δυο περιπτώσεις, έβαλε στο "κάδρο" τον Στραματσόνι. "Λεωνίδα θέλω να πας αύριο στη Ρώμη και να μιλήσεις μαζί του. Να έχουμε πλήρη εικόνα κι από αυτόν" ήταν η οδηγία του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού προς τον Βόκολο.

ΞΑΝΑ "ΦΑΒΟΡΙ", ΑΛΛΑ...

Ο τότε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού πήγε στην ιταλική πρωτεύουσα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και συναντήθηκε για τρεις ώρες με τον Στραματσόνι, αναλύοντάς του όλο το πρότζεκτ. Οι Ιταλοί (ορμώμενοι κι από όσα τους "διέρρευσε" ο πάντα επικοινωνιακός "Στράμα") έκαναν τότε λόγο για "δεδομένη συμφωνία", όμως δεν υπήρχε ακόμα "deal".

Διότι την επομένη ο Βόκολος είχε οδηγία να πάει και στη Μαδρίτη και να βρεθεί με τον Παούνοβιτς. Όπερ κι εγένετο, με τον παλαίμαχο στόπερ του "τριφυλλιού" να συναντιέται από κοντά και με τον Σέρβο τεχνικό το πρωί της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2015 και να του παρουσιάζει όλο το πλάνο.

Το βράδυ της Παρασκευής ο Βόκολος γύρισε στην Αθήνα κι ενημέρωσε αναλυτικά τον Αλαφούζο σε μεταμεσονύχτια σύσκεψη. Μετά την ενημέρωση το... βελάκι έδειχνε να κλίνει προς τον Παούνοβιτς (και) γιατί ήταν πιο χαμηλού κόστους επιλογή και γιατί ήταν πιο κοντά η φιλοσοφία του στο πρότζεκτ με νέους παίκτες που, αν και είχε... λοξοδρομήσει, χρειαζόταν μία καλή "κλωτσιά" κι έναν καλό "κουμανταδόρο" για να επιστρέψει στις "ράγες" του.

ΤΟ ΣΗΚΩΣΕ ΜΟΝΟ Ο ΕΝΑΣ

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου (λίγες ώρες πριν από τον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όπου ο Παναθηναϊκός πήγε με "υπηρεσιακό" προπονητή τον Στηβ Ρούτερ), ο Αλαφούζος και οι Φύσσας-Βόκολος συναντήθηκαν στο προεδρικό γραφείο, για να καλέσουν τον Παούνοβιτς για τα περαιτέρω. Ο Σέρβος, ωστόσο, δεν το σήκωσε. Ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη κλήση...

Ο Αλαφούζος δεν ήθελε να περιμένει άλλο και είπε στους δύο διευθυντές του να καλέσουν τον Στραματσόνι και να του μιλήσει (και) ο ίδιος. Ο Φύσσας τον ρώτησε αν είναι απόλυτα σίγουρος, όμως ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού επέμενε και βασίστηκε στο ένστικτό του, που για ακόμη μία φορά τον πρόδωσε! Πήρε τον "Στράμα", ο Ιταλός (εν αντιθέσει με τον Σέρβο) το σήκωσε αμέσως, τον "έψησε" σε χρόνο dt και το ίδιο βράδυ ήρθε στην Αθήνα για υπογραφές, με συμβόλαιο plus 700.000€.

Η δε συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Δύο κολλητά extreme makeover με συνολικά 19 μεταγραφές υψηλότατου κόστους, "απογείωση" του μπάτζετ στα 22,7 εκατ. €, πλήρης αγωνιστική αποτυχία, εκτίναξη του χρέους κι ένα σωρό οφειλές σε παίκτες και προπονητές, με πρώτο όλων τον "Στράμα".

Σαφώς και ουδείς μπορεί να προδικάσει ότι Παούνοβιτς θα "πετύχαινε" ή θα τα κατάφερνε καλύτερα σ’ εκείνη τη version του "τριφυλλιού". Σίγουρα πάντως το πέρασμά του θα ήταν πολύ λιγότερο κοστοβόρο και δεν θα το πλήρωνε ακόμα και σήμερα ο Παναθηναϊκός.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Αντίστροφη μέτρηση για Δώνη
Ζέκα: "Να κλείσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό"
Παναθηναϊκός: Στη λίστα ο Παούνοβιτς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ