NEW ARTICLES

Κι από τον Μπεκ, θα βγάλει ξύγκι

Κι από τον Μπεκ, θα βγάλει ξύγκι

Ο Δώνης που πρέπει να γράψει το δικό του βιβλίο για τη θητεία του στον Παναθηναϊκό μετά από λίγα χρόνια, η υποδειγματική εικόνα ομάδας που δεν "διαλύθηκε" στα πολύ δύσκολα, ο δρόμος ως το φινάλε, το μέλλον των μικρών και η ομάδα που έρχεται, παρουσία και του Βιγιαφάνιες. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Δεν ξέρω αν ο κύριος Αμπέλ Φερέιρα, θα μπορούσε να γράψει βιβλίο για όσα βίωσε στον εφετινό ΠΑΟΚ (κατά δήλωσή του μετά το 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα), όμως ο Γιώργος Δώνης θα πρέπει να το γράψει κάποια στιγμή. Τι βιβλίο δηλαδή; Τόμο θα πρέπει να γράψει, για όσα πέρασε και περνάει στον πράσινο πάγκο, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να δίνει ρέστα, για το πώς ένας προπονητής μπορεί και κρατάει μία ομάδα σοβαρή και στιβαρή, με απόλυτη αξιοπρέπεια στο γήπεδο, μέχρι το φινάλε.

Κι ας έχουν φύγει ήδη οι μισοί παίκτες του rotation από την 30ή Ιουνίου. Κι ας μην έχει σε όλη τη σειρά των playoffs τον έναν απ’ τους δύο βασικούς στόπερ που έβγαλε το 90% των αγώνων της κανονικής περιόδου (Πούγγουρας). Κι ας έχει χάσει με βαριά θλάση, έναν εξτρέμ που θα μπορούσε να του δώσει ποιοτικές λύσεις σε αυτά τα ματς (Νατζ). Κι ας έπαιξε στην Τούμπα χωρίς τον αρχηγό του (Κουρμπέλη), λόγω καρτών. Που να είχε δηλαδή, λυμένα τα πάντα, όπως τα έχει ο Φερέιρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Δώνης όμως δεν "κλάφτηκε" ποτέ και ούτε πρόκειται να το κάνει. Και μέχρι την τελευταία μέρα του στο "τιμόνι" του Παναθηναϊκού, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ την 19η Ιουλίου, θα είναι ψυχή τε και σώματι εκεί και θα "πολεμάει". Με όσους έμπειρους έχουν μείνει, με τα "πιτσιρίκια" που μετά από δέκα χρόνια θα τον βλέπουν στα γήπεδα και θα (πρέπει να) σπεύδουν να τον αγκαλιάζουν για να τον ευχαριστήσουν που τους άνοιξε τις επαγγελματικές "πύλες", ακόμη και με τον... Μπεκ.

Ναι, τον Μπεκ. Κι από τον Μπεκ, θα βγάλει ξύγκι αν χρειαστεί, ο Δώνης και οι συνεργάτες του, για να διατηρήσουν την εικόνα του Παναθηναϊκού μέχρι το φινάλε αυτής της "ψυχοφθόρας"διαδικασίας, όπως πρέπει. Και δεν κάνω πλάκα, ούτε υπερβάλλω. Ακόμα και ο άκρως "φοβικός" και τις περισσότερες φορές "γυάλινος"Δανός, μπήκε στο 81’ στη θέση του Ζαγαρίτη και μάσαγε σίδερα, παίζοντας κάτι σαν αριστερός μπακ-χαφ-εξτρέμ. Κι έβαλε και τα πόδια του στη "φωτιά"και κόντρες "τσαμπουκαλεμένες" πήρε και κλωτσιές έφαγε.

Σαφώς και δεν φτάνει όλο αυτό για να "γυρίσει" την κατάσταση και το θέμα της παραμονής του στο πράσινο ρόστερ την επόμενη σεζόν (εκτός αν κάνει δύο... χατ-τρικ στα τρία ματς που απομένουν), αλλά τουλάχιστον κι ο Μπεκ ακόμα, θα φύγει από το τριφύλλι, όπως πρέπει. Με το κεφάλι "ψηλά" και σαν κανονικός ποδοσφαιριστής. Αν (και) αυτό δεν είναι "κατάκτηση" του προπονητή, τότε ειλικρινά ποιο πράγμα μπορεί να είναι;

Για τους "μικρούς" τώρα, αυτό που χρειάζεται (από όλους μας) είναι λίγα λόγια και καλά. Αν και φαίνεται πως η "πάστα" τους είναι τέτοια, που δεν θα "φουσκώσουν" εύκολα τα μυαλά τους από αυτές τις βραδιές. Πρώτος όλων ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Να με συμπαθάτε, αλλά αυτό το παιδί, εάν είναι γερός (όλοι οι παίκτες, σε όλη τη γη, να είναι πάντα γεροί) και παραμείνει τόσο συγκροτημένος, απλά ΔΕΝ γίνεται να μην κάνει σπουδαία πορεία και καριέρα σαν ποδοσφαιριστής.

Τέτοιον κεντρικό χαφ, με κράτημα μπάλας, τεχνική, δύναμη, τσαμπουκά και παιχνίδι με το κεφάλι ψηλά, δεν έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν "δέσει"λίγο παραπάνω και δουλέψει κι άλλο το τακτικό σκέλος, ο ουρανός θα είναι το όριό του. Απλά, είπαμε. Έξω από το γήπεδο, το κεφάλι κάτω. Το ίδιο και ο Ζαγαρίτης. Κι αυτός κι αν έχει όλα τα στοιχεία για να εξελιχθεί σε δύο χρόνια από σήμερα σε αριστερό μπακ, "πρώτης γραμμής". Δουλειά, εμπιστοσύνη και παιχνίδια θέλουν. Θα ήταν "εγκληματικό"να μην τους προσφέρει ο Παναθηναϊκός αυτό το "πακέτο". Τι λέτε κι εσείς, σενιόρ Τσάβι;

Για φινάλε, ένα σχόλιο για την επικείμενη μεταγραφή του Λούκας Βιγιαφάνιες, που φαίνεται πως πλέον μετά από ένα μήνα διαπραγμάτευσης, "ξέμπλεξε" με τους "ζόρικους" Μεξικανούς και πάει να κάνει booking στα εισιτήρια των 11.000 χιλιομέτρων για το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα. Με την απόκτηση (και) του "Βίγια", η μεσοεπιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού, αλλάζει ξεκάθαρα επίπεδο. Στα στόπερ, επίσης είναι πολύ καλά, έχοντας και ποιότητα και εμπειρία.

Αν βρει ο σενιόρ Ρόκα και δύο καλούς -και "συμμετοχικούς" στη δημιουργία- μπακ δεξιά και αριστερά (με ένα μίνιμουμ αμυντικής σταθερότητας και «ισορροπίας»), μπορεί να φτιάξει κάτι πάρα πολύ καλό τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αν και το Νο1 "στοίχημα" του Παναθηναϊκού, θα είναι (θέλοντας και μη) ο προπονητής του. Διότι θα είναι η πρώτη "επαγγελματική" αποστολή του κυρίου Ντάνι Πογιάτος, αλλά κι επειδή η "σκιά" που θα αφήσει πίσω του φεύγοντας ο Γιώργος Δώνης, θα είναι πολύ, πολύ "βαριά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ