OPINIONS

Τζόκοβιτς, ο Κύργιος έχει δίκιο

Nick Kyrgios, of Australia, top, shakes hands with Novak Djokovic, of Serbia, after Kyrgios beat Djokovic at the BNP Paribas Open tennis tournament, Wednesday, March 15, 2017, in Indian Wells, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Nick Kyrgios, of Australia, top, shakes hands with Novak Djokovic, of Serbia, after Kyrgios beat Djokovic at the BNP Paribas Open tennis tournament, Wednesday, March 15, 2017, in Indian Wells, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Το αχρείαστο Adria Tour χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη του Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Νικ Κύργιος έχει δίκιο, αυτή τη φορά, να ξεσπά. Γράφει ο Κώστας Χολίδης.

Το γεγονός ότι ο Νικ Κύργιος έχει σπαταλήσει το ταλέντο που του έχει δοθεί και μέχρι στιγμής δεν έχει βρει το κίνητρο που θα τον κάνει να φτάσει εκεί που μπορεί το έχω αναλύσει. Όπως και ότι πολλές φορές στο παρελθόν ο 25χρονος Ελληνοαυστραλός έχει ξεπεράσει όλους τους κανόνες συμπεριφοράς στο τένις. Κάτι για το οποίο άλλωστε έχει τιμωρηθεί.

Αυτή τη φορά, όμως, ο Κύργιος έχει δίκιο στην κριτική που ασκεί πρώτιστα στον Ιβανίσεβιτς και κατά δεύτερο λόγο στον Νόβακ Τζόκοβιτς.

“Βλακώδης απόφαση να παίξει κανείς σε αυτό το τουρνουά ‘επίδειξης’. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όσους βρέθηκαν θετικοί στον Covid 19. Πάντως, αυτά γίνονται όταν παραβλέπεις όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ” έγραψε ο Νικ Κύργιος πριν καν γίνει γνωστό ότι τόσο ο Νόβακ Τζόκοβιτς όσο και η σύζυγός του Γέλενα είναι θετικοί στον ιό.

Ναι, ο “Νόλε” σίγουρα δεν είχε καμία πρόθεση να γίνει η αφορμή να υπάρξουν όλα αυτά τα κρούσματα, όμως ήταν εκείνος που αποτέλεσε ουσιαστικά το κεντρικό πρόσωπο του τουρνουά και επί της ουσίας μαζί με το μέλος του προπονητικού τιμ, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, ανέλαβαν να τρέξουν το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΔΩΔΕΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Η Σερβία τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει άνοδο κρουσμάτων κορονοϊού. Την 1η Ιουνίου ανακοινώθηκαν 18 (ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων από τις 17 Μαρτίου), τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός είναι σταθερά πάνω από 90. Ανάμεσα τους και αρκετοί άνθρωποι του αθλητικού χώρου.

Σε αυτούς που τις προηγούμενες εβδομάδες βρέθηκαν θετικοί ήταν οι παίκτες της Εθνικής ομάδας βόλεϊ, Αλεκσάνταρ Ατανασιέβιτς, Μάρκο Ποντράστσανιν, Στέτσκο Λίσινατς και Ντράζεν Λούμπουριτς, ο φουνταριστός της Εθνικής ομάδας πόλο Νέμανια Βίτσο και ο προπονητής Ντέγιαν Σάβιτς, πέντε ποδοσφαιριστές του Ερυθρού Αστέρα (Μάρκο Γκόμελιτς, Νιέγκος Πέτροβιτς, Ντούσαν Γιόβαντσιτς, Μάρκο Κόναταρ, Μπράνκο Γιόβιτσιτς) και ο μπασκετμπολίστας της Παρτιζάν, Νίκολα Γιάνκοβιτς.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα κρούσματα του Covid 19 στη Σερβία τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σίγουρα έχουν θορυβηθεί όλοι οι ειδικοί της χώρας.

ΕΝΑ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΡΙΣΚΟ

Η διοργάνωση αυτού του τουρνουά επίδειξης σίγουρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπορέσουν οι κάτοικοι της Σερβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας να δουν από κοντά ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες ανάμεσα στους οποίους φυσικά και τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Επί της ουσίας όμως, ήταν ένα αχρείαστο ρίσκο. Οι διοργανωτές βλέποντας τις επιδημιολογικές συνθήκες θεώρησαν ότι ο κίνδυνος ήταν μικρός και όχι απλά έκαναν το τουρνουά αλλά αποφάσισαν να γίνει και με κόσμο. Κάτι που αύξησε κατακόρυφα τον κίνδυνο τόσο για τους αθλητές, όσο κυρίως για τους θεατές.

Παράλληλα, όμως υπήρχαν πολλές εκδηλώσεις, γεύματα και πάρτι τα οποία πιθανότατα ήταν και η αιτία του κακού.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ

Εκείνο που τόνιζαν από την αρχή όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τουρνουά ήταν πως θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να παραμείνουν όλοι υγιείς.

Κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στην πράξη και αυτό είναι το μεγαλύτερο φάουλ του Ιβανίσεβιτς, αλλά και του Νόβακ Τζόκοβιτς. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που υπάρχουν δείχνουν πολλούς από τους αθλητές που πήραν μέρος να μην τηρούν τις κατάλληλες αποστάσεις και τα μέτρα που υπήρχαν.

Αποκορύφωμα το πάρτι το οποίο έγινε σε κλαμπ του Βελιγραδίου στο οποίο ο Νόλε, ο Τιμ, ο Ζβέρεφ και άλλοι, εμφανίζονται να χορεύουν ημίγυμνοι και να διασκεδάζουν χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Εκεί έρχεται και το μερίδιο ευθύνης όλων των αθλητών και των συνοδών τους. Αφού ναι μεν οι διοργανωτές όπως αποδείχτηκε δεν τήρησαν όλα τα πρωτόκολλα από την άλλοι όμως και εκείνοι δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟ

Δίχως αμφιβολία η κριτική που δέχονται ο Ιβανίσεβιτς και ο Τζόκοβιτς είναι σωστή. Αμφότεροι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε και τώρα δέχονται τα αποτελέσματα των πράξεών τους.

Φυσικά, μεγάλο ρόλο στο μέγεθος της κριτικής παίζουν τα σχόλια που είχε κάνει ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η σύζυγός του Γέλενα τον Μάρτιο. Για όσους δεν θυμούνται να αναφέρω ότι ο Σέρβος είχε ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ο σύζυγός του είχε αφήσει υπόνοιες ότι ο κορονοϊός είναι ψεύτικος.

Ωστόσο, όπως και να έχει η κριτική είναι σωστή, αλλά δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΓΙΟΥ

Φυσικά, μεγάλο δίκιο σε όσα αναφέρει, άσχετα εάν κάποιοι χαρακτηρισμοί του ξεφεύγουν, έχει ο Νικ Κύργιος.

Ο 25χρονος Ελληνοαυστραλός έχει ακούσει όσα δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος και έχει λιθοβοληθεί άπειρες φορές χωρίς να του αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό. Βέβαια, όσα κάνει δημιουργούν προβλήματα μόνο στον ίδιο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς.

Μόνος του χαραμίζει το ταλέντο του, χωρίς όμως να κάνει κακό έμμεσα ή άμεσα σε κάποιον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ