OPINIONS

Αντοχές ναι, ανοχές όχι για τον Καραλή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι περήφανη μόνο όταν ο Καραλής ή ο Αντετοκούνμποτης χαρίζουν μετάλλια και διακρίσεις. Οφείλει να τους προστατεύει. Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για την καταγγελία του 19χρονου πρωταθλητή στον ΣΕΓΑΣ για ρατσιστική συμπεριφορά από τον προπονητή Δημήτρη Κυτέα.

Αντοχές απέναντι σε ορισμένα φαινόμενα μπορεί και ίσως κάποιες φορές πρέπει και υπάρχουν. Ανοχές όχι! Εδώ που βρισκόμαστε πλέον σε αυτή τη χώρα οφείλουμε σε κάθε χώρο να μετρηθούμε με το χυδαίο, το οπισθοδρομικό, το πρόστυχο. Τον ρατσισμό και τον φασισμό και όσους τον εκφράζουν.

Υπάρχει μια περίπτωση η οικογένεια του Καραλή και ο ίδιος ο αθλητής να τρελάθηκαν και να έβαλαν στο στόχαστρο τον προπονητή Κυτέα. Υπάρχουν... δέκα περιπτώσεις να είναι μια χαρά στα μυαλά τους και να μην αντέχουν μια κατάσταση, η οποία έφτασε να αγγίξει και το δικό τους παιδί. Μόνο λόγω του χρώματός του! Λες και ζούμε στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του '50!

Όχι δεν είναι όλοι ρατσιστές στον ελληνικό στίβο. Το αντίθετο. Όχι δεν είναι όλοι ρατσιστές στον ελληνικό αθλητισμό. Το αντίθετο. Ναι υπάρχουν μειοψηφίες, από αυτές που σέρνονται, οι οποίες προφανώς εκμεταλλευόμενοι και το γενικότερο ρεύμα (προσπάθειας) εκφασισμού της κοινωνίας, βγαίνουν περισσότερο από το καβούκι τους.

Το αν ο συγκεκριμένος προπονητής ανήκει σε αυτές και εκφράζεται όντως έτσι, ο ΣΕΓΑΣ οφείλει να το διαπιστώσει και να το λύσει ΧΘΕΣ! Για να μη θίγεται και άδικα δηλαδή ο άνθρωπος. Αν όμως από την έρευνα που έπρεπε ήδη να έχει κάνει η ομοσπονδία (στην καταγγελία αναφέρεται ότι έχει γίνει στόχος εδώ και τέσσερα χρόνια) προκύπτει ότι ο αθλητής έχει δίκιο, τότε δεν υπάρχει θέση ούτε ανάμεσα στους ομοσπονδιακούς τεχνικούς, ούτε στα στάδια, για τέτοιες περιπτώσεις. Και για να μην το αφήσουμε εκεί, πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το αν έχουν γίνει και άλλες καταγγελίες προφορικά και ποιοι και πως -μέσα στην ομοσπονδία- τις αντιμετώπισαν.

Το "έλα μωρέ" και μια κουβέντα μ' αυτόν που καταγγέλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν δίνει τη λύση. Αν υπήρχε καταγγελία π.χ καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση σε κάποια άλλη περίπτωση θα ήταν τόσο βραδυφλεγής η ομοσπονδία; Δύσκολο να το πιστέψουμε.

Αν όλα τα παραπάνω τα χαρακτηρίσετε υπερβολικά ελάτε στη θέση αυτού που τα βιώνει. Και σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία αν εσείς και εγώ έρθετε στη θέση του θύματος. Το πράγμα είναι απλό. Υπάρχουν αρχές, θεσμοί και νόμοι που οφείλουν να προστατεύουν κάθε πολίτη από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι περήφανη μόνο όταν ο Καραλής ή ο Αντετοκούνμπο της χαρίζουν μετάλλια και διακρίσεις. Ο ελληνικός αθλητισμός και η κάθε ομοσπονδία δεν μπορούν να τους έχουν στη βιτρίνα τους μόνο για τις επιτυχίες και να τους μοστράρουν όποτε έχουν ανάγκη επίδειξης. Όφείλουν να τους έχουν στην πρώτη γραμμή και γιατί δημιούργησαν γι' αυτούς συνθήκες ίδιες με όλους τους άλλους και με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στην προστασία τους από τη χυδαιότητα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βίωσε και το καθημερινό ρατσιστικό πρόσωπο της Ελλάδας ως έφηβος μεροκαματιάρης στους δρόμους της χώρας μας, πριν γίνει ο σταρ του ΝΒΑ στον οποίο άλλοι ειλικρινά και άλλη καιροσκοπικά υποκλίνονται. Αν ο Καραλής δεν μπορεί αρκετά χρόνια μετά να νιώσει ασφαλής ούτε μέσα στο γυμναστήριο του, τότε η αποτυχία μας, ως κοινωνία, είναι μεγαλύτερη από αυτή που βιώνουμε.

Αναμένονται απαντήσεις στην πράξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ