OPINIONS

Κανείς δεν περισσεύει

Κανείς δεν περισσεύει

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για την Εθνική μπάσκετ και το γρίφο της στελέχωσης του ρόστερ λόγω Γιάννη Αντετοκούνμπο. Γιατί δεν χωρούν εγωισμοί στις κλήσεις του Φώτη Κατσικάρη, γιατί ο Παππάς δικαιούται μια ευκαιρία

Ένας μήνας και μια μέρα απομένουν για την εκκίνηση στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο και οι κλήσεις του Φώτη Κατσικάρη δεν έχουν ανακοινωθεί. Για ποιο λόγο; Όχι γιατί ο κόουτς της Μούρθια θέλει να μας κρατάει σε αγωνία ή κάνει... καψώνια. Αυτό έλειπε. Τα πράγματα (δεν ) είναι απλά και ξεκάθαρα: ακόμα δεν έχει καταλήξει, ακόμα δεν γνωρίζει σε ποιους ακριβώς παίκτης μπορεί να υπολογίζει.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα ως τώρα δεδομένα. Στην περιφέρεια, οι Μάντζαρης, Σλούκας και Καλάθης είναι οι σίγουροι, στους φόργουορντ ο Παπανικολάου και ο Παπαπέτρου, στους σέντερ ο Μπουρούσης και ο Κουφός. Αυτοί όλοι είναι 7, μέχρι τον μαγικό αριθμό 12 υπάρχει δρόμος ακόμα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι το κλειδί για τη συνέχεια, αν ο παίκτης των Μπακς δώσει το παρών στο Προολυμπιακό, αλλάζουν και όλα τα δεδομένα. Οχι γιατί απαραίτητα η Εθνική θα περιστρέφεται γύρω από τον 22χρονο - άλλωστε όσο υπάρχει Μπουρούσης η ομάδα ξέρει πως δεν θα της λείψει ο ηγέτης - αλλά γιατί έτσι λύνονται τα χέρια του Κατσικάρη. Θα έχει έναν παίκτη που αγωνίζεται από το 1 ως το 4, μπορεί να μαρκάρει, να κατεβάσει την μπάλα, να δημιουργήσει, να εκτελέσει. Και είναι μαζί και η κατάλληλη ευκαιρία για να περάσει σιγά, σιγά η Εθνική στην εποχή του Γιάννη, αυτός θα είναι ο επόμενος ηγέτης της.

Με απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την παρουσία του Αντετοκούνμπο, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά εκκρεμεί το ραντεβού με τους Μπακς. Ο ίδιος θέλει πολύ, την Πέμπτη επισκέφθηκε την Ομοσπονδία, την ίδια μέρα λύθηκε μέσω της ΕΟΚ ένα πρόβλημα που τους απασχολούσε τον ίδιο και τον Θανάση. Αλλά αν δεν δώσει το ΟΚ το Μιλγουόκι, τότε τον... ξεχνάμε. Και αφού αναφερθήκαμε και στον αδελφό του, είναι σαφές ότι κι αυτός μπορεί να βρίσκεται στην προεπιλογή και να διεκδικήσει μια θέση στην 12αδα. Όχι επειδή είναι ο αδελφός του Γιάννη, αλλά γιατί το αξίζει.

Υπάρχουν όμως κι αλλά θέματα. Ποιος θα είναι ο έτερος της περιφέρειας; Είναι έτοιμος ο Ντόρσεϊ για την ανδρών; Η προοπτική για την καριέρα του είναι μεγάλη, αλλά μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο πότε έπαιξε; Κι αν έχει θέση ο Ντόρσεϊ, είναι δυνατόν να μείνει έξω ο Νίκος Παππάς; Στο τέλος της σεζόν απέδειξε ότι δικαιούται να αγωνίζεται στο πιο υψηλό επίπεδο, γι αυτό και δικαιούται μια ευκαιρία στην Εθνική. Τις ικανότητες τις έχει, το ζήτημα είναι να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις του με τον Φώτη Κατσικάρη. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στην Εθνική δεν χωρούν εγωισμοί, το ζητούμενο είναι να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και παίκτης σαν τον Παππά δεν περισσεύει στην Εθνική.

Πάμε παρακάτω... Με την λειψανδρία που υπάρχει στη θέση "4", προφανώς και ο Αγραβάνης δεν μπορεί να αποκλειστεί εξ ορισμού... Καϊμακόγλου, Φώτσης μάλλον δεν αποτελούν προτεραιότητα, με δεδομένη την απουσία του Πρίντεζη, πόσες λύσεις υπάρχουν; Συνολικά αν το δούμε στους φόργουορντ, ο Περπέρογλου δεν φαίνεται ζεστός ειδικά από τη στιγμή που πέρυσι ήταν θεατής στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, αλλά είπαμε κανείς δεν περισσεύει. Όπως και ο Γιάνκοβιτς, που είναι τραυματίας και κάνει το δικό του αγώνα δρόμου μήπως και προλάβει. Οσο για τη θέση του σέντερ, ένας και των Βουγιούκα, Μπόγρη και Καββαδά θα διεκδικήσουν μια θέση...

Αλλά πριν βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, ας βάλουμε καλά στο μυαλό μας ένα πράγμα: αλλιώς θα είναι οι κλήσεις και ο τρόπος παιχνιδιού της Εθνικής αν παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπ και αλλιώς αν οι Μπακς δεν τον αφήσουν να αγωνιστεί στο Προολυμπιακό. Μέχρι την Δευτέρα, θα ξέρουμε.

ΥΓ: Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης είναι έτοιμοι για το άλμα. Έτοιμοι. Απλά υπάρχει και η Εθνική Νέων και φυσικά πρέπει κάποιο καλοκαίρι να ξεκουραστούν κι αυτοί...

HOOPSHIRTS: ΓΙΑΤΙ ΤΑ FOOTSHIRTS ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ