OPINIONS

ΣΑΜΕΡ ιζ όβερ

ΣΑΜΕΡ ιζ όβερ

Ο Κώστας Καίσαρης δεν γράφει μόνο μόνο από υποχρέωση, αλλά γράφει και για τους φίλους του..

Για τον πολύ κόσμο το καλοκαίρι είναι τρεις μήνες. Όσο και η κάθε μια, από τις τέσσερις εποχές. Για ορισμένους είναι υπερδιπλάσιον. Όπως για τον Διαμαντή Μαυρόπουλο με την εκλεκτή παρέα του, που επέστρεψαν στο κλεινόν άστυ. Ύστερα από επτά μήνες παραμονής στη Μύκονο. Από παρέλαση σε παρέλαση. Από 25η Μαρτίου σε 28η Οκτωβρίου. Όπως συμβαίνει τα τελευταία 13 χρονιά. Από το 2003. Σάββατο αναχώρησε ο Διαμαντής, Κυριακή 1η Νοεμβρίου, έκλεισε και το τελευταίο παραλιακό μαγαζί στον Ορνό.

Ο Διαμαντής ανοίγει τη σεζόν,ο Διαμαντής,τη κλείνει. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, είθισται να γίνεται ο σχετικός απολογισμός. Σύμφωνα λοιπόν με μέτριους υπολογισμούς, η κατανάλωση ούζου, από τις αρχές Απριλίου μέχρι τη περασμένη τη Παρασκευή, προσδιορίζεται στα διακόσια καραφάκια. Περισσότερα ναι, λιγότερα όχι. Διακόσια κιλά. Σύμφωνα με τη πάγια εντολή,το πρώτο ούζο,πήγαινε στο τραπέζι,στις 2.30μμ. Δεν είμαστε μπεκρήδες ,ν αρχίζουμε να πίνουμε, από το πρωί. Από τις 2.30μμ, λοιπόν μέχρι τη δύση του ηλίου. Δίπλα στο κύμα, αγναντεύοντας τη θαλαςςα. Κάθε μέρα. Για δεκατρία χρόνια. Σερί.

Για να μην δημιουργούνται, λανθασμένες εντυπώσεις, αυτά τα διακόσια καραφάκια (σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, υπενθυμίζουμε) δεν αφορούν προσωπικά τον Διαμαντή. Είναι η κατανάλωση όλης της εκλεκτής παρέας. Πάντα αξιοπρεπώς,με ευγένεια και ευπρέπεια. Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Μπάνια Λούκα, όμως δεν σταμάταγε εκεί .Επιστρέφοντας σπίτι ,άρχιζε το δεύτερο ημιχρόνιο. Στρώσιμο το τραπέζι για φαγητό,με άλλη εκλεκτή παρέα. Μέχρι την δωδεκάτη, αλλά ενίοτε και μέχρι τις δύο, μετά τα μεσάνυχτα.

Ειδικά,τον Αύγουστο,όταν φιλοξενούσε τα κορίτσια από την σχολή Καλογραιών. Σ αυτό το δεύτερο ημίχρονο το μενού περιελάμβανε λευκόν οίνον. Σε δυο δόσεις είχαν έρθει από την Αθήνα πενήντα "κάσες". Από έξι φιάλες έκαστα, σύνολο τρακόσια μπουκάλια. Σούμα 225 κιλά κρασι. Και δεν φτάσανε μάλιστα, με συνέπεια να γίνει έξτρα προμήθεια,σε φλασκιά.

Το πρωί εγερτήριο,μαγείρεμα και ακολούθως στη παραλία, για καφέ,τάβλι και βουτιές. Πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση. Με τον Διαμαντή επί τη αναχωρήσει,να είναι σφόδρα χαρούμενος. Όταν ζυγίστηκε δηλαδή κι ευρέθη 109 κιλά. Δυομιση λιγότερα, απ όταν είχε ξεκινήσει από την Αθήνα . Ο Διαμαντής, εισοδηματίας πλέον,στα 67 του,έχει κάνει μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς , έχει περάσει μια λευχαιμία,καπνίζει δυο πακέτα πουράκια την ημέρα και δεν κάνει δίαιτα! Και συνεχίζει ακάθεκτος.

(Στο τραγούδι της ημέρας,το τραγούδι του Διαμαντή :Μπαγλαμάδες και μπουζούκια με τον Στράτο Διονυσίου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ