OPINIONS

Ψάξτε για τον δεύτερο

Ψάξτε για τον δεύτερο

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή το 2-0 της Τούμπας γράφει το αυτονόητο: Άλλαξε ο προπονητής, άλλαξε ο Ντουρμάζ, άλλαξε ο Φορτούνης, άλλαξε ο Ολυμπιακός...

Συνήθως βαριέμαι να γράφω για παιχνίδια. Με κουράζει. Δεν γουστάρω να λέω το αυτονόητο. Είναι άχαρο. Τι παραπάνω να δει, δηλαδή, ο δημοσιογράφος σ' ένα ποδοσφαιρικό ματς που να μην έχει δει ο απλός θεατής; Κι άιντε και είδε. Θα το γράψει; Αυτό που θέλει θα γράψει. Όχι αυτό που είδε. Αν χάσει η ομάδα του θα ψάξει να βρει δικαιολογίες. Αν κερδίσει χωρίς να έχει παίξει καλά θα γράψει ότι κρατάει το αποτέλεσμα κι ότι αυτές οι νίκες δίνουνε τίτλους. Αν η ομάδα του κερδίσει με καλό ποδόσφαιρο, θα την αποθεώσει. Τι να γράψεις, λοιπόν, για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0;

  • Ότι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος; Το είπε ο Τούντορ.
  • Ότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο τερματοφύλακα; Αυτό το ξέραμε. Δεν το μάθαμε την Κυριακή, ούτε περιμέναμε να μας το πει ο Τούντορ.
  • Ότι ο Ολυμπιακός είχε δύο παραπάνω μέρες ξεκούρασης; Κι αυτό ήταν γνωστό.
  • Ότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο υλικό και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στη στη συγκρότηση της ενδεκάδας και στις αλλαγές. Δεν περιμέναμε να αρχίσει το ματς για να το μάθουμε αυτό.
  • Ξέραμε ότι ο Σίλβα είχε στην καβάντζα Μαζουακού, Μιλιβόγιεβιτς, Ντουρμάζ ενώ η μοναδική εναλλακτική του Τούντορ ήταν ο Πέλκας.
  • Ξέραμε επίσης ότι ο Τούντορ είχε επιλέξει να παίξει τρία ματς μέσα σε επτά μέρες με την ίδια εντεκάδα. Το αν δεν έχει έστω και δύο-τρεις ισάξιους αναπληρωματικούς δικό του πρόβλημα.

Το παραμύθι ότι ο ΠΑΟΚ φτιάχνει καινούργια ομάδα και κατά συνέπεια χρειάζεται υπομονή, δεν έχει δράκο. Η υπομονή σαφώς και δεν έβλαψε κανέναν. Από που κι ως που όμως καινούργια ομάδα; Δυόμιση ήταν όλοι-όλοι οι νέοι ποδοσφαιριστές στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό: Όλσεν-Ροντρίγκες κι ο Πέλκας, που έπαιζε πέρυσι δανεικός στη Μαρίτιμο. Μισός παραπάνω δηλαδή από τους δύο καινούργιους, Ιντέγιε και Σεμπά που είχε ο Ολυμπιακός.

Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ποδόσφαιρο: τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Σαφώς και όλα τα δεδομένα όταν σφύριξε τη σέντρα ο Γιάχος (πλην της έδρας) ήταν υπέρ του Ολυμπιακού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η νίκη (και με τόση ευκολία μάλιστα) ήταν δεδομένη. Αν γίναμε σοφότεροι μετά το ματς αυτό έχει να κάνει με την επιβεβαίωση ότι τη διαφορά εφέτος στον Ολυμπιακό την κάνει ο προπονητής. Ο Μάρκο Σίλβα.

Η σεζόν είναι μεγάλη ακόμα είναι πολύ νωρίς αλλά κάποια πράγματα φωνάζουνε: το ματς της Τούμπας επιβεβαίωσε ότι η εμφάνιση στο Έμιρατς κάθε άλλο ήταν παρά τυχαία. Τονίζω ότι μιλάω για την εμφάνιση και όχι για το αποτέλεσμα. Λέγαμε, προηγουμένως, ότι σε σχέση με πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε μόλις δύο καινούργια πρόσωπα στην Τούμπα. Τον Ιντέγιε και τον Σεμπά. Ένας Ολυμπιακός που σε όλη σχεδόν την περυσινή σεζόν σερνότανε. Δεν βλεπότανε. Που έδινε δικαιώματα κι έφτυνε αίμα για να κερδίσει και τα πλέον εύκολα παιχνίδια.

Και πάει στην Τούμπα και κερδίζει μπορείς να πεις για πλάκα. Ιδού, λοιπόν, το αυτονόητο: Αυτό που άλλαξε σε σχέση με πέρυσι είναι ο προπονητής. Και άλλαξε η ομάδα. Ο Ολυμπιακός έγινε άλλη ομάδα. Και πέρυσι έπαιζε (;) Ντουρμάζ και πέρυσι έπαιζε πότε-πότε ο Φορτούνης και πέρυσι έπαιζε η ίδια τετράδα άμυνας και πέρυσι ήταν βασικός ο Μιλιβόγιεβιτς, ενώ πέρυσι ο Κασάμι έπαιζε-δεν έπαιζε. Και ξαφνικά βλέπεις με τους ίδιους ποδοσφαιριστές μια εντελώς διαφορετική ομάδα.

Και ποια είναι η πλάκα; Όταν είσαι τόσο εμφανώς ανώτερος γυρίζει τούμπα και η ιστορία με τη Διαιτησία. Αντί να φωνάζει ως συνήθως ο χαμένος, αυτό που έχει παράπονα από το Γιάχο είναι ο νικητής. Δεν θα σταθώ στη φάση που ο Τζαβέλας σπρώχνει τον Φορτούνη. Αυτά είναι τα αποκαλούμενα τηλεοπτικά πέναλτι. Που τα βλέπεις τη δεύτερη φορά στο ριπλέι. Θα σταθώ στο ξύλο που έπεφτε σχεδόν σε κάθε φάση από τους παίκτες του ΠΑΟΚ και τον Γιάχο, επειδή το σκορ ήταν 0-2 να κάνει τα στραβά μάτια.

Συμπέρασμα: Η συνολική εικόνα του πρωταθλήματος μας λέει ότι ο μοναδικός αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι ο εαυτός του. Να αποκτήσει, δηλαδή, διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση του, αλλά και γιατί όχι και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Θα περιμένουμε να τον δούμε και στα δύσκολα ματς στο Καραϊσκάκης, που θα πρέπει να κερδίσει. Όπως με τη Δυναμό και την Άρσεναλ. Σε ότι έχει να κάνει όμως με το πρωτάθλημα αντίπαλος του δεν υπάρχει. Οι άλλοι θέλοντας και μη θ' αρχίσουν να κοιτάνε από πολύ νωρίς την ειδική βαθμολογία των πλέι-οφς.

( στο τραγούδι της ημέρας, καρσιλαμάς, από τους 17 Hippies)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ