OPINIONS

Πρωτάθλημα προπονητών

Πρωτάθλημα προπονητών

Ο Κώστας Καίσαρης με βάση τις έξι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος κάνει μια πρώτη αποτίμηση της εικόνας των ομάδων και των προπονητών.

Έξι αγωνιστικές από τις τριάντα σύνολο αποτελούν το 20% του πρωταθλήματος. Σαφώς μικρό δείγμα, αλλά μια πρώτη εικόνα υπάρχει. Όπως υπάρχουν κι ερωτηματικά που έχουν προκύψει και τα οποία θα απαντηθούν στα γήπεδα, είτε θετικά, είτε αρνητικά:

  • Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε καλά κι αυτό ήταν ορατό στα δύο πρώτα παιχνίδια με Πανιώνιο-Λεβαδειακό, αλλά στη συνέχεια πήρε φόρα. Ήδη μετράει έξι στα έξι και το διπλό τίτλου στην Τούμπα στο ρελαντί. Είχε σαφής υπεροπλία στο έμψυχο υλικό που μέχρι τώρα έχει διαχειριστεί άριστα, ο Μάρκο Σίλβα. Σημαντικό το παιχνίδι του Σαββάτου με την ΑΕΚ. Φαινομενικά εύκολο σε σχέση με το εκτός έδρας με τον ΠΑΟΚ, αλλά το να χτίζεις σερί νικών-πρωταθλητισμού θέλει και προσπάθεια και σοβαρότητα.
  • Ο Παναθηναϊκός πέρασε ήδη δύο σοβαρές κρίσεις. Μια με τον αποκλεισμό από την Καμπάλα κι άλλη μια από την ήττα με τον Πανιώνιο. Οι οπαδοί έβαλαν στο σημάδι τον Αναστασίου, ο Αλαφούζος τον στήριξε κι έστω κι αν η ομάδα δεν βλέπεται οι τρεις σερί νίκες (κι ειδικότερα το διπλό στην Ξάνθη) έφεραν την ηρεμία. Μοιραία ο Παναθηναϊκός θα πηγαίνει παιχνίδι με παιχνίδι. Και για να διατηρήσει την δεύτερη θέση και την επαφή του με την κορυφή, αλλά και για να παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο. Κάτι που δεν δείχνει εύκολο όταν μάλιστα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια υπομονής από τον κόσμο. Αγκάθι η περίπτωση Εσιέν που δεν λέει να πάρει μπρος, όπως και ότι γενικότερα οι μεταγραφές δεν έχουν προσφέρει ακόμα.
  • Θετικό είναι το μέχρι τώρα δείγμα της ΑΕΚ. Καινούργια ομάδα, προπονητής χωρίς εμπειρία της Σούπερλιγκ και εμφανείς οι αδυναμίες του ρόστερ, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την επιθετική γραμμή. Ο Παναθηναϊκός έχει σέντερ-φορ τον Μπεργκ, ο ΠΑΟΚ τον Μπερμπάτοφ και η ΑΕΚ τον Αραβίδη. Κατά συνέπεια και αδικαιολόγητη η γκρίνια για την ήττα στην Τούμπα. Υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης, αλλά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Δεύτερο κρας-τεστ μετά από αυτό της Τούμπας, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το Σάββατο στο Καραϊσκάκης.
  • Ο ΠΑΟΚ είναι το στοίχημα της σεζόν. Ποια θα είναι η κατάληξη της προσπάθειας του Ιβάν Σαββίδη με Άρνεσεν-Τούντορ, τον Μπερμπάτωφ κι άλλες δέκα μεταγραφές. Είχε δύσκολο πρόγραμμα μέχρι τώρα, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν απανωτά παιχνίδια για πρωτάθλημα και Γιουρόπα Λιγκ. Όπου εκ των πραγμάτων ο Τούντορ θα πρέπει να αναθεωρήσει την επιλογή του, να εμπιστεύεται 13 παίκτες. Άλυτο παραμένει το αμυντικό πρόβλημα κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις γκέλες του Όλσεν. Στο 3-5-2 που παίζει ο Τούντορ η έλλειψη ενός γρήγορου στόπερ είναι εμφανής.
  • Σε ότι έχει να κάνει με την κορυφή μιλάμε και για ένα πρωτάθλημα προπονητών. Με τον Μάριο Σίλβα κατ αρχήν να κερδίζει τις εντυπώσεις. Τον Γιάννη Αναστασίου να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Τον Τραϊανό Δέλλα να κρίνεται αυστηρά. Τον Ιγκόρ Τούντορ να έχει γίνει αποδεκτός και να αισθάνεται προς το παρόν ασφαλής. Ζόρια και για τον Γρηγορίου στο Περιστέρι και για τον Βεργέτη στην Τρίπολη. Όποιος κάνει ένα ακόμα τσαφ σχόλασε. Όντως δεν είναι καθόλου καλό το ξεκίνημα για τους δύο μόνιμους τα τελευταία χρόνια στα πλέι-οφς, Αστέρα και Ατρόμητο. Κακή η εικόνα της ομάδας της Τρίπολης, ενώ ο Ατρόμητος απέκτησε πρόβλημα στο να παίρνει αποτέλεσμα.

Θετική για το πρωτάθλημα συνολικά η επιστροφή της ΑΕΚ κατά πρώτο λόγο και του Ηρακλή. Περισσότερα ντέρμπι, περισσότερος κόσμος στα γήπεδα. Πέρυσι τα 3.321 εισιτήρια ήταν αρνητικό ρεκόρ μέσου όρου. Εφέτος είναι στις 5.323 με τη διαφορά να είναι εμφανή. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τελευταίος στη σχετική λίστα με μέσο όρο μόλις 850 εισιτήρια είναι ο Ατρόμητος. Ενδεχόμενα όταν πριν δέκα χρόνια ο Σπανός μετέφερε την Χαλκηδόνα στο Περιστέρι το γήπεδο της Νεάπολης να είχε περισσότερο κόσμο. Αρνητικό ότι σ' αυτό το πρωτάθλημα των 16 ομάδων πέφτουν δύο κι ο ένας έχει ήδη καθαρίσει από τώρα: ο Πανθρακικός ούτε αγωνιστικά, ούτε οικονομικά έχει τις προϋποθέσεις να μείνει στην κατηγορία. Η άλλη θέση φαίνεται ότι θα παιχτεί ανάμεσα σε Καλλονή, Πλατανιά, με την ομάδα της Μυτιλήνης να δείχνει ότι έχει τα περισσότερα προβλήματα.

Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο. Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι σταδιακά οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Η ψαλίδα με τους υποτιθέμενους μεγάλους ανοίγει ακόμα περισσότερο κι αυτό έχει σαν συνέπεια την πτώση του ανταγωνισμού. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί μετά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αδυναμία της Σούπερλιγκ να βρει κεντρικό χορηγό. Υπόδειγμα σωστής διαχείρισης της κρίσης είναι όλα αυτά τα χρόνια ο Πανιώνιος. Παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχει χάσει σχεδόν είκοσι βασικούς ποδοσφαιριστές καταφέρνει να ανανεώνει το έμψυχο υλικό χωρίς προβλήματα. Έχει στραφεί σε νεαρούς Έλληνες ταλαντούχους παίκτες (κάτι που είχε ξεκινήσει επί Τσακίρη) κι έχει μετατρέψει σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα της μη αδειοδότησης.

Ξύπνιος και κωλοπετσωμένος σαν παράγοντας ο Κομπότης πάει τον Λεβαδειακό πρίμα. Έμεινε στην κατηγορία από σπόντα (λόγω του υποβιβασμού της Κέρκυρας) κι έφτιαξε μια ομάδα που φαίνεται ότι θα κερδίσει με άνεση την παραμονή της. Χωρίς άδεια, αλλά χωρίς αγωνιστικά προβλήματα και ο ΠΑΣ Γιάννενα που στηρίζεται στην τριάδα των καλών ξένων Τσάβες, Ίλιτες, Λίλα. Ξαφνικά στη Βέροια άρχισε να βρέχει λεφτά. Με δίδυμο Βρύζα-Γεωργιάδη κι αξιόλογες για το επίπεδο μεταγραφές διεκδικεί το κάτι παραπάνω από το να διατηρείται στην κατηγορία. Σε πτώση ο Παναιτωλικός μετά την αποχώρηση του Χάβου και την απώλεια βασικών ποδοσφαιριστών. Και η Ξάνθη έχασε παίκτες κι είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι. Με περιορισμένες δυνατότητες και φιλοδοξίες που εξαντλούνται στην παραμονή, ο Ηρακλής.

Σχετικά με τα εισιτήρια, η ΑΕΚ έχει ανεβάσει πράγματι τον μέσο όρο, αλλά η γενικότερη εικόνα είναι τραγική. Όταν δηλαδή οι έντεκα από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος έχουν μέσο όρο κάτω από 3.000 εισιτήρια και έξι απ' αυτές κάτω από τα χίλια.

( Στο τραγούδι της ημέρας, ένα διαμάντι που ανακάλυψε ο Ζωρζ Πιλαλί. Σμυρνέικο μανέ, μπορδέλο με τον Γιάγκο Ψαμαθιανό. Ηχογράφηση του 1911 και ιδιαίτερη προσοχή στους στίχους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ