OPINIONS

ΠΑΟ-ΑΕΚ στο ζύγι

ΠΑΟ-ΑΕΚ στο ζύγι
INTIME SPORTS

Ντέρμπι στη Λεωφόρο την Κυριακή κι ο Κώστας Καίσαρης βάζει στη ζυγαριά τους δύο αντιπάλους, βγάζοντας συμπέρασμα: οι εντυπώσεις έχουν αδικήσει την ΑΕΚ.

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ την Κυριακή και η ερώτηση είναι κάθε άλλο παρά ρητορική: τα φαινόμενα απατούν; Η απάντηση είναι απερίφραστα ναι. Και πάμε στο δια ταύτα να το κάνουμε πενηνταράκια:

  • Με οκτώ ματς μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός είναι δύο πόντους μπροστά. Και οι δύο έχουν δώσει από τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια κι έχουν από τέσσερις νίκες. Ο Παναθηναϊκός με Καλλονή, Λεβαδειακό, Πλατανιά και Γιάννενα. Η ΑΕΚ με Πλατανιά, Γιάννενα, Ατρόμητο και Ηρακλή. Ποια από τις δύο ομάδες έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο κι είχε καλύτερη εικόνα; Απερίφραστα η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι σαφώς καλύτερη στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Όταν έχει σέντερ-φορ τον Αραβίδη κι ο Παναθηναϊκός τον Μπεργκ. Κι όταν μάλιστα στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, δυσκολεύεται μέχρι και ο Ολυμπιακός.
  • Έχουν παίξει και οι δύο εκτός έδρας σε Ξάνθη και Τούμπα. Στην Ξάνθη χοντρικά έκαναν την ίδια εμφάνιση. Χωρίς να κινδυνεύσουν και χωρίς να απειλήσουν. Η ΑΕΚ έμεινε στο 0-0 κι ο Παναθηναϊκός κέρδισε με την κεφαλιά του Τέλαντερ. Αυτοί είναι κι οι δύο βαθμοί που χωρίζουν τις δύο ομάδες.
  • Στην Τούμπα χάσανε και οι δύο. Αδικηθήκανε από τη διαιτησία και οι δύο. Στην ΑΕΚ δεν δόθηκε πέναλτι για να προηγηθεί αυτή με 2-1, ενώ το πέναλτι που σφύριξε ο Αρετόπουλος και προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ, δεν έγινε ποτέ. Καμία σχέση όμως η εμφάνιση της ΑΕΚ μ' αυτή του Παναθηναϊκού. Χωρίς να είναι καλή η ΑΕΚ ήταν μέσα στο παιχνίδι μέχρι τις καθυστερήσεις κι έχανε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη για να κάνει το 2-2. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα διαλύθηκε κι έφαγε μέσα σε 14 λεπτά τρία γκολ.
  • Ο Παναθηναϊκός έχει μαι νίκη στην πρεμιέρα στο Αγρίνιο (χωρίς να είναι καλός ή έστω καλύτερος από τον Παναιτωλικό) και η ΑΕΚ μια νίκη στη Βέροια. Απέναντι σε μια σαφώς καλύτερη ομάδα από τον Παναιτωλικό.
  • Και οι δύο μετράνε από μια ακόμα εκτός έδρας ήττα: ο Παναθηναϊκός από τον Πανιώνιο και η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό. Θα ήταν γελοίο να ανοίξουμε συζήτηση για τον βαθμό δυσκολίας του Καραϊσκα΄κης σε σχέση με τη Νέα Σμύρνη. Με την ΑΕΚ πριν καταρρεύσει να είναι μάλιστα μέσα στο ματς μέχρι το 60' και το 1-0 να έχει γίνει σε φάση, που θα μπορούμε να είχε δοθεί φάουλ εις βάρος του Μποτία.
  • Να μην διαφεύγει ότι μέσα στη σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε φάει δύο ακόμα χαστούκια. Το ένα πιο δυνατό από το άλλο: τον αποκλεισμό από τη Μπριζ και τον αποκλεισμό από την Καμπάλα.

Με αυτά τα δεδομένα ποια είναι η εικόνα που βγαίνει στις δύο ομάδες: στον Παναθηναϊκό αν εξαιρεθεί η γκρίνια των οργανωμένων απέναντι στον Αναστασίου και η έκρηξη μετά το τέλος του ματς με την Καμπάλα, όλα μέλι-γάλα. Μέχρι μάλιστα να πέσει η σφαλιάρα στην Τούμπα κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η ομάδα πάει για πρωτάθλημα! Εξ ου και τα πριμ του Αλαφούζου. Στην ΑΕΚ αντίθετα για τα τριάντα λεπτά στο Καραϊσκάκης, λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου: έφυγε ο Δέλλας, ο Μελισσανίδης απολογήθηκε στην Ορίτζιναλ, το ρόστερ βγήκε άχρηστο. Κι από αυτή την ισοπέδωση δεν βγάζω έξω τον εαυτό μου. Στην υπερβολική δηλαδή κριτική. Να τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα:

  • Αν η ΑΕΚ δεν έκανε καλές μεταγραφές, που είναι οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού; Το τσαφ της ΑΕΚ έχει να κάνει αποκλειστικά με τον Τζεμπούρ. Στον Παναθηναϊκό είναι πολλά περισσότερα. Που είναι ο Εσιέν των δύο εκατομμυρίων το χρόνο, όταν η ΑΕΚ έχει στην ίδια θέση στον Σιμόες με εκατό χιλιάρικα; Που είναι ο Σάντσεθ των επτακοσίων χιλιάδων; Που είναι ο Βέμερ; Που είναι ο Λουντ;
  • Αναστασίου και Δέλλας ξεκίνησαν (κάτω από διαφορετικές συνθήκες) μαζί. Η αποστολή του Δέλλα σε Γ' και Β' Εθνική ήταν σαφώς πιο εύκολη. Σ' αυτή την τρίτη τους χρονιά στον ίδιο πάγκο ποια είναι η εικόνα των ομάδων, που παρουσίασαν; Ο Παναθηναϊκός (με τις μεταγραφές που έγιναν εγκαίρως, να μην το ξεχνάμε αυτό) δεν βλέπεται. Ο Δέλλας αν εξαιρεθούν τα τριάντα λεπτά του Καραϊσκάκης, παρουσίασε σαφώς καλύτερη εικόνα.
  • Καθρέφτης για τις ένθεν κακείθεν αγωνιστικές συμπεριφορές, οι ήττες από τον ΠΑΟΚ. Στην ΑΕΚ ο Σιδηρόπουλος δεν δίνει πέναλτι στο 77 για να κάνει αυτή το 2-1 κι ενδεχόμενα να πάρει το ματς. Κανείς δεν φώναξε, όπως κανείς δεν είχε διαμαρτυρηθεί πριν το παιχνίδι. Αντίθετα ασκήθηκε σκληρή κριτική στον Δέλλα για το λάθος που έκανε να αλλάξει την τακτική της ομάδας. Στον Παναθηναϊκό άρχισαν να φωνάζουν για τον Αρετόπουλο, πριν το ματς. Και συνέχιζαν να φωνάζουν και μετά το παιχνίδι, παρά τα τρία γκολ μέσα σε 14 λεπτά. Για την κατάρρευση της ομάδας κανένα σχόλιο. Για τις μεταγραφές που είναι άφαντες κουβέντα. Είπε κι ο Αναστασίου τη Δευτέρα στους παίκτες "μετά το πέναλτι χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση μας" και πάμε παρακάτω.

Συμπέρασμα: Αν η ΑΕΚ έχει βγάλει προβλήματα κι εξακολουθεί να έχει μέσα στη σεζόν, τα προβλήματα του Παναθηναϊκού είναι σαφώς περισσότερα. Με τον Αλαφούζο, όμως, να πετάει συνέχεια τη μπάλα αράουτ, μέσω της διαιτησίας, η κουβέντα που γίνεται για τον Παναθηναϊκό είναι κάθε άλλο παρά ποδοσφαιρική. Υπάρχει όμως και το άλλο. Για τον Παναθηναϊκό ο πήχης καλώς ή κακώς, ποτέ δεν ήταν ψηλά. Η ομάδα είναι καταχρεωμένη, ο Αλαφούζος τώρα μαθαίνει ποδόσφαιρο και στο οικονομικό κομμάτι, βασικός χρηματοδότης είναι ο κόσμος. Για την ΑΕΚ υπήρξαν και υπάρχουν απαιτήσεις. Η ΠΑΕ είναι καθαρή χωρίς χρέη. Ο Μελισσανίδης έχει ένα παρελθόν, ξέρει ποδόσφαιρο, έχει λεφτά κι όλοι είχαν προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Για καλύτερες μεταγραφές, για καλύτερη ομάδα.

(Στο τραγούδι της ημέρας Jimmy Page και Yardbirds)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ