OPINIONS

Και ωραίος και νέος

Και ωραίος και νέος
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης πήρε μολύβι και χαρτί, έκανε πρόσθεση και διαίρεση, κι έβγαλε το αποτέλεσμα: Ο Ολυμπιακός του Σίλβα, δεν είναι μόνο ωραίος. Με μέσο όρο γύρω στα 25 χρόνια, είναι και νέος.

Κάθε καλοκαίρι, εδώ και πέντε χρόνια επί Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός φτιάχνει καινούργια ομάδα. Στις δυο πρώτες σεζόν, επρόκειτο για αναγκαιότητα. Όταν, εκ των πραγμάτων, έπρεπε να χτιστεί στον Ολυμπιακό, κάτι το καινούργιο. Στη πορεία και ειδικότερα το 2014 είχαν προκύψει οι πολλές μαζεμένες πωλήσεις. Κι αυτή τη σεζόν οι μεταγραφές υπερέβησαν την ενδεκάδα.

Το πρώτο δείγμα στα έξι, μέχρι τώρα, ματς για το πρωτάθλημα,και δυο για την Ευρώπη είναι θετικό. Ο Ολυμπιακός με τον Μάρκο Σίλβα, φτιάχνει μια καλή ομάδα. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε, ότι αυτή η ομάδα είναι ταυτόχρονα και νεανική. Κατά συνέπεια μια ομάδα με προοπτική. Ο μέσος όρος της αρχικής ενδεκάδας στο ματς της Τούμπας δεν έφτανε τα 25 χρόνια!

Έχουμε και λέμε: Ρομπέρτο 29, Ομάρ 24, Μαζουακού 22, Σιόβας 27, Μποτία 26, Μιλιβόγιεβιτς 24, Κασάμι 23, Φορτούνης 23, Σεμπά 23, Ιντέγε 27, Ντουρμάζ 26. Ούτε ένας ποδοσφαιριστής άνω των 30 και έξι ποδοσφαιριστές κάτω των 25!

Στην ομάδα υπάρχουν βέβαια ο 34αρης Τσόρι και ο 35αρης Καμπιάσο. Ο Σαλίνο είναι στα 30 ενώ δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλοι οι Μανιάτης-Ντα Κόστα που είναι στα 29. Δεν τελείωσαν όμως οι μικρές (ποδοσφαιρικά) ηλικίες. Ο Στέφανος Καπίνο είναι 21, ο Πάρντο που θεωρείται βασικός 25, ο Πουλίδο 24. "Μικροί" είναι και οι δυο δανεικοί: ο Ερνάνι στα 24 κι ο Φινμπόγκασον στα 26. Τέλος, υπάρχει το νεανικό ελληνικό στοιχείο, με τους Μπουχαλάκη, Γούτα, Κολοβό, Τσανδάρη, Γιαννιώτα, αν κάποιος ή κάποιοι, καταφέρουν να τους υπολογίζει ο Σίλβα, όπως και ο 22άρης, Μπεν.

Στο ποδόσφαιρο, βέβαια, τίποτα δεν είναι οριστικό και δεδομένο. Το αντίθετο μάλιστα. Όλα είναι ρευστά. Στο τέλος της σεζόν, του χρόνου το καλοκαίρι, μπορείς να δεις, δυο-τρεις από τους "μικρούς" να φεύγουνε .Να φύγει πχ ο Φορτούνης, κάποιος από Ομάρ-Μαζουακού, ενδεχόμένως ο Κασάμι. Μιλάμε λοιπόν, για τα δεδομένα που έχουμε τώρα: ότι ο Ολυμπιακός για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και ψάχνει το κάτι παραπάνω, από τη συμμετοχή στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έχει πολύ καλό μέσο όρο ηλικίας. Κι έχει, μάλιστα, σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία τους παίκτες που λόγω θέσης χρειάζονται περισσότερα τρεξίματα: τους ακραίους σε άμυνα και επίθεση καθώς και τα αμυντικά χαφ με εξαίρεση τον Καμπιάσο που και θα τύχει ειδικής διαχείρισης, αλλά και ο ίδιος έχει την εμπειρία, να κατανείμει σωστά τις δυνάμεις του.

Αυτό το 25 (άντε 26 αν ξεκινάει ο Καμπιάσο, ή κι ο Τσόρι) μέσος όρος ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει προκύψει τυχαία και συμπτωματικά. Είναι επιλογή. Το τάργκετ-γκρούπ, δηλαδή, σε ότι έχει να κάνει με τις μεταγραφές, να είναι μεταξύ 20-25 χρονών, ώστε να υπάρχει η προοπτική που αναφέραμε. Ή της μεταπώλησης, ή να έχεις έναν καλό ποδοσφαιριστή για πολλά χρόνια στην ομάδα. Κάτι, βέβαια, που κοστίζει σε χρήμα, σε αντίθεση με τους 30+ ελεύθερους, μιας χρήσεως ποδοσφαιριστές, που είναι κατά κανόνα, χαμηλού κόστους. Μικροί και φτηνοί στη διεθνή ποδοσφαιρική αγορά δεν υπάρχουν. Ποδοσφαιριστές, σαν τον Μιλιβόγιεβιτς, τον Κασάμι, τον Ντουρμάζ, τον Ιντέγε κλπ, πρέπει να "πληρώσεις" για να τους αγοράσεις. Το να βρεις τον Μαζουακού με εφτά κατοστάρικα και τον Ομάρ, περίπου με τα διπλά, πρόκειται περί λαχείου.

Συμπέρασμα: ο άχρωμος και άγευστος περσινός Ολυμπιακός, και έχει ομορφύνει και ταυτότητα έχει αποκτήσει και έχει πολλά, φρέσκα πόδια και πνευμόνια.

* Στο τραγούδι της ημέρας, Μάνος Χατζηδάκις, Νίκος Γκάτσος κι "έλα πάρε μου τη λύπη" με την Αλεξάνδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ