OPINIONS

Εμποροπανήγυρις

Εμποροπανήγυρις

Βασίλης Αυλωνίτης και Πάνος Καμμένος. Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Βέγγος. Ζωή Λάσκαρη και Θεοδώρα Τζάκρη. Ο Κώστας Καίσαρης, γράφει για τη σχέση της πολιτικής με την έβδομη τέχνη.

Πολλές φορές γίνεται λόγος για την παλιά καλή θεώρηση. Όπως και για τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο. Σε σχέση, δηλαδή, με το σήμερα που ούτε καλοί ηθοποιοί υπάρχουν, ούτε συγγραφείς. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν οι πολιτικοί. Μπορεί να μην υπάρχει ένας Μίμης Φωτόπουλος, αλλά υπάρχει ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Ο οποίος με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος. Την Ένωση για την υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους. Αφού μπήκε στη Βουλή ο Λεβέντης, όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο.

Μπορεί να μην υπάρχουν πια μπριόζες ηθοποιοί σαν την Σπεράντζα Βρανά, υπάρχει όμως η Όλγα Κεφαλογιάννη. Με το που έσκασε μύτη στη Βουλή για την ορκωμοσία φώναξε τους φωτογράφους και τους είπε με σκέρτσο και νάζι: "Βγάλτε με μια φωτογραφία με τα αγόρια μου". Με Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δηλαδή, Βασίλη Κικίλια, Σταύρο Καλαφάτη και Βασίλη Καράογλου. Κάτι σαν παιδιά του Πειραιά σε σύγχρονη βέρσιον και πάντα με το αποκαλυπτικό ντεκολτέ που είναι το σήμα κατατεθέν της.

Εμποροπανήγυρις

Όσοι νομίζουν, όμως, ότι δεν υπάρχουν ταλέντα στη μεγάλη δεξαμενή της Αριστεράς, έχουν βαθιά μεσάνυχτα. Ο ακάματος Σταύρος Κοντονής καλύπτει επάξια το κενό που άφησε ο Νίκος Ρίζος. Όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει. Αν και μικρός στο δέμας παίζει μέχρι και μπάσκετ. Βρήκε αφορμή την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού, πήγε στο γυμνάσιο Βριλησσίων, πήρε τη μπάλα που είχε μαζί του κι άρχισε να σουτάρει. Συνοδεία των φωτορεπόρτερς που απαθανάτιζαν στην ιστορική αυτή στιγμή.

Εμποροπανήγυρις

Για να συνεχίσει την παράδοση άλλων ικανών κωμικών του κλάδου της πολιτικής που έχουν δείξει στο παρελθόν τις ικανότητες τους στην καλαθόσφαιρα. Του Ανδρέα Λοβέρδου και του τέως ΓΓΑ, Νίκου Έξαρχου. Με τον Λοβέρδο μάλιστα για τις ανάγκες της παράστασης να έχει παίξει μπάσκετ και με αναπηρικό καροτσάκι.

Εμποροπανήγυρις

Όποιος νομίζει, όμως, ότι η Βουλή ξέμεινε από ιπτάμενους καβαλάρηδες μετά την απώλεια του Γιάννη Βαρουφάκη δεν ξέρει τι του γίνεται. Κατά τα πρότυπα του Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα ο (πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην ΝΔ και νυν) ανεξάρτητος Έλληνας, Θανάσης Παπαχριστόπουλος μπουκάρει στη Βουλή καμαρωτός, καμαρωτός καβάλα στο εργαλείο. Τύφλα να 'χει ο Αλέκος Τζανετάκος. Κι ας πάει στράφι το πιστολάκι που έκανε στο μαλλί.

Εμποροπανήγυρις

Στη συνέχεια ιδού και μια ακόμα επιβεβαίωση. Ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους. Για κάθε Θανάση Βέγγο που έφυγε υπάρχει ένας Άδωνις Γεωργιάδης που έρχεται. Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές: Και βουλευτής και βιβλιοπώλης και Υπουργός. Και οικογενειάρχης και συγγραφέας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πατέρας και υποψήφιος αρχηγός και πανταχού παρών σε όλα τα πάνελ και τα πάντα πληρών. Ακόμα πιο γρήγορα κι από τον Βέγγο έτρεχε κι ανέβαινε τα σκαλιά για να προλάβει να καταθέσει την υποψηφιότητα του.

Κι αν κάποιοι νοσταλγούν τον Βασίλη Αυλωνίτη, υπάρχει άξιος αντικαταστάτης. Όχι ισάξιος. Ανώτερος. Ο ένας, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος, Πάνος Καμμένος. Ποιος άλλος θα μπορούσε να στήσει αυτή την εμποροπανήγυρη για να τιμήσει την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας; Ο Πάνος Καμμένος με το κόκκινο χαλί πάνω στις παλέτες, δίπλα στο κύμα, έγραψε ιστορία. Όλα μόνος του: σκηνοθέτης, σεναριογράφος, πρωταγωνιστής, σκηνικά και κοστούμια. Μιλάμε για υπερπαραγωγή. Ποιος άλλος Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε φτάσει μέχρι το 480 π.Χ για να δώσει αυτό το σόου;

Εμποροπανήγυρις

Κι αν ο ελληνικός κινηματογράφος είχε βγάλει σταρ που περπάταγαν και έτριζαν τα πατώματα, σαν τη Ζωή Λάσκαρη και τη Μάρθα Καραγιάννη, η Βουλή δεν πάει πίσω: τι μπορείς να πεις για την Θεοδώρα Τζάκρη; Θεά. Η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι, ημίθεα. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι στη Βουλή είναι με τα ρούχα της δουλειάς. Σκέψου τι φοράνε όταν βγαίνουν έξω για ποτό και ντύνονται ελεύθερα.

Εμποροπανήγυρις

(Από το καλτ της πολιτικής στο κιτς του λαϊκού τραγουδιού: Τάκης Ανθής και Άννα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ