OPINIONS

Από Μάρτιο και αν

Από Μάρτιο και αν
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης βάζει στο τραπέζι όλα τα κομμάτια, προσπαθεί να συνθέσει το παζλ της Αγίας Σοφίας και επαναλαμβάνει τα λόγια του πρότζεκτ μάνατζερ, Δημήτρη Ανδριόπουλου: "Από Μάρτιο, αν δεν γίνει κάποια προσφυγή".

Κινητικότητα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Από τη μια ο Νίκος Στράτος παίρνει σβάρνα τις καφετέριες της Νέας Φιλαδέλφειας για να ενημερώσει τους Δημότες. Ο κόσμος, όμως, ούτε άδειες βγάζει, ούτε λεφτά βάζει. Από την άλλη ο Μήτσος ο Μελισσανίδης έδωσε παραγγελία για το πρώτο μπετόν. Στο κόλπο θα μπουν και οι παλαίμαχοι, ενώ για την Τρίτη είναι το ραντεβού με την Περιφειάρχισσα, τη Δούρου.

Ταυτόχρονα η εκδίκαση της προσφυγής των μελών της Ερασιτεχνικής κατά του παραχωρητηρίου πήγε για τις 21 Ιανουαρίου με την ΑΕΚ να είναι αυτή που ζήτησε την αναβολή. Με τον Νίκο Στράτο να δίνει τη σπουδαία, την είδηση: "Σύντομα θα μιλήσει για το γήπεδο ο Μελισσανίδης". Προς το παρών, ωστόσο, έχει μιλήσει ο πρότζεκτ μάνατζερ του έργου, Δημήτρης Ανδριόπουλος. Ότι υπολογίζει την έκδοση της οικοδομικής άδειας για τον Μάρτιο.

Να το πούμε, λοιπόν, με τη μια: Και η περιβαλλοντολογική μελέτη όταν εγκριθεί και η οικοδομική άδεια όταν εκδοθεί αποτελούν διοικητικές πράξεις. Κατά συνέπεια θα κατατεθούν προσφυγές και για τις δύο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είτε άμεσα από τον δήμαρχο, Άρη Βασιλόπουλο, είτε έμμεσα από τους δημότες. Κατά συνέπεια νέο μπλόκο και νέα καθυστέρηση. Αυτά είναι αναμενόμενα και κατά συνέπεια γνωστά. Εξ ου κι η "αντεπίθεση" από πλευράς ΑΕΚ.

Ακόμα κι έτσι, όμως, τι βάση μπορείς να δώσεις στα λεγόμενα του πρότζεκτ μάνατζερ; Όταν δηλαδή ο Δ. Ανδριόπουλος τη μια λέει ότι η άδεια θα βγει τέλη Νοεμβρίου του 2015, άντε τέλη του χρόνου και την άλλη ότι η άδεια θα βγει το Μάρτιο του 2016; Και δεν μιλάμε για τρεις μήνες διαφορά. Μιλάμε για δεκαπέντε. Ζούσε ακόμα ο Γιάννης Ξενάκης όταν του είχε πάρει συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία. Πριν ένα χρόνο είχε δημοσιευθεί: Στις 12 Οκτωβρίου του 2014. Με τον Ανδριόπουλο να δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά: "τα δύσκολα πέρασαν. Η άδεια αναμένεται να βγει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ή τέλη του χρόνου". Εξ ου κι ο σχετικός τίτλος: "Ανδριόπουλος: "Άρχές του 2015 τα έργα στην Αγία Σοφιά". Κι από άδεια, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Από Μάρτιο και αν

Πέρασε, λοιπόν, ένας χρόνος φτάσαμε στον επόμενο Οκτώβριο του 2015 κι ο εν λόγω Ανδριόπουλος επανήλθε με νεότερη δήλωση του: "Η άδεια οικοδομής (αν δεν ξεμείνουν πάλι τα έγγραφα σε κάποιο γραφείο) θα πρέπει να εκδοθεί μέσα στον Μάρτιο". Εκεί λοιπόν ήταν που πετάχτηκε ο παλαίμαχος γκολκήπερ της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης: "Δηλαδή τον Μάρτη του 2016 ξεκινάνε τα έργα;" Κι εκεί ο Ανδριόπουλος τους άφησε όλους ξερούς: "Αν δεν γίνει κάποια προσφυγή στην οικοδομική άδεια, τότε ναι". Αν πάμε μάλιστα πιο πίσω, στον Νοέμβριο 2013, στον καταρχήν προγραμματισμό ο Δ. Ανδριόπουλος, στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο είχε βγάλει το χρονοδιάγραμμα: "έκδοση αδειών 10/2/2014. Δημοπράτηση: 30/4/2014. Εκτιμώμενο φινάλε κατασκευής: Δεκέμβριος 2015!

Να τα μαζεύουμε, λοιπόν, για να φτάσουμε στο ρεζουμέ: Πόσο στα σοβαρά μπορείς να πάρεις κάποιον που τον έναν Οκτώβριο σου λέει η άδεια θα βγει σε έναν-δύο μήνες και τον επόμενο Οκτώβριο, σου λέει ότι η άδεια θα βγει σε πέντε μήνες; Το εύκολο να πεις ότι η ΑΕΚ έπεσε θύμα της γραφειοκρατίας; Θύμα του "καταραμένου" του Βασιλόπουλου και του τρισκατάρατου του Λαφαζάνη που ο καθένας με τον τρόπο του σαμποτάρισαν το έργο;

Κι ότι αυτοί που από την πλευρά τους ήταν αγαθοί και καλόπιστοι, αλλά έπεσαν απάνω στην αναλγησία των πολιτικών; Απάνω στην αδίστακτη αριστερή πλατφόρμα του Σύριζα; Όλα λοιπόν εκεί στη Δικέφαλος 1924 τα έχουν κάνει σωστά; Μηδέν λάθος, αλλά πέσανε απάνω σε κακούς ανθρώπους; Πέσανε απάνω σ' αυτούς που πήγανε και κάνανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Σ' αυτούς που θα ξανακάνουν προσφυγή όταν και εάν εκδοθεί η οικοδομική άδεια; Πέσανε απάνω στα μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ που ζητάνε να ακυρωθεί το παραχωρητήριο χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση με τη Δικέφαλος 1924 Λεόντειο και τη γενική συνέλευση των πενήντα μελών παρωδία.

Πέσανε απάνω στον αδίστακτο-δήμαρχο Χάρη Βασιλόπουλο και τον ραδιούργο Λαφαζάνη. Πέσανε απάνω στους τεμπελχανάδες δημοσίους υπαλλήλους που αντί να δουλεύουνε χασμουριούνται και ξύνουνε τα π@π@ρια τους. Ή μήπως ευθύς εξαρχής το να πας να χτίσεις μέσα στο Άλσος (έστω κι αν πρόκειται για μόλις έξι στρέμματα) ήταν μια απόφαση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου; Κι οι προσφυγές στο ΣτΕ αναμενόμενες;

Με όλες αυτές, όμως, τις εκκρεμότητες με όλα αυτά παλούκια και τον Ανδριόπουλο να λέει με ιδιαίτερη ευκολία τη μια αβγά και την άλλη καλάθια, ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος; Ποιος μπορεί να είναι αισιόδοξος όταν από τα 30 εκ. γιούρο που ήταν ο "στόχος" της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Δικέφαλος 1924 συγκεντρώθηκε μόλις 1.8 εκατομμύριο. Ας υποθέσουμε, λοιπόν κι ας πιστέψουμε ότι όλα τα έχουνε κάνει καλά και σωστά. Κι ότι είναι σίγουροι όπως οι ίδιοι λένε ότι το γήπεδο θα γίνει βρέξει-χιονίσει. Ότι εμπιστεύονται τον Ανδριόπουλο κι ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Ότι οι Νόμοι και το δίκιο είναι με το μέρος τους. Αν όλα αυτά ισχύουν και είναι έτσι γιατί η πλευρά Μελισσανίδη δεν έχει βάλει ακόμα στη Δικέφαλος 1924 που θα χτίσει το γήπεδο, τα εννιά εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί; Κι όχι με το στόμα, αλλά εγγράφως στις 4 Μαρτίου 2014 στο ενημερωτικό δελτίο.

Κι αφορμής δοθείσης να το ξαναπούμε για μια ακόμα φορά: οι δημοσιογράφοι ούτε χτίζουνε, ούτε γκρεμίζουνε γήπεδα. Γήπεδο χτίζει, όποιος έχει άδεια και λεφτά.

(Στο τραγούδι της ημέρας G String Orchestra και Lebedik)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ