OPINIONS

Επίθεση, αλλά και υπομονή…

Επίθεση, αλλά και υπομονή…
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει την ανατροπή και να συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Γράφει ο Ηρακλής Αντύπας

Λένε, ότι ο κόσμος δεν παίζει μπάλα. Ισχύει, αλλά όχι για το Καραϊσκάκη. Όσοι έχουν ζήσει την ατμόσφαιρα στο Ναό, ξέρουν ότι ο… δωδέκατος παίκτης δεν είναι υπερβολή. Οι φίλοι του Ολυμπιακού θα γεμίζουν κάθε γωνιά του γηπέδου και από το πρώτο λεπτό θα βοηθήσουν τους παίκτες για να φτάσουν στην ανατροπή.

Θα τους δώσουν την ώθηση που χρειάζονται, αλλά πρέπει οι έντεκα ποδοσφαιριστές που θα επιλέξει ο Μάρκο Σίλβα να… συνεργαστούν με τον κόσμο. Να μην τον… ξενερώσουν ούτε δευτερόλεπτο. Να μην «παγώσει» το γήπεδο, ούτε στιγμή. Όπως και οι φίλοι της ομάδας, πρέπει αν δείξουν υπομονή και σε περίπτωση που το γκολ δεν έρθει νωρίς, να μην εμφανιστούν οι γνωστές γκρίνιες και μουρμούρες… Μέσα στο Καραϊσκάκη έχουν λυγίσει ομάδες και ομάδες, σαφώς ανώτερες από την Άντερλεχτ. Έχουμε και λέμε. Στην έδρα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια γονάτισαν, η Γιουνάιτεντ, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Γιουβέντους, η Μπενφίκα. Δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο να μην λυγίσει η Άντερλεχτ, όπως συνέβη άλλωστε και στο προηγούμενο ματς που οι Βέλγοι είχαν έρθει στον Πειραιά και ηττήθηκαν 3-1 σε ματς ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ…

Για πολλούς το παιχνίδι της Πέμπτης χαρακτηρίζεται ως ματς της χρονιάς και εμείς έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει πλάκα στην Ελλάδα και να κατακτά το πρωτάθλημα από τον Φεβρουάριο, ωστόσο στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο Θρύλος μας προσέφερε φέτος ωραίες στιγμές με τις νίκες επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τον θρίαμβο επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να συνεχίσει στους 16 της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ο.Κ. σε όμιλο με Μπάγερν και Άρσεναλ δεν μπορείς να πεις αποτυχία τον αποκλεισμό.

Βέβαια από μια άλλη οπτική γωνία, στον τελικό με τους Άγγλους και με την ομάδα να ψάχνει για τρία αποτελέσματα, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Όλα αυτά βέβαια είναι περσινά ξινά σταφύλια. Στα φρέσκα κουλούρια, το μενού περιλαμβάνει Άντερλεχτ σε έναν μεγάλο επαναληπτικό.

Τώρα ο Σίλβα και οι παίκτες του, δεν έχουν απέναντί τους κάποιο μεγαθήριο, ούτε μια ομάδα από τοπ πρωτάθλημα, όπως ήταν η Άρσεναλ. Οι Βέλγοι είναι στα μέτρα των νταμπλούχων και παρά το άδικο 0-1 του πρώτου αγώνα, ο Ολυμπιακός μπορεί να προκριθεί.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε… εμπεδώσει την αρνητική παράδοση των Πειραιωτών στα νοκ άουτ, όταν χάνουν στο πρώτο παιχνίδι. Δεκτό, αλλά οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Κάποτε, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μια χειρότερη παράδοση, με τα εκτός έδρας ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η… κατάρα έσπασε στη Βρέμη και από τότε η ομάδα έχει κερδίσει αρκετά ματς μακριά από το Καραϊσκάκη.

Την Πέμπτη το βράδυ, οι Πειραιώτες μπορούν να σπάσουν και αυτή την παράδοση. Μπορούν αρκεί – όπως είπαμε και στην προηγούμενη επικοινωνία μας – να παρουσιαστούν σοβαροί, το μάτι τους να γυαλίζει και να μην υποπέσουν και πάλι σε ηλίθια λάθη. Γιατί στο ματς του Βελγίου, θυμίζουμε ότι οι παίκτες του Σίλβα, πούλησαν μπάλες χωρίς καν πίεση.

Τώρα τα λάθη απαγορεύονται και το σημαντικότερο, δεν πρέπει οι παίκτες της Άντερλεχτ να πιστέψουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στο Βέλγιο με ψηλά το κεφάλι και να πανηγυρίσουν την πρόκριση μέσα στο Ναό.

Άποψή μας είναι, ότι τέτοιου είδους ματς πολλές φορές κρίνονται στην μάχη της ψυχολογίας. Και δεν είναι τυχαίο, ότι ο Σίλβα προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των παικτών, όταν τους έδειχνε βίντεο από τον αγώνα του Βελγίου. «Είσαστε καλύτεροι» τους είπε, όταν ανέλυε τα λάθη που έγιναν και οι παίκτες πρέπει να μπουν στη μάχη αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα…

Υ.Γ. Γίνεται πολύ κουβέντα για το σχήμα και τους παίκτες που θα παρατάξει ο Πορτογάλος. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθούν μαζί οι Φορτούνης και Τσόρι, αν θα γίνουν αλλαγές στα άκρα, αν θα προτιμηθεί και πάλι ο Ζντίελαρ από τον Κασάμι, αν θα παίξει ο Καμπιάσο. Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εύκολες αποφάσεις και ούτε νομίζουμε ότι χρειάζεται να προβούμε σε περισπούδαστες αναλύσεις. Καλώς η κακώς, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εμείς το μόνο που θα πούμε, είναι ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει κενά στο ρόστερ του, αλλά υπάρχουν αρκετές ποιοτικές λύσεις, που αν μη τι άλλο, μπορούν να ρίξουν στο καναβάτσο την Άντερλεχτ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ