OPINIONS

Τζέιμς Νάναλι: Να μη γίνει ο... Πιέρια Χένρι του Παναθηναϊκού

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ) EUROKINISSI SPORTS

Γιατί ο Τζέιμς Νάναλι είναι ιδανικός για τον Παναθηναϊκό; Τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του Ρικ Πιτίνο; Με τι συμβόλαιο πήγε στο ΝΒΑ και πόσα χρήματα πήρε στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς; Ο Χάρης Σταύρου έχει τις απαντήσεις.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Τζέιμς Νάναλι έκλεισε την πόρτα στην Ευρώπη για να δοκιμάσει -για ακόμα μία φορά- στο ΝΒΑ, αρκετές ομάδες της κορυφαίας Λίγκας ενδιαφέρθηκαν για εκείνον. Οι Ρόκετς, για παράδειγμα, έφτασαν κοντά στην απόκτησή του πριν προτιμήσουν τον πιο "έτοιμο" και πληθωρικό Τζέιμς Ένις, οι Μπλέιζερς τον δοκίμασαν στο Πόρτλαντ και οι Τίμπεργουλβς του έδωσαν το συμβόλαιο που έψαχνε για να πάρει -για αρχή- μια ευκαιρία να "χωρέσει" σε κάποιον οργανισμό και να διεκδικήσει την καθιέρωσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά από μερικούς μήνες, η ομάδα της Μινεσότα τον αποδέσμευσε κι ο 28χρονος πλέον περιφερειακός ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με τον Παναθηναϊκό να δείχνει ενδιαφέρον για εκείνον όπως αποκάλυψε στο Sport24.gr το μεσημέρι της Δευτέρας (7/1) ο Γιώργος Οικονόμου.

Για αρχή, ας κρατήσουμε μερικά δεδομένα:

* Ο Ρικ Πιτίνο ψάχνει περιφερειακό που θα λειτουργεί ως εκτελεστής από την περιφέρεια, θα βάζει το κορμί του σε σωματικές επαφές στην άμυνα, θα έχει γρήγορα πόδια στις αλλαγές και κυρίως κίνητρο και φιλοδοξίες.

* Ο Σον Κιλπάτρικ ήταν ήταν εξαιρετική περίπτωση περιφερειακού, δεν είναι κακός σουτέρ, δεν είναι όμως μπόμπερ. Μέτριους σουτέρ ο Παναθηναϊκός έχει, σπουδαίους χρειάζεται όπως δήλωσε ο Πιτίνο κι ο Κιλπάτρικ δεν είναι τέτοιος.

* Ο Τζέιμς Νάναλι έχει κάποια καλά στοιχεία, όχι όμως και το "πακέτο" που θέλει ο 66χρονος Hall of Famer του Παναθηναϊκού. Σπουδαίος σουτέρ, above average αμυντικός, έμπειρος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, πολύ καλός χαρακτήρας. Δεν έχει όμως την έφεση του Λοτζέσκι στο ριμπάουντ και είναι μέτριος δημιουργικά.

* Ο Παναθηναϊκός θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για να αποκτήσει περιφερειακό που θα τον ανεβάσει επίπεδο, ώστε να υποστηρίξει έτσι και την επένδυση που έγινε με την πρόσληψη του Ρικ Πιτίνο.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - FENERBAHCE
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - FENERBAHCE EUROKINISSI SPORTS

Στα δικά μας μάτια, ο Τζέιμς Νάναλι είναι η ιδανική επιλογή γι' αυτόν τον Παναθηναϊκό, δεν είναι φθηνός κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το διετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς δεν ήταν αυτό που πίστευε ο πολύς κόσμος. Όταν οι "Λύκοι" ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους μαζί του, οι απολαβές του σε βάθος διετίας (μέχρι το καλοκαίρι του 2020 δηλαδή) έφταναν τα 2.225.316 δολάρια μεικτά. Η πραγματικότητα ήταν όμως διαφορετική, καθώς ο πρώτος χρόνος ήταν μερικώς εγγυημένος κι ο δεύτερος εντελώς unguaranteed.

Με ακόμη πιο απλά λόγια, ο Νάναλι πήρε για τέσσερις μήνες το ποσό των 350.000 δολαρίων (μεικτά) και πλέον ψάχνει το επόμενο συμβόλαιό του που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα είναι στο ΝΒΑ αλλά στην Ευρώπη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Νάναλι αποφοίτησε από το UC Santa Clara στο οποίο αγωνίστηκε από το 2008 έως το 2012 και η πρώτη ομάδα που του έδωσε επαγγελματικό συμβόλαιο ήταν η... Καβάλα στην οποία έπαιξε ελάχιστα πριν γυρίσει στη G-League και περάσει από τους Χοκς, τους Σίξερς, την Εστουδιάντες, τη Μακάμπι Ασντόντ, την Αβελίνο, τη Φενέρμπαχτσε και τους Τίμπεργουλβς. Στα 28 του πλέον, έχοντας κατακτήσει μία EuroLeague το 2017 και έχοντας παίξει και σε δεύτερο Final Four την περσινή σεζόν, ο Νάναλι είναι ένας παίκτης που δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής καθώς γνωρίζει την Ευρώπη, έχει μια γεμάτη διετία σε έναν οργανισμό με έντονη πίεση από τον κόσμο, από την διοίκηση και από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που του εκτόξευσε την καριέρα σε ένα επίπεδο που ουδείς μπορούσε να φανταστεί πριν από τρία-τέσσερα χρόνια.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Λέγαμε το καλοκαίρι πόσο σημαντικό ήταν να μη χαθεί ο Πιέρια Χένρι για τον Ολυμπιακό, καθώς ήταν φανερό πως η σεζόν δεν μπορούσε να βγει με τέσσερις γκαρντ (Γουίλιαμς-Γκος, Μάντζαρη, Σπανούλη, Στρέλνιεκς) και μετά από ελάχιστες εβδομάδες ο Ντέιβιντ Μπλατ ξεκίνησε να κοιτάζει την αγορά για περιφερειακό που θα ανεβάσει την ομάδα του επίπεδο. Την ίδια ώρα, ο Χένρι έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Ούνικς Καζάν και με το πληθωρικό, all-around, δυναμικό παιχνίδι του ανάγκαζε πολύ κόσμο να τον φανταστεί με τα ερυθρόλευκα...

Τώρα λέμε πως ο Τζέιμς Νάναλι δεν πρέπει να χαθεί από τον Παναθηναϊκό, που ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσει κάτι περισσότερο, θα βάλει στο δυναμικό του έναν εγνωσμένης αξίας, έναν δοκιμασμένο Αμερικανο που θα προσφέρει στον coach Πιτίνο αυτό που έχει ανάγκη.

Σπουδαίος στο corner-three -που πάντως δεν βλέπουμε στην Ευρώπη στη συχνότητα που προκύπτει στο ΝΒΑ-, εξαιρετικός από τα "φτερά", δεν εκτελεί συχνά από την κορυφή, προτιμά να βγαίνει από τα σκρίν, μπορεί όμως να φτιάξει και το δικό του σουτ. Το έδειξε πολλάκις στη δεύτερη σεζόν του στη Φενέρμπαχτσε, στην οποία εμφανίστηκε πολύ βελτιωμένος σε σχέση με την πρώτη. Και αμυντικά και επιθετικά. Ήταν πολλά τα ματς στα οποία τον είδαμε να έχει ρόλο "εξολοθρευτή" αναλαμβάνοντας κοντούς του κορυφαίου επιπέδου, αυτό ήταν και το στοιχείο που τον βοήθησε να "επιβιώσει" υπό τις οδηγίες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ) EUROKINISSI SPORTS

Το μόνο... ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Νάναλι έπαιζε εξαιρετικά στις regular seasons και στη συνέχεια ο ρόλος του γινόταν όλο και μικρότερος στα playoffs και στα δύο Final Four που αγωνίστηκε, με αποτέλεσμα να πέσουν και τα ποσοστά του. Λογικό για έναν σουτέρ, που στην περσινή κανονική περίοδο άγγιζε το 60% στο τρίποντο (44/74) και ήταν επίσης αποτελεσματικός σε δίποντο (53.2%) και βολές (88.6%).

Το ερώτημα είναι αν ο Παναθηναϊκός έχει τους παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να "λάμψει" το άστρο του Νάναλι. Ο Νικ Καλάθης είναι ο δημιουργός που θα τον "ταΐσει" στα σωστά σημεία, όμως δεν υπάρχουν στο πράσινο ρόστερ σπουδαίοι σκρίνερς που θα βγάλουν ελεύθερο τον 28χρονο εκτελεστή. Ακόμη κι έτσι, ο Νάναλι μπορεί να δημιουργήσει τη δική του φάση, να ορμήξει στο καλάθι και να μετατρέψει τις βολές σε εύκολους πόντους, να βάλει τα χέρια του στη μπάλα, να πιέσει σε όλο το γήπεδο και να ανεβάσει τα επίπεδα αθλητικότητας των πρασίνων που έχουν σε αυτή τη θέση τους Λοτζέσκι, Παππά, Λεκαβίτσιους, Λάνγκφορντ.

Νάναλι με κλειστά μάτια λοιπόν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ