OPINIONS

Το τσιπάκι του Καλάθη και η υπέρτατη πρόκληση του Πιτίνο

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να γίνει η πρώτη ομάδα που θα ανατρέψει σειρά playoffs της EuroLeague από το 2-0; Η λογική λέει όχι. Ο Ρικ Πιτίνο, όμως, έχει μπροστά του μια απίθανη πρόκληση κι ο Νικ Καλάθης θέλει να πει την τελευταία λέξη. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Αυτό που έκαναν η Μπασκόνια, η Ζάλγκιρις Κάουνας και η Μπαρτσελόνα στα δεύτερα ματς των σειρών τους για τα playoffs της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός το έκανε στο πρώτο με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έμεινε κοντά, έκανε στην τέταρτη περίοδο την αντεπίθεσή του, προηγήθηκε με έξι πόντους (66-72) στο 36', όμως στη συνέχεια πνίγηκε στο άγχος του και σπατάλησε μια σπουδαία ευκαιρία για το μπρέικ της έδρας που θα του εκτόξευε τις πιθανότητες για να φτάσει στο Final Four της Βιτόρια.

Το βράδυ της Τετάρτης (17/4) οι πράσινοι έπεσαν από την Ακρόπολη και βρήκαν πορτοφόλι, όμως στη συνέχεια βούτηξαν μόνοι τους στο κενό. Δεν σκόραραν στα τελευταία τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης, πήραν άσχημες αποφάσεις, λύγισαν στις λεπτομέρειες και δύο βράδια αργότερα εμφανίστηκαν άδειοι από δυνάμεις και κουράγιο στο παρκέ του Wizink Center . Ηττήθηκαν καθαρά από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, είδαν τον Φακούντο Καμπάτσο να κάνει πράγματα και θαύματα σε άμυνα κι επίθεση, σε σκοράρισμα και δημιουργία, σε ριμπάουντ και κλεψίματα και έπεσαν στο 2-0 που μοιάζει απίθανο να ανατραπεί, κυρίως επειδή ουδείς έχει γυρίσει από αυτό το σκορ στην ιστορία των playoffs της διοργάνωσης.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχει την ποιότητα και το βάθος για να αποκλείσει μια ομάδα σαν την Ρεάλ Μαδρίτης σε σειρά αγώνων. Είχε την ευκαιρία να "κλέψει" ένα εκτός έδρας ματς και να βάλει φωτιά στα επόμενα παιχνίδια, τώρα όμως η μοίρα του μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Ακόμη κι αν ο Σέρχιο Γιουλ μείνει στη Μαδρίτη, ακόμη και αν οι παίκτες του Λάσο δεν έχουν τα ποσοστά της Παρασκευής στο περιφερειακό σουτ (13/27 τρίποντα), οι Ισπανοί είναι ανώτεροι σχεδόν σε κάθε τομέα (τρίποντο, άμυνα στη ρακέτα, εμπειρία, ποιότητα, ένταση, πίεση στη μπάλα, δημιουργία) και μόνο ο κακός τους εαυτός μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες.

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός την έκανε την υπέρβασή του στην κανονική περίοδο. Οι οκτώ νίκες στα τελευταία δέκα ματς ήταν κάτι πραγματικά σπουδαίο, ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα για μια ομάδα που μέχρι πριν από τρεις μήνες πάλευε για να μην καταρρεύσει. Οι μεγάλες νίκες απέναντι σε κολοσσούς όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν πολύ κόσμο να αναθαρρήσει, ωστόσο τα playoffs αποδεικνύονται ξανά μια άλλη ιστορία...

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΙΤΙΝΟ

Ο Ρικ Πιτίνο, όπως γράψαμε στις αρχές του Απρίλη , ήρθε στην Ελλάδα με άγνοια κινδύνου, ανέλαβε μια ομάδα που ήταν έτοιμη να διαλυθεί και την ανέστησε. Ήρθε με τρομερή όρεξη για δουλειά, έζησε εμπειρίες που ήταν απίθανες ακόμη και για εκείνον. Τώρα, έχει μπροστά του ακόμα μία πρόκληση, τη μεγαλύτερη πρόκληση και ταυτόχρονα τη δυσκολότερη αποστολή που θα μπορούσε να συναντήσει: να γίνει ο πρώτος που θα ανατρέψει σειρά από το 2-0.

Ουδείς το έχει καταφέρει στην ιστορία των playoffs της διοργάνωσης τα τελευταία έντεκα χρόνια, 22 προκρίσεις σε 22 σειρές μετρούν οι ομάδες που προηγήθηκαν με 2-0. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει ένα μπασκετικό θαύμα και να γράψει ιστορία; Η λογική λέει πως οι πράσινοι δεν έχουν αυτά που χρειάζονται γι' αυτή την τεραστίων διαστάσεων υπέρβαση. Αν υπάρχει όμως ένας coach που μπορεί να ονειρεύεται, αυτός είναι ο Πιτίνο.

Ο στόχος των τριών σερί νικών απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν μοιάζει εφικτός, όσο ζει όμως ο Παναθηναϊκός τόσο θα ελπίζει. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να λυγίσουν οι πράσινοι τους Ισπανούς, το ΟΑΚΑ σίγουρα μπορεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη της σειράς, οι 75 και οι 78 πόντοι που δέχθηκαν οι Πρωταθλητές Ελλάδας στα δύο παιχνίδια στο Wizink Center δείχνουν ότι η άμυνα λειτουργεί αρκετά καλά, από εκεί και πέρα όμως πάικτες σαν τον Κιλπάτρικ, τον Λάνγκφορντ, τον Παπαπέτρου, τον Παπαγιάννη πρέπει να κάνουν το step-up γιατί ο Καλάθης δεν είναι Μάικλ Τζόρνταν κι ο Τόμας δεν είναι Άντονι Ντέιβις.

4 πόντους με 2/5 δίποντα σε 34 λεπτά είχε στη Μαδρίτη ο Παπαγιάννης.

13 πόντους με 4/14 σουτ σε 40 λεπτά είχε ο Κιθ Λάνγκφορντ.

15 πόντους με 5/12 σουτ σε 27 λεπτά είχε ο Σον Κιλπάτρικ.

17 πόντους με 6/12 σουτ σε 51 λεπτά είχε ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ο Τζέιμς Γκιστ ήταν ανέτοιμος εξαιτίας του τραυματισμού του στο γόνατο, από τον Ίαν Βουγιούκα κάθε πόντος και κάθε ριμπάουντ μοιάζει με κέρδος, στον Λούκας Λεκαβίτσιους, τον Ματ Λοτζέσκι και τον Ντίνο Μήτογλου ουδείς στηρίζεται, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών και συγκεκριμένων ρόλων.

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΤΟΜΑΣ ΚΙ Ο ΚΛΑΤΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΛΑΘΗΣ

Ο πιο σταθερός παίκτης του Παναθηναϊκού στη Μαδρίτη ήταν ο Ντεσόν Τόμας που σκόραρε 25 πόντους από 6/11 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 1/1 βολή σε 54 λεπτά. Επιθετικά, διότι σε άλλους τομείς δεν μπορεί να βοηθήσει. Την ίδια ώρα, τα βέλη όλων πέφτουν στον Νικ Καλάθη.Δικαίως. Μόνος του κράτησε τους πράσινους όρθιους στα μέσα της τέταρτης περιόδου του πρώτου αγώνα, τα δύο δικά του τρίποντα έγραψαν το 66-72 στο 36', από εκεί και πέρα όμως ο 30χρονος πόιντ γκαρντ τα έκανε μαντάρα. Επέμεινε σε σουτ που δεν βάζει, σε προσπάθειες στις οποίες δεν είναι αποτελεσματικός και συνέχισε το βράδυ της Παρασκευής (20/4) με τη χειρότερη εμφάνιση της καριέρας του στο κομμάτι του σκοραρίσματος και της εκτέλεσης .

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ναι, όταν είσαι ο πιο καλοπληρωμένος παίκτης μιας ομάδας, όταν είσαι υποψήφιος MVP της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης, όταν έχεις κλείσει την κανονική περίοδο με triple-double, τότε όλοι περιμένουν από εσένα πως θα κάνεις τη διαφορά και στα playoffs. Από αυτό, μέχρι την ισοπέδωση που παρατηρείται συχνά-πυκνά για τον Καλάθη, η απόσταση είναι τεράστια. Με οποιονδήποτε άλλον γκαρντ στη θέση του Καλάθη, οι παίκτες του φετινού Παναθηναϊκού θα έβλεπαν τα playoffs από τους καναπέδες των σπιτιών τους.

Δεν υπάρχει άλλη ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση με μόνο έναν δημιουργό, δεν υπάρχει άλλος "Καλάθης", ακόμη και ανθρώπινα αν το δει κάποιος καταλαβαίνει πως ο Νικ είναι τρομερά καταπονημένος και με την ομάδα πλήρως εξαρτημένη από εκείνον, ο Πιτίνο δεν βρίσκει στον πάγκο μια εναλλακτική λύση.

Αν μέσα σε λίγες μέρες γίνει update στο... λογισμικό του 30χρονου γκαρντ, αν ο κόσμος τον στηρίξει, ο προπονητής του δουλέψει στην ψυχολογία του, οι διαιτητές τον προφυλάξουν από τα σκληρά μαρκαρίσματα των αντιπάλων και τα πρώτα σουτ μπουν, τότε οι πράσινοι θα έχουν ελπίδες γι' αυτό το μπασκετικό θαύμα που προαναφέραμε. Διαφορετικά, όλα τα τελειώσουν είτε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, είτε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στο ΟΑΚΑ, εκεί που ξεκίνησε στις 11 του περασμένου Οκτώβρη η ευρωπαϊκή σεζόν του Πρωταθλητή Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ