OPINIONS

Το "πράσινο λογισμικό" που χάλασε και η ευκαιρία των Αγγελόπουλων

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το 6/8 των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε, το ρομπότ του Παναθηναϊκού που φωνάζει πως χρειάζεται service, οι δύο ψηλοί που δεν κάνουν έναν "κανονικό" σέντερ, η ατάκα που θέλει να "φυτέψει" στο μυαλό μας ο Ντέιβιντ Μπλατ και η μεγάλη ευκαιρία των Αγγελόπουλων. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Εβδομάδα σαν αυτή που πέρασε, είχε καιρό να ζήσει το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μπάγερν στο Μόναχο και την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, ο ΠΑΟΚ πήρε τεράστιο διπλό στην Τενερίφη, η ΑΕΚ έφυγε από την Αμβέρσα με σημαντική νίκη, ο Άρης έριξε στο καναβάτσο τη Ντνίπρο, ο Παναθηναϊκός "δάγκωσε" στο ΟΑΚΑ τη Μπαρτσελόνα. Αν οι πράσινοι έβρισκαν τρόπο να σταθούν όρθιοι στη Βιτόρια και ο Προμηθέας έπαιρνε τη Βίρτους Μπολόνια στην Πάτρα, τότε θα είχαμε δεί ένα συγκλονιστικό 8/8.

Ακόμη κι αυτό το 6/8 βέβαια είναι σημαντικό.

Τα φώτα φυσικά στρέφονται στους αιώνιους και στην προσπάθεια που κάνουν στη EuroLeague 2018/19. Πιο... ούριος άνεμος πνέει στο Λιμάνι την ώρα που πλησιάζει η απόκτηση γκαρντ, την ώρα που στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού επικρατεί ξανά προβληματισμός για την εικόνα της ομάδας στα εκτός έδρας παιχνίδια της.

Στο τέλος της δεύτερης "διαβολοβδομάδας" της σεζόν, Ντέιβιντ Μπλατ και Τσάβι Πασκουάλ έχουν το ίδιο ρεκόρ (5-4), το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχουν μερικές μέρες μπροστά τους για να ξεκουραστούν πριν τις επόμενες αποστολές τους. Πιο δύσκολες εκείνες των πράσινων που τη Δευτέρα παίζουν με τον Κολοσσό στη Ρόδο και την Πέμπτη στη Μόσχα με τη Χίμκι, ενώ ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Δευτέρα τον Πανιώνιο και την Παρασκευή τη Μπουντούτσνοστ.

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΧΑΛΑΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΝΤΕΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ

Υπάρχει Παναθηναϊκός χωρίς Καλάθη; Η απάντηση είναι απλή: αυτό το ρόστερ, όχι, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί σε υψηλότερο επίπεδο χωρίς τον ηγέτη του. Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ο 29χρονος πόιντ γκαρντ είναι φέτος τουλάχιστον ένα επίπεδο κάτω από τον περσινό Καλάθη που διεκδίκησε το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου της EuroLeague. Από τους 14.5 πόντους έχει πέσει στους 9.4 σε σχεδόν ίδιο χρόνο συμμετοχής (+29 λεπτά ανά αγώνα), πτώση υπάρχει και στο δίποντο (41% από 56%) και στο τρίποντο (20% από 29%) και στις βολές (39% από 58%) και φυσικά στην αξιολόγηση (10.7 μονάδες από 18.5), την ώρα που ριμπάουντ (3.6 από 3.8) και ασίστ (8.2 από 8) είναι στα ίδια επίπεδα. Η εμφάνισή του στη Βιτόρια ήταν αποκαρδιωτική (5 πόντοι, 1/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη, -4 ranking σε 26:22) και αν δεν υπήρχαν οι Λάνγκφορντ - Παππάς, ο Παναθηναϊκός θα είχε χάσει με +20.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Φταίει ο Καλάθης για την εικόνα του; Διανύει απλώς μια περίοδο ντεφορμαρίσματος; Δεν ταιριάζει με τους παίκτες που μπήκαν δίπλα του στις θέσεις των Τζέιμς - Σίνγκλετον; Επαναπαύθηκε στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε; Ή μήπως δεν αντέχει να παίζει πλέον τριαντάλεπτα, λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα 30α γενέθλιά του; Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τι συμβαίνει -κυρίως στο μυαλό- του πολύπειρου πόιντ γκαρντ, που πέρυσι έμοιαζε με ρομπότ, φέτος όμως δείχνει να μην έχει κάνει... update στο λογισμικό του.

Δεν είναι, πάντως, η απόδοση του Καλάθη το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσάβι Πασκουάλ. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που ζητούν εδώ και αρκετές εβδομάδες λύση, δεύτερος οργανωτής δεν μπορεί να "γεννηθεί" εκ των έσω, ο Κιθ Λάνγκφορντ κι ο Νίκος Παππάς είναι γεννημένοι σκόρερ και έτσι θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Όσο όμως ορμούν στις αντίπαλες άμυνες, τόσο στο πίσω μέρος του γηπέδου ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα, όπως είχε και στο παρκέ της Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα. Η Μπασκόνια έκανε σκόνη και θρύψαλα την άμυνα των πρασίνων, ο Βουγιούκας έφτασε να πάρει 16 λεπτά και να είναι μάλιστα σπουδαίος (8 πόντοι, 3/5 δίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 15 ranking) κι αυτή η εμφάνιση του έμπειρου σέντερ δείχνει το πρόβλημα που έχουν οι Πρωταθλητές Ελλάδας στην καρδιά της ρακέτας τους.

Τζέιμς Γκιστ (στα 32 του) και Στεφάν Λάσμε (στα 36 του σε λίγες μέρες) έχουν ΜΑΖΙ 12.9 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 1.3 κοψίματα, 1.9 λάθη και 15.6 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 41 λεπτά συμμετοχής. Μόνος του ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έχει 10.2 πόντους, 7.3 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.1 κοψίματα, 17.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 24 λεπτά συμμετοχής. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι ο Παναθηναϊκός παίρνει από τους δύο βασικούς του σέντερ αυτά που θα έπρεπε να παίρνει από έναν "κανονικό", την ώρα που οι αντίπαλοι (Ταρίκ Μπλακ, Ντέβιν Μπούκερ, Μπράντον Ντέιβις, Άλεν Όμιτς, Μπράιαντ Ντάνστον, Κέβιν Σεραφέν, Βενσάν Πουαριέ) δεν αισθάνονται εδώ και καιρό φόβο όταν τους βρίσκουν απέναντί τους.

Γράφαμε πριν από δύο μέρες, αμέσως μετά το ματς με τη Μπαρτσελόνα, πως ο Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να δουλέψει πολύ στην ψυχολογία των παικτών του , να τους πείσει πως έχει 12-13 ''μαχητές'', να τους δώσει να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους είτε παίζουν πέντε, είτε 25 λεπτά. Στη Βιτόρια ο Παναθηναϊκός έκανε κι άλλα βήματα προς τα πίσω, όπως κάνει παραδοσιακά στα παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ. Το χειρότερο είναι πως οι πράσινοι μπαίνουν χωρίς πίστη στις δυνάμεις τους, έχουν αποκτήσει μια άσχημη συνήθεια που δύσκολα μπορούν να αποτινάξουν κι αν δεν βρουν αντίδοτο σύντομα, τότε θα μπουν σε περιπέτειες ακόμη και για το πλασάρισμά στην οκτάδα. Έχουν ένα τεράστιο όπλο, την έδρα τους, αλλά...

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / EUROLEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από τη στιγμή που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος -ακολούθησε την αποστολή στη Βιτόρια- ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενίσχυσης, ο Πασκουάλ πρέπει να τραβήξει τη σκανδάλη. Θα ζήσει και θα πεθάνει με τα +30λεπτα του Καλάθη, θα ζήσει και θα πεθάνει με την ευχέρεια στο σκοράρισμα των Λάνγκφορντ - Παππά σε καταστάσεις απομόνωσης, θα ζήσει και θα πεθάνει με όλες τις δεδομένες αδυναμίες που μία κρύβονται κάτω από το χαλάκι και μία ξεπετάγονται με τον πιο άκομψο τρόπο. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος τρόπο για να χωρέσει ο Παναθηναϊκός στην elite της EuroLeague. Το ΟΑΚΑ θα τον κρατήσει όρθιο, όμως δεν είναι αρκετό.

Η ΑΤΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ "ΦΥΤΕΨΕΙ" Ο ΜΠΛΑΤ

Γράφαμε λίγες ώρες πριν το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης πως το 4-4 του Ολυμπιακού δεν ήταν άσχημο, τηρουμένων των αναλογιών (τραυματισμός του Γιάνις Στρέλνιεκς, αδυναμία του Ζακ ΛεΝτέι να παίξει στο πέντε, απουσία ενός πραγματικά καλού τρίτου γκαρντ, υπερφόρτωση στη θέση τρία, δύσκολο πρόγραμμα με πέντε εκτός έδρας αγώνες, δύο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ σε διάστημα 10 ημερών), λέγαμε πως ένα 7-2 στα εννέα ματς που ακολουθούν είναι από πιθανό έως αναγκαίο αν οι Πειραιώτες έχουν στόχο να χωρέσουν στην τετράδα της κατάταξης της κανονικής περιόδου που θα τους δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague 2018/19. Οι νίκες επί της Μπάγερν και της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ ήρθαν με επιβλητικό τρόπο στο τέταρτο δεκάλεπτο (η πρώτη) και εξαιρετικό μπάσκετ στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης (η δεύτερη) κι ο Μπλατ κράτησε για δεύτερη φορά σε δύο μέρες χαμηλούς τόνους.

" Όπως δεν τα έβαψα μαύρα μετά τις διαδοχικές ήττες, έτσι δεν θα ενθουσιαστώ και τώρα, με τις νίκες που κάναμε. Έχουμε μπει σε μια διαδικασία, χρειαζόμαστε χρόνο, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα, όμως προσπαθούμε να χτίσουμε μια πραγματικά καλή ομάδα" είπε ο Αμερικανοισραηλινός τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΦ, πριν δώσει το show του .

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από το 2/2 στη δεύτερη "διαβολοβδομάδα" της σεζόν, ο Μπλατ μπορεί να κρατήσει αρκετά μικρά πράγματα:

* Την σαφώς πιο επιθετική version του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, που ως ρούκι προσπαθεί να λειτουργήσει και ως δημιουργός και ως σκόρερ. Και ως πόιντ και ως σούτινγκ γκαρντ, ανάλογα με αυτόν που βρίσκεται δίπλα του. Η ποιότητα του νεαρού Αμερικανού είναι δεδομένη και το γεγονός ότι παίζει 26:20 ανά αγώνα στην πρώτη του σεζόν σε αυτό το επίπεδο δείχνει πολλά περισσότερα από την έλλειψη ενός ακόμη περιφερειακού. Με 4.3 ασίστ για 1.3 λάθη, τα πηγαίνει περίφημα.

* Την αδυναμία του Γιάνις Τίμα να σταθεροποιηθεί και να βελτιώσει το συνολικό παιχνίδι του, να γίνει συνεπής και να βοηθήσει σε περισσότερους τομείς. Ο Λετονός έχει μόλις 9 ριμπάουντ σε 151 λεπτά, δεν μάζεψε "σκουπίδι" σε 30 λεπτά στο Μόναχο, δεν το έκανε σε 12 λεπτά απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Με το μέγεθός του, πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα.

* Τα ξεσπάσματα του Γιάνις Στρέλνιεκς που πήρε φωτιά στο τέταρτο δεκάλεπτο στο Μόναχο και έκανε τρομερή δουλειά στο δεύτερο μέρος του αγώνα με τη Ρεάλ. 6/8 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 4/4 βολές, ο Λετονός πρέπει να συνδυάσει κι αυτός δημιουργία και εκτέλεση. Τα πέντε λάθη του σε αυτά τα ματς δείχνουν πως προσπαθεί να βρει ρυθμό. Θέλει το χρόνο του.

* Το γεγονός ότι ο Σάσα Βεζένκοβ, ένας εκ των κορυφαίων ριμπάουντερ της ομάδας, δεν υπολογίζεται σε αυτή τη φάση της χρονιάς. DNP με τη "σκληρή" Φενέρμπαχτσε, DNP με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, ενδιάμεσα 6:38 στο Μόναχο. Σημαντικό ρόλο στον παραγκωνισμό του παίζει και το κατέβασμα του Ζακ ΛεΝτέι στο τέσσερα.

* Την τρομερή καταπόνηση του Γιώργου Πρίντεζη, που βγήκε στο τέταρτο δεκάλεπτο του προχθεσινού αγώνα, πήγε στον πάγκο χωρίς ανάσες, έδειχνε να ψάχνει οξυγόνο λες και κάποιος τον είχε αρπάξει από τον λαιμό, έκανε και ένα έρμπολ σε βολή. Η λογική λέει πως δεν θα τον δούμε στο ματς με τον Πανιώνιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

* Την σημαντική βελτίωση (αγωνιστική, πνευματική και ψυχολογική) του Ζακ ΛεΝτέι που σε αυτό το επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν μπορεί να σταθεί ως σέντερ. Ο Αμερικανός είναι ένα καλό stretch-4 και εκεί θέλει και ο ίδιος να παίζει. Το λέγαμε από τη μέρα που ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του πως είναι πάουερ φόργουορντ και όχι σέντερ , θα συνεχίσει να παίρνει μερικά λεπτά στο πέντε, όμως η θέση του είναι στο τέσσερα και εκεί νιώθει πιο άνετα.

* Την τρομερή συγκέντρωση του Βασίλη Σπανούλη που δεν ήταν καλός στα δύο ματς του ΟΑΚΑ, είδε την τελευταία φάση του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε από τον πάγκο, αλλά "καθάρισε" και στο Μόναχο και απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ρομπότ, "χασάπη" τον έλεγε ένας πρώην συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Γιατί είναι ο πιο σκληρός χαρακτήρας που είδε το ελληνικό μπάσκετ τις τελευταίες δεκαετίες. Στα 36 του έχει πολλά ακόμη να προσφέρει.

Από εκεί και πέρα, ο Κώστας Παπανικολάου είναι ντεφορμέ, μπερδεμένος κι αυτός από τον ρόλο του, δεν εκμεταλλεύθηκε την απουσία του Αξέλ Τουπάν και προσπαθεί να βρει ρυθμό. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης συνεχίζει να έχει έναν διεκπεραιωτικό ρόλο ως τέταρτος γκαρντ πλέον, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είναι ο πιο σταθερός, συνεπής, κυρίαρχος παίκτης της ομάδας στη διάρκεια της σεζόν, ο Γιώργος Μπόγρης ξέρει ποιος είναι ο ρόλος του και δεν έχει πρόβλημα να δίνει απλώς μερικές ανάσες στους ψηλούς του.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Και κάπου εδώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Ο Ντέιβιντ Μπλατ παραδέχθηκε ότι κοιτάζει την αγορά για γκαρντ -για την ακρίβεια δεν το αρνήθηκε, ενώ εξήγησε στη media day πριν το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης ότι του προτείνονται συνεχώς παίκτες, ακόμη και περιπτώσεις που δεν γνωρίζει - κι αυτή η κίνηση που θα γίνει, μπορεί να αλλάξει τη ροή της σεζόν, να ανεβάσει τον Ολυμπιακό επίπεδο και να τον βάλει στην elite της EuroLeague. Εξηγήσαμε πριν από δύο μέρες πως οι κορυφαίες ομάδες της Λίγκας έχουν από πέντε έως έξι γκαρντ , ο Ολυμπιακός έχει αυτή τη στιγμή τρία με τον Μάντζαρη τέταρτο και μένει να δούμε ποιος θα μπει δίπλα τους, πως θα "κουμπώσει" στο σύνολο και πόσο σύντομα θα είναι σε θέση να πάρει ποιοτικά λεπτά από τον προπονητή του.

Από τη στιγμή που επένδυσαν στον Μπλατ, από τη στιγμή που έδωσαν διετή κλειστά συμβόλαια στους Γουίλιαμς-Γκος, ΛεΝτέι, Τουπάν, Τίμα και κοίταξαν μακροπρόθεσμα, από τη στιγμή που βλέπουν τον Ολυμπιακό να "ρολάρει" τόσο νωρίς στη σεζόν και να έχει και θετικό ρεκόρ μετά από ένα πολύ ζόρικο πρόγραμμα, οι Αγγελόπουλοι πρέπει να ζυγίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό ή απλώς να χτίσουν με φόντο το μέλλον. Στα δικά μας μάτια, η ύπαρξη στο ρόστερ παικτών σαν τον Σπανούλη, τον Στρέλνιεκς, τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη, τον Μιλουτίνοβ, πρέπει να αναγκάσει τους Πειραιώτες να στοχεύσουν στο "Win Now" κι αυτό θα είναι σε θέση να το κάνουν με μία πραγματικά καλή προσθήκη.

Το σίγουρο είναι πως με τις νίκες απέναντι σε Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισαν χρόνο (εντός κι εκτός παρκέ), αλλά και το δικαίωμα να ζητήσουν υπομονή από τον κόσμο τους. Θα έρθουν και "άσχημες" ήττες, όπως αυτή από την Αρμάνι Μιλάνο, όμως τα πρώτα δείγματα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός έχει μπει σε σωστές ράγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ