OPINIONS

Το πάθημα της Μαδρίτης και η στιγμή των Σπανούλη - Ομπράντοβιτς

Το πάθημα της Μαδρίτης και η στιγμή των Σπανούλη - Ομπράντοβιτς
EUROKINISSI

Η αποστολή στη Βαρκελώνη που εξετελέσθη, η μεταγραφή που αν γίνει, θα γίνει με στόχο και τη σεζόν 2020/21, η γιορτή του Σπανούλη στο ΣΕΦ και η στιγμή του Kill-Bill με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που περιμένει όλη η Ευρώπη. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου κι από τον εκτός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ. Εκείνο το 93-77 δεν συνιστούσε συντριβή, όμως η εικόνα των ερυθρόλευκων ήταν συνολικά υποτονική και γι' αυτό ο Κεστούτις Κεμζούρα είχε μιλήσει σε πρωτοφανή -για τα δικά του δεδομένα- ντεσιμπέλ σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου. Δύο εβδομάδες μετά, οι Πειραιώτες γύρισαν στην Ισπανία με ακόμη λιγότερο άγχος για να αντιμετωπίσουν την επίσης εκ των κορυφαίων της EuroLeague 2019/20, Μπαρτσελόνα.

Με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να μένει στην Ελλάδα εξαιτίας του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο γόνατο, με τον Κέβιν Πάντερ να έχει αποχαιρετήσει και με τους Κόνιαρη, Τσέρι, Μπάλντουιν να χωρούν όλοι στη δωδεκάδα, η αποστολή του Ολυμπιακού έμοιαζε αρκετά εύκολη. Δεν έπρεπε να θεωρηθεί αδιάφορη, όπως αντιμετωπίστηκε εκείνο το ματς με τη "σβηστή" Ρεάλ , που παρεμπιπτόντως έχει φτάσει αισίως τις 11 σερί νίκες και δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοια. Το τελικό 90-80 μικρή σημασία έχει, άφησε όμως αρκετά θέματα για συζήτηση.

Η ομάδα γυρίζει από τη Βαρκελώνη με μια κάποια ευχαρίστηση για το ανταγωνιστικό πρόσωπο που έδειξε έως ένα σημείο, αλλά και με ξεκάθαρη πλέον στο μυαλό όλων την πραγματικότητα που λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες τις οποίες ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αγγίξει. Μπορεί να κάνει την έκπληξη σε ένα ματς, όπως την έκανε στη Μόσχα απέναντι στην Πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ, δεν μπορεί όμως να κερδίσει τέτοιους αντιπάλους σε σειρά αγώνων.

Φτάσαμε μακριά, ναι, για να αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Αναντολού Εφές, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (θα πάρει πραγματικά καλό ψηλό στη θέση του Ταρίκ Μπλακ, είτε αυτός είναι ο Τόμας Ρόμπινσον, είτε είναι ο Τζέιλεν Ρέινολντς) θα πρέπει πρώτα να χωρέσει στην οκτάδα της κανονικής περιόδου κι αυτό δεν είναι απλά μακρινό τη δεδομένη στιγμή, αλλά μοιάζει και ανέφικτο. Μια στροφή πριν του δρόμου τα μισά, στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι μέχρι το τέλος του Γενάρη, σε έναν μήνα από τώρα δηλαδή, θα ξέρουν οριστικά αν θα βρίσκονται σε τροχιά playoffs ή αν θα έχουν αποχαιρετήσει πρόωρα τη σεζόν και θα ξεκινούν το χτίσιμο για την επόμενη.

Μέσα στον επόμενο μήνα, οι Πειραιώτες έχουν ένα αρκετά βατό πρόγραμμα καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν καμία ομάδα από το πρώτο group δυναμικότητας, καμία από τις πέντε που αναφέραμε λίγο παραπάνω. Στις 2/1 θα υποδεχθούν τη Φενέρμπαχτσε, στις 10/1 θα παίξουν στη Βαλένθια, στις 14/1 θα αντιμετωπίσουν την Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ και τρεις μέρες μετά, στις 17/1 θα έρθει η σειρά της Μπάγερν Μονάχου να πάει στο Φάληρο. Στις 23/1 θα γίνει το ταξίδι στην πανέμορφη Αγία Πετρούπολη για τη ρεβάνς με τη Ζενίτ και στις 30/1 θα δούμε το πλέον κλασικό συναπάντημα με τη Μπασκόνια, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με λίγη παραπάνω αισιοδοξία, ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει ακόμη και το 6/6. Η λογική λέει ότι δεν θα καταφέρει το απόλυτο, στη θεωρία όμως μιλάμε για ένα group αγώνων που είναι στα μέτρα των ερυθρόλευκων, ειδικά αν ο Μιλουτίνοβ έχει ξεπεράσει το πρόβλημά του.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός γυρίζει από τη Βαρκελώνη έχοντας κάνει καλή δουλειά. Σαφώς και η διαφορά θα μπορούσε να ξεφύγει ακόμη και πάνω από τους 20 πόντους, σαφώς και ο Κεμζούρα έκανε λάθη στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε συγκεκριμένους παίκτες (ή δεν χρησιμοποίησε τα timeout που είχε στη διάθεσή του), ωστόσο μιλάμε για έναν αντίπαλο υπερδιπλάσιας αξίας με superstars που δεν βρίσκει κάποιος στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Μιλάμε για έναν εκτός έδρας αγώνα στο σπίτι μιας contender, μιλάμε για τη Μπαρτσελόνα που έχει στόχο την κορυφή της Ευρώπης.

Οι Πειραιώτες θα πρέπει να κρατήσουν την άνεση, το ταλέντο, την ευκολία με την οποία δημιούργησε φάσεις ο Τέιλορ Ρότσεστι. Θα πρέπει να κρατήσουν και τη μαχητικότητα του Όγκουστιν Ρούμπιτ που τελευταία είχε περιοριστεί σε ρόλο θεατή αλλά στο Παλάου Μπλαουγκράνα έδειξε καλά στοιχεία σε άμυνα κι επίθεση. Θα κρατήσουν σίγουρα το καλό πρόσωπο του Γουίλι Ριντ που έχει "θέματα" αμυντικά, αλλά δίνει λύσεις στην επίθεση με τα τελειώματά του. Ο Αμερικανός θα ήταν ένα-δυο επίπεδα καλύτερος αν υπήρχε η Α1 στην καθημερινότητα της ομάδας του, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρέθηκε για χρόνια σε περιβάλλον NBA / G-League όπου τα ματς διαδέχονταν το ένα το άλλο, ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και πρέπει να ζει με έναν αγώνα την εβδομάδα και πολλές προπονήσεις που μισούν οι 9,5 στους 10 παίκτες.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κρατήσει την επιστροφή του Γουέιντ Μπάλντουιν που ήταν θετικός (6 πόντοι από 1/1 δίποντο, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές), επέλεξε με υπομονή τα σημεία του, πάλεψε στην άμυνα, έβγαλε πείσμα και πρέπει να στηριχθεί περισσότερο από τον Γουίλ Τσέρι. Ο Σάσα Βεζένκοβ έπαιξε πολύ σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει, έδωσε πολλές μάχες, συνέχισε την ανοδική του πορεία και έδειξε οτι "έχει" αυτό το επίπεδο σε έναν πιο συμπληρωματικό ρόλο βέβαια, ενώ αρκετά καλός ήταν κι ο Κώστας Παπανικολάου στην πολύ κακή βραδιά του Μπράντον Πολ και την επίσης αρνητική του Βασίλη Σπανούλη.

ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ 2021

Ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες, μέσω Ισραήλ, ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε επαφές με τον ΝτιΆντρε Κέιν, τον Αμερικανό που παίζει στις θέσεις 2-3, παραήταν ακριβός το περασμένο καλοκαίρι και γι' αυτό δεν έμεινε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ακόμη ελεύθερος είναι ο Κέιν, ακόμη έχει υψηλές απαιτήσεις, σίγουρα θα ταίριαζε στον Ολυμπιακό η έφεση και η θέλησή του στην περιφερειακή άμυνα, δύσκολα όμως θα μπορούσε να χωρέσει σε αυτό το ρόστερ στο οποίο υπάρχουν δύο παρόμοιοι και ισάξιοι παίκτες, ο Μπράντον Πολ κι ο Κώστας Παπανικολάου. Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι την περίπτωση του Κέιν την κοίταξε ο Παναθηναϊκός χωρίς να προκύψει κάτι περισσότερο.

Στον Ολυμπιακό ξέρουν ότι ούτε ο Κόνιαρης, ούτε ο Μπαλντουιν, ούτε ο Τσέρι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και κοιτάζουν την αγορά για καθαρό άσο που θα προσφέρει περισσότερα από τους δύο Αμερικανούς και θα συμπληρώσει καλύτερα τον αμυντικογενή Κόνιαρη και τον πιο... ντελικάτο Ρότσεστι. Με δεδομένο ότι ο Κεμζούρα δεν θα συνεχίσει μετά το τέλος της σεζόν ως head coach, είναι ένα καλό ερώτημα ποιος θα μπορούσε να κάνει τη μεταγραφή από τη στιγμή που οι πληροφορίες λένε ότι θα αποκτηθεί παίκτης μόνο αν υπάρχει προοπτική να μείνει στην ομάδα και μακροπρόθεσμα, τη σεζόν 2020/21 δηλαδή με option των ερυθρόλευκων.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΚΙ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο παρακολούθησε τον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό και ήταν προετοιμασμένος να βραβεύσει τον Βασίλη Σπανούλη αν εκείνος ξεπερνούσε τους 11 πόντους και γινόταν χθες βράδυ ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague στη σύγχρονη εποχή της. Τελικά ο "Λα Μπόμπα" γλίτωσε από αυτή τη διαδικασία κι ο Kill-Bill θα προσπαθήσει να... ξεμπερδέψει με αυτή την ιστορία το βράδυ της επόμενης Πέμπτης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, απέναντι στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Τα έφερε έτσι η ζωή που ίσως δούμε τους δύο άνδρες να μιλούν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Μια χειραψία, μια αγκαλιά, μια πράξη σεβασμού από τον έναν προς τον άλλο θα είναι μια όμορφη ιστορία, σε ένα όμορφο σκηνικό που ελπίζουμε πως θα στηθεί στο ΣΕΦ προς τιμήν του κορυφαίου στην ιστορία της διοργάνωσης, του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος στη χώρα. Προσωπικά, δεν ήθελα η ιστορία να γραφτεί στο Βελιγράδι ή τη Βαρκελώνη, αλλά μπροστά στο κοινό του Ολυμπιακού που θέλω να πιστεύω ότι θα γεμίσει το ΣΕΦ γι' αυτή την πολύ σπέσιαλ βραδιά.

Δεν είναι λίγοι οι δέκα πόντοι που πρέπει να πετύχει ο Σπανούλης, ειδικά από τη στιγμή που προέρχεται από τέσσερις στη Σερβία και δύο στην Ισπανία, ωστόσο αν δει κάποιος τι συνέβη στα τελευταία τρία εντός έδρας ματς (16 στη Ζάλγκιρις, 14 στην Αρμάνι Μιλάνο, 18 στη Χίμκι), καταλαβαίνει ότι το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου 2020 είναι πολύ πιθανό να μπει στις χρυσές σελίδες του ελληνικού μπάσκετ.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο πραγματικά ανυπομονώ, αυτό είναι η αντίδραση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς τη στιγμή που ο Σπανούλης θα γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague. Μακάρι από εκείνη τη στιγμή να προκύψει η κορυφαία φωτογραφία για το 2020. Λέτε να συμβεί κάτι τέτοιο από τη δεύτερη κιόλας βραδιά του έτους;

Καλή χρονιά σε όλους, με ΥΓΕΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ