OPINIONS

Στο μυαλό του Ντέιβιντ Μπλατ...

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός "σαρώνει" την αγορά για να βρει κοντό που θα τον ανεβάσει επίπεδο κι ο Χάρης Σταύρου "διαβάζει πίσω από τις λέξεις", παραθέτει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αθλητών και εξηγεί τι συμβαίνει με εκείνους που έχουν σε ισχύ συμβόλαιο με ομάδες της G-League.

Ο ενθουσιασμός του κόσμου για την εποχή-Μπλατ στον Ολυμπιακό ήταν τεράστιος στο ξεκίνημα της σεζόν, οι καλές εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας δημιούργησαν μια αίσθηση ευφορίας στο Λιμάνι, οι εκτός έδρας νίκες επί της Χίμκι και της Μπασκόνια στις δύο πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague 2018/19 μάλλον οδήγησαν σε ακραία συναισθήματα, όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο λαμπερή για τους Πειραιώτες που μετρούν αισίως τέσσερις ήττες στα τελευταία πέντε ματς της διοργάνωσης και το βράδυ της Κυριακής ηττήθηκαν στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό για τη Basket League.

Λίγα λεπτά μετά το τέλος του ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής του ελληνικού πρωταθλήματος κυκλοφόρησε ευρέως η πληροφορία πως ο Ολυμπιακός ψάχνει την αγορά για να βρει κοντό που θα μπει άμεσα στο ροτέισον και θα βοηθήσει την ομάδα να ανέβει επίπεδο. Στο Sport24.gr είχατε διαβάσει την περασμένη Πέμπτη (15/11) πως οι Πειραιώτες αναζητούν κοντό και πλέον φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να μάθουμε τον ''εκλεκτό'' του Ντέιβιντ Μπλατ που έχει καλές επαφές στις ΗΠΑ και μπορεί να ανακαλύψει μια ποιοτική λύση.

Αυτό που ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής είναι αν ο Αμερικανοισραηλινός ψάχνει πόιντ γκαρντ, κόμπο γκαρντ, all-around περιφερειακό, σκόρερ, σκληρό αμυντικό, νεαρό και φιλόδοξο, έμπειρο ή απλά... τον καλύτερο διαθέσιμο free agent.

Ένα είναι σίγουρο. Αν οι Πειραιώτες είχαν επιμείνει στην περίπτωση του Πιέρια Χένρι (11 πόντοι με 54% στα δίποντα, 44% στα τρίποντα, 4.4 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.9 κλεψίματα ανά 25 λεπτά στο EuroCup με τη φανέλα της Ούνικς Καζάν), δεν είχαν κάνει πίσω όταν εκείνος ζήτησε χρόνο για να "χωρέσει" στο ΝΒΑ και δεν είχαν βιαστεί να κλείσουν δύο τριάρια (Αξέλ Τουπάν - Γιάνις Τίμα) πίσω από τον Κώστα Παπανικολάου, τότε αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έκανε την επιλογή του, έχει τώρα ανάγκη έναν ακόμη κοντό και πλέον όλα βρίσκονται στο χέρι της διοίκησης που θα πρέπει να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση του Ολυμπιακού.

ΨΑΧΝΕΙ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΘΙΟΝΤΟΡ

Η πραγματικότητα, αυτή που έχουμε καταγράψει στις 27/10 και τις 15/11 , είναι πως ο Ολυμπιακός στηρίχθηκε σε δύο γκαρντ, στον ποιοτικό αλλά rookie στο υψηλότερο επίπεδο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και στον σούπερσταρ αλλά 36χρονο Βασίλη Σπανούλη. Ο Γιάνις Στρέλνιεκς παλεύει να μείνει υγιής και δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό, ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι ξεκάθαρο πως κάποιες φορές έχει διεκπεραιωτικό ρόλο και κάποιες άλλες δεν υπολογίζεται, ο Βασίλης Τολιόπουλος βρίσκεται εκτός πλάνων και σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr ίσως δοθεί δανεικός σε άλλη ομάδα.

Olimpia's Jordan Theodore gives indications during the Euroleague basketball match between Olimpia Milan and Malaga, at the Assago Forum, near Milan, Italy, Wednesday, Jan. 17, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
Olimpia's Jordan Theodore gives indications during the Euroleague basketball match between Olimpia Milan and Malaga, at the Assago Forum, near Milan, Italy, Wednesday, Jan. 17, 2018. (AP Photo/Luca Bruno) AP

Την ώρα, λοιπόν, που η Μακάμπι Τελ Αβίβ έβαλε στο ρόστερ της τον πολύ ποιοτικό, έμπειρο και ισορροπημένο Ρέιμον Σέσιονς των 11 "γεμάτων" σεζόν στο ΝΒΑ, την ίδια ώρα η Αρμάνι Μιλάνο ψάχνει τρόπο για να καλύψει το κενό του τραυματία Νέμανια Νέντοβιτς στην περιφερειακή της γραμμή και 2-3 ακόμη ομάδες της EuroLeague εξετάζουν τι μπορεί να τους προσφέρει η λίστα των διαθέσιμων αθλητών. Σε αυτές προσθέστε τον Ολυμπιακό που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον 10-12 μέρες, έχει έρθει σε επαφή και με τον Τζόρνταν Θίοντορ (έπαιξε πέρυσι στην Αρμάνι Μιλάνο), αλλά ψάχνει κάτι καλύτερο. Οι Πειραιώτες ελπίζουν πως οι διασυνδέσεις του Μπλατ θα τους οδηγήσουν σε έναν καλό παίκτη, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρώσουν ένα αρκετά σημαντικό ποσό. Αυτή τη στιγμή δείχνουν διάθεση να το κάνουν, διότι εκ των έστω δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί η ανάγκη ενός ακόμη γκαρντ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Αν, λοιπόν, πάρουμε ως δεδομένο ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού κοιτάζει αποκλειστικά την αμερικανική αγορά (δεν υπάρχουν ιδιαίτερες λύσεις στην Ευρώπη, παίκτες ικανοί να κάνουν τη διαφορά), τότε οι επιλογές του ειναι αρκετές. Υπάρχουν έμπειροι πόιντ γκαρντ όπως ο Τζαμίρ Νέλσον κι ο Μάριο Τσάλμερς που δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα, αλλά ένα challenge και μια κατάσταση που θα τους πείσουν να αφήσουν τις οικογένειές τους, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να παίξουν σε περισσότερες από μία θέσεις και σε αρκετούς ρόλους όπως ο Τζόρνταν Κρόφορντ (συζητά με την Άλμπα Βερολίνου), ο Μπράντον Πολ κι ο Ντάριους Μόρις, υπάρχουν σκόρερ που πρέπει να βρουν ένα κίνητρο για να κάνουν το ταξίδι στην Ευρώπη.

Houston Rockets guard R.J. Hunter during the second half of an NBA basketball game against the Sacramento Kings, Wednesday, April 11, 2018, in Sacramento, Calif. The Kings won 96-83. (AP Photo/Rich Pedroncelli)
Houston Rockets guard R.J. Hunter during the second half of an NBA basketball game against the Sacramento Kings, Wednesday, April 11, 2018, in Sacramento, Calif. The Kings won 96-83. (AP Photo/Rich Pedroncelli) AP

Ο Αρ Τζέι Χάντερ (photo) είναι τέτοιος, καθώς μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις και έχει εξαιρετικό περιφερειακό σουτ, ο Τζόρνταν ΜακΡέι (πρώην της Μπασκόνια, έχει Two-Way στους Γουίζαρντς) είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση αλλά με τρομερό potential, υπάρχει όμως και μια ακόμη καλύτερη, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική: αυτή του Μπριάντε Γουέμπερ (25 ετών, 1μ.88) που είχε πέρυσι 16.1 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 7.1 ασίστ, 2.6 κλεψίματα στη G-League, μπορεί να προσφέρει σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά περιμένει άλλη μια ευκαιρία στο ΝΒΑ (έχει περάσματα από τους Μέμφις Γκρίζλις, τους Μαϊάμι Χιτ, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και τους Χιούστον Ρόκετς). Ο συγκεκριμένος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σπουδαία μονάδα στη EuroLeague, αρκεί να άφηνε για λίγο την κορυφαία Λίγκα στο περιθώριο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη και να βελτιωθεί σε ένα πιο "σκληρό" περιβάλλον.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο Γουίλ Τσέρι με τον οποίο ο Μπλατ συνεργάστηκε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, υπάρχει ο Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ που έκανε πέρυσι εξωφρενική σεζόν με την Πάρμα στην VTB League κι αγωνίζεται στη θυγατρική ομάδα των Ντάλας Μάβερικς μαζί με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, υπάρχει κι ο Τζάρεντ Κάνινγχαμ, ακόμη ένας γκαρντ που γνωρίζει από τους Καβς ο Μπλατ (και κοιτάζει επίσης αυτό το διάστημα η Αρμάνι Μιλάνο), υπάρχει κι ο Νικ Τζόνσον που έπαιξε τη σεζόν 2016/17 στη Μπάγερν Μονάχου και παλεύει στη θυγατρική ομάδα των Σαν Αντόνιο Σπερς.

Ο Μάρκους Γουίλιαμς στα 33 του κρατιέται σε φόρμα στη θυγατρική των Σακραμέντο Κινγκς και έχει 11.1 πόντους και 7.7 ασίστ, αυτή είναι μια πιο φθηνή επιλογή που ωστόσο δύσκολα θα άλλαζε τον Ολυμπιακό επίπεδο.

Κρατήστε κι αυτό: αν ο Ολυμπιακός θέλει να "τσιμπήσει" παίκτη από τη G-League, θα πρέπει να επιλέξει με ποιον τρόπο θα το κάνει. Ή θα πληρώσει 45.000 δολάρια (κάτι παραπάνω από ένα μηνιάτικο δηλαδή) για το buy-out και το letter of clearance ή θα περιμένει 14 μέρες ώστε ο αθλητής να "καθαρίσει" από το συμβόλαιό του για να είναι ελεύθερος να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Επειδή οι Πειραιώτες δεν έχουν περιθώριο να περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες, επειδή οι τραυματισμοί τους χτυπούν συνεχώς την πόρτα και η προσθήκη είναι αναγκαία, η λογική λέει πως θα περπατήσουν μάλλον τον πρώτο δρόμο και δεν θα χάσουν άλλο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ