OPINIONS

Πρωτάθλημα και Κύπελλο και Ευρωπαϊκό!

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Νίμπουρκ και Στρασμπούρ ήταν καλοί αντίπαλοι, όμως Μονακό, Μούρθια και Λούντβιχσμπουργκ είναι ακόμη πιο δυνατοί. Με το Final Four του Champions League στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ στοχεύει στην κορυφή και στο... Τρεμπλ. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η φετινή σεζόν της, μοιάζει βγαλμένη από ταινία. Ξεκίνησε με... ζόρια, συνεχίστηκε με καλύτερο μπάσκετ, προχωρά με θριάμβους, τρόπαια και καλό μπάσκετ. Η ΑΕΚ έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Μπαϊρόιτ, το τρίποντο του Ντούσαν Σάκοτα την έστειλε στα playoffs και την Νίμπουρκ. Εκεί οι κιτρινόμαυροι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο μετά την ήττα τους στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, πήγαν όμως στην Τσεχία, έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια και απέκλεισαν τον αντίπαλό τους με ακόμη ένα μεγάλο σουτ, αυτή την φορά από τον Κέβιν Πάντερ.

Τελευταίο εμπόδιο για την πρόκριση στο Final Four του Basketball Champions League ήταν η Στρασμπούρ που "επιβίωσε" απέναντι στην Νεπτούνας στην παράταση, αλλά δεν είχε άλλες δυνάμεις για να φτάσει στην τελική τετράδα της διοργάνωσης. Μιας διοργάνωσης που μπορεί να μην έχει την "λάμψη" της EuroLeague ή το επίπεδο των ομάδων της, προσφέρει όμως συναρπαστικά παιχνίδια, έχει σασπένς και με την ΑΕΚ να πρωταγωνιστεί, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού που βλέπει πως γίνεται μια καλή προσπάθεια που αξίζει περισσότερης προσοχής.

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Παρένθεση: Το φετινό Basketball Champions League είναι αρκετά επίπεδα καλύτερο από το περσινό που ήταν και το πρώτο της ιστορίας. Και την επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένο, καθώς το Sport24.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα μπουν στην "αγκαλιά" του σημαντικές ομάδες της Ευρώπης, από την Σερβία, την Ρωσία και την Ιταλία. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα απειλήσει ακόμη περισσότερο το EuroCup, στην τετράδα του οποίου έφτασαν φέτος η Ρέτζιο Εμίλια, η Μπάγερν Μονάχου, η Λοκομοτίβ Κουμπάν και η Νταρουσάφακα, με τις δύο τελευταίες να προετοιμάζονται για τους Τελικούς που θα δώσουν μια θέση στην EuroLeague της σεζόν 2018/19.

Στο Final Four του Basketball Champions League έφτασαν φέτος η ΑΕΚ (τεράστια "νίκη" για την διοργάνωση η παρουσία μιας τόσο δημοφιλούς ομάδας), η Μούρθια, η Λούντβιχσμπουργκ και η Μονακό. Με μία πρώτη ανάγνωση, κάθε μία από τις τέσσερις φιναλίστ έχει τις ίδιες πιθανότητες για να φτάσει στην κορυφή. Σήμερα (5 Απριλίου) η FIBA θα ανακοινώσει πως οι ημιτελικοί κι ο τελικός θα διεξαχθούν στις 4 και 6 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, γεγονός που Α) δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους κιτρινόμαυρους και Β) τους προσθέσει αρκετό άγχος, καθώς πάντα ο γηπεδούχος αισθάνεται την περισσότερη πίεση. Στο χέρι του Ντράγκαν Σάκοτα και των συνεργατών του είναι αυτό το άγχος να μετατραπεί σε πείσμα, θάρρος, θέληση, πίστη για την νίκη.

Έχοντας αποκλείσει την "ανισόρροπη" Νίμπουρκ των Κέντρικ Ρέι, Πετρ Μπέντα, Γιουτζίν Λόρενς, Άλεξ Ντέιβις, Βόιτεκ Χρούμπαν, έχοντας ρίξει στο καναβάτσο την "γεμάτη" Στρασμπούρ των Ζακ Ράιτ, Ντι Μποστ, Ντέιβιντ Λόγκαν, Ντέιμιεν Ίνγκλις, Λουί Λαμπεϊρί (εξαιρετική περίπτωση ψηλού που θα απασχολήσει πολλές ομάδες το ερχόμενο καλοκαίρι), Μίρο Μπιλάν, η ΑΕΚ δεν μπορεί να στοχεύει σε κάτι λιγότερο από την κορυφή. Άλλωστε αυτός δεν είναι ένας στόχος που προέκυψε τώρα, είναι ένας στόχος που μπήκε στο ξεκίνημα της σεζόν όπως είχε δηλώσει στην UNIQUE συνέντευξή του στο Sport24.gr o μεγαλομέτοχος της ομάδας, Μάκης Αγγελόπουλος .

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι μία και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μονακό, Μούρθια, Λούντβιχσμπουργκ είναι ομάδες που θα έρθουν στην Αθήνα για να διεκδικήσουν κι αυτές την κορυφή. Και είναι και οι τρεις καλύτερες από κάθε αντίπαλο της ΑΕΚ στη φετινή διοργάνωση, καλύτερες από τις Εστουδιάντες, Βενέτσια, Μπάνβιτ, Ρόσα Ράντομ, Ολίμπια Λουμπλιάνα, Νίμπουργκ, καλύτερες, πιο ταλαντούχες, πιο γεμάτες και επικίνδυνες ακόμη και από την Στρασμπούρ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΚΟ

Εξαιρετική ομάδα, έχει φέτος ρεκόρ 16-2 απέναντι στις Γιουβέντους Ουτένα, Χολόν, Ενισέι, Σάσαρι, Όλντενμπουργκ, Μούρθια, Καρσίγιακα, Ζιελόνα Γκόρα και Μπάνβιτ. Έχασε στην κανονική περίοδο από την Καρσίγιακα στην Σμύρνη και πριν από δύο μέρες από την Μπάνβιτ (74-75) την οποία είχε κερδίσει με οκτώ πόντους στην Μπαντίρμα.

Ντι Τζέι Κούπερ (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), Άαρον Κραφτ και Τζέραλντ Ρόμπινσον είναι οι τρεις που κάνουν όλη την δουλειά στις θέσεις των γκαρντ, με τον Γάλλο Πολ Λακόμπ να αποτελεί την "καρδιά" της ομάδας και τον Ουκρανό Σέργκι Γκλαντίρ να δίνει κι αυτός λύσεις με το εξαιρετικό περιφερειακό του σουτ. Ντάμιαν Ρούντεζ, Κρίς Έβανς (Τρίκαλα), Αμάρα Σι (ΑΕΚ 2007/08) στις θέσεις των φόργουορντ και Ελμεντίν Κικάνοβιτς - Αλί Τραορέ στην καρδιά της ρακέτας. Προπονητής της είναι ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς και πρώτοι σκόρερ με 15.1 πόντους ανά αγώνα οι Ρόμπινσον - Κικάνοβιτς.

Οι Μονεγάσκοι είχαν φτάσει και πέρυσι μέχρι το Final Four, είχαν όμως ηττηθεί στον ημιτελικό από την Μπάνβιτ (83-74) και είχαν πάρει την τρίτη θέση με νίκη (91-77) επί της Βενέτσια.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΘΙΑ

Εξίσου σπουδαία ομάδα με την Μονακό, αν όχι και ακόμη καλύτερη. Μπορεί το ρεκόρ της (10-8) να μη δικαιολογεί ένα τέτοιο σχόλιο, όμως οι Ισπανοί βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο με την Μονακό και αντιμετώπισαν τις Χολόν, Ενισέι, Σάσαρι, Όλντενμπουργκ, Καρσίγιακα, Γιουβέντους Ουτένα, πριν βρουν στον πρώτο γύρο των playoffs την Τενερίφη των Φώτη Κατσικάρη - Κώστα Βασιλειάδη και αποκλείσει στην συνέχεια την Πινάρ Καρσίγιακα για να φτάσει στο Final Four.

Σαρλόν Κλουφ (Ρέθυμνο) και Όβι Σόκο (Τρίκαλα) είναι δύο πολύ γνώριμα πρόσωπα, όμως την διαφορά κάνουν ο Μπραντ Όλεσον στην περιφέρεια και ο Αουγκούστο Λίμα στην ρακέτα. Ουρτασούν, Κλέβιν Χάνα, Κέβιν Τούμπα και Σαντιέλ Ρόχας έχουν πιο περιορισμένους ρόλους, σε μια ομάδα που μπορεί να κερδίσει σε κάθε έδρα, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει συνέπεια στο παιχνίδι της. Προπονητής της είναι ο εκκεντρικός Ίμπον Ναβάρο, ένας "τρελός" κόουτς με ξεσπάσματα, εκρηκτικό ταμπεραμέντο, αλλά και φοβερό μυαλό.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΟΥΝΤΒΙΧΣΜΠΟΥΡΓΚ

Ιδιαίτερη περίπτωση ομάδας, καθώς έδωσε δύο προκριματικούς γύρους για να φτάσει στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Πρώτα απέκλεισε την Μπόσνα και στην συνέχεια την Κλουζ-Ναπόκα. Συνολικά στη φετινή σεζόν έχει ρεκόρ 20-4, με αρκετά "τρελά" αποτελέσματα. Στον πρώτο γύρο των playoffs κέρδισε εκτός έδρας με διαφορά 25 πόντων την Όλντενμπουργκ, πριν ηττηθεί στο γήπεδό της με 12! Στην συνέχεια ηττήθηκε εντός έδρας από την Μπαϊρόιτ, πήγε όμως και την κέρδισε με 12 για να φτάσει στο Final Four. Διέλυε δύο φορές τον ΠΑΟΚ, 103-70 στην Γερμανία και 83-63 στην Θεσσαλονίκη.

Το ρόστερ της είναι γεμάτο Αμερικανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους (Τόμας Γουόκαπ, Ντουέιν Έβανς, Κερόν Τζόνσον, Ντέιβιντ ΜακΚρέι, Τζάστιν Σίαρς, Αντίκα Πίτερ-ΜακΝίλι, Έλτζιν Κουκ) είναι πολύ ποιοτικοί και προσπαθούν μέσω αυτής της ομάδας να πάρουν μια καλή μεταγραφή το ερχόμενο καλοκαίρι. Ικανή για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο, όπως κάθε club αυτού του επιπέδου, αυτής της διοργάνωσης, η Λούντβιχσμπουργκ έχει στην θέση του head coach τον επίσης Αμερικανό Τζον Πάτρικ, ο οποίος την ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2013, την οποία κράτησε εκείνη τη χρονιά έστω και με wild card στην πρώτη κατηγορία. Μαζί της έπαιξε στα playoffs του 2014, του 2015, του 2016 και του 2017.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ

Εν κατακλείδι, η ΑΕΚ δεν θα βρει απέναντί της ομάδες του επιπέδου της Αρμάνι Μιλάνο, της Αναντολού Εφές, της Νταρουσάφακα ή της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Θα βρει όμως clubs που "διψούν" για μια μεγάλη επιτυχία και σύνολα που είναι ικανά να την κερδίσουν μέσα στο σπίτι της, έστω κι αν έχουν απέναντί τους 10.000-11.000 κιτρινόμαυρους οπαδούς. Το έκανε η Νίμπουργκ παίζοντας "τρελό" μπάσκετ, παραλίγο να το κάνει και η Στρασμπούρ που "πλήρωσε" ένα πολύ κακό τετράλεπτο και ηττήθηκε με εννέα πόντους. Το άγχος θα είναι μεγάλο, η πίεση αφόρητη, όμως ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο Ντράγκαν Σάκοτα και οι παίκτες του, ζουν γι' αυτή την αποστολή.

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Γι' αυτή την πρόκληση ζει κι ο κόσμος της ΑΕΚ...

50 χρόνια μετά το Καλλιμάρμαρο, 18 χρόνια μετά το Κύπελλο Σαπόρτα, τον Μάιο του 2018 η Βασίλισσα θέλει να φτάσει σε άλλη μια κορυφή που θα δώσει δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ και θα το βοηθήσει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο παραπαίει και πέφτει όλο και περισσότερο στην ανυποληψία. Όχι όμως για τους fans της ΑΕΚ που ζουν μια ιστορική σεζόν, μια χρονιά που θα μνημονεύουν για πάντα. Πρωτάθλημα στην Superleague (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), Κύπελλο στο μπάσκετ, γιατί όχι και το ευρωπαϊκό;

Η Παρασκευή 4 Μαΐου, είναι η μέρα που κυκλώσαμε όλοι στα ημερολόγιά μας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ