OPINIONS

"Ποιος είναι ρε παιδιά αυτός ο Τσάπμαν;"

ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΚΟΣΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ / ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΚΟΣΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ / ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Οι πέντε "δωδεκαδάτοι", ο Μάνι Χάρις που "χωράει, αλλά...", το γρήγορο μπάσκετ που θέλει ο Μπλατ, οι αποφάσεις του Σπανούλη, ο "εκτελεστής Τουπάν" κι ο Κλιντ Τσάπμαν που ουδείς γνώριζε ποιος είναι. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Βράδυ Πέμπτης και οι φίλοι του αθλητισμού στην Ελλάδα είχαν δύο επιλογές για να περάσουν δυο ξένοιαστες ώρες. Από τη μία ο αγώνας της Εθνικής με τη Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, από την άλλη το φιλικό ματς του Ολυμπιακού με την Ουνικάχα Μάλαγα στην Ισπανία για το τουρνουά "Costa del Sol". Δυστυχώς οι δύο αναμετρήσεις ξεκίνησαν την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να αναγκαστεί να παρακολουθήσει είτε τη μία, είτε την άλλη. Όσοι, πάντως, επέλεξαν το ματς του Ολυμπιακού δικαιώθηκαν καθώς είδαν καλό μπάσκετ, γρήγορο τέμπο, αλλά και πρόσωπα που δεν γνώριζε. Σαν τον Κλιντ Τσάπμαν που όλοι προσπαθούσαν να μάθουν ποιος είναι...

Λίγο πριν το τζάμπολ εμφανίστηκε η δωδεκάδα της ομάδας του Πειραιά. Και η εικόνα ήταν αυτή...

"Ποιος είναι ρε παιδιά αυτός ο Τσάπμαν;"

Έξι από τους 12 παίκτες ΔΕΝ ανήκουν στον Ολυμπιακό, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι πολύ μικρός για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο και κάπως έτσι ο coach Μπλατ είχε στη διάθεσή του μόλις πέντε αθλητές τους οποίους υπολογίζει για τη σεζόν 2018/19: Τους Τολιόπουλο, Σπανούλη, Τουπάν, ΛεΝτέι και Μπόγρη. Τις τελευταίες μέρες είχε δημιουργηθεί ένα "περίεργο" κλίμα για το ταξίδι στην Ισπανία, από τη στιγμή που έλειπαν οι διεθνείς Μάντζαρης, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοβ, Στρέλνιεκς, Τίμα και Βεζένκοφ, όμως " αδιάφορο παιχνίδι" δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο Μπλατ και οι συνεργάτες του θα προτιμούσαν να έχουν πλήρη σύνθεση, όμως ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες η πρόκληση ήταν μεγάλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο τελος της βραδιας κάποιοι χαμογελούσαν, κάποιοι ήταν προβληματισμένοι, όλοι όμως είχαν προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιος ήταν αυτός ο Κλιντ Τσάπμαν που έβαλε 17 πόντους χωρίς να χάσει σουτ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Τι είδαμε σε αυτό το ματς με την Ουνικάχα; Ουδείς μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, άλλωστε ήταν φανερό από το ξεκίνημα ότι οι δύο προπονητές είχαν δώσει σαφή εντολή για "ελεύθερο" μπάσκετ. Δεν ήθελαν να ρισκάρουν, προτίμησαν να δώσουν έμφαση στην επίθεση, να βρουν οι παίκτες τους ρυθμό, ο Κασιμίρο έδωσε 12 τρίποντα στον Κάιλ Γουίλτζερ, ο Μπλατ άφησε τους δικούς του αθλητές να κάνουν αρκετές "εκτός συστήματος" επιλογές.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε σε υψηλό τέμπο, με αρκετές πάσες, με γρήγορες αποφάσεις και ακόμη πιο γρήγορες εκτελέσεις. Οι παίκτες του δεν κρατούσαν πολύ τη μπάλα, ακόμη και ο Σπανούλης έδειξε διαφορετικός από τον Σπανούλη που είχαμε συνηθίσει. Είδαμε ασταμάτητη κίνηση χωρίς τη μπάλα, παίκτες να χρησιμοποιούν τις γραμμές του γηπέδου για να ξεμαρκαριστούν, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να βρίσκουν συνεχώς αποδέκτες. Ο Σπανούλης, για παράδειγμα, έδωσε κάμποσες ασίστ στον Τουπάν που πέτυχε τρίποντο στο τέλος της δεύτερης και τρίποντο στο τέλος της τρίτης περιόδου από πάσες του "Kill-Bill".

Ο Μπλατ δεν κράτησε χρόνους, έκανε συνεχείς αλλαγές, έπαιρνε timeout πριν χαθεί το momentum. Τραβούσε τον Σπανούλη στον πάγκο, του έδινε ανάσες για μερικά δευτερόλεπτα και τον έριχνε ξανά στο παρκέ. Σίγουρα αναγκάστηκε να το κάνει επειδή δεν είχε στη διάθεσή του τους Μάντζαρη, Γουίλιαμς-Γκος, Στρέλνιεκς, όμως φαίνεται πως και στη διάρκεια της σεζόν οι αλλαγές του θα μοιάζουν με αλλαγές... χάντμπολ. Όλοι θα παίρνουν ευκαιρίες, όλοι θα παίρνουν σουτ όταν πιστεύουν στον εαυτό τους, όλοι όμως θα επιστρέφουν στον πάγκο όταν δεν θα προσφέρουν κάτι θετικό στο σύνολο. Κι αυτό έγινε απέναντι στη Μάλαγα με τον Βασίλη Τολιόπουλο που έπαιξε σχεδόν 20 λεπτά, αλλά δεν διακρίθηκε.

Τα στατιστικά του Ολυμπιακού στο ματς με την Ουνικάχα Μάλαγα:

"Ποιος είναι ρε παιδιά αυτός ο Τσάπμαν;"

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΑΙΞΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΜΑΛΑΓΑ

Βασίλης Τολιόπουλος: Έπαιξε 19:24, ήταν άστοχος, δεν είχε καλό ρυθμό, έδωσε όμως τρεις ασίστ και μάζεψε τέσσερα ριμπάουντ. Φαίνεται πως θα είναι ο πέμπτος guard πίσω από τους Σπανούλη, Μάντζαρη, Γουίλιαμς-Γκος και Στρέλνιεκς (εκτός αν αποκτηθεί extra guard), θα πάρει ευκαιρίες και πρέπει να δείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στον Ολυμπιακό.

Αξέλ Τουπάν: Τον είδαμε να μαρκάρει αρκετές θέσεις, ακόμη και τον αντίπαλο point guard. Μπορεί να το κάνει με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Έπαιξε στα 34 από τα 40 λεπτά, ήταν ο πρώτος σκόρερ με 19 πόντους, έβαλε τα ελεύθερα τρίποντα, έβαλε ακόμη κι αυτά που δημιούργησε ο ίδιος μετά από ντρίμπλα. Η μεταγραφή του δεν αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό, όμως ο Γάλλος έχει το ταλέντο και τις δυνατότητες για να εξελιχθεί σε τρομερή μονάδα σε αυτή την ομάδα.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΚΟΣΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ / ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΚΟΣΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ / ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Βασίλης Σπανούλης: Φρέσκα πόδια, γρήγορες αποφάσεις, δεν "κουβάλησε" τη μπάλα με υπερβολές, έδωσε 9 ασίστ και έβαλε "σβηστός" 18 πόντους. Δεν είχε δύσκολο έργο, οι προσωπικοί του αντίπαλοι δεν ήταν κάτι φοβερό κι ο 36χρονος ηγέτης του Ολυμπιακού έκανε σπουδαία δουλειά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα χρησιμοποιηθεί ως point ή ως shooting guard όταν ο Ντέιβιντ Μπλατ θα έχει όλο το roster στη διάθεσή του, ετοιμοπόλεμο.

Μάνι Χάρις: Ναι, χωράει σε αυτόν τον Ολυμπιακό. Όχι, δεν μπορεί να βρεθεί μπροστά από τους Παπανικολάου, Τουπάν και Τίμα. Ναι, μπορεί να γίνει ο έβδομος ξένος. Όχι, δεν μπορεί να πληρωθεί ως "πρώτο βιολί". Υπήρξαν διαστήματα που ο Αμερικανός ήταν εντυπωσιακός, η ποιότητά του στο ένας εναντίον ενός είναι δεδομένα υψηλή. Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον ξέρει, δεν τον μαθαίνει τώρα, μένει να δούμε αν μπορεί να προκύψει "θέμα", αν υπάρχουν πιθανότητες να μείνει στο Λιμάνι. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με σοβαρότητα και να συμβιβαστεί με συμπληρωματικό ρόλο. Σίγουρα πάντως είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να "κουμπώσει" στο σύνολο και να δουλέψει γι' αυτό.

Κλιντ Τσάπμαν: Παιδί του Πανεπιστημίου Texas, με δυσκολία θα βρει κανείς πληροφορίες για εκείνον στο διαδίκτυο. Στα 29 του χρόνια δεν έχει παίξει ποτέ σε υψηλό επίπεδο, σε κάποιο προηγμένο πρωτάθλημα, σε ομάδα με ταλέντο. Έχει φτιάξει το όνομά του στην Ιαπωνία, εκεί βγάζει το ψωμί του εδώ και κάποια χρόνια, όμως απέναντι στη Μάλαγα ήταν εντυπωσιακός. Με ύψος 2μ.08 και εξαιρετικό κορμί, ο Αμερικανός έβαλε τα καλάθια που έπρεπε, τελείωσε όμορφα τις φάσεις, έχει καλά χέρια, είναι καλός ριμπάουντερ, μαχητικός, δίνει προσοχή στο μπλοκ-άουτ και δεν θα μας κάνει εντύπωση αν βρει ένα συμβόλαιο στην Ελλάδα. Μπορεί να παίξει στο επίπεδο της Α1, ήταν έκπληξη η απόδοσή του.

Νίκος Στυλιανού: Παίκτης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Α2, βοηθητικός στην προετοιμασία, έπαιξε 4:18 για να πάρουν ανάσες οι βασικοί και πήρε μόλις ένα ριμπάουντ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει έστω ως συμπληρωματικός.

Νέμανια Μιλόσεβιτς: Παρόμοια περίπτωση με τον Στυλιανού, έπαιξε έξι λεπτά, δεν έχει σχέση με αυτό το επίπεδο.

Αλεκσέι Ποκουσέφσκι: Πολύτιμο project για τον Ολυμπιακό, ψηλός και πολύ μακρύς, δεν έχει ακόμη τη μυϊκή μάζα για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Έπαιξε κάτι λιγότερο από επτά λεπτά, κινήθηκε πολύ άνετα στο γήπεδο, δεν έδειξε "ψαρωμένος", έδωσε δύο εξαιρετικές πάσες που δεν έγιναν ασίστ, έβαλε ένα εύκολο καλάθι και πήρε ένα ριμπάουντ. Θα πάρει, λογικά, ευκαιρίες στα ματς της Α1, το όνομά του βρίσκεται ήδη στις σημειώσεις των ανθρώπων του ΝΒΑ κι όχι άδικα.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΚΟΣΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ / ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ / ΚΟΣΤΑ ΝΤΕΛ ΣΟΛ / ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Γιώργος Μπόγρης: Μαχητικός όπως πάντα, βούτηξε για να σώσει μια μπάλα ακόμη και σε αυτό το ματς που δεν έκρινε το παραμικρό. Πέτυχε τέσσερα καλάθια σε έξι προσπάθειες, είχε μερικές εντυπωσιακές κινήσεις απέναντι στους άπειρους αντιπάλους του και έδειξε έτοιμος να γράψει αρκετά λεπτά στην Α1. Τίποτα περισσότερο από τον Μπόγρη που ξέρουμε, τίποτα λιγότερο.

Ζακ ΛεΝτέι: Στο ματς με το Ρέθυμνο πέτυχε 30 πόντους που, όπως και να το κάνουμε, είναι μια τρομερά εντυπωσιακή επίδοση όταν μιλάμε για τον Ολυμπιακό των πολλών αστεριών. Απέναντι στη Μάλαγα ο Αμερικανός είχε τις καλές, είχε και τις κακές στιγμές του, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στο πίσω μέρος του γηπέδου. Καλός σκόρερ, δείχνει να προσπαθεί να φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο από πλευράς φυσικής κατάστασης, θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτό το επίπεδο, αλλά είναι ψηλός που θα προσφέρει και στις δύο θέσεις της ρακέτας. Στο ματς με την Ουνικάχα έπαιξε περισσότερο ως power forward καθώς οι Πειραιώτες δεν είχαν τους Πρίντεζη, Βεζένκοφ, Αγραβάνη, Τίμα.

* Δεν έπαιξαν ο point guard Χριστόφορος Στεφανίδης κι ο forward Φώτης Λαμπρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ