OPINIONS

Παναθηναϊκός: #PitinoStay

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ 2019 / ΠΑΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ / ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ 2019 / ΠΑΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ / ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο ήταν το πρόσωπο της σεζόν για το μπάσκετ της Ελλάδας κι ο Χάρης Σταύρου εύχεται ο Αμερικανός να συνεχίσει να ηγείται του Παναθηναϊκού. Οι μεγάλες αλλαγές που πέτυχε και οι κινήσεις που θα κάνει για τη σεζόν 2019/20.

Να φύγει και να μην ξαναγυρίσει η σεζόν 2018/19. Αποκαρδιωτική, από κάθε άποψη. Το μπάσκετ της χώρας έζησε μια εφιαλτική χρονιά, με ελάχιστα στοιχεία που θα κρατήσει, με ελάχιστα πρόσωπα που το βοήθησαν να σταθεί σε ένα έστω υποφερτό επίπεδο. Ένα από αυτά ήταν σίγουρα ο Ρικ Πιτίνο.

Λίγο πριν "βγει" το 2018, η είδηση πως ο 66χρονος Hall of Famer ήταν ο εκλεκτός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό προκάλεσε σοκ, αμηχανία, προκάλεσε ακόμη και προβληματισμό. Ποιος να το περίμενε πως ένας προπονητής-θρύλος του αμερικανικού κολεγιακού μπάσκετ θα σκεφτόταν να έρθει στα μέρη μας, ποιος να το περίμενε ότι ο αποκλεισμένος στις ΗΠΑ τεχνικός θα κατάφερνε τόσα πολλά, μέσα σε κάτι λιγότερο από επτά μήνες.

Τώρα, 15 Ιουνίου, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα στους πράσινους, ουδείς μπορεί να μαντέψει ποια θα είναι η απόφαση του πολύπειρου coach. Και αν θέλετε τη γνώμη μας, οι πιθανότητες δεν είναι 80-20 όπως φαίνονταν χθες βράδυ μετά από τις δικές του ατάκες και την αισιοδοξία του Γιαννακόπουλου . Περισσότερο με 60-40 μοιάζουν, για να μην πούμε με 50-50.

BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Γι' αυτές τις 26 εβδομάδες, ο Πιτίνο μπορεί να γράψει βιβλίο ολόκληρο. Και μάλλον θα το κάνει, καθώς του αρέσει η συγγραφή. Είναι δεδομένο ότι τον ενδιαφέρει να μοιραστεί τις εμπειρίες του από το ελληνικό μπάσκετ, άλλωστε σε καθημερινή βάση ζούσε καταστάσεις που δεν είχαν καν περάσει από το μυαλό του. Μας έμαθε πολλά ο Αμερικανός, έμαθε πολλά στους αθλητές του, τους εξόντωσε στη δουλειά και στην προπόνηση. Στην αρχή κάποιοι (αρκετοί) δυσαρεστήθηκαν από την πίεση που δέχθηκαν, όσο περνούσε ο καιρός όμως και έβλεπαν πως οι απαιτήσεις του σκληροτράχηλου προπονητή είχαν θετικό αποτέλεσμα, έβρισκαν κίνητρα.

Ο Καλάθης βελτίωσε το περιφερειακό σουτ, ο Τόμας ήταν ίσως ο καλύτερος πίσω από τον Νικ, ο Παπαγιάννης βγήκε από τη ναφθαλίνη, παίκτες σαν τον Λάνγκφορντ, τον Λοτζεσκι, τον Γκιστ, τον Βουγιούκα λειτούργησαν από καλά έως άψογα στους ρόλους τους, ο Παπαπέτρου έγινε κολώνα της ομάδας, ο Αντετοκούνμπο έπαιξε πιο ώριμα. Όλοι πήραν κάτι από τον Πιτίνο, γι' αυτό και οι φίλοι του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν εκστρατεία στο Twitter για να μείνει εκείνος στην Αθήνα.

Το #PitinoStay είναι το hastag που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες και σίγουρα ο 66χρονος τεχνικός θα το έχει δει. Του αρέσει το Twitter, του αρέσει να μοιράζεται σκέψεις και εμπειρίες μέσα από αυτό, είναι κοινωνικός άνθρωπος και απολαμβάνει την αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Στην Ελλάδα συνάντησε μια διαφορετική κουλτούρα από εκείνη που είχε συνηθίσει, βρήκε ανθρώπους με ταμπεραμέντο που ταίριαζαν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του σε σχέση με το κοινό των ΗΠΑ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα μείνει στον Παναθηναϊκό, τον οποίο αγάπησε με τα προτερήματα και με τα ελατώμματά του.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για να συνεχίσει να ηγείται της ομάδας με τα 38 πρωταθλήματα Ελλάδας και τις 6 EuroLeagues, θα πρέπει να πάρει τα "όπλα" που χρειάζεται. Δεν θα βγει για δεύτερη χρονιά στον "πόλεμο" αν δεν αισθανθεί πως η "πανοπλία" του δεν είναι άτρωτη. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως θα χρειαστεί πολύ συγκεκριμένους αθλητές για να χτίσει ένα ρόστερ που θα κάνει πρωταθλητισμό και στην Ευρώπη. Δεν είναι ο προπονητής που θα ζητήσει 25 εκατομμύρια μπάτζετ, θα προτιμήσει να φτιάξει έναν contender με τα μισά λεφτά, αρκεί ο οργανισμός να λειτουργεί όπως εκείνος θέλει.

Αν ο Πιτίνο μείνει, αν υποθέσουμε πως στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα πει το "ναι" στον Γιαννακόπουλο για να συνεχίσει στα πράσινα, τότε από το φετινό ρόστερ ξέρουμε ποιοι θα συνεχίσουν για έναν ακόμη χρόνο και ποιοι θα αποχαιρετήσουν. Ο Νικ Καλάθης, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ντίνος Μήτογλου, ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο Ίαν Βουγιούκας, ο Ντεσόν Τόμας έχουν σίγουρη θέση στην ομάδα της σεζόν 2019/20. Από εκεί και πέρα κάποιοι από τους Λάνγκφορντ, Παππά, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο έχουν καλές πιθανότητες, την ώρα που οι Λεκαβίτσιους, Κιλπάτρικ, Γκιστ θα αποχαιρετούν για άλλες πολιτείες.

Ο Πιτίνο θα αποκτήσει σίγουρα άσο που θα... αντέχει να είναι το backup του Καλάθη και θα μπορεί να παίξει και ως βασικός, έναν "Καμπάτσο" δηλαδή. Ο Πέιτον Σίβα είναι τέτοιος, οι δυο τους γνωρίζονται και ενδεχόμενος γάμος θα είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο για τον Παναθηναϊκό. Αυτή είναι η κρισιμότερη κίνηση, εκεί θα πρέπει να πέσει το περισσότερο βάρος, ο δεύτερος χειριστής μπορεί να εκτοξεύσει τους πράσινους και να τους βάλει στην ελίτ της Ευρώπης. Ο Καλάθης είναι ο καλύτερος οργανωτής της EuroLeague, μόνος του όμως δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.

Από εκεί και πέρα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο σουτέρ, παίκτες σαν τον Κάιλ Κούριτς και τον Τζέισι Κάρολ δηλαδή, που θα βγαίνουν από τα σκριν και θα μετατρέπουν τις πάσες του Καλάθη σε ξεκούραστες ασίστ ανοίγοντας το γήπεδο και την ρακέτα. Θα αποκτηθεί δυναμικός σέντερ, ο Τζακ Γουάιλι απ' ότι φαίνεται, που δεν θα είναι πρωτοκλασάτος και δεν θα "φρενάρει" την πορεία του Παπαγιάννη.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όποιος κι αν έρθει, όποιος κι αν φύγει, ένα πράγμα δεν πρόκειται να αλλάξει αν ο Πιτίνο μείνει στην ομάδα. Η δουλειά θα είναι εξοντωτική και τη διαφορά δεν θα την κάνουν ούτε τα ονόματα, ούτε η έδρα. Τη διαφορά θα την κάνει η ομάδα, το σύνολο, η παρέα που είδαμε στη διάρκεια του 2019 αφού προηγουμένως εξέθεσε τον Τσάβι Πασκουάλ.

Είναι δεδομένο πως ο Πιτίνο έχει κάνει τον σχεδιασμό της σεζόν 2019/20, είναι δεδομένο πως έχει ξεχωρίσει τους μεταγραφικούς του στόχους, είναι δεδομένο πως έχει καταστρώσει ένα λεπτομερές πλάνο. Ακόμη κι αν αποφασίσει να γυρίσει μόνιμα στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, θα συμβουλεύσει τον Γιαννακόπουλο και θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ελληνικό μπάσκετ. Για το δικό μας καλό, για το καλό του αθλητισμού της χώρας, μακάρι ο Πιτίνο κι ο Παναθηναϊκός να συνεχίσουν μαζί. Κι αν ο κόουτς αποκτήσει έναν ευρύτερο έλεγχο στον οργανισμό, αν στο εξής αποφασίζει εκείνος για το αγωνιστικό τμήμα, τότε θα περιμένουμε καλύτερες μέρες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ