OPINIONS

Ολυμπιακός: Η τετράδα, το "πρότζεκτ Τίμα" και η απόφαση

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η νίκη επί της Αναντολού Εφές, ήταν για τον Ολυμπιακό το σημαντικότερο αποτέλεσμα της σεζόν. Το "πρότζεκτ Τίμα" που δεν θα εγκαταλειφθεί τόσο νωρίς, ο X-Factor Τουπάν και η μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρουν οι Αγγελόπουλοι. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Εκτός προγράμματος ήττα, ο Ολυμπιακός δεν έχει υποστεί στη φετινή EuroLeague. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος "γκέλες" τα εντός έδρας αρνητικά αποτελέσματα απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο και την Φενέρμπαχτσε, ωστόσο με τρία διπλά στην έδρα της Χίμκι, της Μπασκόνια και της Μπάγερν Μονάχου, οι Πειραιώτες μπορούν να πουν ότι το ρεκόρ τους (7-5) είναι μια καλή επίδοση που θα τους άφηνε ευχαριστημένους αν κάποιος τους την πρόσφερε πριν την έναρξη της σεζόν.

Το χθεσινό ματς με την Αναντολού Εφές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν ήταν απλά κρίσιμο. Είχε χαρακτήρα τελικού για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ, καθώς ενδεχόμενη ήττα θα την έριχνε στο 6-6, θα έστελνε τους Τούρκους στο 9-3 και θα έκανε από δύσκολη έως απίθανη την κατάκτηση της τέταρτης θέσης. Βλέπετε, οι Πειραιώτες θα ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη για την 13η αγωνιστική και οι παίκτες του Αταμάν θα υποδεχθούν τη Μπουντούτσνοστ στην Πόλη.

Με απλά λόγια, το βράδυ της Τρίτης η απόστασή τους θα μπορούσε να είναι τέσσερις νίκες. Τώρα, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα είναι δύο με το πρόγραμμα του Ολυμπιακού να είναι αρκετά πιο βατό τις επόμενες πέντε αγωνιστικές.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα πράγματα για τον Ολυμπιακό είναι ξεκάθαρα.

Αν στα επόμενα πέντε ματς κάνει τέσσερις νίκες (Μπαρτσελόνα εκτός, Γκραν Κανάρια εντός, Νταρουσάφακα εκτός, Παναθηναϊκός εντός, Μπασκόνια εντός), τότε όχι μόνο θα πιάσει, αλλά πιθανότατα θα προσπεράσει την Αναντολού Εφές που έχει να παίξει με τη Μπουντούτσνοστ εντός, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας εκτός, την Μπαρτσελόνα εκτός, τη Μπάγερν Μονάχου εντός και τη Ζάλγκιρις Κάουνας εκτός. Ένα ρεκόρ 2-3 μοιάζει αρκετά πιθανό για τους Τούρκους, που σε αυτή την περίπτωση θα πέσουν στο 10-7, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στο 11-6.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν κοιτάζει, πάντως, τόσο μπροστά όσο κοιτάζουμε εμείς ή ο κόσμος της ομάδας, άλλωστε μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του είναι το " δεν ενθουσιάζομαι στις νίκες, δεν τα βάφω μαύρα στις ήττες". Η φιλοσοφία του είναι ξεκάθαρη, στόχος του είναι να χτίσει μια ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό για χρόνια και γι' αυτό αρνείται να σκεφτεί πλασαρίσματα, πλεονεκτήματα έδρας και οτιδήποτε βρίσκεται τόσο μακριά. Ακόμη κι έτσι, ο στόχος της ομάδας του είναι να χωρέσει στην τετράδα, να πάρει την τέταρτη θέση δηλαδή γιατί οι τρεις πρώτες μοιάζουν καπαρωμένες από τις Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης που βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω.

ΤΟ "ΠΕΙΡΑΜΑ" ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ''PROJECT TIMMA''

Στην αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές, ο Αμερικανοισραηλινός τεχνικός κράτησε στον πάγκο τους Κώστα Παπανικολάου, Γιάνις Τίμα, Αξέλ Τουπάν και έβαλε στο αρχικό σχήμα τον Σάσα Βεζένκοβ. Πάουερ φόργουορντ στο τρία, με τον Πρίντεζη στο τέσσερα και τον Μιλουτίνοβ στο πέντε.

Οι Πειραιώτες μπήκαν με τρομερή φόρα στο ματς, όμως ο Σάσα έπαιξε κάτι λιγότερο από τέσσερα λεπτά και δεν πήρε άλλη ευκαιρία μέχρι το φινάλε. Δεν τιμωρήθηκε, σίγουρα όμως με εκείνον στο αρχικό σχήμα, το μήνυμα του Μπλατ ήταν σαφές και είχε έναν ξεκάθαρο αποδέκτη.

Τον Γιάνις Τίμα.

Ο Λετονός πήρε μόλις 3:49, είχε ένα αμυντικό ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα φάουλ και τίποτα περισσότερο. Ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε ως πάουερ και όχι ως σμολ φόργουορντ, καθώς άλλαξε τον Πρίντεζη και έπαιξε με τον ΛεΝτέι στο πλευρό του, σε έναν εντελώς συμπληρωματικό και διεκπεραιωτικό ρόλο όμοιο με εκείνον του Βαγγέλη Μάντζαρη που παίρνει σκόρπια λεπτά, όχι στον garbage time, αλλά σε σημεία που ο προπονητής του Ολυμπιακού θέλει να δώσει ανάσες στους βασικούς του.

EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε 12 αγώνες στη EuroLeague με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Τίμα έχει ζήσει τα πάντα. Ήταν καλός στη Μόσχα με τη Χίμκι, έπαιξε λίγο στη Μπασκόνια, πήρε οκτώ λεπτά απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και μόλις επτά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στην επόμενη αγωνιστική έγραψε 30 λεπτά στο ΟΑΚΑ με 17 πόντους και 5/6 τρίποντα. Ακολούθησαν 7:29 απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με 0/4 σουτ, 30 λεπτά στο Μόναχο με θετική εικόνα και στη συνέχεια η κατηφόρα με αποκορύφωμα το χθεσινό βραδυ στο οποίο ο Λετονός πήρε τα λιγότερα λεπτά της καριέρας του στη διοργάνωση.

Με 4.7 πόντους και 1.3 ριμπάουντ ανά 15:16 συμμετοχής, ο Τίμα δεν έχει δικαιώσει τον προπονητή του, έχει όμως κλειστό διετές συμβόλαιο και είναι στο χέρι του να πιεστεί για να πάρει πίσω έναν σημαντικό ρόλο. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο θα γίνει ο τρίτος στο ροτέισον των σμολ φόργουορντ, αλλά θα είναι αυτός που θα κάνει εύκολη τη ζωή του Ντέιβιντ Μπλατ, όταν αποκτηθεί ο γκαρντ και χρειαστεί ένας ξένος να μείνει εκτός ρόστερ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται καν θέμα για το ποιος... περισσεύει.

Ο Μπλατ δεν θα παρατήσει το ''project Timma'' τόσο εύκολα, άλλωστε στα 26 του χρόνια ο Λετονός έχει το ταλέντο και το κορμί για να κυριαρχήσει σε αυτό το επίπεδο. Το ερώτημα είναι πως θα βελτιωθεί πνευματικά, ώστε να μην αποχωρήσει και από τον Ολυμπιακό με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Διότι από τη Μπασκόνια με αυτόν τον τίτλο έφυγε.

ΤΟΥΠΑΝ, Ο "X-FACTOR" ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Πέρυσι, στην ουσιαστικά πρώτη του σεζόν στο επίπεδο της EuroLeague, ο Αξέλ Τουπάν είχε 34 συμμετοχές σε μια ομάδα που δεν σούταρε πολύ από την περιφέρεια. Είχε έναν αρκετά περιορισμένο ρόλο, ήταν συμβιβασμένος με αυτόν και έκλεισε τη χρονιά με 15/40 τρίποντα (37.5%) σε 34 αγώνες στην κανονική περίοδο, τα playoffs και το Final Four. Φέτος, σε μόλις οκτώ αγώνες, ο 26χρονος Γάλλος έχει 14/28 τρίποντα (50%) σε παρόμοιο χρόνο συμμετοχής, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να του δίνει στην επίθεση και να χρησιμοποιεί plays για τα μακρινά του σουτ.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τουπάν έχει το corner three, φτιάχνει τις δικές του προσπάθειες, το τζαμπ-σουτ και η μηχανική του τον βοηθούν να εκτελεί πάνω από τον αντίπαλο και την ίδια ώρα η συμβολή του στην άμυνα είναι τεράστια. Απέναντι στην Αναντολού Εφές μοιράστηκε τη θέση με τον Κώστα Παπανικολάου, έπαιξαν και μαζί για αρκετά λεπτά και φαίνεται πως οι δυο τους είναι ικανοί να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλο και να αφήσουν τον Γιάνις Τίμα ακόμη πιο πίσω. Τουλάχιστον μέχρι ο Μπλατ να αποφασίσει σε ποια θέση θα παίζει ο Λετονός και σε ποια ο Σάσα Βεζένκοβ. Στο ελληνικό πρωτάθλημα όλοι χωρούν, στη EuroLeague όμως είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται δύο από τους τρεις. Και οι τρεις μαζί, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί καθώς σε 10λεπτα και 15λεπτα δεν είναι εύκολο να βρουν ρυθμό και να λειτουργήσουν με συνέπεια.

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ

Αυτή τη στιγμή, πλησιάζοντας στο πρώτο μισό της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός έχει τρεις ετοιμοπόλεμους γκαρντ (Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Βασίλη Σπανούλη, Γιάνις Στρέλνιεκς), δυο αξιόπιστους σμολ φόργουορντς (Κώστα Παπανικολάου - Αξέλ Τουπάν), έναν πρωτοκλασάτο πάουερ φόργουορντ (Γιώργο Πρίντεζη), έναν σέντερ (Νίκολα Μιλουτίνοβ), έναν ψηλό που μπορεί να καλύψει και τις δύο θέσεις (Ζακ ΛεΝτέι) και πέντε συμπληρωματικούς (Βαγγέλη Μάντζαρη, Γιάνις Τίμα, Σάσα Βεζένκοβ, Δημήτρη Αγραβάνη, Γιώργο Μπόγρη).

Με απλά λόγια, ο Ντέιβιντ Μπλατ μπορεί να στηριχθεί σε επτά-οκτώ παίκτες, να ζητήσει μερικά ποιοτικά λεπτά από τους υπόλοιπους και να περιμένει την προσθήκη στην περιφέρεια, που φαίνεται πως είναι θέμα ημερών.

Είναι ένα τέτοιο ρόστερ ικανό να οδηγήσει τους Πειραιώτες μέχρι το τέλος του δρόμου; Εξαρτάται ποιο είναι αυτό το " τέλος του δρόμου". Αν μιλάμε για την κορυφή της Ευρώπης, μοιάζει δύσκολο να μην προκύψουν προβλήματα τραυματισμών και αυτή η οκτάδα να γίνει μια σφιχτή γροθιά που θα κατακτήσει τη EuroLeague. Αν μιλάμε για πρόκριση στο Final Four της Βιτόρια, τότε οι πιθανότητες είναι σαφώς περισσότερες κι ο στόχος εφικτός. Όπως κι αν έχει, την απόφαση θα την πάρουν οι ιδιοκτήτες της ομάδας κι ο προπονητής. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει ένα πολύ καλό υλικό που με λίγη "υποστήριξη" μπορεί να ανέβει ακόμη ένα επίπεδο και να πλησιάσει τα τρία μεγαθήρια.

Μπορεί ο Ντέιβιντ Μπλατ να εξηγεί πως στόχος είναι το χτίσιμο μιας μεγάλης ομάδας, όταν όμως υπάρχουν στο ρόστερ παίκτες σαν τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη, τον Παπανικολάου, τον Μιλουτίνοβ και από πίσω τους ένα group ελπιδοφόρων αθλητών, τότε πρέπει να κοιτάζεις και βραχυπρόθεσμα.

Διότι ποιος ξέρει πόσοι από αυτούς θα βρίσκονται και του χρόνου στο Λιμάνι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ