OPINIONS

Οι τρεις επιλογές του Γιάννη κι ο Αντετοκούνμπο 2026

Οι τρεις επιλογές του Γιάννη κι ο Αντετοκούνμπο 2026

Τα παράσημα που έχουν πια γεύση ασπιρίνης, οι κινήσεις των Μπακς, οι τρεις επιλογές του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η επικρατέστερη για το μέλλον του Greek Freak που θέλει να μείνει για πάντα στο Μιλγουόκι. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η έβδομη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας ολοκληρώθηκε πρόωρα, άδοξα, με άσχημο τρόπο γιατί εκείνος δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του. Το διάστρεμμα στο διάστρεμμα και γενικότερα η καταπόνηση του κορμιού του δεν του επέτρεψαν να βρίσκεται στη μάχη όταν οι Μαϊάμι Χιτ σφυροκοπούσαν την παρέα του, η ζωή όμως πρέπει πάντα να συνεχίζεται.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε και MVP της κανονικής περιόδου και κορυφαίος αμυντικός - όπως σας είχε προαναγγείλει από τις 3 Αυγούστου το Sport24.gr-, το κατάφερε με συντριπτικό ποσοστό στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου, βρίσκεται όμως σε αυτό το επίπεδο των απόλυτων, των αληθινών σταρ που βλέπουν τα ατομικά βραβεία σαν ασπιρίνες για να καλύψουν τον πόνο μιας αποτυχίας.

Για τον Greek Freak, που στα 25 του έχει πλέον ένα λαχταριστό παλμαρέ που πριν από μερικά χρόνια θα πιστεύαμε ότι δεν θα δούμε ποτέ από συμπατριώτη μας, τα παράσημα δεν έχουν πια και τόσο μεγάλη σημασία. Θα αποκτήσουν ξανά όταν συνδυαστούν με ένα πρωτάθλημα ή με περισσότερα. Τι να κάνει τα βραβεία του κορυφαίου της εβδομάδας, του μήνα, της σεζόν, τι να τις κάνει τις συμμετοχές στα All-Star Games, δύο φορές ήταν captain. Πήρε το MIP, πήρε το DPOY, δεν έμεινε κάτι για να διεκδικήσει.

Σε επτά σεζόν καριέρας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει:

* 2 βραβεία MVP κανονικών περιόδων (2019, 2020)

* 2 συμμετοχές στην κορυφαία πεντάδα (2019, 2020)

* 2 συμμετοχές στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα (2017, 2018)

* 1 βραβείο κορυφαίου αμυντικού (2020)

* 1 βραβείο πιο βελτιωμένου παίκτη (2017)

* 2 συμμετοχές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα (2019, 2020)

* 1 συμμετοχή στη δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα (2017)

* 4 συμμετοχές σε All-Star Games (2017, 2018, 2019, 2020)

* 2 συμμετοχές σε All-Star Games ως captain (2019, 2020)

* 13 βραβεία κορυφαίου παίκτη της εβδομάδας

* 8 βραβεία κορυφαίου παίκτη του μήνα

* 1 δεύτερη καλύτερη rookie πεντάδα (2014)

Αυτό είναι το παλμαρέ του, αυτές τις διακρίσεις θα βρει όποιος ανοίξει το μπαούλο με τα βραβεία του ηγέτη των Μπακς που θα παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο για πολλά χρόνια. Την ώρα που η ομάδα του Μιλγουόκι αποκλειόταν από τους Χιτ, ο Αντετοκούνμπο ήξερε ότι υπήρχαν draft κείμενα έτοιμα προς δημοσίευση για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Το φιάσκο που έζησαν οι Νιου Ορλίανς Πέλικανς με τον Άντονι Ντέιβις παραμένει φρέσκο, πολλοί πίστευαν ότι κάπως έτσι θα εξελισσόταν η περίπτωση και του Γιάννη, εκείνος όμως ήξερε τι θέλει, αλλά και τι έπρεπε να κάνει για να μην συνθλίψει η πίεση του Τύπου εκείνον και την ομάδα του.

Βγήκε μπροστά, είπε σε κάθε τόνο ότι δεν θα ζητήσει ανταλλαγή, μίλησε για την σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί στο Ουισκόνσιν, εξήγησε χθες βράδυ πως όσο οι στόχοι των Μπακς συμβαδίζουν με τους δικούς του θα βρίσκεται στο Μιλγουόκι και ονειρεύεται να κλείσει εκεί την καριέρα του καθώς θα πλησιάζει τα 40.

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, ΞΕΡΕΙ ΤΟ "GIANNIS EFFECT"

Ο Γιάννης δεν... πουλάει παραμύθια. Ό,τι λέει, το εννοεί. Η σχέση του με τους Μπακς δεν είναι η τυπική σχέση εργοδότη - εργαζόμενου. Η σχέση του με την πόλη δεν είναι επιφανειακή. Το Μιλγουόκι ζει το Giannis Effect, η οικονομία του εκρήγνυται, εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις δημιουργούνται σε ετήσια βάση κι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της παρουσίας του Αντετοκούνμπο. Η ιστορία θυμίζει πολύ τη σχέση Κλίβελαντ - ΛεΜπρόν, με την πόλη του Οχάιο να έχει ζήσει και τα πάνω και τα κάτω της και με την παρουσία, αλλά και με την απουσία του Τζέιμς.

Εδώ, στο Sport24.gr, έχουμε αναλύσει πολλές φορές τους λόγους για τους οποίους ο 25χρονος φόργουορντ είναι χαρούμενος στους Μπακς. Αυτός ο οργανισμός επένδυσε στο ταλέντο του το καλοκαίρι του 2013, αυτός ο οργανισμός τον πήρε στο νούμερο 15 του Draft, δούλεψε μαζί του από νωρίς τον Ιούλιο και τον βοήθησε να έχει μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση από τα στενά του Ζωγράφου στο κρύο Ουισκόνσιν. Όταν ο τότε head coach Λάρι Ντρου σκεφτόταν να τον "παρκάρει" στο ξεκίνημα της rookie σεζόν του στη G-League για να πάρει παιχνίδια, ο Αντετοκούνμπο εξήγησε ότι δεν θέλει να κατέβει στη μικρή Λίγκα. Τον ένοιαζε μόνο να παλέψει με τους μεγάλους κι ας μην είχε παίξει ποτέ μπάσκετ πάνω από την ελληνική Α2. Ήταν ένα αγρίμι αποφασισμένο να αρπάξει την ευκαιρία και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να μείνει στην καθημερινότητα των Μπακς.

Μόλις στο 20ο ματς της καριέρας του, στις 18 Δεκεμβρίου του 2013, έγινε βασικός και από τότε η ιστορία του άρχισε να γράφεται με όλο και πιο φανταχτερά γράμματα. Από εκείνη την εντός έδρας ήττα από τους Νικς, στην οποία είχε 10 πόντους, επτά ριμπάουντ, δύο ασίστ και δύο κλεψίματα σε 42 λεπτά με 2/3 δίποντα και 6/7 βολές.

Οι Μπακς τον πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. Ο κόσμος ονειρευόταν πως ο Τζαμπάρι Πάρκερ θα γινόταν ο franchise player, ωστόσο το BMO Harris Bradley Center δεν γέμιζε. Μισοάδειο ήταν για αρκετά χρόνια, μέχρι το 2017 που ο Αντετοκούνμπο άρχισε να ξύνει το ταβάνι του. Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που τον ρώτησα τον Νοέμβριο του 2016 στο Μιλγουόκι αν προβληματιζόταν από το γεγονός ότι το γήπεδο ήταν "κρύο". " Το σημαντικό είναι να κερδίζουμε. Αν κερδίζουμε όλα θα ακολουθήσουν. Και All-Stars θα γίνουμε και ο κόσμος θα έρθει στο γήπεδο. Πρέπει όμως να γίνουμε ομάδα που θα κερδίζει και όλα θα γίνουν" μου είχε πει.

Ξέρετε τι άλλο είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη; " Το λατρεύω το Μιλγουόκι, γιατί είμαι ήσυχος άνθρωπος, είμαι low profile. Αν έπαιζα στη Νέα Υόρκη που είναι ο Πορζίνγκις ή στο Σικάγο ή στους Λέικερς, δεν θα μπορούσα να συγκεντρωθώ. Δεν το μπορώ όλο αυτό το lifestyle. Μου αρέσει το Μιλγουόκι. Είμαι τέσσερα χρόνια εδώ, θα είμαι για άλλα τέσσερα. Ε, μακάρι να με κρατήσουν".

Από τότε, οι Μπακς προχώρησαν. Άλλαξαν προπονητή, άλλαξαν προπονητήριο, άλλαξαν γήπεδο και μπήκαν σε ένα από τα κορυφαία όλου του ΝΒΑ. Έκαναν επενδύσεις μέσω ανταλλαγών και free agency, έδωσαν max συμβόλαιο στον Κρις Μίντλετον, έχτιζαν τα ρόστερ τους γύρω από τον Γιάννη με στόχο να αναδείξουν το παιχνίδι του και όχι να τον "καπελώσουν". Τον ρωτούσαν, τον συμβουλεύονταν, ζητούσαν την γνώμη του, εκείνος όμως δεν ήταν ο τύπος που θα πίεζε καταστάσεις. Δύο πράγματα τον ενδιέφεραν. Να δουλεύει σε ένα ήρεμο περιβάλλον δίνοντας το παράδειγμα στους γύρω του (δεν είναι ο... φωνακλάς ηγέτης, αλλά εκείνος που με τη συμπεριφορά του δίνει το σύνθημα) και να εξελίσσει ο οργανισμός κουλτούρα νικητή.

Τι έκανε σε αυτά τα 7 χρόνια ο Αντετοκούνμπο; Ιδού οι αριθμοί του:

20.1 πόντοι

57% στο δίποντο

28% στο τρίποντο

72% στις βολές

8.9 ριμπάουντ

4.3 ασίστ

1.2 κλεψίματα

1.3 μπλοκ

ανά 32.5 λεπτά συμμετοχής

σε 528 αγώνες κανονικών περιόδων

Όσα διαβάσατε, ανήκουν πια στο παρελθόν. Τρεις μήνες πριν από τα 26α γενέθλιά του ο Αντετοκούνμπο κοιτάζει το μέλλον, στο μυαλό του αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολύ μπάσκετ αλλά η οικογένειά του, οι διακοπές του και το πως θα δουλέψει τους τραυματισμούς του για να είναι έτοιμος για την επόμενη σεζόν. Ξέρει ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, ξέρει ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και λόγω πανδημίας και λόγω της κόντρας του ΝΒΑ με την Κίνα, ξέρει όμως και τι θέλει.

Με δεδομένο ότι η σεζόν 2020/21 δεν θα ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα, ο Γιάννης έχει μπροστά του άπλετο χρόνο για να "καθαρίσει" το μυαλό του, να ξεχάσει τις αποτυχίες των τελευταίων δύο χρόνων και να πιέσει τους Μπακς να διεκδικήσουν πρωταθλήματα. Στη συνάντησή του με τον ιδιοκτήτη Μαρκ Λάσρι διαφάνηκε η κοινή διάθεση για να γίνουν όλα τα βήματα που χαρακτηρίζονται κρίσιμα για το μέλλον του οργανισμού, από την supermax επέκταση του Αντετοκούνμπο, μέχρι τις επενδύσεις σε παίκτες-σταρ και τα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν σε φόρους πολυτελείας. Αν ο Λάσρι και οι Έντενς - Ντίναν... σπρώξουν χρήμα, θα γεράσουν παρέα με τον Γιάννη και το Μιλγουόκι θα έχει τον δικό του Κόμπι, τον δικό του Ντάνκαν, τον δικό του Ντιρκ, τον παίκτη δηλαδή που θα μείνει σε όλη του την καριέρα σε μία ομάδα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Τούτη την ώρα δεν είναι εφικτό να υπολογιστούν οι ζημιές από την κόντρα με την Κίνα και από την πανδημία του κορονοϊού, τα χέρια των παραγόντων των Μπακς (όπως και κάθε ομάδας) είναι δεμένα. Το salary cap για την περίοδο 2020/21 θα έφτανε στα 115 εκατομμύρια δολάρια, πλέον όμως το πιθανότερο είναι να μείνει στα φετινά επίπεδα (109 εκατομμύρια δολάρια) με τους αθλητές να χάνουν ένα σημαντικό ποσό από τους μισθούς της σεζόν που ακόμη διανύουμε, αλλά να γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα θα μπουν στα ταμεία της Λίγκας με στόχο να ισορροπήσει η κατάσταση και να μην έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

Πως επηρεάζεται ο Αντετοκούνμπο; Με τα back-to-back βραβεία MVP ο Γιάννης έχει το δικαίωμα (το είχε ήδη από πέρυσι) να υπογράψει την πρόωρη supermax επέκταση, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ, που θα τον κρατήσει στο Μιλγουόκι έως το καλοκαίρι του 2026. Το υπάρχον συμβόλαιό του θα ολοκληρωθεί το 2021 και από το φθινόπωρο του επόμενου έτους θα μπει σε ισχύ η νέα πενταετής συμφωνία του με τους Μπακς που αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί καθώς δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδα θα κινηθεί το salary cap τα επόμενα χρόνια.

Με μια πρόχειρη εκτίμηση, αυτό το συμβόλαιο θα αξίζει ανάμεσα στα 233 και τα 254 εκατομμύρια δολάρια, πιθανότατα όμως θα πλησιάζει περισσότερο το πρώτο και όχι το δεύτερο νούμερο όπως αναμενόταν πριν... γυρίσει ο κόσμος ανάποδα.

Ο Γιάννης έχει, πάντως, επιλογές για να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει:

* Να υπογράψει στην επερχόμενη offseason την πρόωρη supermax επέκταση και να μείνει έως τα 32 του στους Μπακς με ένα ποσό γύρω στα 233-254 εκατομμύρια δολάρια για την πενταετία από το φθινόπωρο του 2021 έως το καλοκαίρι του 2026.

* Να απορρίψει την πρόωρη supermax επέκταση και το καλοκαίρι του 2021 να υπογράψει ως unrestricted free agent συμβόλαιο διάρκειας 1+1 σεζόν για το 30% του salary cap των Μπακς, ώστε να κάνει opt-out το καλοκαίρι του 2022 και τότε να πάρει πενταετή supermax συμφωνία με το 35% του salary cap της ομάδας του Μιλγουόκι.

* Να κάνει υπομονή για έναν χρόνο και το καλοκαίρι του 2021 να βρει ως unrestricted free agent τον επόμενο σταθμό της καριέρας του χάνοντας ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να φτάσει και τα 70-80 εκατομμύρια σε βάθος πενταετίας.

Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις αράδες, ούτε οι Μπακς μπορούν να προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους, ούτε ο Αντετοκούνμπο να μπει σε συζητήσεις για το μέλλον του. Οι κανόνες του ΝΒΑ δεν επιτρέπουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι το άνοιγμα της αγοράς θα έχει χαρακτήρα αποσυμπίεσης για τις δύο πλευρές που δεδομένα επιθυμούν να συνεχίσουν μαζί. Για πάντα.

Ο Γιάννης δεν είναι ο άνθρωπος που θα το σκάσει από μια μάχη για να μπει στο πλευρό ενός δυνατού πολεμιστή που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει. Θέλει να κερδίσει με τον δικό του τρόπο, είναι ένας old-school χαρακτήρας και στα 26του έχει σκληραγωγηθεί αρκετά για να μην τον ενδιαφέρει να κόψει δρόμο προς την κορυφή.

Εκτίμησή μου είναι πως ο Greek Freak θα υπογράψει την πρόωρη supermax επέκταση για να ξεμπερδέψει από τις σκέψεις του επόμενου συμβολαίου και να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, στο πως θα γίνει καλύτερος για να μαζέψει γρήγορα τα βήματα που έκανε προς τα πίσω η ομάδα του τη φετινή σεζόν. Για να το κάνει βέβαια αυτό, για να δεσμευθεί έως το 2026, θα πρέπει οι Μπακς να τον πείσουν ότι έχουν εκπονήσει ένα ελκυστικό πλάνο που θα "φρεσκάρει" την ψυχολογία του και δεν θα τον βάλει σε δεύτερες σκέψεις. Στο Μιλγουόκι θέλει να μείνει, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα αποχωρήσει σε περίπτωση που αισθανθεί ότι το δικό του όραμα δεν υπάρχει πια στο μυαλό των ιδιοκτητών και κυρίως σε εκείνο του Morrocan Freak, του Μαρκ Λάσρι.

Αν περιμένει το 2021 για να δοκιμάσει την αγορά, θα χάσει πραγματικά πολλά χρήματα. Αν αλλάξει πόλη, η νέα ομάδα του δεν θα έχει τα bird rights και δεν θα μπορεί να του προσφέρει κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια και περίπου 148 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 100 εκατομμύρια λιγότερα από τους Μπακς), ενώ αν επιλέξει μια συμφωνία για 1+1 έτη θα πάρει περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια για την πρώτη σεζόν πριν κάνει opt-out. Είναι ξεκάθαρο ποια επιλογή τον συμφέρει οικονομικά, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει ανταλλαγή. Αν γινόταν trade, τότε θα πήγαινε σε νέα ομάδα με τα bird rights και θα μπορούσε να υπογράψει και εκεί supermax επέκταση. Δεν το σκέφτεται καν.

ΟΙ ΧΙΤ ΕΔΕΙΞΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΚΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Ο Αντετοκούνμπο είναι ο πρώτος που θα έπαιρνα μαζί μου αν έπρεπε να πάω στον πόλεμο. Είναι ο απόλυτος στρατιώτης, ακόμη όμως ίσως να μην είναι στρατηγός. Με τον Έρικ Μπλέντσο στον άσο οι Μπακς απέτυχαν και εκεί πρέπει να γίνει το upgrade για την επόμενη σεζόν. Έναν στρατηγό χρειάζονται στο Μιλγουόκι, έναν έμπειρο κουμανταδόρο που θα κολυμπήσει με το ρεύμα και όχι αντίθετα σε αυτό. Έναν πόιντ γκαρντ που θα πάρει τη μπάλα όταν χρειαστεί, θα την αφήσει στον Μίντλετον και τον Γιάννη όταν πρέπει, θα ανεβάζει και θα κατεβάζει τον ρυθμό αλλά θα πρέπει να παίζει με την ίδια αποτελεσματικότητα και στις δύο άκρες του παρκέ.

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένας τέτοιος κοντός, ας μη γελιόμαστε ο Κρις Πολ μοιάζει μονόδρομος αλλά η περίπτωσή του έχει πολλούς αστερίσκους και όχι μόνο εξαιτίας των 85 εκατομμυρίων που πρέπει να πάρει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι Μπακς πρέπει να βρουν τον δικό τους Γκόραν Ντράγκιτς, τον παίκτη δηλαδή που στην κανονική περίοδο δεν έχει πρόβλημα να ζει στη σκιά του Τζίμι Μπάτλερ και του Μπαμ Αντεμπάγιο, αλλά στα playoffs καταπίνει τους αντιπάλους του με την εμπειρία και το ατόφιο μπασκετικό του ταλέντο. Στο Μιλγουόκι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα αποδοχής ή απόρριψης αθλητών, οι άνθρωποι της ομάδας νοιάζονται -μάλλον σε υπερβολικό βαθμό- για τον χαρακτήρα των παικτών που τους ενδιαφέρουν, πλέον όμως πρέπει να ρισκάρουν διότι έχουν χάσει χρόνια, έκαναν φέτος βήματα προς τα πίσω και με έναν μελλοντικό Hall of Famer δεν έχουν δικαίωμα να σπαταλούν σεζόν.

POUNDING THE ROCK

Η ζωή δεν τελειώνει σε έναν αποκλεισμό, ειδικά για μια ομάδα σαν τους Μπακς. " Pounding the Rock" έλεγαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Πόποβιτς, του Πάρκερ, του Μάνου και του Ντάνκαν, χτύπα την πέτρα μέχρι να σπάσει δηλαδή. Κάποια στιγμή θα σπάσει και για τα Ελάφια που σίγουρα δουλεύουν με περισσότερη σοβαρότητα για παράδειγμα από τους Κλίπερς που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια σταθερά βήματα προς τα εμπρός, άδειασαν ένα καράβι χρήματα για τους Τζορτζ - Λέοναρντ κι απέτυχαν.

Στο τέλος της ημέρας, παίζουν κι άλλοι σε αυτή τη Λίγκα.

Οι Ράπτορς, οι Σέλτικς, οι Χιτ, οι Πέισερς, οι Σίξερς ξεχωρίζουν στην Ανατολή, οι Νετς έρχονται με φόρα και την ίδια στιγμή στη Δύση γίνεται μακελειό με Λέικερς, Κλίπερς, Νάγγκετς, Ρόκετς, Τζαζ ενώ την επόμενη σεζόν αναμένονται πιο δυνατοί οι Μάβερικς, οι Μπλέιζερς, οι Γκρίζλις, οι Σανς, οι Σπερς, οι Πέλικανς, οι Τίμπεργουλβς και φυσικά οι Γουόριορς που θα έχουν υγιείς τους Κάρι - Τόμπσον, θα επενδύσουν στο δεύτερο pick στο 2020 NBA Draft και θα στοχεύσουν ξανά την κορυφή.

Το ΝΒΑ έχει πολλές καλές ομάδες και δεκάδες πραγματικά διασκεδαστικούς αθλητές που έχουν τον ίδιο στόχο με εκείνον των Μπακς και του Αντετοκούνμπο.

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο είναι να πατήσει κάποιος στην κορυφή, τόσο περισσότερο θα απολαύσουμε αυτή τη "χρυσή" εποχή του ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ