OPINIONS

Ο νέος θρίαμβος του Μπλατ και η διπλή ανάγκη του Παναθηναϊκού

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα τρικ του Ντέιβιντ Μπλατ που κερδίζει και εκτός παρκέ, οι δύο κινήσεις που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός κι ο Ρικ Πιτίνο που πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε συναίσθημα και πραγματικότητα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Και ξαφνικά, ο Βαγγέλης Μάντζαρης πήρε προαγωγή, αναβαθμίστηκε, στηρίζεται από τον Ντέιβιντ Μπλατ και ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτή η νέα πραγματικότητα στην περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού δείχνει κάτι περισσότερο από μια απλή ανάγκη του Αμερικανοισραηλινού τεχνικού να αποφορτίσει τους ΝάιτζελΓουίλιαμς-Γκος, Βασίλη Σπανούλη, Γιάνις Στρέλνιεκς ενόψει της τέταρτης "διαβολοβδομάδας" της EuroLeague 2018/19 .

Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι Πειραιώτες θα προχωρήσουν με το υπάρχον ρόστερ, κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι στο Λιμάνι κοιτάζουν συγκεκριμένους στόχους, επί της ουσίας όμως ο Μπλατ κάνει το προφανές. Δίνει σε όλους ευκαιρίες και προσπαθεί να τους έχει έτοιμους ανά πάσα στιγμή. Ο Μάντζαρης ήταν πενταδάτος απέναντι στον Παναθηναϊκό, το ίδιο και στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ για να γράφει τρεις πόντους, τρία ριμπάουντ και πέντε ασίστ σε 12:22 και στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του είπε με όσο πιο απλά λόγια μπορούσε τι συμβαίνει στην ομάδα του (και μεταξύ μας, σε πολλές ομάδες αυτού του επιπέδου).

" Ενας λόγος για τον οποίο ο Τίμα δεν έχει παίξει αυτό που μπορεί, είναι πως δεν είχε τα απαραίτητα λεπτά και αυτή είναι ευθύνη δική μου. Έχουμε ένα ρόστερ γεματο με καλούς παίκτες και θα συμβαίνει συχνά να στερούνται κάποιοι μερικά λεπτά. Η αντίδρασή του απόψε δείχνει πόσο καλοί είναι οι χαρακτήρες στην ομάδα, καταλαβαίνουν όλοι ότι θα υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις και περιμένουν τις ευκαιρίες τους. Είναι εξαιρετικό παιδί και ένας πάρα πολύ καλός παίκτης" υποστήριξε ο Μπλατ και εκεί που όλοι θεωρούσαν "τελειωμένο" τον Λετονό, ο 59χρονος coach του έδωσε την ευκαιρία να... αναστηθεί, όπως έκανε και στην περίπτωση του Μάντζαρη.

Πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης, ο Τίμα έβαλε 17 πόντους με 1/1 δίποντο και 5/8 τρίποντα, μάζεψε δύο ριμπάουντ και έδωσε δύο ασίστ σε 24:15, με τον Παπανικολάου να περιορίζεται σε συμπληρωματικό ρόλο μετά την εξαιρετική του εμφάνιση απέναντι στον Παναθηναϊκό (προφανώς χωρίς να έχει πρόβλημα για τον... υποβιβασμό του) και τον Τουπάν να παίρνει μόλις δέκα λεπτά.

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στον Ολυμπιακό πρέπει να συμβιβαστούν με τη σκληρή πραγματικότητα που δείχνει πως υπάρχει ένα group που θα τραβά το περισσότερο κουπί στα δύσκολα (Γουίλιαμς-Γκος, Σπανούλης, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μιλουτίνοβ) και ένα καλό supporting cast που θα έχει αρκετό χρόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεύτερους ρόλους στη EuroLeague (Μάντζαρης, Τουπάν, Τίμα, Βεζένκοβ, Μπόγρης) την ώρα που ο Ζακ ΛεΝτέι αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία καθώς χρησιμοποιείται ανάλογα με τον αντίπαλο και τα... φεγγάρια του. Αν ο Μπλατ πείσει τους παίκτες του ότι σε ένα ματς μπορεί να παίξουν 25 και στο επόμενο πέντε λεπτά, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας.

Αν, τελικά, αποκτηθεί ένας ακόμη περιφερειακός, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Είτε να εκτοξευθεί ο Ολυμπιακός χάρη στον τρομερό ανταγωνισμό που θα υπάρχει στις προπονήσεις του και τα ακόμη πιο ποιοτικά λεπτά που θα παίρνει ο Μπλατ από τους πέντε γκαρντ του, είτε θα μπερδευτεί και θα γκρεμίσει όσα έχει χτίσει στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Άποψή μας είναι πως ένας παίκτης σαν τον Μπράντον Πολ που απασχόλησε ταιριάζει εκπληκτικά σε αυτό το ρόστερ, ωστόσο άλλος πληρώνει και άλλος κατευθύνει. Και από τη στιγμή που οι Πειραιώτες κερδίζουν, βρίσκονται σε τροχιά τετράδας και παίζουν και καλό μπάσκετ, κάθε απόφαση μοιάζει λογική και πιθανή.

ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ, ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΕΣ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός , από την άλλη, είχε εύκολο έργο απέναντι στον Χολαργό που έπαιξε χωρίς τον σκόρερ Ζερμέιν Λοβ και δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι σημαντικό στο ΟΑΚΑ. Ήταν... τυχεροί οι πράσινοι για το ματς που τους έδωσε το πρόγραμμα μετά την ήττα στο ΣΕΦ και πριν την τέταρτη "διαβολοβδομάδα" της χρονιάς στη EuroLeague, για ακόμα μία φορά ωστόσο ο σέντερ της αντίπαλης ομάδας έδειξε την τεράστια ανάγκη για ενίσχυση στην καρδιά της ρακέτας.

Ο Ρικ Πιτίνο στόχευσε στο να βρουν ρυθμό οι ψηλοί του χωρίς να καταπονηθούν, ο Τζέιμς Γκιστ είχε 4 πόντους με 2/3 δίποντα και δύο ριμπάουντ σε 15:34, ο Στεφάν Λάσμε είχε 4 πόντους με 2/7 δίποντα και δύο ριμπάουντ σε 14:59 κι ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε 8 πόντους με 4/4 δίποντα και πέντε ριμπάουντ σε 10:31. Μέτρια αν όχι κακή η συνολική εικόνα των τριών σέντερ, την ώρα που ο Ντάνι Αγκμπελέζε, ένας αθλητής με όχι ιδιαίτερες αντοχές, έγραψε 12 πόντους, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 μπλοκ σε 25 λεπτά.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει η πληροφορία πως οι Πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται στην τελική ευθεία για την απόκτηση γκαρντ ( όπως γράψαμε το Σάββατο , η διαφορά στο οικονομικό με τον Σον Κιλπάτρικ ήταν σημαντική, ενώ ο Αμερικανός προτίμησε να περιμένει μια ευκαιρία για να "χωρέσει" στο ΝΒΑ), μάλλον όμως είναι εξίσου αναγκαίο, αν όχι ακόμη πιο κρίσιμο να μπει στην εξίσωση ένας αθλητικός σέντερ ακόμη κι αν πρέπει να αντικατασταθεί κάποιος. Ο Ίαν Βουγιούκας δεν υπολογίζεται, Λάσμε και Γκιστ δεν κάνουν ένα "κανονικό" πεντάρι, ο Παπαγιάννης θέλει χρόνο και πολλή δουλειά, η ομάδα όμως στοχεύει στην οκτάδα και με τους υπάρχοντες δεν μπορεί να χωρέσει σε αυτή.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο εξήγησε με εκπληκτικό τρόπο ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ της ομάδας του, στάθηκε σε κάθε παίκτη ξεχωριστά, σίγουρα θα πάρει γκαρντ με καλό τρίποντο και καλό κορμί, αλλά πρέπει να βρει τρόπο να εκμεταλλευθεί το υπάρχον ρόστερ και σίγουρα να ισορροπήσει ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική διότι δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούν πολλοί να αντέξουν ατάκες σαν αυτές που ειπώθηκαν στο ΟΑΚΑ.

" Δεν είμαστε σπουδαία ομάδα στο σουτ. Δεν είμαστε κακή ομάδα, δεν έχουμε κακούς σουτέρ, αλλά δεν έχουμε και σπουδαίους. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα μυστικά του μπάσκετ, το καταλαβαίνει ακόμη και ένας φίλαθλος. Δεν έχουν κακή τεχνική, το πρόβλημα εντοπίζεται στην καμπύλη, ενώ ο Καλάθης δεν σουτάρει καλά λόγω των ποδιών του. Και τριάντα σουτ να βάλει, η ομάδα μπορεί να χάσει. Είμαι ένας κόουτς που πιστεύει στο σουτ, θέλω να σουτάρουν οι ομάδες μου από παλιά στους Νιου Γιορκ Νικς και το κολέγιο. Ο Νίκος Παππάς είναι πολύ καλός σουτέρ, ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι καλός από μέση απόσταση. Όποιον και να φέρουμε όμως θα πρέπει να είναι καλός στα τρίποντα για να σουτάρουμε καλά. Υπάρχουν πολλοί καλοί σουτέρ στην ομάδα, αλλά για να γίνουν σπουδαίοι οι Μήτογλου και Παπαπέτρου θα πρέπει να βελτιώσουν την καμπύλη τους" ήταν οι ατάκες του Πιτίνο, που πριν από μια δεκάδα αγώνων με επτά εκτός έδρας αποστολές, πρέπει να δουλέψει και στο κομμάτι της ψυχολογίας.

Ένα είναι σίγουρο, ο Hall of Famer του Παναθηναϊκού έχει ήδη εκτιμήσει το υλικό που έχει στα χέρια του, ξέρει τους παίκτες του και σύντομα θα πάρει τις αποφάσεις του για να σωθεί η ευρωπαϊκή σεζόν των Πρωταθλητών Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ