OPINIONS

Μιλγουόκι Μπακς: Η πολύ δύσκολη επόμενη μέρα της παρέας των Αντετοκούνμπο

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo (34) celebrates with Pat Connaughton (24) and Khris Middleton (22) during the first half of an NBA basketball game against the Los Angeles Clippers, Thursday, March 28, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo (34) celebrates with Pat Connaughton (24) and Khris Middleton (22) during the first half of an NBA basketball game against the Los Angeles Clippers, Thursday, March 28, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Τα πολλά και μεγάλα εγγυημένα συμβόλαια, οι "αμαρτίες" που μετατράπηκαν σε "βαρίδια", η supermax επέκταση στον Γιάννη και ο προπονητής που πρέπει να αλλάξει για να μη βουλιάξει. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για την πολύ δύσκολη επόμενη μέρα των Μιλγουόκι Μπακς.

Η σεζόν 2019/20 τελείωσε πρόωρα για τους Μπακς κι ας οδεύουμε πια προς τα μέσα του Σεπτέμβρη. Η ομάδα του Μιλγουόκι απέτυχε παταγωδώς μετά από τα βήματα προς τα εμπρός που έκανε πέρυσι, δεν προσαρμόστηκε ποτέ στη "φούσκα" του Ορλάντο κι αποχωρεί από τη Disney World με τα κεφάλια κατεβασμένα.

Οι Μαϊάμι Χιτ αποδείχθηκαν πιο σκληροί, πιο γεμάτοι, πιο αποφασιστικοί, κυρίως όμως πιο διαβασμένοι και ανταγωνιστικοί από τα Ελάφια, που δεν προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της ημιτελικής σειράς της Ανατολικής Περιφέρειας, είδαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να γυρίζει δις τον δεξιό του αστράγαλο και μπαίνουν σε μια πραγματικά πολύ περίεργη offseason με πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσουν. Οικονομικής φύσεως τα περισσότερα, αν και το underperfoming σημαντικών παικτών έδειξε ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές και στη δομή της ομάδας για να κάνει την περίοδο 2020/21 πρωταθλητισμό και να μη χάσει άλλη μια ευκαιρία.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ 252 (;) ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Ο πιο πληγωμένος, σωματικά και πνευματικά, από κάθε άλλον παίκτη των Μπακς είναι χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. "Τα ακούει" για όλα, κρίνεται πιο αυστηρά από οποιονδήποτε παίκτη της Λίγκας, τις περισσότερες φορές κρίνεται άδικα. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πως ο τέλειος μπασκετμπολίστας δεν υφίσταται και πως κάθε superstar έχει ατέλειες στο παιχνίδι του, δεν εκτιμά τα προσόντα του Greek Freak και προτιμά να βλέπει τα ελάχιστα ψεγάδια του. Back-to-back MVP, στο μεταξύ...

Το χειρότερο όλων είναι να ακους συναθλητές του, ανθρώπους που έχουν γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα στα παρκέ να τον ισοπεδώνουν με ατάκες... νηπιαγωγείου, αλλά και δημοσιογράφους να υποστηρίζουν ότι συνάδελφοί τους τον συγκρίνουν με τον Τζόρνταν, τον Σακίλ και τον Πίπεν. Κάποιες φορές δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσεις ότι ο ίδιος ο Σακίλ τον έχει αποκαλέσει διάδοχό του ή ο ίδιος ο Πίπεν δήλωσε πως " εγώ δεν πήρα back-to-back MVP", απλώς ακούς και προχωράς παρακάτω, απολαμβάνοντας έναν αθλητή φαινόμενο που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του ο ελληνικός αθλητισμός, έναν άνθρωπο υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νεαρό, έναν 25χρονο άνδρα που δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα με τη συμπεριφορά του αλλά για κάποιο λόγο δέχεται όλο και περισσότερο μίσος. Ας είναι...

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo leaves the court after hurting his ankle during the first half of an NBA conference semifinal playoff basketball game against the Miami Heat Sunday, Sept. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo leaves the court after hurting his ankle during the first half of an NBA conference semifinal playoff basketball game against the Miami Heat Sunday, Sept. 6, 2020, in Lake Buena Vista, Fla. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Ας κλείσουμε την παρένθεση κι ας επιστρέψουμε στο αμιγώς μπασκετικό κομμάτι. Αν δεν υπήρχαν η κόντρα με την Κίνα και η πανδημία, αν το salary cap δεν δεχόταν πιέσεις, ο Αντετοκούνμπο θα μετρούσε αντίστροφα μέχρι οι Μπακς να ρίξουν στο τραπέζι τη supermax επέκταση των 252 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ για να τον κρατήσουν έως το καλοκαίρι του 2026 στο Μιλγουόκι. Με το μέλλον της Λίγκας να είναι ρευστό, με τον Άνταμ Σίλβερ να κερδίζει χρόνο δίνοντας παράταση στο 2020 NBA Draft και την έναρξη της Free Agency, δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κάποιος τη χασούρα που θα έχει ο Γιάννης σε βάθος πενταετίας, μιας και οι maximum αποδοχές του θα προσαρμόζονται στο salary cap κάθε χρονιάς.

Το σίγουρο είναι ότι οι Μπακς θα του δώσουν αμέσως τη supermax επέκταση και τίποτα λιγότερο. Θα την αποδεχθεί ο Αντετοκούνμπο; O Γιάννης δεν θα φύγει από το Μιλγουόκι, βρίσκεται σε έναν οργανισμό που δεν έχει πετύχει τον στόχο του πρωταθλήματος, αλλά λειτουργεί άριστα, εξελίσσεται σε κάθε κομμάτι του, έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση πως ο Greek Freak είναι το παρόν και το μέλλον, ο απόλυτος σταρ, χτίζει γύρω του, κάποιες φορές δικαιώνεται και κάποιες όχι. Εκείνος αγόρασε σπίτι στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν και συνεχίζει να το βελτιώνει, η οικογένειά του απολαμβάνει την ησυχία της περιοχής. Εκτός αυτού, δεν είναι άνθρωπος που θα διαλέξει τον εύκολο δρόμο, δεν είχε ποτέ εύκολο μονοπάτι να διαβεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί για να τα καταφέρει με τον δικό του τρόπο, με τις δικές του δυνάμεις.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Πέρα από τον Γιάννη που ούτως ή άλλως έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2021, οι Μπακς έχουν ακόμη επτά παίκτες με εγγυημένες αποδοχές για τη σεζόν 2020/21. Άλλοι δύο έχουν player option, οπότε θα κρίνουν μόνοι τους το μέλλον τους, ενώ ένας μπορεί να αποδεσμευθεί για να εξασφαλισθούν επτά εκατομμύρια δολάρια για προσθήκη/προσθήκες και βάθος στον πάγκο.

Στα εγγυημένα συμβόλαια υπάρχουν αυτά του Κρις Μίντλετον ($33.051.724), του Έρικ Μπλέντσο ($16.875.000), του Μπρουκ Λόπεζ ($12.697.675), του Τζορτζ Χιλ ($9.590.602), του Ντι Τζέι Γουίλσον ($4.548.280), του Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο ($3.044.160) και του Θανάση Αντετοκούνμπο ($1.701.593). Player option έχουν ο Ρόμπιν Λόπεζ ($5.005.350) που δεν έχει λόγο να κάνει opt-out κι ο Γουέσλι Μάθιους ($2.692.991), ενώ οι Μπακς έχουν το δικαίωμα να αποδεσμεύσουν τον Ερσάν Ιλιασόβα και να απελευθερώσουν επτά εκατομμύρια δολάρια.

Με δεδομένο ότι θα πρέπει να πληρωθούν $3.169.348 στον Τζον Λουρ και ακόμη $1.865.546 στον Λάρι Σάντερς και με επίσης δεδομένο ότι ένα " ναι" του Αντετοκούνμπο στην πρόταση για τη supermax επέκταση θα ενεργοποιήσει το νέο του συμβόλαιο από το φθινόπωρο του 2021 και όχι από φέτος, οι Μπακς θα έχουν δεσμευμένα από 114 έως 121 εκατομμύρια δολάρια. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα ξεπερνούν το salary cap και θα πληρώσουν φόρο πολυτελείας ακόμη κι αν δεν κάνουν προσθήκη. Που εννοείται πως θα κάνουν, διότι θα χρειαστούν ρόστερ 14-15 ατόμων.

ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ

Οι τελευταίες δύο σεζόν έδειξαν ότι οι Μπακς είναι η κορυφαία ομάδα της κανονικής περιόδου σε όλο το ΝΒΑ, όμως στα playoffs δεν αντέχουν. Κι αν ο περσινός αποκλεισμός από τους Ράπτορς στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας δεν μπορεί να θεωρηθεί παταγώδης αποτυχία, η φετινή πορεία της ομάδας του Μιλγουόκι ήταν σίγουρα ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Μεγάλη ευθύνη φέρει ο Μάικ Μπουντενχόλζερ που παρουσίασε ένα σύνολο κατώτερο των περιστάσεων στη "φούσκα", όσες κι αν ήταν οι δικαιολογίες που μπορούσε να χρησιμοποιήσει, δεν προσαρμόστηκε, δεν ρίσκαρε, δεν τόλμησε, δεν δεν δεν...

Ο Bud έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2022. Η λογική λέει πως θα συνεχίσει στο τιμόνι των Μπακς, δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2018 πέταξε στα σκουπίδια δύο χρόνια και 14 εκατομμύρια δολάρια για να αποχαιρετήσει τους Ατλάντα Χοκς στους οποίους είχε πιάσει ταβάνι. Με τον assistant coach Ντάρβιν Χαμ να "παίζει" όλο και περισσότερο για ανοιχτές θέσεις στο ΝΒΑ, ο Μπουντενχόλζερ πρέπει να αναζητήσει νέους συνεργάτες, να ενισχύσει το προπονητικό team και πάνω απ' όλα να δεχθεί (με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο) να δοκιμάσει νέα πράγματα, να ξεφύγει από το... ρολόι του rotation και να σταματήσει να επενδύει σε αθλητές που αποδεδειγμένα πλέον δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος και την πίεση των playoffs.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ...

Οι μετοχές του Έρικ Μπλέντσο και του Κρις Μίντλετον δεν βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, ψηλά. Ο πρώτος δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα σε υψηλό επίπεδο και ειδικά σε playoffs basketball, ο δεύτερος έχει τεράστιο συμβόλαιο που δεν ταιριάζει στο status του ως παίκτης, οπότε τα χέρια του GM Τζον Χορστ είναι μάλλον δεμένα.

Ο Μπλέντσο απογοητεύει, δεν σκοράρει με συνέπεια, δεν σουτάρει με αποτελεσματικότητα από μακριά, παίζει καταπληκτική άμυνα μόνο όταν θέλει ( μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής πεντάδας φέτος), γενικώς οι Μπακς χρειάζονται κάτι περισσότερο από τον βασικό τους πόιντ γκαρντ. Χρειάζονται έναν Κρις Πολ ή ακόμη και τον ίδιο τον CP3, όμως τα 84 εκατομμύρια δολάρια που έχει για τα επόμενα δύο χρόνια ο πολύπειρος στρατηγός καθιστούν απαγορευτική την απόκτησή του. Εκτός αν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ αποδειχθούν... παλαβοί και τον δώσουν ως αντάλλαγμα για ένα πακέτο με τους Μπλέντζο, Χιλ, Λόπεζ. Δεν έχουν λόγο να το κάνουν και δεν θα το κάνουν, οπότε οι Μπακς πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer talks to forward Giannis Antetokounmpo (34), guard Eric Bledsoe (6), Milwaukee Bucks forward Khris Middleton (22) and Milwaukee Bucks guard Pat Connaughton (24) during a break in the action against the Charlotte Hornets in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond)
Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer talks to forward Giannis Antetokounmpo (34), guard Eric Bledsoe (6), Milwaukee Bucks forward Khris Middleton (22) and Milwaukee Bucks guard Pat Connaughton (24) during a break in the action against the Charlotte Hornets in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond) AP

Ο Μίντλετον, από την άλλη, είναι περιφερειακός που χρειάζεται τη μπάλα στα χέρια για να είναι αποδοτικός. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως spot shooter, δεν είναι ο Κλέι Τόμπσον ή ο Ντάνκαν Ρόμπινσον και με τον Αντετοκούνμπο, όσο κι αν ταιριάζουν σε ρόστερ κανονικής περιόδου, δεν έχουν βρει τρόπο να συνυπάρξουν ιδανικά στα playoffs. Δουλειά του προπονητή είναι να κάνει αυτό το δίδυμο να λειτουργήσει, δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα. Θα το δούμε στο μέλλον; Οι Μπακς θα παραχωρούσαν με ευχαρίστηση τον καταπληκτικό επαγγελματία και άνθρωπο, Κρις Μίντλετον, ποιος όμως θα πάρει 147 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για έναν 30χρονο περιφερειακό;

Από εκεί και πέρα, τα σχεδόν 13 εκατομμύρια του Μπρουκ Λόπεζ είναι ένα λογικό ποσό είτε για να μείνει στο Μιλγουόκι, είτε για να χρησιμοποιηθεί ως trade bait. Ταιριάζει στο στυλ των Μπακς, ανοίγει το γήπεδο για τον Γιάννη, δεν φαίνεται λογική η παραχώρησή του εκτός αν τον δούμε να μπαίνει σε πακέτο που θα μπορούσε να πείσει κάποια ομάδα να πάρει τον Μπλέντσο ή τον Μίντλετον. Δεν είναι καλός ριμπάουντερ και δεν θα γίνει ποτέ, είναι όμως αξιόπιστος σουτέρ, βοηθά με τα μπλοκ-άουτ να μαζεύουν οι γύρω του εύκολα το ριμπάουντ, αμυντικά είναι σπουδαίος δίπλα στον Αντετοκούνμπο, ειδικά όταν ο Γιάννης κυνηγά τον παίκτη του μετά από close-out και τον στέλνει πάνω του στη ρακέτα. Δύσκολα θα βρουν στο Μιλγουόκι παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά, σε αυτή την τιμή.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΚΟΝΑΤΟΝ, ΚΟΡΒΕΡ ΚΑΙ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

Ο Μάρβιν Γουίλιαμς των 604.278 δολαρίων αποσύρθηκε. Ο Πατ Κόνατον των 1.723.050 δολαρίων και ο Κάιλ Κόρβερ των 2.564.753 δολαρίων είναι free agents. Και οι τρεις βοήθησαν. Και οι τρεις ήταν αξιόλογοι. Και οι τρεις έπαιξαν "πάνω" από τους μισθούς τους. Ουδείς έκανε όμως τη διαφορά. Ο Μπουντενχόλζερ ίσως θέλει να κρατήσει τους δύο τελευταίους με minimum συμβόλαια και εκεί ξεκινά η συζήτηση. Μπορεί να βρει καλύτερους παίκτες και χαρακτήρες; Μπορεί να πάρει περισσότερα πράγματα από αθλητές που θα παίρνουν το ελάχιστο, θα έχουν τον όγδοο, ένατο, δέκατο ρόλο έχοντας μπει ως νέοι σε ένα περιβάλλον πρωταθλητισμού; Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος σε αυτά τα ερωτήματα, οι ισορροπίες είναι υπερβολικά λεπτές σε ομάδες σαν τους Μπακς που δέχονται εξωφρενική πίεση.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι για τη φετινή αποτυχία δεν φταίνε οι Κόνατον, οι Κόρβερ και οι Μάρβιν Γουίλιαμς, αλλά εκείνοι που οδηγούν" το καράβι. Ο Μπουντενχόλζερ και ο Χορστ αρχικά και οι Μπλέντσο, Μίντλετον, Αντετοκούνμπο, Λόπεζ στη συνέχεια. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, αυτοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το συνολικό underperforming χωρίς να αναζητήσουν δικαιολογίες για διακοπή της σεζόν, κοινωνική αναταραχή και οτιδήποτε άλλο εκτός από το μπάσκετ και την εικόνα τους μέσα στις τέσσερις γραμμές. Οι Μπακς χρειάζονται ένα ηλεκτροσόκ για να φρεσκάρουν το ρόστερ τους, να μπει μια αύρα αλλαγής στις εγκαταστάσεις τους, πρέπει να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, να αλλάξουν φιλοσοφία, να προφυλάξουν τον superstar τους από τον κανιβαλισμό που έχει υποστεί τον τελευταίο χρόνο.

Θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός, να πέσουν οι τόνοι και οι παλμοί, να φύγουν τα ακραία συναισθήματα πριν παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι αβεβαιότητα, όλα θα μοιάζουν (και θα είναι) ρευστά, ας επικρατήσει η λογική, ας γίνει σωστή αυτοκριτική και οι Μπακς θα βρουν τρόπο για να παραμείνουν στην ελίτ και να κάνουν το βήμα προς την κορυφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ