OPINIONS

Μιλγουόκι Μπακς: Η λογική πίσω από το trade

Cleveland Cavaliers' George Hill reacts in the second half of Game 7 of an NBA basketball first-round playoff series against the Indiana Pacers, Sunday, April 29, 2018, in Cleveland. The Cavaliers won 105-101.(AP Photo/Tony Dejak)
Cleveland Cavaliers' George Hill reacts in the second half of Game 7 of an NBA basketball first-round playoff series against the Indiana Pacers, Sunday, April 29, 2018, in Cleveland. The Cavaliers won 105-101.(AP Photo/Tony Dejak) AP

Όλα για το πρωτάθλημα! Αυτό πρέπει να είναι το μότο των Μιλγουόκι Μπακς που τάραξαν τα νερά του ΝΒΑ με την απόκτηση του Τζορτζ Χιλ, ενός γκαρντ που τους λύνει τα χέρια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο... Ολυμπιακός κι ο Αγραβάνης, το καλοκαίρι του 2019, το Depth Chart της ομάδας και τα οικονομικά της δεδομένα.

Μεσάνυχτα Παρασκευής (στην Ελλάδα) και οι Μπακς τράβηξαν τη σκανδάλη στην απόλυτη ηρεμία του ΝΒΑ . Έφτιαξαν ένα ελκυστικό πακέτο με τους Ματ Ντελαβεντόβα, Τζον Χένσον, ένα draft pick πρώτου κι ένα draft pick δεύτερου γύρου, το έστειλαν στο Κλίβελαντ και πήραν πίσω τον Τζωρτζ Χιλ για να δυναμώσουν την περιφερειακή τους γραμμή, να δείξουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι θέλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, αλλά και να οργανωθούν με φόντο το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον.

Στο Μιλγουόκι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Αυστραλό γκαρντ και τον Αμερικανό σέντερ. Πρώτοι πήγαιναν στην προπόνηση, τελευταίοι έφευγαν, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, πάντα ομαδικοί, πάντα έτοιμοι να παίξουν πέντε ή 25 λεπτά, δεν είχαν πρόβλημα κι αν έμεναν 48 λεπτά στον πάγκο. Ο Ντελαβεντόβα ήταν υπόδειγμα επαγγελματία στη θητεία του στους Μπακς, ο Χένσον δούλεψε πολύ το περασμένο καλοκαίρι και έβαλε την περιφερειακή απειλή στο παιχνίδι του, ωστόσο ο Μάικ Μπούντενχόλζερ μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτούς. Προτίμησε, λοιπόν, να χάσει δύο draft picks και να στοχεύσει σε αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια οι Μπακς: στη φιλοσοφία "Win NOW".

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πλησιάζει τα πιο παραγωγικά του χρόνια, στο Μιλγουόκι δεν πρέπει να χάσουν άλλο χρόνο. Το κατάλαβαν τη στιγμή που απέλυσαν τον Τζέισον Κιντ, ήξεραν ότι η αύρα του νέου γηπέδου θα τους σπρώξει προς τα εμπρός, δέχθηκαν τις εισηγήσεις του νέου προπονητή και απέκτησαν δύο πολύ σημαντικούς παίκτες που μπορούν να στηρίξουν τη φιλοσοφία του, αλλά και το στυλ παιχνιδιού του Greek Freak.

O Ερσάν Ιλιασόβα είναι ένας βετεράνος που μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετούς ρόλους και γνωρίζει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται από τις προηγούμενες δύο θητείες του, ο Μπρουκ Λόπεζ είναι ένα εκπληκτικό stretch-5 που ανοίγει το γήπεδο και την ίδια ώρα ο Μάλκολμ Μπρόγκντον εξελίσσεται σε έναν τρομερό γκαρντ και στις δύο άκρες του παρκέ. Είναι και ο μοναδικός μαζί με τον Στέφεν Κάρι που διεκδικεί το 50/40/90 στη σεζόν (ποσοστά ευστοχίας επί τις εκατό σε δίποντα, τρίποντα βολές).

Cleveland Cavaliers' George Hill drives against the Indiana Pacers in the first half of Game 1 of an NBA basketball first-round playoff series, Sunday, April 15, 2018, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak)
Cleveland Cavaliers' George Hill drives against the Indiana Pacers in the first half of Game 1 of an NBA basketball first-round playoff series, Sunday, April 15, 2018, in Cleveland. (AP Photo/Tony Dejak) AP

Με τους Μπρόγκντον - Μίντλετον - Σνελ - Κονάκτον - ΝτιΒιτσέντζο - Μπράουν στις θέσεις 2-3 και τους Γιάννη - Ιλιασόβα - Γουντ - Σμιθ - Λόπεζ - Μέικερ στη φροντ λάιν, οι Μπακς χρειάζονταν έναν ακόμη άσο για να βοηθήσει τον Έρικ Μπλέντσο, ακόμη και για να τον ανταγωνιστεί. Ο Τζωρτζ Χιλ ήταν διαθέσιμος, έχει το πακέτο για να ανταπεξέλθει σχεδόν σε κάθε ρόλο, σε κάθε ομάδα, υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε προπονητή, οπότε η απόφαση των παραγόντων της ομάδας του Μιλγουόκι ήταν αυτό που οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν "no brainer".

TO DEPTH CHART ΤΩΝ BUCKS

PG: Έρικ Μπλέντσο, Τζωρτζ Χιλ, Τρέβον Ντουβάλ (2W)

SG: Μάλκολμ Μπρόγκντον, Ντόντε ΝτιΒιτσέντζο, Τζέιλεν Μόρις (2W)

SF: Κρις Μίντλετον, Τόνι Σνελ, Πατ Κονάκτον, Στέρλινγκ Μπράουν

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ερσάν Ιλιασόβα, Τζέισον Σμιθ, ΝτιΤζέι Γουίλσον

C: Μπρουκ Λόπεζ, Θον Μέικερ, Κρίστιαν Γουντ

Σε 10 σεζόν στο ΝΒΑ συν τη φετινή, ο Χιλ έχει 11.6 πόντους με 49.4% στα δίποντα, 38.4% στα τρίποντα και 80.1% στις βολές, μαζί με 3.1 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και μόλις 1.3 λάθη ανά 28.7 λεπτά συμμετοχής σε 679 αγώνες. Στα 32 του έχει παίξει κατά σειρά στους Σαν Αντόνιο Σπερς, τους Ιντιάνα Πέισερς, τους Γιούτα Τζαζ και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, λειτούργησε για οκτώ σεζόν ως starter point guard, τώρα όμως θα είναι πιθανότατα ο έκτος παίκτης των Μπακς. Κι εδώ η υπόθεσή του αρχίζει να γίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα...

ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ

Βλέπετε, την 1η Ιουλίου ο Έρικ Μπλέντσο θα είναι free agent και θα έχει το δικαίωμα να συζητήσει με όποια ομάδα θέλει. Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν οι Μπακς θα φτασουν ψηλά για να τον κρατήσουν, σίγουρα ο φετινός Μπλέντσο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του παίκτη που είδαμε πέρυσι (έχει 15.7 πόντους με 61.5% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 73.2% στις βολές, 4.2 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 29.7 λεπτά συμμετοχής), έχει βελτιωθεί πνευματικά κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται. Δεν επιμένει στο mid-range σουτ, αλλά ισορροπεί ανάμεσα στο περιφερειακό σουτ και τη διείσδυση στην οποία χρησιμοποιεί την τρομερή δύναμή του.

Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer watches his team play the Charlotte Hornets in the first half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond)
Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer watches his team play the Charlotte Hornets in the first half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond) AP

Ο φετινός Μπλέντσο είναι παίκτης που θα ήθελαν να κρατήσουν στο Μιλγουόκι, ωστόσο στα 29 του χρόνια ο έμπειρος γκαρντ θα προσπαθήσει να βρει ένα μεγάλο συμβόλαιο που οι Μπακς ίσως διστάσουν να του δώσουν. Κι ας έκαναν αρκετό χώρο δίνοντας τους Ντελαβεντόβα - Χένσον.

Αν ο Μπλέντσο μείνει στους Μπακς, τότε ο Χιλ θα πάρει 1.000.000 δολάρια και θα αποδεσμευθεί. Αν ο Μπλέντσο βρει μια καλή συμφωνία και αποχωρήσει από το Μιλγουόκι, τότε τα "Ελάφια" θα έχουν δύο επιλογές: ή θα κόψουν τον Χιλ μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Ιουλίου δίνοντάς του αυτή τη μικρή αποζημίωση, ή θα τον κρατήσουν με μισθό 19.000.000 δολαρίων. Αν επιλέξουν αυτόν το δρόμο, θα έχουν στη σύνθεσή τους έναν αξιόλογο starting πόιντ γκαρντ και το καλοκαίρι του 2020 θα προσπαθήσουν να βρουν τον επόμενο βασικό οργανωτή τους.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ο ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Ιούλιος του 2019 είναι μακριά -για τον μέσο φίλο του μπάσκετ, όχι για τους παράγοντες των Μπακς- και ο Μάικ Μπούντενχόλζερ κοιτάζει το τώρα. Τι θα πάρει από εκείνον; Καταρχήν ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση που είναι πολύ σημαντική για ρολίστα σε αυτή την ομάδα. Ο Χιλ έχει το μέγεθος και τη δύναμη για να αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των γκαρντ του ΝΒΑ, μπορεί να αμυνθεί εξαιρετικά είτε σε one-one καταστάσεις, είτε σε παιχνίδι αλλαγών, είναι οικονομικός παίκτης, δεν εκβιάζει σουτ, ξέρει ποια είναι τα καλά σημεία, έχει το corner three, δεν είναι ο καλύτερος δημιουργός, αλλά δεν κάνει και εύκολα λάθη. Δεν είναι τυχαίο που τον επέλεξε ο Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σαν Αντόνιο Σπερς, πριν τον δώσει στις 23 Ιουνίου του 2011 στους Ιντιάνα Πέισερς για να πάρει τον Καγουάι Λέοναρντ.

Ο Χιλ συνδέεται μάλιστα και με την Ελλάδα. Στη διάρκεια του lockout του 2011 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον επέλεξε για τον Ολυμπιακό με τις ευλογίες του Γκρεγκ Πόποβιτς που του τον σύστησε, ο Αμερικανός ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στην Αθήνα για να ενσωματωθεί στους Πειραιώτες, όμως η Ένωση των Παικτών και οι παράγοντες της Λίγκας συμφώνησαν στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και ο Χιλ έμεινε στην Ιντιανάπολις. Έξι χρόνια αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου του 2018, οι Κινγκς τον έστειλαν με trade στους Καβαλίερς, για να πάρουν πίσω τα δικαιώματα του Δημήτρη Αγραβάνη και τον Ιμάν Σάμπερτ.

ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΟ TRADE ΚΑΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Για τον Τζέισον Σμιθ που οι Μπακς πήραν από τους Γουίζαρντς ώστε να "βγει" η ανταλλαγή του Χιλ με τους Χένσον - Ντελαβεντόβα, δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά. Συμπληρωματικός ψηλός, είχε τέσσερις καλές σεζόν με τους Χόρνετς και τους Πέλικανς, μπορεί να δώσει λύσεις στο σκοράρισμα και να ξοδέψει σοφά μερικά φάουλ, αλλά μέχρι εκεί.

Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer talks to forward Giannis Antetokounmpo (34), guard Eric Bledsoe (6), Milwaukee Bucks forward Khris Middleton (22) and Milwaukee Bucks guard Pat Connaughton (24) during a break in the action against the Charlotte Hornets in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond)
Milwaukee Bucks head coach Mike Budenholzer talks to forward Giannis Antetokounmpo (34), guard Eric Bledsoe (6), Milwaukee Bucks forward Khris Middleton (22) and Milwaukee Bucks guard Pat Connaughton (24) during a break in the action against the Charlotte Hornets in the second half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 26, 2018. Charlotte won 110-107. (AP Photo/Nell Redmond) AP

Η ουσία είναι πως οι Μπακς έβαλαν στο ρόστερ τους έναν πόιντ γκαρντ που μπορεί να παίξει είτε ως βασικός, είτε ως έκτος παίκτης, θα έχουν το καλοκαίρι την ευελιξία να αποφασίσουν εκείνοι αν θα τον κρατήσουν ή αν θα τον αποδεσμεύσουν με μια πολύ μικρή αποζημίωση και την ίδια ώρα έβγαλαν από το μισθολόγιό τους ένα ποσό που πλησιάζει τα 20.000.000 δολάρια, τα οποία θα έπρεπε να δώσουν τη σεζόν 2019/20 στους Ντελαβεντόβα - Χένσον, δύο παίκτες που δεν υπολογίζονται ιδιαίτερα σε αυτή τη νέα εποχή της ομάδας.

Στο Μιλγουόκι δεν προετοιμάζονται μόνο για να διεκδικήσουν μια καλή πορεία στα φετινά playoffs, προετοιμάζονται και για το καλοκαίρι του 2019 (ο Έρικ Μπλέντσο, ο Μπρουκ Λόπεζ, λογικά κι ο Κρις Μίντλετον που έχει opt-out θα είναι free agents), αλλά και για την πρόωρη επέκταση που θα προσφέρουν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο με το maximum των αποδοχών και για το νέο συμβόλαιο που θέλουν να δώσουν στον Μάλκολμ Μπρόγκντον.

Τα ανοιχτά μέτωπα θα είναι πολλά για τους Μπακς την επόμενη διετία-τριετία, όμως με νέο προπονητή, με νέο γήπεδο, με έναν αληθινό σούπερσταρ να οδεύει προς το peak του και με αποφασιστικότητα να κερδίσουν άμεσα, τα "Ελάφια" βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ταυτόχρονα προσπαθούν να διατηρήσουν μια ευελιξία που θα τους οδηγήσει στην κορυφή του ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ