OPINIONS

Καλαϊτζάκης - Μωραΐτης πρέπει να χωρέσουν

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συνεχίζουν την προετοιμασία τους με... μισά roster, δύο "μικροί" όμως αποδεικνύουν ότι πρέπει να πάρουν θέση στα roster και τα rotation της σεζόν 2018/19. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Δεύτερη μέρα στο τουρνουά στο τουρνουά "Νεόφυτος Χανδριώτης", δεύτερη μέρα δοκιμών και "πειραμάτων" για τους προπονητές των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό. Κάθε μία έχει τις δικές τις απώλειες, άλλες πιο πολλές, άλλες πιο σημαντικές, ο Παναθηναϊκός παίζει χωρίς τους Καλάθη, Λεκαβίτσιους, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Παπαγιάννη, η ΑΕΚ χωρίς τους Ρατάν-Μέις, Σαντ-Ρος, Λαρεντζάκη, Καββαδά, η Χίμκι χωρίς τους Σβεντ, Μάρκοβιτς, Πράδερ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ χωρίς τους Γουίλμπεκιν, Ντιμπαρτολομέο, Λέβι, Ζούσμαν, Κοέν, ενώ ο βασικός της center Ταρίκ Μπλακ βρίσκεται στις ΗΠΑ για τον γάμο του.

Τους μισούς παίκτες βλέπουν, ουσιαστικά, όσοι παρακολουθούν το διεθνές τουρνουά της Κύπρου, ακόμη κι έτσι όμως υπάρχουν πράγματα που αξίζουν ανάλυσης την ώρα που οι προπονητές βγάζουν τα δικά τους -σαφώς πιο πολλά, σαφώς πιο χρήσιμα- συμπεράσματα. Δεν υπάρχουν αδιάφορα παιχνίδια, κάθε 40λεπτο έχει πράγματα να προσφέρει σε προπονητές, παίκτες και θεατές. Όσες κι αν είναι οι απουσίες, κάποιοι θα κάνουν step-up και θα ανεβάσουν τις μετοχές τους, κάποιοι θα πετάξουν τις ευκαιρίες τους και θα βρεθούν ακόμη πιο πίσω στο rotation. Και ναι, υπάρχουν τομείς στους οποίους ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δείχνουν αδυναμίες, πως όμως να τους κρίνει κανείς με αυστηρότητα όταν λείπουν οι μισοί τους παίκτες;

TO UPGRADE ΣΤΙΣ ΒΟΛΕΣ ΚΙ Ο ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ

Στο τουρνουά της Κύπρου, απέναντι σε ΑΕΚ, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χίμκι, ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε μαζί του τον βασικό του point guard (Καλάθη), τον backup του (Λεκαβίτσιους), τα δύο τριάρια του (Παπαπέτρου-Αντετοκούνμπο), το αναπληρωματικό του τεσάρι (Μήτογλου) και τον συμπληρωματικό του center (Παπαγιάννη). Απέναντι σε ΑΕΚ και Μακάμπι ο Καταλανός κάλυψε τον άσο με τον νεαρό Καλαϊτζάκη, τον βοηθητικό Παπαντωνίου και τον Λάνγκφορντ που όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν δημιουργός, πολύ απλά γιατί δεν έχει μάθει να παίζει έτσι. Ναι, ο Αμερικανός έδωσε 9 ασίστ στο ματς της Παρασκευής και μπορεί να το ξανακάνει, δεν είναι όμως άσος και δεν θα γίνει στα 35 του.

Οι πράσινοι δεν μπορούν να βγάλουν σημαντικά συμπεράσματα χωρίς τον Καλάθη στη σύνθεσή τους. Αν ο Βασίλης Σπανούλης είναι σημαντικός για τον Ολυμπιακό, ο Νικ είναι υπερπολύτιμος και αναντικατάστατος για τον Παναθηναϊκό. Το ίδιο και οι Παπαπέτρου-Αντετοκούνμπο.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν έκανε καλή εμφάνιση στο πρώτο μέρος του αγώνα με τη Μακάμπι. Δέχθηκε 49 πόντους (30 στη ρακέτα), δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, πήγε σε καταστάσεις απομόνωσης και γι' αυτό εκτέλεσε 15 βολές στην πρώτη περίοδο και 28 μέχρι το ημίχρονο. Το θετικό είναι πως ο Λάνγκφορντ είναι ένας πολύ αξιόπιστος παίκτης στη γραμμή, μια γραμμή από την οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ οι "πράσινοι" την περσινή σεζόν. Ο Λοτζέσκι έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη χρονιά, είναι υγιέστατος και φαίνεται πως από τη δική του κατάσταση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η σεζόν, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν έχει σουτέρ καλύτερο από εκείνον. Αν μπορεί να παίζει σταθερά 15 λεπτά, τότε θα είναι ο "άσος στο μανίκη" του Πασκουάλ. Αν ταλαιπωρηθεί από νέους τραυματισμούς, τότε θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το κενό του καθώς δεν υπάρχει άλλος σουτέρ με τη δική του ευχέρεια στην εκτέλεση από την περιφέρεια. Είχε 6/7 τρίποντα απέναντι στην ΑΕΚ όταν οι υπόλοιποι είχαν 6/21, τελείωσε με 2/6 τον αγώνα με τη Μακάμπι ενώ οι υπόλοιποι μέτρησαν 5/20.

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την αναμέτρηση του Σαββάτου με τη Μακάμπι, αυτό είναι το αγωνιστικό θράσος του Γιώργου Καλαϊτζάκη να απαιτήσει ευκαιρίες. Όχι χρόνο συμμετοχής, όχι ρόλο, αλλά ευκαιρίες. Μεγαλύτερος κατά δύο μήνες από τον Λούκα Ντόντσιτς, ο πανύψηλος guard μοιράστηκε τα λεπτά στον άσο με τον (πολύ θετικό) Παπαντωνίου που βοηθά για να "βγει" η προετοιμασία, είχε καλές και κακές στιγμές, έδειξε όμως ότι πρέπει να είναι ο τρίτος point guard και να γράψει πολλά λεπτά τουλάχιστον στους αγώνες της Basket League. Δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι, είχε αστοχο τρίποντο, έρμπολ από την αριστερή γωνία, λάθος και φάουλ, πείσμωσε όμως, πάλεψε και χειροκροτήθηκε. Η περίπτωσή του είναι ίδια με εκείνη του Μωραΐτη (θα διαβάσετε παρακάτω) κι ο Πασκουάλ πρέπει να τον υποστηρίξει, όπως τον υποστήριξε αφήνοντάς τον στο παρκέ στο πρώτο και το τέταρτο δεκάλεπτο. Από εκεί και πέρα, όλα θα κριθούν από τον Καλαϊτζάκη που θα πρέπει να δείξει πόσο έτοιμος είναι σωματικά και πνευματικά για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο.

Οι πράσινοι δείχνουν να έχουν προβλήματα στην αμυντική τους λειτουργεία, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στην καρδιά της ρακέτας, όμως ουδείς μπορεί να τους κρίνει με ασφάλεια πριν μπουν στην... εξίσωση ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός της Ευρώπης (Καλάθης), οι γεμάτοι ενέργεια Παπαπέτρου-Αντετοκούνμπο και ο Παπαγιάννης που σίγουρα θα "γεμίσει" χώρους με το μέγεθός του. Με απλά λόγια, το τουρνουά της Κύπρου είναι μια καλή ευκαιρία για ξεμούδιασμα και τίποτα περισσότερο.

Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΠΟΥ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ "ΧΩΡΕΣΕΙ"

Θα περίμενε κανείς πως μία μέρα μετά την νίκη επί του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ θα εμφανιστεί κουρασμένη, άδεια απέναντι στη Χίμκι . Υπήρξαν στιγμές που οι κιτρινόμαυροι έμοιαζαν να μην έχουν... πόδια, δεν ήξεραν τι ακριβώς στόχευαν στο παιχνίδι, όταν όμως κατάλαβαν ότι μπορούσαν να χτυπήσουν το ματς και να "κλέψουν" τη νίκη, εμφάνισαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος δεν έμεινε τυχαία στο roster, ακόμη και στα 34 του, παραμένει ένα υπόδειγμα μαχητή. Σκόραρε το μοναδικό του καλάθι στο φινάλε, μοίρασε τη μπάλα σωστά και κυρίως ψύχραιμα, πίεσε σε όλο το γήπεδο, έκλεψε έξι μπάλες (!) και ήταν μια συνεχής πηγή ενέργειας. Αυτός μαζί με τον Γκρίφιν θα μοιραστούν τις αρμοδιότητες στον άσο φέτος, όμως δίπλα τους πρέπει να μπει οριστικά ο Δημήτρης Μωραΐτης που δεν είναι πλέον ο... μικρός της παρέας.

MEDIA DAY ÔÇÓ ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
MEDIA DAY ÔÇÓ ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Λίγους μήνες πριν τα 20α του γενέθλια, ο Μωραΐτης μπορεί να σταθεί ως τρίτος άσος σε αυτή την ΑΕΚ, πρέπει όμως και να στηριχθεί από τον προπονητή του. Απέναντι στον Παναθηναϊκό ήταν πενταδάτος και σε 23:20 είχε 8 πόντους με 2/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα. Στο ματς με τη Χίμκι ήταν και πάλι στο αρχικό σχήμα και σε 23:14 είχε 8 πόντους με 2/3 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ και ένα κλέψιμο. Δεν έκανε υπερβολές, ήταν σοβαρός και μετρημένος, έδωσε 10 ασίστ και έκανε τρία λάθη σε 47 λεπτά. Δεν βρήκε απέναντί του τον Σβεντ, τον Μποστ, τον Μάρκοβιτς, τον Καλάθη, τον Λεκαβίτσιους, τον Παππά, ακόμη κι έτσι όμως άφησε καλές εντυπώσεις και δύσκολα, πλέον, θα παρθεί απόφαση παραχώρησής του με τη μορφή δανεισμού.

Από εκεί και πέρα, οι απουσίες των Εξέιβιερ Ρατάν-Μέις, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Βασίλη Καββαδά ήταν σημαντικές, όμως έτσι βρήκαν χώρο οι Γκρίφιν, Γιαννόπουλος, Ρόμπερσον για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Ο πρώτος πήρε 16 σουτ απέναντι στη Χίμκι που δεν θα τα ξαναβρει υπό κανονικές συνθήκες, έκανε 3-4 υπερβολές, ειδικά όταν εκτέλεσε με ελεύθερο παίκτη στο πεδίο του στον οποίο αρνήθηκε να πασάρει, όμως είναι θετικό ότι είχε πείσμα για να βρει ρυθμό. Ο Γκρίφιν είναι πολύ ποιοτικός guard και σε ένα πλήρες roster θα φανεί πολύ περισσότερο ο χαρακτήρας του. Για τον Γιαννόπουλο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις, είναι Έλληνας, είναι έμπειρος, είναι σουτέρ, μπορεί να προσφέρει είτε παίξει πέντε, είτε 30 λεπτά. Ο Ρόμπερσον, από την άλλη, έχει κάποια καλά στοιχεία, όμως δεν πείθει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ήταν θετικός με τον Παναθηναϊκό, συνολικά όμως δεν ενθουσιάζει σε καμία περίπτωση.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΙΜΚΙ

Όταν τον περασμένο Ιούλιο "έπαιξε" στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού το όνομα του Τόνι Κρόκερ, πολλοί αναρωτήθηκαν πως ο πρώην παίκτης της Νέας Κηφισιάς (τη σεζόν 2013/14) ακούστηκε για ομάδα αυτού του επιπέδου. Στα 31 του, ο Αμερικανός δεν έχει potential, δεν μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος, ίσως δεν ταίριαζε σε ένα νεανικό και εξελίξιμο roster σαν αυτό που ήθελε ο νέος προπονητής της ομάδας του Πειραιά, η Χίμκι όμως είδε διαφορετικά την περίπτωσή του πολύ απλά γιατί είχε διαφορετικές ανάγκες.

Με τον Αλεξέι Σβεντ να απορρίπτει προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ και να μένει στη Μόσχα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε να βάλει δίπλα του ρολίστες. Άφησε τον Τζέιμς Άντερσον να μετακομίσει στην Αναντολού Εφές, πήρε τον σκόρερ Κέισι Πράδερ από τον Προμηθέα Πάτρας, πήρε και τον Τόνι Κρόκερ που έκανε πέρυσι πολύ καλή σεζόν με την Τόφας. Φθηνός, εμπειρος, συνειδητοποιημένος, κυρίως όμως τρομερός spot shoter ο ύψους 1μ.98 περιφερειακός, είχε 4/6 τρίποντα απέναντι στη Μακάμπι και 4/6 απέναντι στην ΑΕΚ. Με τον Σβεντ στο παρκέ όλα θα είναι πιο εύκολα για εκείνον και έστω και στα 31 του, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της καθιέρωσης στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague. Μέχρι σήμερα είχε παίξει στην Άλμπακομπ, τον Κεραυνό Στροβόλου, τη Νέα Κηφισιά, την Χάποελ Χολόν, την Γεσιλγκιρεσούν και την Τόφας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ