OPINIONS

Η μεγαλύτερη ήττα του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Los Angeles Lakers forward LeBron James sits on the bench during the first half of a preseason NBA basketball game against the Golden State Warriors, Monday, Oct. 14, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Lakers forward LeBron James sits on the bench during the first half of a preseason NBA basketball game against the Golden State Warriors, Monday, Oct. 14, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Επαναστάτης ή υποκριτής; Ευεργέτης ή φιλάργυρος; Γιατί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν τα έβαλε με την Κίνα, όπως σωστά κάνει με τον Ντόναλντ Τραμπ; Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ενα tweet του Ντάριλ Μόρι στις αρχές Οκτωβρίου, με το οποίο ο GM των Ρόκετς ζητούσε από τον λαό του Χονγκ Κονγκ " να παλέψει για την ελευθερία του", οδήγησε το ΝΒΑ σε αχαρτογράφητα νερά και σε μια πραγματικά πολύ άβολη κατάσταση από την οποία δεν έχει ξεφύγει ακόμη, δύο εβδομάδες μετά.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει όσα συνέβησαν ανάμεσα στη Λίγκα, την κινεζική κυβέρνηση και την ομάδα του Χιούστον, ιδού το στόρι σε περίληψη: η Κινεζική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διέκοψε τις σχέσεις της με τους Ρόκετς, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε πως δεν θα μεταδόσει άλλους αγώνες της συγκεκριμένης ομάδας και της preseason, εταιρείες-κολοσσοί απέσυραν τις χορηγίες τους προς το ΝΒΑ, οι αγώνες Λέικερς - Νετς στη Σαγκάη και τη Σεντζέν λίγο έλειψε να ακυρωθούν και τελικά διεξήχθησαν χωρίς διαφημίσεις εντός κι εκτός γηπέδων, η Λίγκα ετοιμάζεται για Αρμαγεδδώνα που ενδέχεται να της στερήσει δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου , ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Οι απόλυτες θέσεις της κινεζικής κυβέρνησης ενόχλησαν πολλούς, ωστόσο ο Άνταμ Σίλβερ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει τις ζημιές, οικονομικές, ηθικές και αγωνιστικές. Πηγή του Sport24.gr στην Κίνα αναφέρει πως ο Κομισάριος έχασε για αρκετές μέρες τον ύπνο του, εξουθενώθηκε και έφτασε τον οργανισμό του σε ακραία κατάσταση, πήγαινε από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο για να συζητήσει με ανθρώπους της κυβέρνησης και της ομοσπονδίας της Κίνας με στόχο να ισορροπήσει μια κατάσταση για την οποία δεν ήταν υπεύθυνος, έβλεπε αρνητική διάθεση και ήταν κυριολεκτικά παγιδευμένος στις απαιτήσεις των τοπικών φορέων που τον πίεσαν αφόρητα και του ζήτησαν την απόλυση του Ντάριλ Μόρι.

Ο μπασκετικός πλανήτης περίμενε από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να πάρει θέση επί κινεζικού εδάφους για το ζήτημα, κάτι που δεν μπορούσε όμως να γίνει από τη στιγμή που το ΝΒΑ και οι Κινέζοι αποφάσισαν από κοινού να ακυρώσουν τις media sessions. Η Λίγκα ήταν πάντα υπέρ της ελεύθερης έκφρασης των μελών της, άλλωστε απολογήθηκε στην δημοσιογράφο του CNN Κριστίνα ΜακΦάρλαν για την συμπεριφορά της press officer των Ρόκετς όταν εκείνη "μπλόκαρε" ερώτησή της προς τους Ράσελ Γουέστμπρουκ - Τζέιμς Χάρντεν, αυτή τη φορά όμως έγινε μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση τουλάχιστον μέχρι οι Λέικερς και οι Νετς να αποχωρήσουν από τη Σεντζέν και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Los Angeles Lakers forward LeBron James poses for photos during the NBA basketball team's media day in El Segundo, Calif., Friday, Sept. 27, 2019. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)
Los Angeles Lakers forward LeBron James poses for photos during the NBA basketball team's media day in El Segundo, Calif., Friday, Sept. 27, 2019. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu) AP

Στην ασφάλεια της πατρίδας του, όλοι περίμεναν από τον "Βασιλιά" να μιλήσει χωρίς φόβο, να στηρίξει την "οικογένειά" του και να αποδείξει γιατί δικαίως θεωρείται η σημαντικότερη φωνή της Λίγκας. Αντ' αυτού, ο Τζέιμς τα έβαλε ανοιχτά με τον Ντάριλ Μόρι, ενώ λέγεται πως έδειξε την ενόχλησή του για το tweet του GM των Ρόκετς και απευθείας στον Κομισάριο σε συνάντηση που είχε εκείνος με αντιπροσωπεία παικτών του ΝΒΑ.

" Όλοι θέλουμε να υπάρχει ελευθερία του λόγου και ναι, υπάρχει όντως ελευθερία του λόγου. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν αρνητικές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν αν δεν σκέφτεσαι τους άλλους, αλλά μόνο τον εαυτό σου. Δεν θέλω να ανοίξω βεντέτα με τον Ντάριλ Μόρι, πιστεύω όμως ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένος γι' αυτή την κατάσταση. Και μίλησε! Θα μπορούσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι να πληγωθούν, όχι μόνο οικονομικά, αλλά συναισθηματικά, πνευματικά, ακόμη και σωματικά. Γι' αυτό θα πρέπει να είσαι προσεκτικός με αυτά που τουιτάρουμε, με αυτά που λέμε και κάνουμε, ακόμη κι αν όντως έχουμε ελευθερία του λόγου. Από έναν τέτοιο λόγο μπορούν να υπάρξουν πολλά αρνητικά" είπε ο Τζέιμς στους εκπροσώπους του Τύπου.

Κάποιες φορές είναι όντως καλύτερο να σωπαίνεις. Αυτό έπρεπε να κάνει ο ΛεΜπρόν και όχι να πετάξει από το λεωφορείο τον Μόρι. Διαφωνώ σε πολλά με τον GM των Ρόκετς και -για να είμαι απόλυτα ειλικρινής- θέλω να αποτυγχάνει μέχρι να αλλάξει φιλοσοφία, μέχρι να σταματήσει να γκρινιάζει συνεχώς για τη διαιτησία, μέχρι να μάθει να συγχαίρει τον MVP. Αυτή τη φορά όμως, είμαι 100-0 μαζί του. Ίσως το timing αυτού του tweet να μην ήταν καλό, σίγουρα όμως βοήθησε για να καταλάβουμε πολλά για το πως λειτουργεί και συμπεριφέρεται η Κίνα, για το ΝΒΑ, για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Άνταμ Σίλβερ που έκανε υπερπροσπάθεια ώστε κρατήσει όρθια την Λίγκα στηρίζοντας τον GM των Ρόκετς έστω κι αν ένιωθε κι εκείνος να πνίγεται εξαιτίας του.

O ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει αποδείξει πολλάκις πως πραγματικά πιστεύει στην "Freedom of Speach", έχει διαλύσει τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει χτίσει σχολεία, νοσοκομεία, έχει πληρώσει χιλιάδες υποτροφίες, επενδύει πολλά εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσει κόσμο που έχει πραγματική ανάγκη, είναι ένας ευεργέτης και ένα role model που στην ασφάλεια των ΗΠΑ, έχοντας όλους τους Αφροαμερικανούς με το μέρος του, μπορεί να πει τα πάντα και να τα βάλει με οποιονδήποτε θεωρεί ότι πληγώνει την ανθρωπότητα. Αυτή τη φορά όμως, ηττήθηκε. Και ηττήθηκε από τον ίδιο του τον εαυτό, με τον πιο βάναυσο τρόπο. Μίλησε στους δημοσιογράφους , είδε βλέφαρα να ανασηκώνονται, προχώρησε σε διορθωτικές δηλώσεις, αναγκάστηκε να κάνει tweets για να " ξεκαθαρίσει τα πράγματα", κατάλαβε κι εκείνος πως αυτά που είπε μάλλον μπέρδεψαν τον κόσμο, παρά τον βοήθησαν να καταλάβει τι συνέβη στην Κίνα.

Demonstrators stamp on Lebron James jerseys during a rally at the Southorn Playground in Hong Kong, Tuesday, Oct. 15, 2019. Protesters in Hong Kong have thrown basketballs at a photo of LeBron James and chanted their anger about comments the Los Angeles Lakers star made about free speech during a rally in support of NBA commissioner Adam Silver and Houston Rockets general manager Daryl Morey, whose tweet in support of the Hong Kong protests touched off a firestorm of controversy in China. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Demonstrators stamp on Lebron James jerseys during a rally at the Southorn Playground in Hong Kong, Tuesday, Oct. 15, 2019. Protesters in Hong Kong have thrown basketballs at a photo of LeBron James and chanted their anger about comments the Los Angeles Lakers star made about free speech during a rally in support of NBA commissioner Adam Silver and Houston Rockets general manager Daryl Morey, whose tweet in support of the Hong Kong protests touched off a firestorm of controversy in China. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP

Επί της ουσίας, δεν περιμέναμε να μάθουμε από τον ΛεΜπρόν τι έγινε στην Κίνα. Περιμέναμε να ακούσουμε από εκείνον λόγια υπέρ της ελευθερίας του λόγου, όποιο κι αν ήταν το κόστος, οικονομικό στην προκειμένη περίπτωση. Ο Τζέιμς τα έβαλε με τον Μόρι, αυτός ήταν το πρόβλημά του και όχι η συμπεριφορά των Κινέζων που τα ήθελαν όλα δικά τους, απείλησαν, τρομοκράτησαν, πίεσαν ανθρώπους στα όριά τους, φώναξαν σε κάθε τόνο πως για εκείνους ΔΕΝ υπάρχει ελευθερία έκφρασης.

Ο ηγέτης των Λος Άντζελες Λέικερς είχε μια σπουδαία ευκαιρία για να δείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για τον τραπεζικό του λογαριασμό. Έδειξε ότι αυτή τη στιγμή τον νοιάζει μόνο η σχέση του με την Κίνα και με τη Nike που έχει τη βάση της στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, στη χώρα στην οποία 500.000.000 άνθρωποι "καταναλώνουν" ΝΒΑ με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Στη χώρα που οι κορυφαίοι μπασκετμπολίστες του κόσμου μοιάζουν με Θεούς.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είπε εμμέσως πως φοβήθηκε απ' όσα έγιναν στην χώρα τις μέρες που βρισκόταν εκεί για τα δύο φιλικά με τους Νετς, αλλά δεν μίλησε με ξεκάθαρα λόγια, δεν έκρινε τη συμπεριφορά των Κινέζων που δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας και δεν το έκανε γιατί γνωρίζει ότι τα μισά και πλέον έσοδά του προέρχονται από τη συγκεκριμένη αγορά. Ίσως και να πιέστηκε, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει συμβόλαιο ζωής με την εταιρεία που τον σπονσοράρει, ίσως απλά να ήθελε με έναν κάπως ακραίο τρόπο να στείλει ένα μήνυμα για το πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα social media. Τα έκανε όλα με τον λάθος τρόπο και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να κλωτσήσει στον πισινό μια χώρα που κάνει bullying στους πάντες και προσπαθεί να επιβληθεί με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.

Ο κόσμος έχει όντως ανάγκη από ανθρώπους όπως ο Στιβ Κερ, ο Γκρεγκ Πόποβιτς, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, όπως σωστά μου έγραψε ένας φίλος στο Twitter, ακόμη περισσότερη ανάγκη έχει όμως από άνδρες που δεν θα είναι εξαρτημένοι από συμφέροντα και θα υποστηρίζουν τη φιλοσοφία τους σε μέρη που αισθάνονται άνετα, αλλά και σε μέρη που είναι εχθρικά.

Ο "Βασιλιάς" δεν έχει καμία ανάγκη να φρενάρει στις ΗΠΑ, ελπίζαμε όμως πως είναι πραγματικός επαναστάτης. Δεν το έδειξε στο Morey-Gate, δεν έκαψε τις γέφυρές του με την Κίνα, δεν έσπασε αυγά. Κι αν δεν ήταν αυτός ο ιδανικός τρόπος για να πάρει θέση στο σίριαλ των ημερών, τουλάχιστον ας μην τα έβαζε δημόσια με έναν "δικό του" άνθρωπο. Ας φρόντιζε να υπερασπιστεί την οικογένειά του ή έστω ας σώπαινε για το καλό του ΝΒΑ αφού δεν ένιωσε άσχημα βλέποντας φανέλες να καίγονται έξω από τα γήπεδα της Σαγκάης και της Σεντζέν, όπως οι δικές του που κάηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ.

Demonstrators set a Lebron James jersey on fire during a rally at the Southorn Playground in Hong Kong, Tuesday, Oct. 15, 2019. Protesters in Hong Kong have thrown basketballs at a photo of LeBron James and chanted their anger about comments the Los Angeles Lakers star made about free speech during a rally in support of NBA commissioner Adam Silver and Houston Rockets general manager Daryl Morey, whose tweet in support of the Hong Kong protests touched off a firestorm of controversy in China. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Demonstrators set a Lebron James jersey on fire during a rally at the Southorn Playground in Hong Kong, Tuesday, Oct. 15, 2019. Protesters in Hong Kong have thrown basketballs at a photo of LeBron James and chanted their anger about comments the Los Angeles Lakers star made about free speech during a rally in support of NBA commissioner Adam Silver and Houston Rockets general manager Daryl Morey, whose tweet in support of the Hong Kong protests touched off a firestorm of controversy in China. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP

Είσαι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς διάολε... Τι είναι σημαντικότερο για εσένα, να γράψεις ιστορία για τις ηθικές αξίες σου και τον αγώνα σου για την ελευθερία του λόγου ή να γλιτώσεις ψαλίδι στο 50% των εσόδων σου όταν έχεις ήδη αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια; Με τους Κινέζους να έχουν περιορίσει τις τελευταίες μέρες τις αντιδράσεις τους και να έχουν καταλάβει πως υπερέβαλλαν, το ΝΒΑ χρειαζόταν στρατηγική και διπλωματία αρχικά για να ισορροπήσει την κατάσταση και εν συνεχεία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την κινεζική αγορά.

Ο ΛεΜπρόν αποφάσισε να κουνήσει το δάχτυλο στον Μόρι και την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο, η Κίνα θα δεν θα κουνήσει απλά το δάχτυλο, αλλά θα ρίξει μερικές σφαλιάρες σε μια Λίγκα που έγινε παγκόσμια, αλλά κλώτσησε μαζί με τον κορυφαίο της παίκτη μια σπουδαία ευκαιρία για να δείξει ότι πρεσβεύει κάτι διαφορετικό, κάτι μεγάλο.

Υ.Γ.: Την ίδια υποκρισία βλέπουμε και στη FIFA, που δεν απαίτησε την διακοπή της χθεσινής αναμέτρησης της Βουλγαρίας με την Αγγλία. Όλοι ήξεραν ότι οι οπαδοί των γηπεδούχων θα έχουν ακραίες και ρατσιστικές αντιδράσεις, ουδείς είχε όμως τα άντερα να σταματήσει τον αγώνα έστω για παραδειγματισμό την ώρα που έχει ανοίξει έρευνα για τους στρατιωτικούς πανηγυρισμούς των Τούρκων στους αγώνες με την Αλβανία και την Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ