OPINIONS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ξανά MVP και (αυτή τη φορά) έτοιμος για το πρωτάθλημα

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo warms up before a preseason NBA basketball game against the Minnesota Timberwolves Thursday, Oct. 17, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo warms up before a preseason NBA basketball game against the Minnesota Timberwolves Thursday, Oct. 17, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Τι θα φέρει η έβδομη σεζόν στο ΝΒΑ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο; Θα κάνουν οι Μπακς πρωταθλητισμό; Με ποιους στόχους ξεκινούν τη χρονιά ο Θανάσης κι ο Κώστας; Ο Χάρης Σταύρου σας βάζει σε αγωνιστικούς ρυθμούς εν όψει της έναρξης της regular season.

Εξι σεζόν επαγγελματικής καριέρας, 465 αγώνες κανονικών περιόδων κι ακόμη 34 playoffs. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπαίνει στην έβδομη χρονιά του στο ΝΒΑ και μπαίνει με ένα status πολύ διαφορετικό από αυτό που είχε μέχρι πέρυσι. Είναι ο εν ενεργεία MVP, ένας από τους δυο-τρεις κορυφαίους της Λίγκας, ο παίκτης που η συντριπτική πλειοψηφία των GM θα επέλεγε για να χτίσει ένα ρόστερ από το μηδέν.

Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος από τον Greek Freak, λίγους μήνες μετά από τη συμμετοχή του στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας και λίγες εβδομάδες μετά από τα... βασανιστήριά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας ; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει; Έχουν οι Μπακς το υλικό που χρειάζονται για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα; Τι θα συμβεί με το επόμενο συμβόλαιό του και τι ρόλο θα παίξει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών η πορεία της ομάδας του Μιλγουόκι;

Το Sport24.gr μπαίνει σε αγωνιστικούς ρυθμούς και προβλέπει πως θα εξελιχθεί η σεζόν του Γιάννη, του Θανάση και του Κώστα Αντετοκούνμπο που βρίσκεται όμως σε διαφορετικό καθεστώς από τους μεγάλους αδελφούς του ως μέλος των Λος Άντζελες Λέικερς.

ΣΚΛΗΡΑΔΑ, ΣΟΥΤ, ΣΟΥΤ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΟΥΤ

Οι περσινοί Μπακς έφτασαν δύο νίκες μακριά από τη συμμετοχή τους στους NBA Finals. Προηγήθηκαν με 2-0 των Ράπτορς, έχασαν όμως τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια και είδαν τους Καναδούς να κατακτούν το πρωτάθλημα απέναντι στους λαβωμένους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Μπορούσαν να πατήσουν εκείνοι στην κορυφή, έμειναν όμως από δυνάμεις, έπεσαν στο αποφασιστικό υπερόπλο που ονομάζεται Κουάι Λέοναρντ και είδαν τον Φρεντ Βαν Βλιτ να κάνει τα ματς της ζωής του. Δεν ήταν μάλλον η σειρά τους, πήραν ένα καλό μάθημα και το περασμένο καλοκαίρι συνέχισαν να δυναμώνουν το ρόστερ τους με στόχο φέτος να συμμετάσχουν στους τελικούς.

Η απόφαση των παραγόντων των Μπακς να μην κρατήσουν τον Μάλκολμ Μπρόγκντον, ήταν λογική σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Το γιατί, το αναλύσαμε την 1η Ιουλίου σε αυτό το κείμενο . Τα Ελάφια άφησαν τον πιο αποτελεσματικό/οικονομικό/ισορροπημένο σκόρερ τους, αλλά έβαλαν γύρω από τον Γιάννη καλούς σουτέρ, έμπειρους εκτελεστές και φιλόδοξους παίκτες που μπορούν να προσφέρουν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.

Milwaukee Bucks guard Kyle Korver stands on the court in the first half of an NBA preseason basketball game against the Washington Wizards, Sunday, Oct. 13, 2019, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)
Milwaukee Bucks guard Kyle Korver stands on the court in the first half of an NBA preseason basketball game against the Washington Wizards, Sunday, Oct. 13, 2019, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky) AP

Ο Γουέσλι Μάθιους είναι εξαιρετικός αμυντικός και αποτελεσματικός σουτέρ, ο Κάιλ Κόρβερ είναι ο άνθρωπος που δεν θα αφήσεις ποτέ ελεύθερο, ο Ντράγκαν Μπέντερ είναι το project που οι Σανς δεν υποστήριξαν αλλά στο Μιλγουόκι μπορεί να ανθήσει ίσως στον ρόλο του Νίκολα Μίροτιτς, ο Ρόμπιν Λόπεζ είναι ο σκληροτράχηλος σέντερ που θα έρχεται πίσω από τον Μπρουκ για να ματσάρει με τους "ξυλοκόπους" της Λίγκας, να "επενδύσει" μερικά φάουλ και να βάλει 6-8-10 εύκολους πόντους. Αν στη διάρκεια της σεζόν ο Μάικ Μπουντενχόλζερ θεωρήσει ότι υπάρχει ανάγκη για να αποκτηθεί ο "νέος Μίροτιτς", ο παίκτης δηλαδή που θα έρχεται από τον πάγκο για να προσφέρει instant scoring, τότε οι Μπακς θα τραβήξουν τη σκανδάλη και θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή που θα τους ανεβάσει επίπεδο. Είναι έτοιμοι γι' αυτό.

Η 2019/20 EDITION ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχαμε προβλέψει ότι ο Greek Freak θα πάρει το βραβείο του MVP για το 2019 αν καταφέρει να βάλει την ομάδα του στην τετράδα της Ανατολής. Τελικά οι Μπακς ήταν πρώτοι και είχαν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, με αποτέλεσμα ο Γιάννης να αναδειχθεί δια περιπάτου πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς και να αφήσει τους Χιούστον Ρόκετς να γκρινιάζουν για την ήττα του Τζέιμς Χάρντεν.

Τι θα δούμε φέτος από τον Αντετοκούνμπο; Όχι κάτι διαφορετικό απ' όσα παρακολουθήσαμε πέρυσι. Η λογική λέει πως οι Μπακς θα προσπαθήσουν να τον ξεκουράσουν σε 10-15 αγώνες (πέρυσι έπαιξε στους 72 από τους 82 της κανονικής περιόδου), καθώς τα γόνατά του δεν θα βρεθούν ποτέ στο 100% και είναι ήδη καταπονημένα από το σκληρό καλοκαίρι με την Εθνική Ελλάδας.

Τα λεπτά του θα παραμείνουν σχετικά χαμηλά, πέρυσι για παράδειγμα έπαιζε 32.8 ανά αγώνα από τα 36.7 που είχε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο οι αριθμοί του περιμένουμε πως θα είναι ελαφρώς βελτιωμένοι σε κάθε κατηγορία. Θα αγγίξει τους 29 πόντους (27.7 πέρυσι), θα ξεπεράσει τα 13 ριμπάουντ (12.5) και τις 6.5 ασίστ (5.9), θα έχει πάνω από ένα κλέψιμο και σχεδόν δύο μπλοκ στα 33-33.5 λεπτά που θα παίρνει σε κάθε αγώνα. Τα ποσοστά του θα ανέβουν στα 65/30/75 (64/26/73 πέρυσι), παρόλα αυτά ο τρόπος που θα προσεγγίζει τα ματς δεν θα αλλάξει δραματικά.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo warms up before a preseason NBA basketball game against the Minnesota Timberwolves Thursday, Oct. 17, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo warms up before a preseason NBA basketball game against the Minnesota Timberwolves Thursday, Oct. 17, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Θα υπάρξουν βραδιές που θα τον δούμε να εκτελεί τέσσερα και πέντε τρίποντα, έχει δουλέψει πολύ το περιφερειακό του σουτ, έχει αλλάξει το release του, έχει γύρω του σπουδαίους εκτελεστές με πρώτο και καλύτερο τον Κάιλ Κόρβερ που τον βοηθά να ανέβει επίπεδο. Ξέρει ότι είναι ασυναγώνιστος στο ένας εναντίον ενός, ξέρει πως στην κανονική περίοδο ουδείς μπορεί να τον σταματήσει, ωστόσο τους επόμενους έξι μήνες ο Γιάννης θα αντιμετωπίσει την regular season ως μια διαδικασία προετοιμασίας για τα playoffs. Οι Μπακς ξέρουν ότι πρέπει να κυνηγήσουν μικρούς στόχους και ο ηγέτης τους ξέρει καλύτερα απ' όλους τους τομείς στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση.

Το ερώτημα για την κανονική περίοδο είναι ένα: Μπορεί να πάρει ξανά το MVP; Η απάντηση είναι απλή. Θα το πάρει αν οι Μπακς έχουν ξανά το καλύτερο ρεκόρ στη Λίγκα και εκείνος κάνει ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός. Ο Χάρντεν το έχασε πέρυσι βάζοντας 36.1 πόντους ανά αγώνα και φέτος έχει δίπλα του τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς κι ο Άντονι Ντέιβις βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Ο Κουάι Λέοναρντ κι ο Πολ Τζορτζ το ίδιο. Ο Στέφεν Κάρι, ο Τζοέλ Εμπίντ κι ο Νίκολα Γιόκιτς είναι οι τρεις που περιμένουμε να μπουν στη συζήτηση, αλλά στο τέλος αυτός που θα χαμογελάσει θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Το ερώτημα για τη σεζόν συνολικά είναι το εξής: Μπορούν οι Μπακς να κατακτήσουν το πρωτάθλημα; Μπορούν, όμως ο δρόμος τους προς την κορυφή θα είναι φέτος ακόμη πιο κακοτράχαλος. Στην Ανατολή η team-to-beat είναι οι Σίξερς που με δύο σπουδαίες κινήσεις (Τζος Ρίτσαρντσον - Αλ Χόρφορντ) κάλυψαν την αποχώρηση του Τζίμι Μπάτλερ, στη Δύση όμως υπάρχει ένα group σκληρών, έμπειρων, φιλόδοξων ομάδων όπως οι Κλίπερς, οι Λέικερς, οι Νάγγετς, γιατί όχι και οι Γουόριορς που θα έχουν στα playoffs τον Κλέι Τόμπσον που μπορούν να φέρουν τα Ελάφια στα όριά τους και να τα ρίξουν ξανά στο καναβάτσο.

Οι Μπακς δεν είναι πλέον η ομάδα που δουλεύει με φόντο το μέλλον, οι παράγοντές της έχουν αντιληφθεί εδώ και μια τριετία πως χάθηκε σημαντικός χρόνος και στόχος τους είναι να κερδίσουν άμεσα. Ξέρουν ότι ο χρόνος πιέζει, διότι δεν πρέπει να σπαταλήσουν τα πιο παραγωγικά χρόνια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και πρέπει να του αποδεικνύουν σχεδόν σε καθημερινή βάση πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συνέχεια, η συνέπεια που θα δημιουργήσουν μια πραγματική superteam, μια νέα δυναστεία στο ΝΒΑ. Μέχρι στιγμής, την τελευταία διετία ειδικά, οι ιδιοκτήτες του οργανισμού τα πηγαίνουν περίφημα.

Επένδυσαν σε έναν σπουδαίο coach, ξοδεύουν για να δυναμώνουν το ρόστερ, το κάνουν υποστηρικτικά στο παιχνίδι του Αντετοκούνμπο και δεν θέλουν να βάλουν δίπλα του έναν ή περισσότερους αστέρες που θα μπερδέψουν το μυαλό του. Ξέρουν ότι έχουν ανάγκη από σουτέρ και τους βρίσκουν εύκολα, διότι το Μιλγουόκι δεν είναι πια χωριό του ΝΒΑ, αλλά ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς για βετεράνους όπως ο Μάθιους κι ο Κόρβερ που θέλουν στα μπασκετικά τους γεράματα να κάνουν πρωταθλητισμό.

Αν όλα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε, αν οι Μπακς διεκδικήσουν την πρώτη θέση στην Ανατολή, ο Γιάννης πάρει το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο MVP και φτάσει με την ομάδα του στους NBA Finals 2020, τότε το επόμενο καλοκαίρι οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια για να υπογράψει το Αντετοκούνμπο την μεγαλύτερη supermax επέκταση στην ιστορία του ΝΒΑ . Αν τα Ελάφια αποτύχουν, τότε ουδείς θα μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει η επόμενη μέρα, αν και με όσα είδαμε πέρυσι από αυτή την ομάδα, μια ομάδα με τρομερή συνέπεια στην απόδοσή της, μια αποτυχία δεν μοιάζει και τόσο πιθανή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Την ώρα που ο Γιάννης είναι αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους δυο-τρεις κορυφαίους μπασκετμπολίστες του κόσμου, ο Θανάσης κι ο Κώστας Αντετοκούνμπο βρίσκονται στη Λίγκα με διαφορετικούς στόχους από εκείνον, αλλά και με διαφορετικούς στόχους ο ένας από τον άλλο.

Milwaukee Bucks' Thanasis Antetokounmpo drives to the basket during an NBA preseason basketball game against the Chicago Bulls Monday, Oct. 7, 2019, in Chicago. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)
Milwaukee Bucks' Thanasis Antetokounmpo drives to the basket during an NBA preseason basketball game against the Chicago Bulls Monday, Oct. 7, 2019, in Chicago. (AP Photo/Charles Rex Arbogast) AP

Ο Θανάσης πήρε κλειστό διετές συμβόλαο 3.147.290 δολαρίων από τους Μπακς, οι οποίοι μάλλον χτύπησαν φλέβα χρυσού με την απόκτησή του. Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως ο μεγάλος αδελφός χώρεσε στην κορυφαία ομάδα της περσινής Ανατολικής Περιφέρειας λόγω... ονόματος, εκείνος δουλεύει πιο σκληρά απ' όλους, παίζει άμυνα για σεμινάριο ακόμη και τον Greek Freak ενθουσιάζοντας το κοινό , παλεύει σε κάθε φάση λες και είναι η τελευταία της καριέρας του και παρά το γεγονός ότι αποδίδει περισσότερο βάσει ενστίκτου και λιγότερο βάσει ταλέντου, αποδεικνύει ότι μπορεί να "επιβιώσει" στην κορυφαία Λίγκα του πλανήτη και να πάρει τις ευκαιρίες του. Θα τον χρειαστεί στη διάρκεια της κανονικής περιόδου ο Μάικ Μπουντενχόλζερ, θα τον χρειαστεί έστω και ως αναλώσιμο απέναντι σε αστέρες όπως ο Πολ Τζορτζ, θα χρησιμοποιήσει το πείσμα, το πάθος, την ενέργειά του ακόμη κι όταν τον έχει στον πάγκο.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν είναι παικταράς, είναι όμως προσαρμοστικός, ακούει, δεν ζητάει πολλά και γι' αυτό δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν τον δούμε να έχει έναν σταθερό ρόλο 10-12 λεπτών. Το θετικό είναι πως το συμβόλαιό του είναι πλήρως εγγυημένο και η καθημερινότητά του αρκετά εύκολη ώστε να δουλεύει, να δουλεύει, να δουλεύει...

Los Angeles Lakers' Kostas Antetokounmpo waits for a rebound during the second half of a preseason NBA basketball game against the Golden State Warriors Wednesday, Oct. 16, 2019, in Los Angeles. The Lakers won 126-93. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Los Angeles Lakers' Kostas Antetokounmpo waits for a rebound during the second half of a preseason NBA basketball game against the Golden State Warriors Wednesday, Oct. 16, 2019, in Los Angeles. The Lakers won 126-93. (AP Photo/Mark J. Terrill) AP

Για τον Κώστα, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Βρίσκεται υπό καθεστώς Two-Way συμβολαίου, είναι δηλαδή ουσιαστικά παίκτης των Σάουθ Μπέι Λέικερς και μπορεί να χρησιμοποιθεί από τους Λος Άντζελες Λέικερς για 45 μέρες στη διάρκεια της σεζόν. Αν τις εξαντλήσει, τότε ή θα υπογράψει μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή θα μείνει στη G-League για να συνεχίσει να δουλεύει σε ένα περιβάλλον με λιγότερη πίεση, περισσότερα λεπτά συμμετοχής και σημαντικότερες αρμοδιότητες στην επίθεση. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είχε καλές στιγμές στην preseason, με αποκορύφωμα τα πέντε μπλοκ απέναντι στους Γουόριορς και ίσως σε έναν τέτοιο ρόλο, του "ελικοπτέρου" που θα βοηθά στον garbage time και θα ενθουσιάζει το κοινό, να του ταιριάζει σε αυτή τη φάση της καριέρας του. Δύσκολα θα βρει πολύ χρόνο από τη στιγμή που οι Λέικερς θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό, όσο περισσότερες μέρες περάσει όμως δίπλα στους ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Άντονι Ντέιβις, Ραζόν Ρόντο, τόσα περισσότερα θα κερδίσει.

Καλή ΝΒΑ σεζόν σε όλους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ