OPINIONS

Δεν γίναμε σοφότεροι...

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το λάθος του Σκουρτόπουλου, η Κυριακή που "στράβωσε" απότομα, το μάθημα που χρειαζόταν η Εθνική πολύ περισσότερο από μια νίκη απέναντι στη Σερβία και οι έξι αγώνες προετοιμασίας που έμειναν πριν από τους "τελικούς". Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Περίεργη βραδιά η κυριακάτικη... Μετά από μια μέρα που ξεκίνησε όμορφα, με την ΕΟΚ να ανακοινώνει soldout για το ματς με τη Σερβία , συνεχίστηκε με την βράβευση των διεθνών που αγωνίστηκαν στην προκριματική φάση , σε αυτή τη διαδικασία που συνηθίσαμε να αποκαλούμε "παράθυρα", πριν αρχίσει να ζορίζει.

Ο Νίκολα Γιόκιτς που ανυπομονούσαμε να δούμε απέναντι στην Εθνική αναχώρησε με προορισμό το Βελιγράδι (προφανώς επειδή ο Τζόρτζεβιτς ήθελε να κρύψει πράγματα εν όψει των επίσημων αγώνων), ο Γιάννης Αθηναίου υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού σε μια ανύποπτη φάση και η Ελλάδα ηττήθηκε στην παράταση για να μας προβληματίσει. Όχι επειδή έχασε, όχι επειδή λύγισε απέναντι σε έναν αντίπαλο που θεωρείται από τα φαβορί για ένα μετάλλιο και για να κερδίσει ακόμη και την Team USA, αλλά γιατί στο δεύτερο μέρος δεν έπαιξε "κανονικό" μπάσκετ, δεν είχε συνεργασίες και προσπάθησε να "κλέψει" το ματς με αρκετό πείσμα και ακόμη περισσότερες στατικές επιθέσεις.

Ένα 24ωρο πριν, γράφαμε πως "αυτή η Ελλάδα, έχει κυβικά μεγάλης ομάδας" και φυσικά αυτή η άποψη δεν αλλάζει μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει λόγος για ακραία συναισθήματα. Ένα δυνατό φιλικό προετοιμασίας ήταν αυτό με τους Σέρβους και τίποτα περισσότερο. Και οι δύο προπονητές έκρυψαν πράγματα, το παραδέχθηκε και στις δηλώσεις του ο Σκουρτόπουλος που αναγκάστηκε να πάει σε μικρό ροτέισον με ενάμιση άσο (Καλάθη - Κόνιαρη) εξαιτίας των τραυματισμών των Σλούκα - Αθηναίου, ενώ είχε τους Παπανικολάου - Παπαπέτρου εκτός αγώνα απέναντι σε μια ομάδα με NBAers κλάσης όπως ο Μπογκντάνοβιτς κι ο Μπιέλιτσα.

ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ

Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας, δεν έχει νόημα να κοιτάζει κανείς μόνο τα θετικά ή να απομονώνει μόνο τα αρνητικά στοιχεία μιας ομάδας. Κάθε ρόστερ έχει αδυναμίες, αυτό ισχύει και με την Εθνική Ελλάδας. Το περιφερειακό σουτ είναι το σημαντικότερο πρόβλημά της, όμως αυτό δεν θα αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Θα συνεχίσει να εκτελεί με χαμηλά ποσοστά και να παίρνει σουτ υπό κακές προϋποθέσεις, το σημαντικό όμως είναι αυτές οι προσπάθειες να μειωθούν. 38 εκτελεσμένα τρίποντα σε 45 λεπτά είναι υπερβολικός αριθμός. Δεν είδαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε, απλά η Σερβία "βοήθησε" για να αντιληφθούμε ακόμη περισσότερο τι θα συναντήσουμε στην Κίνα.

Το στατικό μπάσκετ της τέταρτης περιόδου "χτύπησε" άσχημα στο μάτι, διότι σε τόσο σκληρά ματς, απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους, πάντα θα περιμένεις να δεις κάτι καλό, μια συνεργασία, μια ωραία δημιουργία. Η Ελλάδα έπαιζε κάνοντας τον σταυρό της και σωστά ο Γιάννης Μπουρούσης εξήγησε μετά το τέλος της αναμέτρησης πως χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και συζήτηση . " Μη ζαλίζουμε τον Αντετοκούνμπο, είναι ο MVP του ΝΒΑ και πρέπει να τον αφήσουμε να μας βοηθήσει, αλλά πρέπει να τον βοηθήσουμε κι εμείς" είπε ο αρχηγός.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Μένουν αρκετές αναμνήσεις από το Ακρόπολις, προσωπικά είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και πραγματικά πιστεύω ότι αυτή η Εθνική μπορεί και θα πάει στα ματς των μεταλλίων, οφείλουμε όμως να καταδεικνύουμε και τα λάθη όσων εργάζονται σε αυτή την ομάδα. Κι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έκανε ένα τέτοιο, μεγάλο, όταν έκοψε τον Βαγγέλη Μάντζαρη πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες.

Σύμφωνοι, δεν ήξερε ότι θα χάσει τον Σλούκα και τον Αθηναίου με τραυματισμούς, ωστόσο γνώριζε ότι η ομάδα του θα δοκιμαστεί απέναντι σε ομάδες καλύτερες από το Ιράν και την Ουγγαρία που αντιμετώπισε στο Ηράκλειο Κρήτης.Έπρεπε να κρατήσει τον Μάντζαρη στο ΟΑΚΑ και να αποφασίσει το βράδυ της Κυριακής όταν θα είχε ολοκληρωθεί το τρίτο στάδιο αυτής της προετοιμασίας.

Τώρα, ο ομοσπονδιακός τεχνικός πρέπει να μιλήσει με τον άσο της Ούνικς Καζάν και να τον πείσει να ταξιδέψει στην Κίνα για τα τρία φιλικά με την Ιορδανία, την Κίνα και την Τουρκία ή τη Σενεγάλη, γνωρίζοντας πως θα πρέπει στη συνέχεια να μπει ξανά στο αεροπλάνο για να γυρίσει στην Ελλάδα αν ο Σλούκας κερδίσει τον χρόνο και ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί στη γάμπα.

Επί της ουσίας, η Εθνική έχει πολλά να κερδίσει από την ήττα με τη Σερβία και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι κλισέ η φράση "διδακτική ήττα". Από την άλλη, ακόμη κι αν έπαιρνε τη νίκη, τα "ζητήματα" θα βρίσκονταν και πάλι εκεί. Δεν χρειάζονται ακραίες αντιδράσεις, δεν χρειάζονται φωνές και πανικός. " Προβληματιζόμαστε, αλλά δεν ανησυχούμε" είπε ο Σκουρτόπουλος στην κάμερα της ΕΡΤ κι έχω ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με εκείνον. Η Ελλάδα βλέπει να της απομένουν 3+3 ματς προετοιμασίας (τρία φιλικά και τρία επίσημα με Μαυροβούνιο, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία που θα την βοηθήσουν να βρει ρυθμό και χημεία) πριν μπει στη φάση των 16 για τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Υπάρχει χρόνος, αρκεί να υπάρχει ψυχραιμία, θέληση, συνεργασία και τύχη. Χωρίς τύχη...

Υ.Γ.: Για τον Θανάση Αντετοκούνμπο, να μην τα ξαναλέμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ