OPINIONS

Αντέχεις πρωτάθλημα έξι ομάδων;

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁËÌÐÁ ÂÅÑÏËÉÍÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁËÌÐÁ ÂÅÑÏËÉÍÏÕ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα στάνταρ για το επόμενο πρωτάθλημα, οι ομάδες που βρίσκονται με το ενάμισι πόδι εκτός Α1, ο Ζομπανάκης που πρέπει να ηγηθεί της επόμενης ημέρας κι ένα Υ.Γ. για όσους εθελοτυφλούν. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2019/20 ήταν ιστορικό. Δεν είχε τον Ολυμπιακό που επέλεξε να υποβιβαστεί στην Α2 όταν αποφάσισε να μην κατέβει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, δεν είχε αντίπαλο δέος για τους πράσινους, είχε αρκετές αξιόλογες ομάδες (ΑΕΚ, Ηρακλής, Ήφαιστος, Κολοσσός, Λαύριο, Λάρισα, Περιστέρι, Προμηθέας), τον Άρη με τον ΠΑΟΚ να απογοητεύουν και τον Ιωνικό με τον Πανιώνιο παγιδευμένους στο ίδιο γήπεδο και σε μια κατάσταση που δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τους παράγοντές τους, τον κόσμο και τους fans.

Η Basket League της σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόωρα εξαιτίας του κορονοϊού πρόσφερε κακό θέαμα κι εκεί που όλοι πίστευαν ότι δεν μπορεί να χειροτερεύσει, πλέον καταρρέει.

Κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο.

Κάποιοι το βλέπουν μισογεμάτο.

Εξαρτάται από τη διάθεσή, την οπτική γωνία, τη φιλοσοφία που έχεις κάθε άνθρωπος. Από την ψυχραιμία, από τον ρεαλισμό, από έναν συνδυασμό πραγμάτων.

Κάποιοι είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι, όπως για παράδειγμα ο Κωστής Ζομπανάκης που ετοιμάζεται να τα βροντήξει για να ησυχάσει . Απόφοιτος του Χάρβαρντ, ερωτευμένος με το άθλημα, τεχνοκράτης, "γεννάει" πέντε ιδέες σε μια απλή συζήτηση, έχει επενδύσει εκατομμύρια στο ελληνικό μπάσκετ και δεν έχει πάρει πίσω το παραμικρό. Δεν τον βοήθησε όσο έπρεπε η πόλη του για να χτίσει το νέο στολίδι του νησιού, δεν τον άκουσε κανείς όταν μιλούσε για τα δεδομένα, αιώνια και άλυτα προβλήματα της Α1, κάποια στιγμή θα έριχνε μαύρη πέτρα και δεν θα κοιτούσε ποτέ ξανά πίσω. Έφτασε λοιπόν σε αυτό το σημείο και τις -όποιες- αποφάσεις του θα τις ανακοινώσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ρεθύμνου το απόγευμα της Παρασκευής (29/5 στις 19:30).

Δεν έχει το ελληνικό μπάσκετ περιθώριο να χάνει ρομαντικούς επιχειρηματίες σαν τον Ζομπανάκη. Δεν έχει περιθώριο να κλείνει τα αυτιά σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει τη συνέπεια και τη συνέχειά τους στον αθλητισμό, για να κρατάει στην αγκαλιά του παράγοντες αμφίβολων διαθέσεων που έχουν στόχο το γρήγορο κέρδος με κάθε πιθανό κι απίθανο, θεμιτό κι αθέμιτο τρόπο. Ο Ζομπανάκης δεν γουστάρει τις εντάσεις, έχει ξεσπάσει όμως σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΕΣΑΚΕ. Και τι πέτυχε; Μια τρύπα στο νερό. Κάθε χρόνο και χειρότερα, κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Μας το έλεγε εδώ στο Sport24.gr σε μια επίσκεψή του τον περασμένο Μάρτιο ότι δεν θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτό το πρωτάθλημα. Ήθελε να δει πράγματα να αλλάζουν για να μείνει στο μπάσκετ, διαφορετικά " θα πάω σπίτι μου και θα συνεχίσω να υποστηρίζω ακαδημίες ή οτιδήποτε άλλο ευχαριστεί την καρδούλα μου". Ο Ζομπανάκης είναι ένας ωραίος τύπος. Θα σου μιλήσει με την καρδιά του, θα σου πει " λες μαλακίες" αν του προτείνεις κάτι ανέφικτο, θα σε στηρίξει αν καταλάβει ότι αγαπάς το μπάσκετ, θα σε ακούσει, θα συζητήσει μαζί σου, στο τέλος όμως θα σε πείσει ότι οι δικές του ιδέες είναι καλύτερες. Γιατί είναι όντως καλύτερες. Και επειδή είναι καλύτερες, πρέπει κάποιος να του δώσει τα κλειδιά, να του πει " κάνε ό,τι νομίζεις, εμειίς ακολουθούμε" και να του αφήσει... στρέμματα μήπως ισιώσει την κατάσταση.

Είχε παράπονο για τις ώρες των σαββατιάτικων αγώνων. " Δεν μπορεί να βάζεις το Ρέθυμνο να παίζει στις 15:00 του Σαββάτου, όταν ο κόσμος πίνει τον καφέ του και τα μαγαζιά είναι ανοιχτά" έλεγε. Ποιος να τον ακούσει; Το μεσημέρι της Πέμπτης (28/5) οι παράγοντες που πήγαν στο ΟΑΚΑ για τη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ ρωτούσαν τον εκπρόσωπο του Ρεθύμνου τι συνέβη κι ο "Ζόμπα" είναι έτοιμος να τα βροντήξει. Όλοι ήξεραν, όπως όλοι ξέρουν κι ότι αυτά που προτείνονται και ψηφίζονται μπορούν να τα τηρήσουν ελάχιστες ομάδες. Ένα θέατρο του παραλόγου ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, ένα θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές αυτούς που θα έπρεπε να είναι κομπάρσοι και νομίζουν ότι κάτι κάνουν.

Μια τρύπα στο νερό κάνουν.

Αποφασίστηκε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή που θα διενεργήσει τον πρώτο έλεγχο για την αδειοδότηση των ομάδων της σεζόν 2020/21. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου, ενώ σε αυτή την επιτροπή θα ηγηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, δηλαδή, θα πρέπει να ελέγξει τον φάκελο του ΠΑΟΚ και να κρίνει αν οι Θεσσαλονικείς μπορούν να αγωνιστούν στο επόμενο πρωτάθλημα. Πως είπατε;

Μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το πλάνο; Κάποιοι δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι κι όταν τους πεις ότι " άντε να υπάρχουν 5-6 ομάδες ικανές" σου απαντούν ότι " είναι αρκετές, ας πάμε με αυτές". Ξεκινάμε δηλαδή με πέντε-έξι, περιμένουμε την επόμενη σεζόν την έβδομη και την όγδοη και ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Έχει κι αυτό το πλάνο μια λογική.

Οι ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στη Basket League θα πρέπει να καταβάλλουν εγγυητική ύψους 200.000 ευρώ (60 + 140), ποσό υπερτριπλάσιο από αυτό που ίσχυε μέχρι φέτος. Minimum συνολικό προϋπολογισμό θα πρέπει να έχουν 800.000 ευρώ, ποσό που έχει υπολογιστεί μετά από έρευνα και συζητήσεις μεταξύ προέδρων σε αθηναϊκό έδαφος. Οι παράγοντες των ΚΑΕ συμφώνησαν για την εξόφληση των υποχρεώσεων τους στη σεζόν 2019/20. Κάποιοι έχουν πληρώσει μέχρι τον Δεκέμβριο, κάποιοι μέχρι τον Ιανουάριο, κάποιοι δεν έχουν τηρήσει τους διακανονισμούς, υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που ξεπερνούν τη λογική και σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια μέσω προσφυγών στη FIBA που θα προκαλέσουν πάταγο.

Ψηφίστηκε ως minimum χωρητικότητα οι 1200 θεατές. Αυτό σημαίνει ότι ο Πανιώνιος, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρει και γήπεδο για να μετακομίσει, δεν είναι τυχαίο ότι ακούγεται όλο και πιο έντονα η μεταφορά του όχι εκτός Νέας Σμύρνης, αλλά και εκτός Αττικής εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μπορούν οι κυανέρυθροι να ανταπεξέλθουν; Μπορεί ο Ιωνικός Νικαίας να μείνει στην ελίτ; Μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο. ΠΑΟΚ και Άρης βρίσκονταν με το ένα πόδι στην Α2, πάλευαν με τρομερό άγχος και πίεση για να βγάλουν μήνα με τον μήνα, χρωστούν εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα πρέπει να πιάσουν τα νέα minimum κριτήρια για να μπουν σε ακόμα μία σεζόν πάλης με τις φιλοδοξίες και τα χτισμένα στην άμμο όνειρά τους.

Την ίδια ώρα, το Ρέθυμνο είναι στον αέρα και με το ενάμισι πόδι εκτός εξίσωσης, ο Κολοσσός θα πορευθεί με πολύ μεγάλο συμμάζεμα αλλά θα μείνει στην κατηγορία, ο Ήφαιστος, το Λαύριο, το Περιστέρι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό, ο Προμηθέας που τόσο έλαμψε τα τελευταία χρόνια φτιάχνει ρόστερ με αγωνιστικό μπάτζετ 600.000 ευρώ και η ΑΕΚ κατεβαίνει από τα σχεδόν δύο εκατομμύρια στο 1.200.000 ευρώ. Η Λάρισα θα το παλέψει όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο Χαρίλαος Τρικούπης λέει ότι θέλει να ανέβει από την Α2 και προσπαθεί να λύσει το γηπεδικό κι ο Διαγόρας Δρυοπιδέων που διέψευσε το ρεπορτάζ του Sport24.gr δεν μπορεί να βρεθεί στη μεγάλη κατηγορία. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Γιαννούλη Καλλίλα, δεν τα καταφέραμε.

Από σήμερα έως τις 15/6 που θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ, υπάρχει αρκετός καιρός για να καταστρώσει κάθε ομάδα τα πλάνα της. Στα δικά μας μάτια το ποτήρι δεν είναι μισογεμάτο, όπως το βλέπουν αρκετοί παράγοντες αυτή τη στιγμή, αλλά σχεδόν άδειο. Ούτε τα κριτήρια που ψηφίστηκαν μπορούν να τηρηθούν σε σημαντικό ποσοστό, ούτε περισσότερες από έξι ομάδες μπορούν να αντέξουν σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα.

Και να σκεφτείτε ότι ακόμη δεν έχει γίνει αναλυτική συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα (η ΑΕΚ προτείνει κεντρική διαχείριση, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει πλέον πιο ανοιχτός σε μια τέτοια διαπραγμάτευση) ή τον αριθμό των ξένων σε κάθε ομάδα. Θυμίζουμε ότι η Basket League σταμάτησε στα μέσα Μαρτίου και διακόπηκε οριστικά στα τέλη εκείνου του μήνα. Φτάσαμε Ιούνιο και η αισιοδοξία που υπάρχει μοιάζει υπερβολική.

Υ.Γ.: Όποιος αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον Παναθηναϊκό, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον Ολυμπιακό και όλες οι ομάδες χρειάζονται και τους δύο στην πρώτη κατηγορία για να υπάρχει μπάσκετ στην Ελλάδα σε ένα καλό επίπεδο, δεν θα απολαύσει ποτέ την πραγματική μαγεία του αθλητισμού. Πρόβλημά του, εμάς να μη ζαλίζει μόνο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ