OPINIONS

ΑΕΚ: 104 μέρες από το ραντεβού με την ιστορία της!

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη νίκη της σύγχρονης ιστορίας της, κερδίζει χρόνο για να παίξει το μπάσκετ που μπορεί και περιμένει τη στήριξη του κόσμου. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής (5/11), ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έβραζαν στο ίδιο καζάνι. Ήττα από τον Κολοσσό στη Ρόδο και νίκη στην παράταση επί της αδύναμης Ρόζα Ράντομ είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης στις τάξεις των κιτρινόμαυρων, που προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις στα προβλήματα και να κρύψουν μερικά κάτω από το χαλάκι.

Την ίδια ώρα, στο πράσινο "στρατόπεδο" προσπαθούσαν να διαχειριστούν την εκτός έδρας ήττα από τη Μπασκόνια, τον τρόπο με τον οποίο έχασαν τη νίκη μέσα από τα χέρια τους, τις φήμες περί ενίσχυσης στη front-line και όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τον Νίκο Παππά. Στο παρκέ του ΟΑΚΑ μπήκαν το απόγευμα της Κυριακής δυο πληγωμένες ομάδες και μετά από ένα "σκληρό" 40λεπτο επιβίωσε εκείνη που είχε μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη . Η ΑΕΚ.

ΝΙΚΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ "ΧΤΙΣΕΙ" ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η φετινή ΑΕΚ είναι μία από τις πιο... αλλόκοτες ομάδες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ικανή να κερδίζει τον Παναθηναϊκό σε ημιτελικό Κυπέλλου, ικανή όμως και να χάσει από οποιονδήποτε.

Οι επιλογές των ξένων έμοιαζαν σπουδαίες το καλοκαίρι, όμως τα σκαμπανεβάσματα των Ντελρόι Τζέιμς, Μάικ Γκριν, Κέλσεϊ Μπάρλοου είναι συνεχή, ο Μάνι Χάρις ήρθε στην Ελλάδα όταν είχαν ξεκινήσει οι επίσημοι αγώνες, ο Μπάντζα Σι βρέθηκε γρήγορα εκτός rotation και κάπως έτσι οι Ξανθόπουλος, Λαρεντζάκης, Σάκοτα, Μαυροειδής βρέθηκαν να παλεύουν μόνοι εναντίον όλων. Ο coach Μανωλόπουλος δέχθηκε τρομερή κριτική, η ομάδα δεν έπαιξε "σωστό" μπάσκετ, όμως αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά πως στο ξεκίνημα της σεζόν πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετά την ήττα από τον Κολοσσό στη Ρόδο και τη δύσκολη νίκη επί της Ρόζα Ράντομ στην παράταση, ο Μάνι Χάρις δήλωσε πως " την Κυριακή πάμε μόνο για τη νίκη". Η αλήθεια είναι πως πολύς κόσμος χαμογέλασε. Η ΑΕΚ δεν ήταν σε καμία περίπτωση το φαβορί του ημιτελικού, όμως είχε προετοιμαστεί σωστά γι' αυτό το παιχνίδι. Βρήκε τον Παναθηναϊκό κουρασμένο, προβληματισμένο, αρκετά μπερδεμένο, πήγε το ματς εκεί που ήθελε και στο τέλος στάθηκε όρθια παρά το γεγονός ότι είχε τάσεις... αυτοκτονίας. Ο Μανωλόπουλος πήρε νωρίς το τελευταίο του timeout, με αποτέλεσμα οι παίκτες του να δυσκολευτούν στη συνέχεια να επαναφέρουν τη μπάλα και να δώσουν στον Παναθηναϊκό το δικαίωμα να διεκδικήσει μέχρι το τέλος τη νίκη.

Η πρόκριση της ΑΕΚ στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας είναι η σημαντικότερη επιτυχία στη σύγχρονη ιστορία της. Πολλοί προσπάθησαν να "μεγαλώσουν" τη Βασίλισσα, κανείς δεν το κατάφερε πριν τον Μάκη Αγγελόπουλο που έχει επενδύσει ένα καράβι χρήματα, έχει ζήσει μεγάλες απογοητεύσεις, αλλά μένει κι επιμένει για να στηρίξει το όραμά του. Η επικράτηση επί του Παναθηναϊκού φέρνει τους κιτρινόμαυρους 40 λεπτά μακριά από έναν σημαντικό τίτλο που θα διεκδικήσουν με πάθος και με πείσμα, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει και στο "χτίσιμο" μιας ακόμη καλύτερης ομάδας που θα έχει μεγαλύτερη συνέπεια στη διάρκεια της σεζόν.

Ο θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού, τον οποίο η ΑΕΚ δυσκολεύει τρομερά την τελευταία διετία, είναι άλλη μια απόδειξη για το ταλέντο που υπάρχει στο κιτρινόμαυρο ρόστερ. Ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ που δεν έχει παίξει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά πλέον οφείλει να προσαρμοστεί στα δεδομένα. Ο Μάνι Χάρις θα είναι το πρώτο βιολί, οι Γκριν - Λαρεντζάκης - Σάκοτα θα ακολουθούν, άπαντες πρέπει να προσαρμοστούν στους ρόλους τους για να υπάρξει συνέχεια και η ομάδα να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πλέον, το ερώτημα είναι ένα:

Μπορεί η ΑΕΚ να "χτυπήσει" τον αντίπαλό της στον Τελικό και να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας; Ίσως είναι νωρίς για απαντήσεις, προβλέψεις, μαντεψιές. Το σίγουρο είναι ότι σε 40 λεπτά όλα γίνονται και από τη στιγμή που έπεσε στο καναβάτσο ο Πρωταθλητής Παναθηναϊκός, οι κιτρινόμαυροι δεν έχουν το δικαίωμα να φοβηθούν κανέναν.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Η εικόνα του μισογεμάτου ΟΑΚΑ (που προς το τέλος είχε όλο και περισσότερο κόσμο) δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι άνθρωποι της ΑΕΚ. Μεσοβδόμαδα, με το εισιτήριο να κοστίζει πέντε ευρώ, μόλις 1000 άτομα έκαναν τον... κόπο να παρακολουθήσουν από κοντά την αναμέτρηση με τη Ρόζα Ράντομ. Ίσως κάποιοι μετάνιωσαν που έχασαν ματς με παράταση και 188 πόντους, ίσως και όχι.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η ΑΕΚ χρειάζεται τον κόσμο της περισσότερο από ποτέ. Χρειάζεται αυτό το "πουσάρισμα" για να νιώσει πιο δυνατή, αξίζει ένα γεμάτο γήπεδο για να μετρήσει πραγματικά τις δυνάμεις της απέναντι στους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ.

Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος στόχος για τους κιτρινόμαυρους από το "σπάσιμο" της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ακόμη και τώρα, μετά από σειρά ετών με σημαντικές επενδύσεις, ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι βρίσκονται ένα (ίσως και περισσότερα επίπεδα) πίσω από τους "αιωνίους", αλλά κάνουν σταθερά βήματα για να τους πλησιάσουν. Επιλέγουν ποιοτικούς ξένους, προσπαθούν να έχουν στο ρόστερ της ομάδας καλούς Έλληνες, αλλά για να συνεχίσουν να το κάνουν και για να συνεχίσουν να βελτιώνονται, χρειάζονται τη στήριξη του κόσμου.

ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΠΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗ DREAM TEAM

Από απόψε, μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, η ΑΕΚ έχει 104 μέρες για να δουλέψει για ένα 40λεπτο που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της. Έχει 104 μέρες για να προετοιμαστεί όπως προετοιμάζονταν οι Γιουγκοσλάβοι για το ματς του 1992 απέναντι στην Dream Team, το οποίο τελικά δεν έπαιξαν ποτέ. Οι ξένοι έκαναν μια πρώτη... απόσβεση των χρημάτων που επενδύθηκαν στο ταλέντο τους, οι Έλληνες παραμένουν "εργάτες" με όλη τη σημασία της λέξης, ο coach Μανωλόπουλος κέρδισε ακόμη περισσότερους πόντους σε μία περίοδο που δεχόταν έντονη κριτική και ακόμη πιο έντονη αμφισβήτηση.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μια νίκη-πρόκριση μπορεί να λειτουργήσει ως σκούπα που κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι. Στην περίπτωση της ΑΕΚ η επικράτηση επί του Παναθηναϊκού είναι ακριβώς αυτό. Οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν χρόνο, αλλά πλέον οφείλουν στους εαυτούς τους ακόμη περισσότερα. Αν θέλουν όντως να μπουν σφήνα στους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ, πρέπει να δουλέψουν ακόμη πιο σκληρά σε κάθε επίπεδο, πρέπει να μάθουν να κερδίζουν και στις μέτριες βραδιές τους, πρέπει να βοηθηθούν από τον κόσμο τους.

Προς το παρόν, η ΑΕΚ έχει μπροστά της άλλο ένα πολύ κρίσιμο ματς και πρέπει να αφήσει γρήγορα πίσω τους πανηγυρισμούς. Το βράδυ της Τρίτης δοκιμάζεται στο Στρασβούργο απέναντι στην τοπική ομάδα, με την οποία έχει το ίδιο ρεκόρ (2-2) στον Γ' 'Ομιλο του FIBA Champions League.

Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ