OPINIONS

Κλόουν πολλοί, ζογκλέρ κανένας

Κλόουν πολλοί, ζογκλέρ κανένας
Λάζαρ WWW.MOTIONTEAM.GR

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης χρεώνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την παρατεταμένη πτώση του ΠΑΟΚ στους παίκτες, με δεδομένη και την αστεία αγωνιστική συμπεριφορά τους στο 2-2 με τον Εργοτέλη.

Έμοιαζε με τσίρκο ο ΠΑΟΚ στο Παγκρήτειο. Αλλά είχε να παρουσιάσει μόνο κλόουν. Ούτε έναν ζογκλέρ. Ηταν μια ακόμη εμφάνιση, που ξεπέρασε τα όρια της έννοιας “κακή” και πέρασε στην έννοια “αστεία”...

Αστεία ήταν η άμυνά του. Πανικόβλητη χωρίς λόγο, ευάλωτη σε κάθε επίθεση του Εργοτέλη και έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να κάνει το παιδαριώδες λάθος. Έκανε δύο, που κόστισαν την ισοφάριση. Ίσως δεν πρόλαβε να κάνει το τρίτο που θα έφερνε και την ήττα.

Ο Κίτσιου ανεβοκατέβαινε φιλότιμα, τρέχοντας πολλά χιλιόμετρα, αλλά ούτε αμυντικά ούτε επιθετικά μπορούσε να βοηθήσει. Ο Τζαβέλλας ήταν χαμένος στο διάστημα. Δεν υπήρχε μπροστά και... απουσίαζε πίσω.

Ο Κατσουράνης έκανε ορισμένες επεμβάσεις για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά προκάλεσε και ο ίδιος προβλήματα με τις επιπολαιότητες του.

Ο Ινσαουράλδε διακρίθηκε για την γκάφα του αγώνα προσφέροντας δώρο στον Εργοτέλη το πρώτο γκολ. Αλλά ακόμη και στις πιο εύκολες φάσεις έδειχνε να τα έχει χαμένα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αστείος ήταν ο τρόπος ανάπτυξης του παιχνιδιού. Κουράστηκε να του γυρίζουν την μπάλα ο Γλύκος. Και οι αμυντικοί του, αλλά και τα χαφ. Ιδιαίτερα ο Μαντούρο, που από μόνος του προκαλεί γέλια με τη βραδύτητα στην κίνηση αλλά και στη σκέψη. Ο Κάτσε δεν έβγαλε ούτε μία πάσα της προκοπής, ο Νάτχο τσαλαβουτούσε στα ρηχά νερά όταν αποφάσιζε να εμφανιστεί στο γήπεδο. Έμεινε μόνος του ένας Λάζαρ να προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα.

Όχι γιατί έτυχε να πετύχει το πρώτο γκολ, αλλά και γιατί όντως προσπάθησε περισσότερο απ' όλους και ήταν ο πιο σοβαρός, χωρίς κι αυτός να αποφύγει ένα σωρό λάθη. Όλοι μαζί οι μέσοι το μόνο που δεν έκαναν ήταν να παίξουν υποφερτά καλό ποδόσφαιρο για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το γκολ. Ένας καλός συνδυασμός έγινε και έφερε το 0-1. Σ' εκείνον τον συνδυασμό τελείωσε ο ΠΑΟΚ. Μόλις στο 2ο λεπτό του αγώνα. Ούτε καν στο δεύτερο γκολ υπήρξε νορμάλ επιθετική προσπάθεια. Απλώς έγινε καραμπόλα από αμυντικό και επωφελήθηκε, έξυπνα είναι η αλήθεια, ο Σαλπιγγίδης.

Αστείος ήταν και ο Στέφενς. Κοιμήθηκε στον πάγκο πιο πολύ απ' όσο οι παίκτες του στον αγωνιστικό χώρο. Έβλεπε την ομάδα να παραπαίει, αλλά επειδή κέρδιζε, επαναπαύτηκε. Ακόμη κι όταν μείωσε ο Εργοτέλης, δεν αντέδρασε. Πέρασε στο ματς Βούκιτς και Λούκας στο 80' και ούτε καν πρόλαβε να κάνει τρίτη αλλαγή. Απίστευτο.

Θεωρώ αστεία τη δικαιολογία της κούρασης από το παιχνίδι στη Λισαβόνα. Τέσσερις παίκτες ήταν ολόφρεσκοι. Νάτχο, Τζαβέλλας, Χούσεν και Σαλπιγγίδης. Οι τρεις πρώτοι ήταν από τους χειρότερους. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ήταν κουρασμένα τα “παιδιά”, γιατί ο Στέφενς δεν έκανε νωρίτερα αλλαγές για να ανακουφίσει την ομάδα; Τρέχα γύρευε. Ποτέ δεν δίνει και ούτε πρόκειται να δώσει τέτοιες εξηγήσεις ο Ολλανδός.

Λοιπόν. Για να μη γινόμαστε κουραστικοί και να μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε παρατεταμένη αγωνιστική κρίση. Δεν μπορεί να παίξει μπάλα, δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις φταίνε όλοι. Και μολονότι ο Στέφενς βάλθηκε να τρελάνει ακόμη και τους πιο ψύχραιμους με τις ακατανόητες ενέργειές του, προσωπικά ρίχνω το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης στους παίκτες, πιστεύοντας φανατικά στο δόγμα που λέει “οι ποδοσφαιριστές κάνουν μάγκα τον προπονητή, οι ποδοσφαιριστές τον βγάζουν άχρηστο”. Στο κάτω - κάτω, όταν σε ευνοούν οι συγκυρίες και προηγείσαι 2-0 επί του Εργοτέλη σε ένα γήπεδο - παράδεισο για τον φιλοξενούμενο, δε νομίζω ότι χρειάζεσαι στη συνέχεια προπονητή για να κρατήσεις τη νίκη.

Ούτε χρειάζεται να σε κατευθύνει ο κόουτς από τον πάγκο για να μπορείς να αλλάξεις τρεις πάσες και να πάψεις να προπονείς τον τερματοφύλακά σου γυρίζοντάς του συνεχώς την μπάλα επειδή είσαι ανίκανος να τη διαχειριστείς και δεν ξέρεις τι να την κάνεις. Η αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών του ΠΑΟΚ εδώ και δύο μήνες, πέρα από την όποια αρνητική συμβολή του Στέφενς, είναι απαράδεκτη.

Αστεία - σοβαρά, ο ΠΑΟΚ έχει συγκάτοικο πλέον στη δεύτερη θέση και καθόλου αυτονόητη δεν είναι η "πρωτιά" στην κανονική περίοδο (όσον αφορά την τετράδα των πλεϊ οφ). Το χειρότερο από όλα είναι ότι με την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα κανείς δεν πιστεύει ότι θα κατορθώσει να σταθεί όρθια απέναντι στον Ολυμπιακό, στη διπλή μάχη για το Κύπελλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ