OPINIONS

Ημιτελικοί στη σκιά μιας νέας βεντέτας

Ημιτελικοί στη σκιά μιας νέας βεντέτας
INTIME SPORTS

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης ρίχνει μια πιο ψύχραιμη ματιά στο ντέρμπι της Τούμπας και καταθέτει τον φόβο ότι με τους δύο ημιτελικούς Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ θα ασχοληθεί όλο το ελληνικό κράτος και τα σώματα ασφαλείας, από τα ελικόπτερα της Αστυνομίας μέχρι και τους πυροσβέστες.

Mε αφορμή τη βλακώδη επίδειξη ψευτομαγκιάς του Ινσαουράλδε σε βάρος του Εντινγκά, οι συζητήσεις για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός περιστράφηκαν γύρω από τον... Καρεμπέ και τον Γκαρσία. Είναι αναπόφευκτη, σε τέτοιες περιπτώσεις, η αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων οπαδών, αλλά πολύ κουραστική και ανούσια ταυτόχρονα.

Πολλά δεν είδε ο Κάκος και πολλά είδε λάθος σ' αυτό το παιχνίδι. Το ίδιο και οι βοηθοί του. Η κίτρινη (αντί της κόκκινης) στον Αργεντίνο κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ και ο μη καταλογισμός του πέναλτι στη φάση με πρωταγωνιστές τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Στέφανο Αθανασιάδη, ήταν τα δύο σημαντικότερα λάθη, με πιο κραυγαλέο το πρώτο. Αλλά, κάποια στιγμή, ας ξεφύγουμε από αυτή την αδιέξοδη συζήτηση κι ας μείνουμε στην ουσία.

Έκανε το ματς πόλεμο

Προσωπικά, με πιο “κρύο” μυαλό πια και αφού έχω δει τον αγώνα... άλλες δύο φορές στο βίντεο, αισθάνομαι την ανάγκη να παραθέσω κάποιες παρατηρήσεις:

Για να κερδίσει ο κομπλέ ΠΑΟΚ τον μισό Ολυμπιακό χρειάστηκε να κάνει το ματς πόλεμο. Δεν αναφέρομαι, φυσικά, στον υπέρμετρο φανατισμό που “έβγαλαν” οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στις εξέδρες, γιατί αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και δεν διαφέρει καθόλου από τον φανατισμό των οπαδών του Ολυμπιακού στο “Γ. Καραισκάκης” σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αλλά και με τον Παναθηναικό.

(Στην πραγματικότητα, η κερκίδα δεν άσκησε βία σε βάρος των παικτών του Ολυμπιακού, όπως συνέβη δυστυχώς σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά το να σκάει με εκκωφαντικό θόρυβο μια κροτίδα κάθε ένα λεπτό και να γίνεται η ατμόσφαιρα του γηπέδου κοκκινοκίτρινη, ήταν κάτι που με ενόχλησε και με εκνεύρισε αφάνταστα. Το γήπεδο δεν μπορεί να είναι εκκλησία, αλλά αλλοιώνουμε την έννοια του ποδοσφαίρου όταν το μετατρέπουμε σε πεδίο μάχης που βομβαρδίζεται ανηλεώς.)

Αναφέρομαι κυρίως στην πώρωση των παικτών του ΠΑΟΚ, που εκτόνωσαν με πρωτοφανή εκνευρισμό την πίεση από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και από την αίσθηση ότι αγωνίζονταν με την πλάτη στον τοίχο, μετά από ένα σερί απαράδεκτων εμφανίσεων και μπροστά σε 27.000 οπαδούς τους, που δεν επρόκειτο να συγχωρήσουν μειωμένη απόδοση, ειδικά σ' αυτό το παιχνίδι. Βέβαια, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν πήγαν πίσω στους “τσαμπουκάδες”. Μετείχαν ευχαρίστως στις πολλές “κοκορομαχίες” που έγιναν και πολύ καλά έκαναν. Διότι, αν έσκυβαν το κεφάλι, δεν θα έχαναν μόνο το ματς, θα έχαναν, ως ένα βαθμό, και την εκτίμηση των οπαδών τους, που με το δίκιο τους θα απαιτούσαν να είχαν δείξει παλικαριά για να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες που είχαν διαμορφώσει οι αντίπαλοί τους. Ωστόσο, αν δούμε την πλευρά του ΠΑΟΚ, θα προτιμούσα να κατακτούσε τη νίκη παίζοντας περισσότερο ποδόσφαιρο και λιγότερο πόλεμο. Θα ήθελα να αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό ως έναν αντίπαλο τον οποίο θα μπορούσε να κερδίσει, χάρη κυρίως στις ποδοσφαιρικές ικανότητες των παικτών του, όπως ακριβώς έκανε ο Ολυμπιακός στο 4-0 του αγώνα του πρώτου γύρου.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος

Παρ' όλα αυτά, αν υποτεθεί ότι στο ντέρμπι της Τούμπας είδαμε επί 60 λεπτά αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς, με μπόλικες διακοπές και συνεχείς διαβουλεύσεις των παικτών με τον Κάκο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στα υπόλοιπα 30 λεπτά που παίχτηκε ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος. Ο ΠΑΟΚ βρήκε τρόπους να δημιουργήσει ευκαιρίες, ο Ολυμπιακός όχι. Ο Γλύκος ήταν θεατής του αγώνα, ο Ρομπέρτο όχι. Ο ΠΑΟΚ πρόσφερε πέντε - έξι ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές, ενώ ο Ολυμπιακός μόνο μία, με το θαυμάσιο γκολ του Σάμαρη. Η απάντηση εδώ θα μπορούσε να είναι ισχυρισμός ότι οι “ερυθρόλευκοι” έπαιξαν χωρίς αρκετούς βασικούς, όπως ήδη ανέφερα. Λογικό. Εξίσου λογική, ωστόσο, θα ήταν και η ανταπάντηση ότι λίγες μέρες πριν ο κομπλέ Ολυμπιακός διασύρθηκε από τον Παναθηναικό στο 3-0 του “Γ. Καραισκάκης”, επομένως κανείς δεν ξέρει αν με τους παίκτες που έλειπαν θα ήταν καλύτερος στην Τούμπα.

Το κίνητρο των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν ισχυρότερο από αυτό που είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Οι μεν ήθελαν να εξιλεωθούν στα μάτια του κόσμου τους με μια επιτυχία σε βάρος του “μισητού” αντιπάλου, οι δε φιλοδοξούσαν να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος μέσα στην πιο “μισητή” έδρα. Ωστόσο, με ήττα οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα είχαν σήμερα χίλια δυο επιπλέον προβλήματα, ενώ οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την ήττα, ετοιμάζονται απλώς να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τίτλου στο επόμενο ματς. Οι μεν θα έχαναν πολλά, οι δε δεν έχασαν τίποτε.

"Λίγοι" οι Έλληνες διαιτητές

Η διαιτησία του Κάκου ήρθε να αποδείξει (για πολλοστή φορά) το αυτονόητο. Οι περισσότεροι από τους Ελληνες διαιτητές είναι “λίγοι”. Οταν ακόμη και ο θεωρητικά κορυφαίος διαιτητής (που, μάλιστα, ψηφίζεται και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές ως κορυφαίος) υποπίπτει σε τόσα λάθη, εύλογα βγαίνει το αρνητικό συμπέρασμα για την ποιότητα των υπολοίπων. Εάν δείτε πάλι το ματς, θα προσέξετε με πόση καθυστέρηση σηκώνει τη σημαία του σε πολλές περιπτώσεις ο ένας από τους δύο βοηθούς. Αντίληψη περιορισμένη, αντανακλαστικά ανύπαρκτα. Είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των Ελλήνων διαιτητών και θα βρούμε και άλλα πολύ τρανταχτά παραδείγματα, αν αναλύσουμε τι συνέβη και σε άλλες αναμετρήσεις αυτής της αγωνιστικής, ή τι συνέβη σε πάμπολλους αγώνες ΚΑΙ του φετινού Πρωταθλήματος.

Με δεδομένο ότι η υπόθεση Πρωτάθλημα έχει λήξει τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον ΠΑΟΚ (από την άποψη ότι θα μπει σίγουρα στα πλέι οφ), το ζητούμενο για μένα είναι τι θα συμβεί στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις για το Κύπελλο. Ο Ολυμπιακός ήταν και παραμένει το φαβορί. Είναι πιο ποιοτική ομάδα, με πιο “βαθύ” και αξιόλογο ρόστερ. Τη σαφή προτίμηση που του δείχνουν τα λογικά προγνωστικά συνδιαμορφώνει και η γενικότερη εικόνα των δύο ομάδων έως σήμερα στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Είναι προφανές ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα επιδιώξουν μια ευρεία νίκη στο πρώτο ματς στην έδρα τους για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους στη ρεβάνς.

Το αουτσάιντερ που λέγεται ΠΑΟΚ θα επιδιώξει το θετικό αποτέλεσμα στο “Γ. Καραϊσκάκης” για να διεκδικήσει την πρόκριση στην Τούμπα. Και το πρώτο ερώτημα που ζητά απάντηση, πέρα από το αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να αλλάξει τις ισορροπίες στο πρώτο παιχνίδι, είναι... τι είδους αγώνας θα γίνει εκείνη τη μέρα και τι είδους διαιτησία θα έχουμε. Βέβαια, έχουμε μέρες μπροστά μας για να ασχοληθούμε με τους δύο ημιτελικούς, ωστόσο φοβάμαι ότι “φούντωσε” μια νέα βεντέτα μετά το ματς της Τούμπας. Εύχομαι να βγω ψεύτης, αλλά προβλέπω ότι με τους αγώνες του Κυπέλλου θα ασχοληθεί... όλο το ελληνικό κράτος και τα σώματα ασφαλείας. Από τα... ελικόπτερα της Αστυνομίας μέχρι και τους πυροσβέστες. Για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει και στα δύο γήπεδα, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Οσο για τους διαιτητές, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ποιοι θα επιλεγούν και πόσο ανεπηρέαστοι θα μείνουν; Τεράστια ζητήματα κι αυτά, αφού μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ