OPINIONS

Άξιοι σε όλα τα πόστα για μεγάλο ΠΑΟΚ

Άξιοι σε όλα τα πόστα για μεγάλο ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αποχαιρετά ευχαρίστως μια σεζόν που κανείς ΠΑΟΚτσής δεν θέλει να θυμάται και επιμένει ότι τόσο το ρόστερ όσο και η ΠΑΕ χρειάζονται βαθύ ξεσκαρτάρισμα...

Τελείωσε το μαρτύριο. Ο ΠΑΟΚ είναι ουσιαστικά ο νικητής των πλέι οφ, καθώς του αφαιρέθηκαν αυθαίρετα τρεις βαθμοί και, στο κάτω-κάτω, η ομάδα δεν ευθύνεται για τις αηδίες του αγώνα με τον Ολυμπιακό εξ αιτίας τω οποίων τιμωρήθηκε, ωστόσο με τη νίκη 1-0 επί του Παναθηναϊκού στην άδεια Τούμπα έληξε μια αγωνιστική περίοδος που κανείς στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο δεν θέλει να θυμάται.

Ούτε αυτή τη χρονιά ο κόσμος του ΠΑΟΚ είδε ποδόσφαιρο. Ούτε αυτή χρονιά υπήρχαν οι δυνατότητες να διεκδικηθεί το Πρωτάθλημα. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι χάθηκε το Κύπελλο με μια άθλια εμφάνιση και συντριβή από τον Παναθηναϊκό στον τελικό.

Πιστεύω ότι ακόμη κι αν δεν γινόταν το τελευταίο παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών, ο... κόσμος ίδιος θα ήταν στην Τούμπα. Μπορεί να είχε ουσιαστικό νόημα ενόψει της νέας σεζόν, αλλά ποιος νοιαζόταν αν η ομάδα βγει δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη στα πλέι οφ; Φρόντισαν γι’ αυτό οι ίδιοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ και ο προπονητής τους με μια ακόμη άθλια εμφάνιση και ήττα από τον Αστέρα στην Τρίπολη. Σε όλες τις διοργανώσεις που μετείχε φέτος ο ΠΑΟΚ ήρθε το χοντρό «ξενέρωμα».

Τόσο χοντρό που οι περισσότεροι δεν είχαν κουράγιο ούτε στο συλλαλητήριο της Καμάρας να βρεθούν. Θα έπρεπε, όμως. Ποτέ μια λαϊκή κινητοποίηση δεν πάει χαμένη. Αρκεί να είναι δυναμική. Σε συμμετοχή και σε διεκδίκηση δικαίων αιτημάτων. Κι όλα τα αιτήματα της οικογένειας του ΠΑΟΚ αυτή την εποχή είναι απόλυτα δίκαια. Συμφωνία για την εξόφληση των χρεών, κατασκευή του αθλητικού κέντρου στη Θέρμη και, επιτέλους, αξιόπιστο ποδόσφαιρο. Τέλος πάντων.

Στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, ακόμη και στο τελευταίο παιχνίδι υπήρχαν παίκτες που «φώναζαν» ότι είναι ανάξιοι να φορούν τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Πρώτος και χειρότερος ο Λάζαρ, ο οποίος θεωρεί ότι ποδόσφαιρο είναι να σου δίνουν την μπάλα κι εσύ να την ξεφορτώνεσαι πετώντας την προς τα πίσω. Υπήρχαν και παίκτες άξιοι θαυμασμού. Όπως ο Λίνο, που βρήκε πάλι τρόπο να γίνει πρωταγωνιστής, με την καταπληκτική ασίστ για το ωραίο γκολ του Βούκιτς.

Έτσι ή αλλιώς, χρειάζεται γενναίο ξεσκαρτάρισμα. Είναι ελάχιστοι οι παίκτες του φετινού ρόστερ που μπορούν να σταθούν σε μια ομάδα υψηλών απαιτήσεων. Το μέγα ερώτημα είναι τι διάθεση θα έχει ο Ιβάν Σαββίδης και πόσο βαθιά θα θελήσει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να φέρει στον ΠΑΟΚ πολλούς και πραγματικά ποιοτικούς παίκτες.

Να το πούμε αλλιώς: Πόσοι άραγε παίκτες του φετινού ρόστερ του ΠΑΟΚ θα μπορούσαν να παίξουν στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού; Ας ψαχτούμε ειλικρινά οι φίλοι του ΠΑΟΚ και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε. Φοβάμαι ότι μόλις και μετά βίας θα βρούμε δυο – τρεις. Κι ας μη μιλήσουμε βέβαια για το ακόμη ανώτερο επίπεδο μεγάλων ευρωπαικών ομάδων, μεταξύ των οποίων φιλοδοξεί να βρεθεί και ο ΠΑΟΚ παίζοντας σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ...

Από την άλλη, είναι να απορεί κανείς με αυτά που συμβαίνουν πολλές φορές στο ποδόσφαιρο. Ο φετινός ΠΑΟΚ που δεν έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, έδωσε 61 επίσημους αγώνες και σκόραρε 109 φορές. Με κακή ανάπτυξη, με έλλειψη ταχύτητας και φαντασίας, με δυσκολία στη δημιουργία ευκαιριών και όμως ο ΠΑΟΚ πέτυχε 109 γκολ. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε και αλλιώς. Ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε εάν τελικά το μέγα πρόβλημα ήταν στην άμυνα, ή, γενικότερα, στον αμυντικό μηχανισμό της ομάδας.

Άλλη μία «ζημιά» ήταν η έλλειψη καλού προπονητή. Ονομα ο Στέφενς, με περγαμηνές ο Στέφενς, αλλά στον ΠΑΟΚ έκανε τουρισμό. Τώρα, εκ των υστέρων, το ομολογούν οι πάντες. Μάλλον υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο Ιβάν Σαββίδης που έσπευσε να του προκαταβάλει τα 2/3 των ετήσιων αποδοχών του. Αντί να τον «φτιάξει», τον μετέτρεψε σε αδιάφορο δημόσιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να χαθούν άσκοπα κάμποσοι μήνες.

Εννοείται ότι ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται μόνο καλούς παίκτες, αλλά και καλό προπονητή. Ορεξάτο, φιλόδοξο, εργατικό, με γνώσεις και με διάθεση να υπηρετήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο που οφείλει να αποφασίσουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και κυρίως ο μεγαλομέτοχος. Ο οποίος, θυμίζω για πολλοστή φορά, οφείλει πρώτα να σοβαρέψει την ΠΑΕ και να τη στελεχώσει με άξιους ανθρώπους. Το «εξωπέταγαγμα» του Τσιστικαόφ πρέπει να είναι μόνο η αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ