OPINIONS

Αυτοί άλλαξαν τον Θρύλο

Αυτοί άλλαξαν τον Θρύλο

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για την υπέρβαση των Πειραιωτών στο Champions League και τη διατήρηση του βασικού κορμού, που πρέπει να είναι ο πρωτεύων στόχος για όλους στον Ολυμπιακό.

Μία ομάδα με 14 καινούργιους παίκτες στο ρόστερ. Με έναν προπονητή, που ως ποδοσφαιριστής έζησε τα πάντα με την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δοκίμαζε τις δυνάμεις του για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο. Με έναν πρόεδρο να θέλει όσο τίποτα άλλο το επόμενο βήμα στην Ευρώπη και την πρόκριση για πρώτη φορά στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League, στην τέταρτη σεζόν του ως διοικητικός ηγέτης.

Ο φετινός Ολυμπιακός έκανε την υπέρβαση. Και από εδώ και πέρα, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να του απαγορεύσει να έχει φιλοδοξίες στη διοργάνωση. Το δύσκολο κομμάτι πήρε σάρκα και οστά. Πλέον, άπαντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο καλούνται να απολαύσουν κάθε στιγμή και κάθε αγώνα. Δεν έχουν να χάσουν τίποτα, παρά μόνο να ευχαριστηθούν τα παιχνίδια που έρχονται.

Θεωρητικά, το περυσινό στοίχημα της ελληνοποίησης απέτυχε. Πρακτικά, πάντως, ο Ολυμπιακός έχτισε ένα αμιγώς ελληνικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο και έστειλε δύο ποδοσφαιριστές έτοιμους στην Εθνική ομάδα. Μανωλάς και Σιόβας, στη δεύτερη σεζόν τους στο μεγάλο λιμάνι, παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι ακόμα περισσότερο, αποδεικνύοντας πως σωστά έπραξε ο σύλλογος και τους έντυσε στα ερυθρόλευκα.

Οι ντόπες του Μίτσελ πριν από το ματς με την 'Αντερλεχτ

Με τον πρώτο να παίζει βασικός από τη 2η αγωνιστική (μετά το αποτυχημένο πείραμα με τον Μετζανί στην πρεμιέρα με την Παρί) και τον δεύτερο να αγωνίζεται έξι διαδοχικά ενενηντάλεπτα! Με τον αρχηγό Αβραάμ, που έχει περάσει πολύ δύσκολα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, να είναι πάντα δίπλα τους και να τους συμπαραστέκεται. Κι ας μην έπαιξε λεπτό στην Ευρώπη.

Αυτή η πρόκριση στη φάση των "16" του Champions League αποτελεί δικαίωση και σημαίνει πολλά για τον Ολυμπιακό.

  • Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κανένας δεν πίστευε πως εκείνη η φράση "θα σας αλλάξω όλους", μετά το περυσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο, απεικόνιζε την πραγματικότητα. Όχι μόνο την εννοούσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά εκείνη τη νύχτα είχε πάρει όλες τις αποφάσεις του.
  • Ελληνικός κορμός υπήρχε και πέρυσι. Απλά οι ξένοι ποδοσφαιριστές που είχαν αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2012 δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη διαφορά. Με αμφίβολη ποιότητα για το υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, στο οποίο αγωνίζεται ο Ολυμπιακός. Από τους 14 παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 και παρέμειναν στο ρόστερ, μόνο ο Σάμαρης είναι Έλληνας. Από τους υπόλοιπους 13, βοήθησαν σχεδόν όλοι στο φετινό Champions League. Πλην του ανέτοιμου Τόρες, που δεν δηλώθηκε καν στην ευρωπαϊκή λίστα (όπως και ο Στσέποβιτς), και των Εντινγκά, Γιαταμπαρέ, Μετζανί, οι οποίοι προσέφεραν από ελάχιστα έως καθόλου.
  • Για τις αλλαγές που έγιναν σε οργανωτικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη "μεταγραφή" του καλοκαιριού ήταν η κοινή πρόσληψη των Ισά-Καρεμπέ. Καλός και χρυσός, ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, αλλά η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη, καθώς στη σχέση του με τον Ολυμπιακό είχε επέλθει κορεσμός. Ο Νοτιοαφρικανός αποδεικνύεται λίρα εκατό και ο Ολυμπιακός έχει έναν αθλητικό διευθυντή, που ξέρει την διεθνή αγορά, είναι οργανωτικός, και ήρθε αποφασισμένος να πετύχει (με τον Χουάνχο Λορένθο πολύτιμο συνεργάτη). Σαφώς και σε καμία ομάδα του κόσμου δεν πιάνουν όλες οι μεταγραφές. Και το ζητούμενο ενόψει της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου το 2014 είναι να γίνουν τρεις με τέσσερις προσθήκες πρώτης γραμμής, πάντα σε εξάρτηση βέβαια με το αν θα αποχωρήσουν βασικά γρανάζια της ερυθρόλευκης μηχανής, τα οποία και θα αντικατασταθούν. Ο Ισά πιστώνεται και τις αποχωρήσεις κάποιων παικτών που έφεραν χρήματα στα ταμεία της ομάδας, καθώς ο ρόλος του αθλητικού διευθυντή δεν είναι μόνο να φέρνει ποδοσφαιριστές, αλλά και να αποδεσμεύει. Για τον Κριστιάν, τα λόγια είναι περιττά. Μόνο με το κύρος που κουβαλάει αυτή η προσωπικότητα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αποτελεί τιμή για τον Ολυμπιακό η παρουσία του στην ομάδα σε ρόλο συμβούλου στρατηγικής της διοίκησης και διεθνών σχέσεων.
  • Για τον Μίτσελ. Ο ίδιος δήλωσε επιτυχημένος μετά τη νίκη 3-1 επί της Άντερλεχτ. Σαφώς και είναι... Βάσει αποτελεσμάτων, αυτό που πέτυχε δεν είναι και λίγο. Ο Ολυμπιακός σε 22 επίσημα παιχνίδια έχει μόλις 2 ήττες και αυτές από την πανίσχυρη Παρί Σεν-Ζερμέν. Η ομάδα κατέκτησε 10 βαθμούς στο Champions League, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την περυσινή φιναλίστ του Europa League, Μπενφίκα. Ο Ισπανός προπονητής πέρασε πολλά, αμφισβητήθηκε έντονα (και από εμάς) και βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο πριν ουσιαστικά αρχίσει η σεζόν, αλλά πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Το τελευταίο δίμηνο είναι ένας διαφορετικός Μίτσελ. Όλα ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ στις Βρυξέλλες. Προπονητικά, ενστάσεις υπάρχουν ακόμα και σήμερα, αλλά ο Ισπανός φρόντισε να καλύψει τις όποιες αδυναμίες του στο τακτικό κομμάτι με την προσωπικότητα και τις παραστάσεις που κουβαλάει από τα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα του. "Μίλησε" στον ψυχισμό των ποδοσφαιριστών, απέδειξε στην πράξη πως κανένας δεν έχει εξασφαλισμένη θέση στην εντεκάδα, ενώ η εμπειρία του στη Ρεάλ Μαδρίτης (της ομάδας με τα πιο απαιτητικά αποδυτήρια στον πλανήτη) τον βοήθησε να κρατήσει τις ισορροπίες στα πιο απαιτητικά αποδυτήρια ελληνικής ομάδας. Προετοίμασε σωστά το ερυθρόλευκο σύνολο και ήταν πάντα δίπλα στους παίκτες του. Και στις καλές, αλλά κυρίως στις άσχημες στιγμές. Πιστώνεται ξεκάθαρα την καθιέρωση του Σάμαρη, ο οποίος από τον Πανιώνιο βρέθηκε να παίζει έξι ματς σε φάση ομίλων Champions League.
  • Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες-ηγέτες και σε επίπεδο Champions League. Μήτρογλου και Ρομπέρτο κατά κύριο λόγο (οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του φετινού Ολυμπιακού στην Ευρώπη κατά τη γνώμη μας), αλλά και αρκετοί ακόμα έδειξαν πως ανήκουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση . Οι Μανωλάς, Σιόβας, Μανιάτης, Σάμαρης, Σαλίνο, Χολέμπας, Κάμπελ, Ντομίνγκες, Βάις Φουστέρ... Με τον πολύπειρο Σαβιόλα να κρατάει το καλύτερο για το τέλος!

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της διοίκησης και των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις στον Ολυμπιακό, είναι να διατηρήσουν τον βασικό κορμό της ομάδας, ο οποίος ουσιαστικά υπάρχει από πέρυσι και είναι ως επί το πλείστον ελληνικός (Μήτρογλου, Μανωλάς, Μανιάτης, Χολέμπας, Σιόβας, Φουστέρ). Πλέον, υπάρχει ένας ακόμα Έλληνας (Σάμαρης) και ποιοτικοί ξένοι ποδοσφαιριστές που κάνουν τη διαφορά και βλέπουν τον Ολυμπιακό ως σημαντικό βήμα εξέλιξης στην καριέρα τους.

Άγγλοι και Γερμανοί οι πιθανότεροι αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Οι ερυθρόλευκοι μπορούν και πρέπει να χτίσουν ακόμα περισσότερο στο συγκεκριμένο ποιοτικό γκρουπ παικτών που έφερε τον Ολυμπιακό στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Με όποιες βελτιώσεις κριθούν απαραίτητες.

Η αλλαγή φιλοσοφίας του περασμένου καλοκαιριού έφερε αποτελέσματα, αλλά δεν είναι και πολύ ποδοσφαιρικό να αλλάζεις τη μορφή της ομάδας κάθε ένα χρόνο. Για αυτό, με τον ίδιο προπονητή και τους περισσότερους βασικούς (Έλληνες και ξένους) να παραμένουν, ο Ολυμπιακός μπορεί να βαδίσει ήρεμα τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια και να αποδώσει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σχέδιο και προγραμματισμός, υπάρχουν... Ο Ολυμπιακός είναι συνεπής, σταθερός, με χαρακτήρα, πυγμή, και προσωπικότητα την τελευταία εξαετία στην Ευρώπη. Πλέον, τα φαινόμενα τύπου Μακάμπι, που πλήγωσαν αρκετά τον Ολυμπιακό κατά το παρελθόν, αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ