OPINIONS

Tρέχει κόντρα στο χρόνο

EUROLEAGUE / ΧΙΜΚΙ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΧΙΜΚΙ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό που δε νίκησε τη λογική κόντρα στη Χίμκι, τα καλά επιθετικά 25λεπτα που δεν φτάνουν και την υποχρέωση για τρεις σερί νίκες στο ΟΑΚΑ.

Για 25 λεπτά ο Παναθηναϊκός έπαιζε για να νικήσει τη λογική κόντρα στη Χίμκι, παρά το γεγονός ότι η εικόνα του ήταν εξαιρετική κι έδειχνε προσηλωμένος στο πλάνο του. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί η προσπάθεια του, που τα πήγαινε καλά επιθετικά απέναντι σε μία ομάδα η οποία γνωρίζει καλύτερα αυτόν το ρυθμό και το απέδειξε ξεπερνώντας τους 100 πόντους με ευκολία -παρά τις απουσίες της.

Οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να βάλουν φρένο στους παίκτες του Ρίμας Κουρτινάιτις, όσο περνούσε η ώρα και από τη στιγμή που η άμυνα του κατέρρευσε ήταν πολύ δύσκολο ν' ανταποκριθούν κι επιθετικά. Η κακή αντιμετώπιση αμυντικά στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη φετινή ομάδα του τριφυλλιού, όπως αντίστοιχα τα πολλά χαμένα ριμπάουντ. Αλλά το 45-23 που είχε η Χίμκι σε αυτόν τον τομέα, ξεπερνάει και τα όρια, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει ένα σημαντικό "διπλό". Κάπου εκεί η τακτική του πήγε περίπατο.

Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο μέρος, ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός. Πιο σωστά, είχε πολύ καλές επιθετικές επιλογές, ωστόσο σε αυτό το επίπεδο δεν φτάνει να κάνεις κάτι πολύ καλά για λίγο διάστημα και το τριφύλλι ακόμα δείχνει να ψάχνεται.

Στην πορεία της διοργάνωσης, μπορεί να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά για την ώρα τρέχει κόντρα στο χρόνο και χρειάζεται επειγόντως θετικά αποτελέσματα, ειδικά στην έδρα του (έχει τρία διαδοχικά παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με Αναντολού Εφές, Βαλένθια και Άλμπα), όπου δε χωρούν περαιτέρω στραβοπατήματα.

Με τρεις παίκτες στις θέσεις 1-2 ο Παναθηναϊκός δείχνει ν' αντιμετωπίζει πρόβλημα και ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν μπορεί να το καλύψει -ακόμα και με συστήματα ειδικών συνθηκών που επιλέγει με τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Γουέσλι Τζόνσον να παίζουν για κάποια λεπτά στο "2".

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Παναθηναϊκός που θέλει ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο κόσμος της ομάδας, εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος. Διαβασμένος και υπομονετικός πήγε την αναμέτρηση στοχευμένα στον δικό του ρυθμό και είχε το προβάδισμα στο τέλος του πρώτου μέρους (55-50). Θα πείτε " μα δέχτηκε 50 πόντους" αλλά αν αναλογιστούμε την ομάδα που είχε απέναντί του, ίσως να φανεί λογικό κατά κάποιο τρόπο.

Οι πράσινοι έκαναν το καλύτερο εικοσάλεπτό τους μέχρι τώρα στη διοργάνωση κυρίως χάρη στις επιλογές που είχαν επιθετικά. Χωρίς να οδηγηθούν σε βιαστικές εκτελέσεις, κυκλοφόρησαν σωστά τη μπάλα, όποτε χρειάστηκε την ακούμπησαν κοντά στο καλάθι (σημαντική η συνεισφορά του Ίαν Βουγιούκα σε αυτό το κομμάτι) και όταν βρήκαν ελεύθερο σουτ από τα 6.75 το επιχείρησαν. Οι 17 ασίστ και τα μόλις δύο λάθη (κανένα στο πρώτο δεκάλεπτο) είναι εντυπωσιακό νούμερο και δικαιολογεί με τον καλύτερο τρόπο το προβάδισμα που είχε ο Παναθηναϊκός.

Ο τεχνικός του τριφυλλιού έριξε από την αρχή στη μάχη τον Ίαν Βουγιούκα επιβραβεύοντας την προσπάθεια που έχει κάνει έως τώρα και τις εμφανίσεις του και συνέχισε να τον δικαιώνει. Με τον έμπειρο σέντερ στο παρκέ οι πράσινοι έπαιζαν flat στην άμυνα και ο γκαρντ είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη προκειμένου ο αντίπαλος κοντός (κατά βάση ο Αλεξει Σβεντ, που "έτρεξε" την πλειοψηφία των πικ εν ρολ) να μην σουτάρει δίχως πίεση. Η άμυνα και το ριμπάουντ ήταν τα προβλήματα των πρασίνων που ήθελαν βελτίωση, προκειμένου η Χίμκι να μη συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Από τη στιγμή που πέρασε στο παιχνίδι ο Γουάιλι το τριφύλλι πήγε ξανά σε αλλαγές. Η επιθετική του συνέπεια όμως ήταν εκείνη που τράβηξε τα βλέμματα. Καλάθης και Ράις ήταν εξαιρετικοί στη δημιουργία και ο Φρεντέτ έδωσε λύσεις τη δεύτερη φορά που πέρασε το παρκέ.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΙΓΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Το μεγαλύτερο στοίχημα του τριφυλλιού ήταν να συνεχίσει στον ίδιο επιθετικό ρυθμό μετά την ανάπαυλα, αλλά παράλληλα να περιορίσει τους γηπεδούχους. Στο τρίτο δεκάλεπτο αυτή η αποστολή δεν στέφθηκε με επιτυχία αφού οι Ρώσοι έφτασαν στους 27 πόντους και προσπαθούσαν να χτίσουν διαφορά, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός άρχισε να παρασύρεται επιθετικά με συνέπεια να μην μπορεί ν' ακολουθήσει.

Οι ιδέες στέρεψαν ή για την ακρίβεια δεν μπορούσαν να γίνουν πράξη στο παρκέ σε συνδυασμό με τα υπερβολικά -σε κάποιες περιπτώσεις- σφυρίγματα που χάλασαν το μυαλό των πράσινων και η Χίμκι πήρε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Όσο περνούσε η ώρα ο Καλάθης έμενε από ανάσες αφού έμοιαζε μόνος και κάπου εκεί οι φιλοξενούμενοι… κόπηκαν στη μέση.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν εφιαλτικό αφού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 26 πόντους κι επί της ουσίας δεν μπόρεσε ν’ απαντήσει σε καμία περίπτωση. Τα πράγματα είναι απλά τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο οι πράσινοι δεν έχουν σύμμαχο τον χρόνο αφού μπορεί να βελτιώνουν κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, ωστόσο χρειάζονται και τ’ αποτελέσματα.

Αυτό σημαίνει πως στις τρεις αναμετρήσεις που ακολουθούν εντός έδρας, με Αναντολού Εφές, Βαλένθια και Άλμπα Βερολίνου χρειάζονται το απόλυτο, ώστε να συνεχίσουν ν’ αναζητούν σημαντικά διπλά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ