OPINIONS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το πάρτι τους!

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την τρέλα του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος παρέσυρε τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο μέρος και το… κερασάκι που έβαλε ο Λούκας Λεκαβίτσιους στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν.

Τα πράγματα που έχει να βελτιώσει ο Παναθηναϊκός έχουν ειπωθεί πολλές φορές αλλά στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν ήταν απόλυτα συνεπής φτάνοντας στην επικράτηση με επιμέρους σκορ 52-32 στο δεύτερο μέρος !

Ακόμα κι αν χρειάστηκε να φτάσουν στην επικράτηση από το δύσκολο δρόμο, ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του έδωσαν μια πολύ καλή απάντηση σε όσους βιάστηκαν να τους ξεγράψουν και βάζουν πλώρη για τη συνέχεια.

Μάλιστα, ο στόχος έγινε πράξη με εμφατικό τρόπο και με παίκτες που δεν φοβήθηκαν να… ντυθούν πρωταγωνιστές παρά τα όσα έχουν ακούσει . Ο λόγος για τον Θανάση Αντετοκούνμπο που γύρισε το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο με την απόδοση του στις δύο πλευρές του γηπέδου (παίρνοντας σωστές αποφάσεις και σταματώντας τον Σπανούλη) και τον Λούκας Λεκαβίτσιους ο οποίος βγήκε μπροστά για να δώσει λύσεις κάνοντας εξαιρετική δουλειά κι έγινε ιδανικό δίδυμο με τον Καλάθη, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να ελέγξει το ματς, «χτυπώντας» τις αδυναμίες στην άμυνα των «ερυθρόλευκων».

Η παρένθεση του πρώτου μέρους έκλεισε πολύ γρήγορα για τους «πράσινους» οι οποίοι έκαναν λίγα λάθη και στα ριμπάουντ αποτυπώνεται η επιθυμία τους να γίνουν αφεντικό στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Πλέον έχουν μια καλή βάση για να συνεχίσουν με ηρεμία τη δουλειά σε μία χρονιά που είναι μεγάλη. Θα έχει καλές και κακές βραδιές, ωστόσο τέτοια παιχνίδια δίνουν αυτοπεποίθηση και χρόνο.

Το πρόβλημα με τον Μιλουτίνοβ και τα λάθη στην άμυνα

Με 48 πόντους παθητικό και μόλις δύο ασίστ (τη μία ο Καλάθης) στο πρώτο μέρος, είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις πώς έχει κυλήσει η αναμέτρηση μέχρι το ημίχρονο. Οι «πράσινοι» βγήκαν εκτός πλάνου σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Σέρβος σέντερ των «ερυθρόλευκων» κέρδισε τις μάχες των ριμπάουντ με συνέπεια οι φιλοξενούμενοι να έχουν δεύτερες επιθέσεις .

Αρχικά, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να πιέσει σε όλο το γήπεδο και να βρει ρυθμό βάζοντας στην εξίσωση τον κόσμο. Με τη συνταγή των περσινών τελικών στην επίθεσή τους οι γηπεδούχοι, περνούσαν τη μπάλα κοντά στο καλάθι αμέσως σαν πρώτη επιλογή, χωρίς σκριν και προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τους παίκτες οι οποίοι υπερτερούσαν υψομετρικά. Το πρόβλημα πάντως, σε πρώτη φάση δημιουργήθηκε από την άμυνα αφού δεν υπήρχε ισορροπία.

Μετά τις πρώτες αλλαγές και τη βοήθεια στο λόου ποστ οι «πράσινοι» έμεναν πίσω, με συνέπεια να βγαίνουν ελεύθερα σουτ για τον Ολυμπιακό που είχε το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια με τον Τίμα κύριο εκφραστή των επιθέσεων. Με τον Κιθ Λάνγκφορντ να έχει φορτωθεί με φάουλ ο Παναθηναϊκός έμεινε κοντά σημαδεύοντας τον Σπανούλη στην επίθεση και βρήκε λύσει με τον Λούκας Λεκαβίτσιους και τον Καλάθη ο οποίος είχε ξεκινήσει πολύ καλά επιθετικά, ωστόσο το πρόβλημα στη δημιουργία παρέμενε μετά το τέλος του πρώτους μέρους όπου φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά (41-48). Η ηρεμία είχε χαθεί για τα καλά αφού η ομάδα του «τριφυλλιού» παρασύρθηκε από τις αποφάσεις των διαιτητών.

Ηρέμησε και ακολούθησε το δρόμο του Θανάση

Με διαφορετική νοοτροπία και τον Τσάβι Πασκουάλ να καταλήγει στα σχήματα που θα του δώσουν τη νίκη, μπήκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με την ενέργεια του στις δύο πλευρές του παρκέ έγινε ο παίκτης που… γύρισε το διακόπτη για τους «πράσινους» και στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν απλά. Ο Καλάθης δημιούργησε για τους συμπαίκτες του κάτι το οποίο δε γινόταν στο πρώτο μέρος, ο Παναθηναϊκός έκλεψε μπάλες και κατάφερε να βρει πόντους στο ανοικτό γήπεδο. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ριμπάουντ οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν το πάνω χέρι.

Με επιμέρους σκορ 13-6 έφεραν το ματς στα ίσια (54-54) στα μέσα της τρίτης περιόδου και βρήκαν το δρόμο για να κάνουν εύκολο το έργο τους. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να σημαδεύουν τον Βασίλη Σπανούλη στην επίθεση τους και με τους δέκα πόντους του Αντετοκούνμπο στο τρίτο δεκάλεπτο χάραξαν την πορεία για την εύκολη επικράτηση λειτουργώντας με απόλυτη συγκέντρωση. Χαρακτηριστική ήταν η κίνηση του διεθνή φόργουορντ όταν η διαφορά πήγε στους επτά (62-55) καθώς χωρίς να βιαστεί στην επίθεση κράτησε τη μπάλα και πήγε μέχρι μέσα τον αρχηγό των «ερυθρόλευκων» με συνέπεια να πετύχει καλάθι παίρνοντας και το φάουλ. Παράλληλα, στην άμυνα άφησαν τις περιττές βοήθειες τη στιγμή που Ολυμπιακός δεν εκτελούσε με την ίδια συνέπεια από τα 6.75.

Στη συνέχεια ανέλαβαν δράση οι Καλάθης και Λεκαβίτσιους με τον Λιθουανό να εκτελεί από τη θέση «2». Φυσικά, επειδή αρκετές φορές έχουμε υπογραμμίσει την εικόνα του Τζέιμς Γκιστ, αυτή τη φορά ήταν απόλυτα συνεπής στο δεύτερο μέρος, βάζοντας το λιθαράκι του σε μία θέση που μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει προβλήματα. Η αντίδραση στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν ήταν το πιο θετικό μήνυμα για τον Παναθηναϊκό που ξέρει καλά από ντέρμπι και κοιτάει το επόμενο δύσκολο ματς με την Εφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ