OPINIONS

Μάθημα και κέρδος

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την εικόνα του Παναθηναϊκού Superfoods κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και τον 18χρονο Γιώργο Καλαϊτζάκη που κλέβει τις εντυπώσεις.

Στα δύο φιλικά με την Ούνικς και την ΤΣΣΚΑ κατά σειρά, ήταν πολύ δύσκολο να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και ο Παναθηναϊκός να παρουσιάσει στο παρκέ όσα σχεδιάζει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο λόγος είναι πως αγωνίστηκε χωρίς τον βασικό του πόιντ γκαρντ, Νικ Καλάθη και τον Λούκας Λεκαβίτσιους που αποκτήθηκε ως εναλλακτική λύση.

Άρα το πρόβλημα της δημιουργίας ήταν αναμενόμενο πως θα το δούμε, ωστόσο από το ξεκίνημα στην αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ, οι "πράσινοι" δεν έδειξαν ανταγωνιστικοί, κάτι το οποίο βελτιώθηκε στην πορεία, κυρίως στο δεύτερο μέρος με συνέπεια ν' αντιδράσουν και τον Κέι Σι Ρίβερς να εκτελεί.

Είναι δεδομένο πως το τεχνικό επιτελείο του "τριφυλλιού" θα έχει πολύ δουλειά στις επόμενες προπονήσεις όπου θα ενσωματωθούν οι διεθνείς και λογικά θα μπορέσουμε να δούμε περισσότερα στα φιλικά τα οποία θ' ακολουθήσουν από πλευράς συνεργασιών πάνω στο παρκέ. Από κει και πέρα, ακόμα και στις κακές βραδιές στα ματς της προετοιμασίας, είναι σημαντικό να υπάρχουν κέρδη.

Το μεγαλύτερο κυρίως για το μέλλον των "πράσινων", είναι ο Γιώργος Καλαϊτζάκης ο οποίος πήρε χώρο και χρόνο στο φιλικό με τη ρωσική ομάδα και στάθηκε εξαιρετικά. Η επιλογή αυτή από τον Πασκουάλ, μόνο τυχαία δεν ήταν, επιβραβεύοντας τον 18χρονο γκαρντ για την μέχρι τώρα παρουσία του στην προετοιμασία και ο Καλαϊτζάκης στάθηκε εξαιρετικά απέναντι σε πιο έμπειρους παίκτες. Με καλό διάβασμα και σωστή πίεση πάνω στη μπάλα. Ξεκάθαρα, υπάρχει κάτι καλό για το μέλλον, αρκεί να υπάρχει υπομονή και συνέχεια στη δουλειά από τον Καλαϊτζάκη.

"Βραχυκύκλωσε" χωρίς δημιουργία

Για να πάμε λίγο και στο αγωνιστικό, με διαφορετικό σχήμα σε σχέση με το πρώτο ματς κόντρα στην Ούνικς, προτίμησε να ξεκινήσει ο Τσάβι Πασκουάλ, δίνοντας συνέχεια στις δοκιμές. Καλαϊτζάκης, Ντένμον, Λοτζέσκι, Σίνγκλετον και Βουγιούκας, οι πρώτοι που πάτησαν το παρκέ και η επιλογή του 18χρονου γκαρντ μόνο τυχαία δεν ήταν όπως αναλύσαμε και παραπάνω. Και μάλιστα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις στη διάρκεια της αναμέτρησης. Από το ματς με την Ούνικς μόνο ο Σίνγκλετον ήταν στην πρώτη πεντάδα αγωνιζόμενος αυτή τη φορά περισσότερο στο "4".

Η έλλειψη δημιουργίας ήταν εμφανής γι' ακόμα ένα ματς ενώ η κακή προσωπική άμυνα, επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ ν' ανοίξει τη διαφορά. Χαρακτηριστικό ήταν πως ο τεχνικός του “τριφυλλιού” στην πρώτη περίοδο άλλαξε τρεις παίκτες στη θέση "1" (Καλαϊτζάκης, Μποχωρίδης και Παπαντωνίου που συμμετέχει στην προετοιμασία) και στη συνέχεια αναζητούσε σχήματα, προκειμένου να βρει ενέργεια και λύσεις. Mέσα από τα πολλά θέματα που είχε να λύσει ο Πασκουάλ, έδωσε και μία γεύση από το μέλλον με την παρουσία Καλαϊτζάκη, Μήτογλου και Όγκαστ στο παρκέ από την δεύτερη κιόλας περίοδο.

Η ΤΣΣΚΑ έδειχνε σαφώς πιο έτοιμη τη στιγμή, που οι παίκτες του "τριφυλλιού" δεν είχαν ρυθμό στην επίθεση, χωρίς ταχύτητα στις συνεργασίες τους. Αυτή η εικόνα είχε ως αποτέλεσμα, τις λανθασμένες επιλογές επιθετικά με χαμηλά ποσοστά και το κακό αμυντικό transition. Σε σημείο να κάνει επιθέσεις χωρίς ουσιαστική συνεργασία των παικτών. Ένα πρώτο μέρος δηλαδή, γεμάτο μαθήματα για τη συνέχεια της προετοιμασίας.

Σημαντική η αντίδραση

Στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Πασκουάλ επέλεξε ένα πιο ευέλικτο σχήμα με Ντένμον, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Μήτογλου και Γκιστ. Με τον Ντένμον να γίνεται ο τέταρτος παίκτης που περνάει από τη θέση του πόιντ γκαρντ και με τον Σίνγκλετον ξανά στο "3". Εκεί επέμεινε ο Πασκουάλ, μέχρι να μειώσουν οι "πράσινοι", με τον Μήτογλου να έχει εξαιρετική παρουσία αμυντικά και στη συνέχεια επέμεινε στα ψηλά σχήματα ο Καταλανός τεχνικός, κάτι που είχαμε τονίσει και στο ματς με την Ούνιξ λόγω των απουσιών.

Η εικόνα του "τριφυλλιού" ήταν σαφώς καλύτερη στην τρίτη περίοδο, με τον Σίνγκλετον ν' ανεβάζει την απόδοσή του και να κερδίζει με 16-12 στο επιμέρους σκορ. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ουσιαστικά, συνεχίστηκαν οι δοκιμές για τον Πασκουάλ και οι "πράσινοι" έδειξαν διάθεση να το παλέψουν όπως έκαναν μειώνοντας τη διαφορά.

Αυτό το οποίο παρακολουθούμε μέχρι τώρα από τον Παναθηναϊκό είναι λογικό να δημιουργεί ερωτηματικά αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει αυτά που θέλει να δείξει. Απλά δοκιμάζει. Από την ερχόμενη εβδομάδα ο τεχνικός του Παναθηναϊκού θα μπορέσει όχι μόνο να βάλει περισσότερα πράγματα στο κομμάτι της τακτικής αλλά να βγάλει και περισσότερα συμπεράσματα στα επόμενα φιλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ