OPINIONS

Καταρρέει όταν η μπάλα «καίει»

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει από το Κάουνας για την αποτυχημένη προσπάθεια του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να πάρει ένα μεγάλο «διπλό» και την ελπίδα που δεν φτάνει.

Όπως με τη Μπαρτσελόνα, έτσι και με τη Ζαλγκίρις . Ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει ένα… βουνό και μειονεκτεί απέναντι στους αντιπάλους του, παρά την βελτίωση που δείχνει σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού. Αυτή τη φορά, είδαμε το ίδιο έργο στο Κάουνας. Η ομάδα του «τριφυλλιού» μπήκε στην τελική ευθεία στην τέταρτη περίοδο με στόχο να παλέψει αλλά έγινε… κομπάρσος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ: Γιώργος Οικονόμου

Γι’ ακόμα ένα ματς στο κρίσιμο σημείο, ξέμεινε από λύσεις στην επίθεση, έγινε προβλέψιμος και παράλληλα ο εύκολος στόχος για την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που είχε «όπλο» τη σκληρή της άμυνα. Από τη στιγμή που η Ζαλγκίρις είχε την ευκαιρία ν’ ανοίξει το ρυθμό, η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να κρατήσει.

Τα πράγματα είναι απλά και παράλληλα δύσκολα για τη συνέχεια. Το «τριφύλλι» δείχνει να βελτιώνεται, προσπαθεί να κάνει πράξη αυτά που ζητάει ο Ρικ Πιτίνο κυρίως αμυντικά, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή για τον στόχο που έχει δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι πιο πίσω από τις άλλες ομάδες. Μετά την ήττα στο Κάουνας, ο Παναθηναϊκός μειονεκτεί απέναντι στη Ζαλγκίρις αλλά ακόμα το… τρένο δεν έχει χαθεί. Η ελπίδα για πρόκριση αν το πιάσουμε από βαθμολογικής άποψης σαφώς και υπάρχει αλλά με τα περισσότερα παιχνίδια εκτός έδρας από δω και πέρα μοιάζει με ένα βουνό. Με δεδομένο πάντα, την εικόνα την οποία παρουσιάζουν οι «πράσινοι» μακριά από το ΟΑΚΑ.

Πλέον δεν μπορείς να πεις και πάρα πολλά αφού χρειάζονται αποτελέσματα. Επόμενος σταθμός το Τελ Αβίβ απέναντι στη φορμαρισμένη Μακάμπι. Μπορείς; Απόδειξέ το!

ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΣΕ

Toσημαντικό για τον Παναθηναϊκό ήταν να κάνει τα βασικά, τα οποία αγνοούσε στις τελευταίες αναμετρήσεις και είχε σημειώσει ο Ρικ Πιτίνο στις δηλώσεις του. Η αλήθεια είναι όμως, πώς αυτή τη φορά οι παίκτες του «τριφυλλιού» έδειχναν από το ξεκίνημα αποφασισμένοι να κάνουν ένα μεγάλο «διπλό» στη φετινή σεζόν.

Από τα πρώτα λεπτά τις αναμέτρησης προσπάθησε να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό ξεκινώντας από την άμυνα και χρησιμοποιώντας τις βασικές αρχές, ώστε να είναι επιτυχημένες οι αλλοιώσεις στις επιθέσεις της Ζαλγκίρις όπως επιθυμούσε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού. Από τους 11 πόντους στο 5’ (11-4), οι φιλοξενούμενοι είχαν σημειώσει τους επτά σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, αποτέλεσμα της καλής του άμυνας κι έτσι έδωσε μια καλή γεύση για όσα θ’ ακολουθήσουν. Οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να παίξουν με μεγάλη κι έτσι εξηγείται το ροτέισον δέκα παικτών σε λιγότερο από επτά λεπτά.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έγινε το αφεντικό στο παρκέ με ένα κακό σημείο από τις αρχές της δεύτερης περιόδου μέχρι το 15’ καθώς από εκεί που ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα με δέκα πόντους διαφορά (26-16), δέχτηκε σερί 11-0 από τους γηπεδούχους που πέρασαν μπροστά. Οι φιλοξενούμενοι δεν έβρισκαν σκορ σ’ εκείνο το διάστημα. Ο Σον Κιλπάτρικ, έδειχνε να μην είναι «ζεστός» αλλά το κυριότερο δεν ήταν θετικός στην άμυνα αφού στα σκριν μακριά από τη μπάλα είχε κακή αντιμετώπιση όπως και στο ένας εναντίον ενός.

Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και είχε το προβάδισμα στο τέλος του πρώτου μέρους. Αυτό το πέτυχε χάρη στις πολύ καλές περιστροφές στην άμυνα, όπου του έδωσαν την ευκαιρία να πετύχει 18 πόντους στοtransition.

ΟΣΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΤΑ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Όσα έκανε καλά γι’ αρκετή ώρα στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός, τα... ξέχασε στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με αποτέλεσμα να βάλει τη Ζαλγκίρις και τον κόσμο της για τα καλά μέσα στο παιχνίδι. Οι φιλοξενούμενοι σταμάτησαν ν’ έχουν ανάλογη εικόνα αμυντικά, στις συνεργασίες των παικτών της Ζαλγκίρις και στην επίθεση κόλλησαν για τα καλά, με συνέπεια να βρουν σκορ μετά από πέντε λεπτά.

Παρόλα αυτά, έδειξε σημάδια αντίδρασης σ’ ένα σημείο που έμοιαζε καθοριστικό, προκειμένου να μην ανοίξει η διαφορά. Με τον Ντίνο Μήτογλου να δίνει πολύτιμες βοήθειες στις δύο πλευρές του γηπέδου και τον Κιλπάτρικ λύσεις στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε, μειώνοντας στον έναν (52-51) και ήτα έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα στη τελευταία περίοδο. Μακριά από το ΟΑΚΑ άλλωστε, το «τριφύλλι» είχε πολύ καιρό να το παλέψει στα ίσια ως το τέλος. Αυτή τη φορά όμως, ήταν πιο διαβασμένη η Ζαλγκίρις στις συνεργασίες της στα πικ εντ ρολ αφού «διάβαζε» καλύτερα την άμυνα των φιλοξενούμενων στη δυναμική αντιμετώπιση (hedgeout), βρίσκοντας το δρόμο προς το καλάθι και κάπου εκεί άρχισαν να εξανεμίζοντας οι ελπίδες του «τριφυλλιού».

Με το ρυθμό στα μέτρα των Λιθουανών οι παίκτες του Πιτίνο αναζητούσαν ένα ξέσπασμα αλλά όσο περνούσε η ώρα, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα αφού είχε χαθεί ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση. Στο σημείο που ο Παναθηναϊκός έπρεπε να παλέψει μάλιστα, η Ζαλγκίρις έκανε επιμέρους σκορ 24-10 μέχρι το 38’ μετατρέποντας το ματς σε παράσταση για έναν ρόλο. Τι κι αν οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν με πίεση σε όλο το γήπεδο να βελτιώσουν την κατάσταση, όλα είχαν τελειώσει.

Ο Παναθηναϊκός των εκτός έδρας αγώνων έκανε την εμφάνισή του και πλέον θα συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να βρεθεί σταplayoffs. Μαθηματικά μπορεί, το ερώτημα είναι αγωνιστικά αν έχει τη δυνατότητα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ