OPINIONS

Έτσι δεν προχωράει

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό που πήγε να πάρει το ματς με μία πεντάδα να παλεύει και τις αποφάσεις πριν από το... βουνό σε Κάουνας και Μόναχο.

Μετά απ' όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ, το συμπέρασμα είχε βγει για την εικόνα του Παναθηναϊκού, είτε ο Ταϊρίς Ράις ευστοχούσε, είτε όχι - όπως κι έγινε. Μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Προμηθέα, το πισωγύρισμα ήρθε ολοκληρωτικά για τους πράσινους απέναντι στην Άλμπα, που ήρθε στην Αθήνα με τρεις σημαντικές απουσίες (Πέιτον Σίβα, Μάρκους Έρικσον, Τάιλερ Κάβανο) και έξι σερί ήττες στην πλάτη.

Για να μη γελιόμαστε, οι πράσινοι είναι σε κρίση από νωρίς στη σεζόν, κάτι το οποίο γνωρίζαμε από το αποτέλεσμα στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά επιβεβαιώθηκε στο παρκέ πριν από λίγες ώρες. Σε έναν αγώνα που το τριφύλλι έπαιζε για την επιβίωση του, μπήκε στο παιχνίδι και ήταν παρατηρητής. Χάθηκε το μέτρημα στις φορές που η γερμανική ομάδα πέτυχε το ίδιο καλάθι στην πλάτη της άμυνας και τις φορές που η Άλμπα απάντησε σε καλάθι των γηπεδούχων. Όπως επίσης τους πόντους που σημείωσαν οι φιλοξενούμενοι στο ένας εναντίον ενός.

Ο Αΐτο Ρενέσες... καθιστός παρουσίασε μια εικόνα νικητών στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προβληματίζοντας τους γηπεδούχους κυρίως με τις άμυνες του, αφού στην επίθεση όλα κυλούσαν ρολόι. Με εξαίρεση την αντίδραση στο τελευταίο δεκάλεπτο, κάτι που ήταν φυσιολογικό ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να κρατήσει τίποτα παραπάνω.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης βρήκε την πεντάδα που θα μπορούσε να γυρίσει το ματς και την... ξεζούμισε μέχρι το τέλος, χωρίς ροτέισον -πλην από την είσοδο του Ταϊρίς Ράις για λίγα δευτερόλεπτα. Όλα αυτά σε μία βραδιά που ο Ιωάννης Παπαπέτρου (έπαιξε σερί τα 48'53'' του στο παιχνίδι!) ήταν εντυπωσιακός και κατάφερε να κρατήσει την ομάδα του μέσα στο ματς και ο Νίκος Παππάς (έπαιξε για 37'30'' όταν μέχρι τώρα είχε ολιγόλεπτες συμμετοχές, προερχόμενος από ρήξη πρόσθιου χιαστού και θλάση) προσπαθούσε να βγει μπροστά σε καθοριστικά σημεία.

Τα πράγματα από δω και πέρα γίνονται πολύ δύσκολα, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε σε ακόμα ένα εντός έδρας ματς στην EuroLeague. Πλέον αναζητά νίκες και με την εικόνα που παρουσιάζει πρέπει να πάρει αποφάσεις για τον τρόπο που θα πορευτεί με δεδομένο πως έχει μπροστά του έχει ένα... βουνό σε Κάουνας και Μόναχο στη διπλή αγωνιστική που ακολουθεί.

Το κλίμα φαίνεται πως έχει χαλάσει, γεγονός που οδηγεί σε αναμονή για αλλαγές που θα φέρουν βελτίωση της κατάστασης. Γιατί με αυτή την εικόνα που παρουσιάζει τώρα, δεν μπορεί να ελπίζει για καλύτερη συνέχεια.

ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Το πρόβλημα στην άμυνα ήταν μεγάλο για τον Παναθηναϊκό από τα πρώτα λεπτά, κι ας καλυπτόταν αρχικά από τα καλά ποσοστά στην επίθεση. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είχαμε να κάνουμε μόνο με την αντιμετώπιση του πικ εν ρολ ή το λόου ποστ, αλλά -πολύ περισσότερο- από το γεγονός πως στην προσωπική άμυνα οι πράσινοι ήταν κακοί. Και ναι αυτή τη φορά δεν ήταν στο παρκέ ο Τζίμερ Φρεντέτ που μέχρι τώρα άκουγε τα περισσότερα αρνητικά σχόλια για την αρνητική αμυντική συμπεριφορά. Ειδικά όταν μιλάμε για τρανζίσιον, όπου η Άλμπα βρήκε αφορμές και τρόπους για να "χτυπήσει" ξανά και ξανά τον Παναθηναϊκό. Οι 58 πόντοι στην άμυνα σαφώς και δεν είναι καλό νούμερο, ούτε δείχνει ότι υπήρχε η απαιτούμενη διάθεση.

Γιατί η επίθεση είναι (και) θέμα μέρας, αλλά η άμυνα έχει να κάνει πάνω απ όλα με τη διάθεση. Η Άλμπα είχε στο ημίχρονο 17/23 δίποντα και 7/13 τρίποντα, αλλά η ουσία έχει να κάνει με το γεγονός πως τα εντυπωσιακά ποσοστά προέκυψαν κυρίως γιατί η γερμανική ομάδα σούταρε υπό προϋποθέσεις που ήθελε. Και το αρνητικό αμυντικό ρεκόρ απέναντι στην Άλμπα που είχε μία μόλις νίκη στη EuroLeague πριν από το ματς.

ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ

Όσο περνούσε η ώρα οι πράσινοι προσπαθούσαν να δείξουν βελτίωση, ωστόσο από τη στιγμή δεν γίνονταν σκληροί, η Άλμπα διατηρούσε το προβάδισμα και μάλιστα εύκολα. Ο Παπαπέτρου κάνοντας το παιχνίδι της ζωής του, κρατούσε τον Παναθηναϊκό κοντά στο σκορ και ήταν η μόνιμη πηγή κινδύνου για τους παίκτες του Αΐτο Ρενέσες ο οποίος άλλαζε συνεχώς τις άμυνες.

Πότε με match up ζώνη, πότε man to man πάνω στους γηπεδούχους. Όπως και να έχει, τόσο απέναντι στον Προμηθέα όσο και κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, το τριφύλλι δεν βρήκε τρόπο να διαβάσει και να διασπάσει τη ζώνη των αντιπάλων του, φεύγοντας ηττημένος από το γήπεδο σε αμφότερες περιπτώσεις. Το αντίδοτο δεν μπορούσε να βρεθεί μόνο από την επίθεση για το τριφύλλι. Και γιατί να λέμε μόνο για τα καλά ποσοστά της Άλμπα στο ματς, όταν ο Νόκο έβαζε μέχρι μέσα τον Γουάιλι χωρίς να κάνει ένα φάουλ για να τον σταματήσει αφού δεν μπορούσε διαφορετικά.

Στα τελευταία λεπτά είχε την ευκαιρία να φτάσει στην επικράτηση αλλά η εικόνα δεν μπορούσε ν' αλλάξει ολοκληρωτικά και μπορεί να αισθάνεται και τυχερός που δεν ηττήθηκε στη κανονική διάρκεια. Στην παράταση η Άλμπα επανέφερε την άμυνα της σε ζώνη με τέσσερις παίκτες κι ένας πάνω στον Καλάθη. Όποτε του δινόταν η ευκαιρία να καθαρίσει το παιχνίδι δεν είχε λύσεις και επί της ουσίας
"έσκασε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ